Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Miten selän pituus ja ylä- ja alalantion korkeus vaikuttavat?

Miten selän pituus ja ylä- ja alalantion korkeus vaikuttavat? Kaikki kolme edellä mainittua vaikuttavat vaatteessa siihen, missä kohtaa sinun vartalosi mittasuhteet ovat. Selän pituus määrittelee vyötärön korkeuden, jotta vyötärön ympärys saadaan oikeaan kohtaan. Jos selän pituus on liian pitkä, asettuu vyötärö liian alas. Jos selän pituus on liian lyhyt, nousee vyötärö liian korkealle. 

Jos haluat vyötärösaumallisen mekon sauman juuri oikeaan kohtaan, on selän pituus mitattava ja tarkistettava kaavasta. Jos haluat vyötärölle muutaman sentin leveyttä lisää tai poistaa sitä, on tämän tekeminen hankalaa, kun oikea kohta puuttuu. Selän pituudella on vaikutusta myös ala- ja ylälantion korkeuksiin, sillä ylä- ja alalantion korkeus mitataan vartalon sivulta vyötäröltä alaspäin.

Selän pituuden voi mitata valmiista kaavasta siten, että otat itseltäsi mitan takaa olalta, läheltä kaulaa, kohti suoraan alaspäin vyötärön kohtaan. Niskanikamasta mittaaminen toimii vain peruskaavan piirtämisessä, sillä valmiskaavaan on usein pääntietä jo suurennettu.

Pyydä kaveri avuksesi mittaamaan. Vyötärön kohdalle vartalon ympärille kannattaa asettaa kuminauha, jolloin vyötärön kohta tulee mitattua oikein. Sentin heittoon kukaan ei kuole, mutta jo 3 cm tekee suuria muutoksia kaavassa ja valmiissa vaatteessa. Tutustu mittojen ottoon tästä.

Ylä- ja alalantionkorkeus

Kuten äsken jo mainitsin, ylä- ja alalantion korkeus mitataan vartalon sivusta, vyötäröltä alaspäin. Ylälantio on alalantion ja vyötärön välissä, yleensä lantioluiden yläreunassa. Alalantiota kutsutaan usein pelkäksi lantioksi, jos puhutaan vain ja ainoastaan vartalon leveimmästä kohdasta. Ylälantionkorkeus vaihtelee ihmisestä riippuen 8-12 cm välillä. 

Alalantion korkeus määrittelee, mihin kohtaan lantion levein kohta asettuu suhteessa vyötäröön. Alalantion korkeudella säädetään vartalon levein kohta oikeaan suhteeseen, jotta lantionympärys mitta saadaan vaatteessa sopivaksi. Alalantion korkeus vaihtelee ihmisestä riippuen 18-25 senttiin.

Jääkö sinulla vaatteessa selän kohdalle pussia?

Jos ylä- tai alalantion ympärys kinnaa valmiissa vaatteessa, selkään muodostuu herkästi pussia, kun kangas ei pääse laskeutumaan kunnolla. Tämä efekti voi ilmetä valmiissa vaatteessa, vaikka notkoselkää sinulla ei olisikaan. Joustavien kankaiden vaatteissa ei välttämättä tunnu kiristystä tai puristusta päällä, mutta selkään jäävän pussin huomaa helpommin.

Tarkista ylä- ja alalantion korkeus sekä molempien kohtien ympärysmitat. Muista tarkistaa myös selän pituus! Kun ylä- ja alalantionympärykset ovat oikean kokoiset, myös kangas pääse laskeutumaan kauniisti, ei aiheuta pussia selkään eikä kangas pyri nousemaan jatkuvasti ylöspäin.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!