Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kaavanmuokkauksen alkeet ompelukurssi

Kaavanmuokkauksen alkeet ompelukurssi pidetään tulevana lauantaina eli 27.1.2024. Ajatus kurssista kyti mielessäni monta kuukautta. Pidettäisiinkö kurssi kasvotusten vai verkkokurssina? Kurssin avulla ja henkilökohtaisella opetuksella, päästään puolin ja toisin vaihtamaan ajatuksia ja kysymään mieleen pulpahtelevia kysymyksiä. Vaikka kirjoittamiseni on harjaantunut paljon, pidän kasvotusten keskustelua helpompana. Kirjoitin Taitavan Kaavasurffaajan, joka keskittyy kaavojen ihmeelliseen maailmaan, mutta moni asia jäi sanomatta ja kertomatta.

Kurssilla sukelletaan perusjuttuihin, joita kaavanmuokkauksessa tarvitaan. Näitä ovat muun muassa mittojen otto useammasta eri vartalon kohdasta, missä mitat sijaitsevat yläosan kaavan osissa, miten käytetty materiaali huomioidaan laskelmissa, miten tehdään laskelmia, miten huomioidaan oman vartalon tarpeet ja ymmärrystä, että se omille mitoille muokattu kaava ei välttämättä ole sellainen, kuin on totuttu näkemään sekä tietysti helppoja perusmuokkauksia pituuksien ja leveyksien suhteen.

Osta paikka tammikuun kurssille tästä.

Osta paikka huhtikuun kurssille tästä.

Tammikuun kurssi
Huhtikuun kurssi

Ensin teoriaa, sitten toimintaa

Vajaa vuosi sitten kirjoitin kirjan “Taitava Kaavasurffaaja”. Kirjan kirjoitin siksi, että harrasteompelijat ymmärtäisivät kaavoista hieman enemmän. Näkisivät, että kaavoissa, koon valinnassa, omissa vartalonmuodoissa ja materiaalin vaihtumisessa on kyse muustakin, kuin yhdestä tai kahdesta mitasta. Kaavojen piirtäminen omien mittojen tai mittataulukon pohjalta ja kaavojen muokkaaminen on monen tekijän summa eikä vain rinnanympäryksen mitta. Kaavanmuokkaus se ei ole niin hankalaa kuin ajatellaan, kun on tarkoin kerrottu mistä lähteä liikkeelle ja mitä pitää huomioida.

Tieto lisää tuskaa, pitää hyvin omalla kohdalla paikkaansa, sillä mitä enemmän olen itsenäisesti ja lisäkoulutuksen avulla opiskellut, sen karmeammaksi tai oikeastaan hankalammaksi koen kaiken menevän. Miten harrastaja saisi ymmärryksen kaavanmuokkauksen perusteista? Vain omaan toimintaan voi vaikuttaa, joten kirjan ja kurssien myötä haluan tavoittaa ne, jotka ovat valmiita laajentamaan näkemystä. Moni saattaa kokea muokkauksen vaikeaksi, koska ei ole tietoa ja taitoa tekemiseen. Mikä on pahin mahdollinen lopputulos, joka mieleesi tulee? Onko se hukkaan mennyt kangas vai pettymys, kun et osannutkaan?

Epäonnistumisia tulee, niiltä ei voi välttyä. Jos ei kokeile ja yritä, ei voi myöskään onnistua.

Kurssilta ymmärrystä ja rohkeutta kaavanmuokkaukseen

Kaavat, mittataulukot, vartalonmuodot, mallien väljyydet ja materiaalien vaatimukset ovat olennainen osa kaavanmuokkausta, kaavoja ja vaateompelua. Kaavasta tulisi aina ensin tarkistaa useampi mitta, jotta lähes sopiva koko voidaan piirtää pohjaksi. Kun me ei sovita siihen yhteen kokotaulukon kokoon, pohditaan, mistä koosta olisi hyvä lähteä liikkeelle, mitkä kohdat ovat kaavoissa helpoimmat muuttaa sekä muutetaan kaavaa jo ennen kankaan leikkuuta omalle vartalolle sopivammaksi laskelmien ja halutun lopputuloksen avulla.

Kaavanmuokkauksen alkeet kurssin jälkeen: 

 • Osaat mitata itsesi. 
 • Huomioida materiaalin vaikutuksen kokoa valittaessa (kudotut ja neulotut, paksut ja ohuet).
 • Ymmärrät omia vartalontarpeita sekä mieltymyksiäsi vaatteiden suhteen. 
 • Osaat tehdä tarkistusmittauksia kaavasta. 
 • Osaat pidentää, lyhentää, leventää ja kaventaa hihaa. 
 • Osaat pidentää, lyhentää, leventää ja kaventaa yläosan etu- ja takakappaletta. 
 • Uskallat tehdä muutoksia myös kädentielle ja hihaan. 
Tammikuun kurssi
Huhtikuun kurssi

Kenelle kurssi sopii?

Kaavanmuokkauksen alkeet ompelukurssi sopii kaiken tasoisille harrasteompelijoille, joilla on motivaatiota ja halua opetella uutta asiaa. Oleellista on, että pidät mielesi avoimena ja pystyt päästämään irti “hyvä kaava – paska kaava”, “mittataulukkoihminen” ja “minun vartaloni on ongelmallinen” -ajatuksista. Haluat oppia kaavanmuokkausta, jotta voit ommella sopivia vaatteita itsellesi sekä tuntemaan, että myös sinä osaat ja vartalosi on juuri hyvä sellaisena kuin se on.

Osta paikka tammikuun kurssille tästä.

Osta paikka huhtikuun kurssille tästä.

Tässä vielä muutama kysymys, jos mietit kurssille osallistumista. Jos vastaat yhteenkin “Kyllä”, tämä kurssi sopii sinulle. 

 • Ärsyttääkö sinua epäsopivat kaavat? Et oikein tiedä, miksi ne ovat epäsopivat ja miten korjata asia? 
 • Ärsyttääkö taistelu kokotaulukon kanssa, kun et osu yhteen kokotaulukon kokoon? 
 • Haluatko opetella muokkaamaan kaavoja ja tekemään itsellesi sopivia vaatteita? 
 • Haluatko oppia ymmärtämään vartalosi tarpeita ja huomioimaan ne? 
 • Haluatko nauttia vaatteiden ompelusta enemmän? 
 • Haluatko tuntea itsesi kauniiksi, sopivien vaatteiden ansiosta?

Osta paikka tammikuun kurssille tästä.

Osta paikka huhtikuun kurssille tästä.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!