Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Villaviitalla tyyliä arkeen

Villaviitalla tyyliä arkeen. Viitta on saanut alkunsa pitkään muhineesta ajatuksesta, sillä halusin takin, mutta en varsinaista takkia hihoineen ja vuorineen. Moodboardia luodessa mielessäni vilisi sanat: luksus, tyylikäs, naisellinen ja Pariisin kadut. Moodbordiin kasasin kullalla höystettyjä marmorikuvioita, tunnelmallista Pariisia sekä tyylikkäitä ladyja. Tämän pohjalta lähdin toteuttamaan uutta Villaviitan kaavaa.

Miltä näyttäisi Lady Paris, kulkemassa korkokengät kopisten tunnelmallisia Pariisin katuja pitkin?

Villaviitan kaava tulee verkkokauppaan myyntiin 22.3. paperi- ja PDF-kaavana. Paperikaavan hinta 22,90 € ja PDF-kaavan 18,90 €.

Villaviitalla tyyliä arkeen - kankaalla on väliä

Tyylikäs ja ylellinen viitta ommellaan kudotusta villakankaasta, sillä villa materiaalina henkii itselleni luksusta ja arvokkuutta. Olenkin aina sanonut, että kun laittaa villakangastakin päälle, on hieman paremmin pukeutunut olo. Sitä fiilistä halusin tähän. Arjessa saa olla luksusta ja vaatteet saa tuoda hyvää mieltä. 

Kaavapakettiin syntyi neljä eri mallia, joissa jokaisella on omat pienet yksityiskohtansa. Malleille on yhteistä pohja, niskasta löytyvä ripustuslenkki, ah niin upeat napinläpitaskut sekä solmittava vyö, joka pujotetaan takaa sisäpuolelle ja sisäpuolelta eteen. Vyölenkit muodostuvat pitkittäissaumojen saumanvaroihin aukisilityksellä ja tikkauksella.

Napinläpitaskuihin tein kuvallisen ompeluohjeen, jotta taskujen ompelu ei tuntuisi niin haastavalta.

Äitini näytti erittäin helpon tavan ommella napinläpitaskut. Tämän tavan hän oli oppinut työkaveriltaan. Olin todella innoissaan tästä tavasta, sillä tällä tavalla onnistuu jokakerta! En valitettavasti oppinut tekemään tätä taskua koulussa opetetulla tavalla, lukuisista harjoituskappaleista huolimatta.

Viitan malli jokaiselle taitotasolle

Tässä pieni esittely malleista sekä minkälaiselle taitotasolle ne sopivat. Tasoja on kolme: aloittelija *, edistynyt ** ja taitaja***. Tähtien määrä merkitsee mallin vaikeustasoa. Kauluksen ompelu muotokaitaleen ja päällikappaleen väliin on se haastavin, joten kaksi ensimmäistä mallia onkin suunnattu vuoritettujen vaatteiden ja muotokaitaleiden ompelijoille.

Malli A (***)
Tässä mallissa on kaunis korkeahko kaulus, solmittava vyö, napinläpitaskut, napinlävet sekä napit. Kauluksessa on vuori, etukappaleen reunat sekä takakappaleen pääntie on huoliteltu muotokaitaleella. Muotokaitale tekee viitan sisäpuolesta siistin. Isoilla ja näyttävillä napeilla voit korostaa ja luoda yksityiskohtia viittaan.

Malli A

Malli B (***)
Tämä malli on identtinen Malli A:n kanssa, mutta tässä ei ole nappeja. Viitassa on kaunis korkeahko kaulus, solmittava vyö sekä napinläpitaskut. Kauluksessa on vuori, etukappaleen reunat sekä takakappaleen pääntie on huoliteltu muotokaitaleella. Malli pysyy kiinni vyön ja kaulahuivin avulla. Voit kokeilla myös koristeellista hakaneulaa.

Malli B

Malli C (*)
Tämä on malleista kaikista helpoin, sillä kaikki avoimet reunat ovat käännetty 1-1,5 cm verran nurjalle ja tikattu oikealta puolelta. Kaunis kietaisumallinen viitta pysyy hyvin kiinni vyön ansiosta. Mallista saa todella helpon, kun jättää taskut pois.

Malli C

Malli D (**)
Viimeinen malli on myös kietaisumallinen, mutta tämän viitan reunoja kiertää leveä kaksinkerroin taitettu kaitale. Kaitale muodostaa pienen kauluksen, jolloin se suojaa niskaa ja kaulaa. Solmittava vyö sekä napinläpitaskut.

Malli D

Kaavan koot, lisäohjeet sekä kankaan menekit

Tämä on suunniteltu 164 cm pitkälle tyypille +-4 cm. Viitta ulottuu puoleen reiteen. Ohjeissa on mukana, miten saat pidennettyä/lyhennettyä ”hihaa”, muutettua selän pituutta eli vyötärön korkeutta sekä miten saat viittaan lisää/vähemmän pituutta. Jotta vyölenkit tulevat oikealle kohdalla, on suositeltavaa mitata oma selän pituus ja muuttaa se sopivaksi.

Kaavassa on neljä kokoa ja se valitaan vyötärönympäryksen mukaan:

Koko 1 = vyötärönympärys 60-80 cm (lisämitat: selän pituus 38 cm, kaula-ranne 55 cm ja olka-helma 84,5 cm).

Koko 2 = vyötärönympärys 80-96 cm (lisämitat: selän pituus 39 cm, kaula-ranne 59 cm ja olka-helma 86 cm).

Koko 3 = vyötärönympärys 96-110 cm (lisämitat: selän pituus 40 cm, kaula-ranne 63 cm ja olka-helma 88,5 cm).

Koko 4 = vyötärönympärys 110-125 cm (lisämitat: selän pituus 41 cm, kaula-ranne 67 cm ja olka-helma 90 cm).

Sopivan vyön saat, kun lisäät omaan vyötärönympärykseesi + 100 cm. Jaa tämä luku kahdella ja vertaa sitä vyön kaavan pituuteen. Lisää tarvittaessa pituutta.

Yllä on kankaan menekit malleittain. Suositeltu kangas on kudottu villakangas. Villakankaita löytyy mm. Eurokankaasta, Materialsista sekä Villisilkistä. Kaikki mallikappaleiden kankaat on ostettu Eurokankaasta.

Muita sopivia kankaita on mm. keittovilla, kudottu paksu puuvillasatiini sekä kudottu pellava. En suosittele neuloksia, sillä malli valahtaa kankaan suuresta määrästä johtuen alaspäin ja menettää muotonsa.

Löysitkö sinä oman suosikki mallin?

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!