Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Merinovillan ompelu + kaavavinkkejä

Merinovillan ompelu alkaa olemaan ajankohtainen kylmenevien säiden vuoksi. Oletko jo tutustunut tai kokeillut millainen materiaali merinovillaneulos on? Jos et, lue ihmeessä lisää! Kerron sinulle tässä postauksessa millainen materiaali merinovilla on, millainen neula, lanka ja ommel käy ompeluun, kuinka huomioidaan kankaan joustavuus sekä miten merinovillan saat pysymään hyvänä pidempään. Eikä unohdeta kaavavinkkejä! Annan sinulle myös niitä!

Millainen on merinovilla ja sen ominaisuudet?

Merinovillaneulos on erittäin monikäyttöinen, pehmoinen, ohuehko, hyvin venyvä ja erittäin lämpöinen materiaali. Merinovillasta voi valmistaa aluskerrastoja, lapasia, pantoja, huiveja, pipoja, ponchoja, neuletakkeja, paitoja, huppareita sekä käyttää lämpimänä vuorina hanskoissa ja pipoissa.

Merinovillaa saadaan merinovillalampaista. Nämä lampaat tuottavat alusvillaa, jonka villa on erittäin laadukasta ja pehmeää. Suurin osa merinovillasta tuotetaan Uudessa-Seelannissa ja Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Argentiinassa. Merinovillan eettisyys puhuttaa vuosittain mulesing-käsittelyn / käsittelemättömyyden vuoksi.

Merinovillakankaita myyvät monet nettikaupat mm. Myllymuksut, joilla riittää merinovillaa vuoden ympäri. Muita merinovillan ostopaikkoja: Kimmi, Ommelkupla, Eurokangas, Jyväskylän kangaskauppa, Ommellinen, Lalia sekä monet muut.

Merinovillalla kuten muillakin villoilla on hyviä ominaisuuksia. Alla muutama hyvä ominaisuus:

  • Lämpöinen ja hengittävä
  • Kevyt ja pehmeä
  • Ohut, joten se sopii aluskerrastoihin ja sisävaatteisiin
  • Kutiaa vähemmän kuin muut villat (silkkivilla kutittaa vähiten)
  • Ei tunnu kostealta vaikka hikoilee eikä haise
  • Merinovilla on arvokas materiaali
  • Pitkäikäinen, kunhan siitä pitää hyvää huolta
Merinovillaneulos on ohuehko, joten se sopii aluskerrastoihin ja sisävaatteiin erinomaisesti.

Alla on kuvattuna kahdenlaista merinovillaa. Punertava kuosillinen on jaquard neulos, jossa on selkeästi nurja ja oikea puoli. Vihreä merinovilla on interlockia eli kankaan molemmat puolet ovat täysin identtiset. Jotakin hyvin pientä eroa on nurjassa ja oikeassa, jos oikein alkaa syynäämään.

Molemmat joustavat hyvin, mutta omasta mielestäni interlock joustaa rakenteensa ansiosta enemmän. Usein näissä ei ole elastaania, joka auttaa kangasta palautumaan. Puuttuvan elastaanin takia, polvipussit ja vaatteen venähtäminen on melkein sääntö kuin poikkeus. Pesussa kangas palautuu kuitenkin omiin mittoihinsa, joten ei huolta!

Merinovillan ompelu

Merinovillan ompelu voi olla haastavaa sen venyvyyden vuoksi. Tikkiä saattaa joutua säätämään useastikkin, jotta sen saa joustamaan samalla tavalla kuin kankaan. Ompeluun riittää joustava ommel esim. saumuri tai ompelukoneesta löytyvä huolitteleva jousto-ommel. Tikkauksiin käytetään jousto-ommelta, kaksoisneulaa tai peitetikkikonetta.

Merinovillaneulos helposti aaltoilee ommellessa. Kevyt silitys höyryn avulla suoristaa saumat ja tikkaukset.

Tämän tyyppisiä neuloksia ommellaan pallokärkisellä Jersey-neulalla. Neulan kooksi voi valita 70 tai 80. Jos saumurissasi on neuloksille sopivat neulat (esim. neulapaketissa lukee SUK– tai Stretch), niitä ei tarvitse vaihtaa. Ne sopivat aivan hyvin merinon ompeluun.

Langaksi riittää tavallinen polyesterlanka. Ompelit sitten ompelukoneella, saumurilla tai peitetikkikoneella. Muista käyttää laadukasta lankaa. Ompeleet pysyvät hyvänä pidempään. Lanka on väärä paikka säästää rahaa. Gutermann Mara on ainakin laadukas lanka. Hinnaltaan se on korkeampi kuin moni muu lanka, mutta kaiken rahan arvoinen.

Jos ompelet merinovillasta vaatteita, joihin tulee vetoketjuja, taskuja, nappeja tai neppareita, tue kohta aina tukikankaalla. Merinovillalle passaa parhaiten neulospohjainen tukikangas esim. Vlieseline H 609 tai Eurokankaasta saatava joustava tukikangas. Joustava tukikangas antaa sopivasti tukea, mutta ei tee kohtaa tönköksi. 

Näin huomioit merinovillan joustavuuden

Kun haluat ommella merinovillaneuloksesta vaatteita, tulee kankaan leveyssuuntainen joustavuus huomioida. Erityisesti silloin, jos ompelet kaavalla, joka ei ole suunniteltu merinovillalle. Alla olevissa kerrastoissa on esim. miinus väljyyttä huimat 12 cm verrattuna rinnan-, vyötärön-, lantion- ja reiden ympäryksiin. Se on paljon!

Merinovillaneulos joustaa huonosti tai ei ollenkaan pystysuunnassa. Tämä tulee huomioida, jos ompelet aluskerraston housuja tai legginsejä. Vyötärön korkeuteen voi lisätä muutaman sentin, jos ei ole ihan varma, riittääkö pituus.

Olkasaumoja voi ja kannattaa tukea esimerkiksi leikkaamalla ohuesta puuvillasta olkasauman pituisen 1 cm leveän nauhan. Palanen ommellaan samaan aikaan olkasaumojen kanssa. Näin olka-hartialinja pysyy ryhdikkäänä pidempään.

Neulos käytössä väljistyy, jolloin miinus väljyydelle on tarvetta. Miinus väljyyden tarve riippuu kaavasta, vartalon kohdasta sekä halutusta lopputuloksesta.

Lasten kaavoissa miinus väljyyttä ihonmyötäistä lopputulosta hakiessa ottaa -8 cm rinnan-, vyötärön- ja lantionympäryksestä. Reiden-, pohkeen- ja käsivarren ympäryksestä voi ottaa -4 cm.

Aikuisten kaavoissa miinus väljyyttä ihonmyötäistä lopputulosta hakiessa ottaa -10-14 cm rinnan-, vyötärön- ja lantionympäryksestä. Reiden-, pohkeen- ja käsivarren ympäryksestä voi ottaa -4 cm.

Taitava Kaavasurffaaja-kirjasta, löydät lisää selkeitä ohjeita ja vinkkejä väljyyksien ja kaavan koon valintaan. Tutustu kirjaan tästä.

Merinovillan pesu ja huolto

Arvokkaana materiaalina, sitä toivoisi kankaan ja vaatteen pysyvän hyvänä. Tässä muutama vinkki pesuun ja huoltoon, jolla pidät merinovillavaatteet hyvässä kunnossa sekä käyttökelpoisina pidempään.

  • Esipese kangas ennen ompelua. Luonnonkuituisena materiaalina merinovillaneulos kutistuu pesussa jonkin verran.
  • Käytä pyykkikoneen villaohjelmaa. Noudata aina valmistajan antamaa pesuohjetta, sillä liian kuuma pesu huovuttaa ja kutistaa villan.
  • Kuivaa kangas ja vaate aina tasona. Kangas venähtää herkästi märkänä. Se palautuu muotoonsa uuden pesun myötä.
  • Tuuleta usein, pese harvoin. Jos merinovillaan tulee näkyviä tahroja tai se alkaa haista, pese villapesuohjelmalla tai käsin.
  • Muista käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta. Huuhteluainetta ei tarvitse laittaa.
  • Vaatekoi rakastaa villaa, pimeitä paikkoja sekä liikkumatonta aluetta. Säilö villavaatteet väljästi valoisaan paikkaan. Jos valoisaa paikkaa ei ole, vaihda tekstiilin paikkaa useasti.

Kaavavinkkejä

Merinovillan ompelu onnistuu parhaiten kaavoilla, jotka ovat juuri tälle materiaalille suunniteltu. Kaavoissa on huomioitu kankaan käyttäytyminen eikä sitä tarvitse itse miettiä. Tässä muutama kaavavinkki kuvien muodossa. Klikkaamalla kuvaa, pääset suoraan tuotteeseen.

Rypytetyt säärystimet
Säärystimet
Lapaset
Snowman, Rukkaset, Merinovillapipo ja Merinovilla tuubihuivi
Merinovillapipo ja -tuubihuivi
Neuletakkeja
Aikuisten ja lasten aluskerrastot
Lasten neuletakkeja
Lasten huppareita
Merinovillapanta
Kauluri

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!