Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Saumuri kurssi

Saumuri kurssi tuli pidettyä lauantaina 13.1.2024. Tämä oli ensimmäinen kurssi, jonka järjestän itsenäisesti. Olen aiemmin pitänyt kursseja Ommel-tapahtumassa, joka on kokonaan ompeluun keskittyvä tapahtuma. Jännitän uusia tilanteita ja esillä oloa, kuten tälläkin kertaa. Tosin, ihan niin pahaa jännitystä en tällä kertaa kokenut, että olisin unohtanut esitellä itseni tai olisin alkanut tärisemään ja sekoamaan sanoissani. Kurssi tarjoaakin minulle hyvää harjoitusta esillä olosta pienen ryhmän edessä. Ehkä joku päivä olen kokenut esillä olija enkä jännitä enää ollenkaan.

Kurssi pidettiin Jujunan työtilassa Tampereen Kaukajärvellä. Paikalle saapui seitsemän innokasta ompelijaa, jotka halusivat oppia käyttämään saumuria ja tulemaan rohkeammaksi sen käytössä. Kurssia varten olin kirjoittanut ylös asiat, jotka käytäisiin läpi. Olen täysin vihko, kynä ja muistiinpano ihminen. Olinkin askarrellut kaikille pienet vihot, johon kokosin kurssilla käytävät asiat ylös. Myös itselleni tein vihon, sillä siitä oli helppo tarkistaa, mitä pitää muistaa kertoa ja mitä tehdään seuraavaksi. Kurssilaiset myös kirjoittivat vihkoihin muistiinpanoja. 

Mitä kurssilla tehtiin?

Saumurin osat 

Saumuri kurssilla kävimme saumurin osat läpi yksitellen ja kerroin, mitä kyseisellä osalla tehdään. Jokainen kurssilainen etsi omasta koneesta kyseisen osan, jotta ne tulevat tutuksi. Tietämällä koneen osat ja niiden toiminnan, haasteet ja ongelmatilanteet ratkeavat helpommin. Ala- ja yläsieppari oli monelle uusi tuttavuus, vaikka ovat oleellisia osia muun muassa tikin säätämisessä. Nämä asiat löytyvät oman koneen ohjekirjasta, jos ohjekirjaa on selannut ja lukenut läpi. 

Saumurin huolto

Kun saumurin osat oli käyty läpi, siirryimme koneen huoltoon. Käytiin koneen perusteellinen puhdistus läpi trikootilkun ja pinsettien avulla. Pinsetit ovat muuten erittäin kätevät, sillä niiden avulla pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin sormet eivät yletä. Pohdimme, milloin saumuria tulee puhdistaa, mihin ihmeeseen sitä öljyä laitetaan ja kuinka paljon sekä miten kiristyslevyt putsataan. Kun konetta putsaa säännöllisesti näkyvästä pölystä ja laittaa tipan öljyä liikkuviin osiin (tarkista ohjekirjasta, mihin öljyä tulee), kone pysyy kunnossa pidempään. 

Jokainen saumurin omistaja osaa langoittaa koneensa alusta lähtien, vai osaako?

Ompeluryhmiä vuosia seuranneena olen huomannut, että saumurin langoitus on monelle mörkö ja sitä vältellään niin pitkälle kuin mahdollista. Jos lanka katkeaa, tipahtaa langanohjaimesta tai perheen lapset / eläimet käyvät kiskomassa langat irti, menee sormi suuhun ja paniikki alkaa iskeä. Pyysin kurssilaisia ottamaan jokaisen langan irti koneesta kokonaan, jotta koneen langoitusta voidaan harjoitella. Kurssilaiset vitsailivat, että nyt alkaa tulla hiki, sillä lankojen vaihto oli aiemmin tehty solmimalla vanhat ja uudet langat yhteen ja vetämällä ne läpi. 

Jokainen kurssilainen osasi langoittaa koneensa alusta lähtien ja suoriutuivat tästä tehtävästä mallikkaasti. Käytimme neljää eri väristä lankaa, jotta saumurin neula- ja siepparilankojen paikat tikissä tulisivat tutuiksi. Tämä helpottaa kummasti tikin säätämistä, kun tiedät mistä langasta on kyse. Lopuksi vaihdoimme langat solmimalla vanhat uusiin ja vedimme uudet läpi. 

Lopuksi saumojen kohdistuksia ja pyöreän kappaleen ompelua

Optimistinen minä oli ajatellut, että kerkeän leikkaamaan kurssin aikana paloja, joita yhdessä ommellaan läpi. Pah, eihän siinä mitään kerennyt samalla tekemään. Tästä laitoinkin itselleni muistiin, että valmistelut tulee tehdä ennen kurssin alkua, jotta voin keskittyä kurssiin täysillä.  

Teimme lopuksi muutamia ompeluharjoituksia. Ompelimme kuvitteellisen hihansauman ja kiinnitimme siihen resorin. Kerroin miten toimitaan, kun kohdistetaan kappaleita ja kuinka saumanvarat saa pysymään samassa kohtaa, jotta ne eivät liiku ompelun aikana. Ompelimme myös pyöreää kappaletta, jossa tuli tutuksi diffin käyttö, käsi- ja sormityöskentelyn tärkeys sekä ompelu nopeuden säätäminen sopivaksi.

Saumurilla olisi ihan ommella lujaa vauhtia, mutta pyöreä kappale on sellainen, jossa liika vauhti on huonoksi. Pyöreän kappaleen ompeluun valitsin paksun kudotun villakankaan, sillä se on helppo käsiteltävä ja ommeltava. Pyöreän kappaleen ompelu sujui mallikkaasti kaikilta kurssilaisilta.

Kurssilaisten palautteita

Laitan tähän loppuun kurssilaisten palautteita kurssista. Pyysin jokaiselta kurssilaiselta vapaamuotoisen palautteen, jotta en itse ohjailisi liikaa kysymyksilläni. Jos kysyn tiettyjä asioita, saan tietynlaisia vastauksia. Vapaamuotoinen palaute onkin parempi, sillä jokainen saa kertoa omin sanoin ajatuksiaan kurssista. Palautteet on copy-pastella otettu saaduista sähköposteista etunimen kera. 

Kuten jo instaan laitoin,niin kurssi oli langoittamisen ja nippelitietojen osalta tosi hyödyllinen. Jäi tosi hyvä mieli ja tunne koko kurssista! Niin odotan peittarikurssia. Tarve on suuri ja olen aivan aloittelija sen kanssa.

Maarit

Olin saumurin salat kurssilla ja se täytti kaikki odotukseni. Mitaltaan se oli sopiva, on helppo irtaantua neljäksi tunniksi ja siinä ehti sopivasti käydä läpi ainakin minulle oudompia asioita.
 
En keksi mitään parannettavaa. Jos oli tarkoitus käydä enemmän asioita läpi, niin sitten voisi tiivistää vähän tahtia. Mutta sekin oli kivaa ja tärkeää, että ehti jutella muiden ksnssa. Eli ei mitään supertiivistä kurssia ole minusta tarvis olla. Kaikinpuolin hyvä setti
 
Kaarina
Saumurin salat – kurssilla saimme paljon hyviä vinkkejä saumurin säätöihin ja neuloihin ompelualan rautaisen ammattilaisen Jennin ohjauksessa.
Kurssi vastasi hyvin odotuksiani ja saimme kokea ompelun iloa samoista ompelusta innostuneiden kurssilaisten joukossa. 
Kiitos mukavasta kurssista, Jenni ja kurssikaverit!
 
Tuija

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!