Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan tarina

Kuka vaan voi osata ja opetella ompelemaan!

Jos kiteyttäisin Jujunan toiminnan ja ydinajatuksen yhteen lauseeseen, olisi se tuo yllä oleva ”Kuka vaan voi osata ja opetella ompelemaan”. Ompelu on taito, jonka voi oppia siinä missä polkupyöräilyn ja lukemaan oppimisen. Ompelu ei ole ydinfysiikkaa tai salaperäistä kieltä, jota voisi oppia vain harvat ja valitut. Olen ollut itse se täysin nollasta aloittava, mitään tietämätön harrastaja, joka halusi oppia.

Miten minusta tuli ompelija?

Aloitin ompelun vuonna 2013, kun odotin ensimmäistä lastani ja halusin opetella ompelemaan. Tilasin saumurin, hain lähikaupasta ompelulehden ja kävelin kangaskauppaan ostamaan kangasta. Päästyäni kotiin, avasin lehden, valitsin mallin, jäljensin tarvittavat kaavan osat ja leikkasin kankaat. Sormi meni siinä vaiheessa suuhun kun piti alkaa ompelemaan, ohjeen mukaan.

Kauhean paljon outoja sanoja, lyhyitä suurpiirteisiä ohjeita, outoja merkkejä, en mä osaa, en tuu koskaan osaamaan, miks mä edes yritän. Muutaman päivän työ sai odottaa ennenkuin yritin uudelleen, tällä kertaa ilman ohjeita. Katselin kankaan paloja, tarkkailin mallikuvaa ja sovittelin paloja yhteen. Muutamaa hetkeä myöhemmin, oli elämäni ensimmäinen vauvan body valmis. Olin ylpeä siitä, vaikka kauneusvirheet ja aloittelijan jälki näkyi työssä kilometrien päähän. Jatkossa ompelin kaikki ompeluni ilman ohjeita, kuten vielä tänä päivänäkin.

Jujunan tarina

Yritys ja ompelukaavat sai alkunsa sattumalta. En ollut suunnittelut yritystä tai sitä, että suunnittelisin täyspäiväsesti ompelukaavoja ja myisin niitä alan harrastajille. Kaikki alkoi käsittämättömän suosion saaneesta Hiiop! -jumpsuitista

Lastenvaatemerkki Gugguu oli tuonut markkinoille vinovetoketjullisen haalarin. Kaikki halusivat sellaisen. Ompelijoiden keskuudessa tietysti haluttiin itse tehdä. Moni kyseli, löytyykö kyseiseen malliin kaavaa, ei löytynyt. Kyselyjä näkyi yhä enemmän ompeluryhmissä. Aikani mietittyä ja ihmeteltyäni, että miksi joku ei tartu tähän ideaan, asiakasryhmäkin on jo valmiina. 

Hiiop! -jumpsuit

Päätin itse toteuttaa vinovetoketjullisen collegehaalarin kaavan, ohjeineen päivineen. En tiennyt tuolloin mistään mitään, halusin vain vastata kysyntään. Eri yhteistyökumppaneiden kanssa kaava sekä ohjeet saatiin valmiiksi ja tuote myyntiin asti. Verkkokauppa avattiin ja ensimmäiset erät kaavasta myytiin loppuun 4 tunnissa. Tunne oli aivan huikea, vaikka olin hieman hämilläni tapahtuneesta. Päätin, että kaavoja pitää suunnitella enemmän ja sillä tiellä ollaan edelleen. 

Asiakaspalaute:

Moikka, halusin vain laittaa viestiä antaakseni positiivista palautetta. Tilasin juuri uutiskirjeesi ja eksyin muutaman klikkailun jälkeen blogiteksteihisi, missä ohjeistetaan kaavojen muokkaamista mm. hihoissa. Ihan superhyvät ohjeet, niin selkeät ja hyvin kuvitettu. Tilasin heti verkkokaupastasi ”omien mittojen ottamisen” -PDF:n ja suhtaudun seuraavaan kaavan erityisellä kriittisyydellä.

Olen ommellut paljon, mutta lähinnä muille, koska juuri tuo kaavan soveltaminen itselle on ollut haastavaa, kun en ole niitä niin osannut muokkailla. Innolla menee lukeen sun muitakin blogeja ja odotan, että pääsen tutustuun sun kirjaan!

Hyvää, inspiroivaa työtä teet.

"Kuka vaan voi osata ja opetella ompelemaan, myös sopivan."

Ydinajatus, joka ohjaa koko toimintaa on tämä: ”Kuka vaan voi osata ja opetella ompelemaan, myös sopivan.” Tämä ajatus on kaiken tekemisen pohjana sekä suuntana. Asiakaslähtöisyys yhdistettynä ydinajatukseen ohjaa Jujunan toimintaa kohti tavoitetta.

Tavoitetteena on tarjota asiakkaalle kokonaisvaltaisesti tuotteita sekä tietoa vaateompeluun liittyen niin materiaalien, kaavojen, tarvikkeiden, tekniikoiden kuin itse ompelunkin suhteen.

Alla on kuva, jossa neljä kohtaa havainnollistaa ydinajatuksen toteutusta. Jokainen näistä linkittyy keskeisesti toisiinsa ja ohjaa ydinajatuksen toimintaa. 

 • Yhteisö ja some
 • Ompelukaavat
 • Ompelukirjat
 • Blogi ja uutiskirje

Miksi Jujuna?

Olen ollut itse nollasta aloittava ompelija, vailla mitään kokemusta, tietoa sekä taitoa. Jotta uusi harrastus jatkuisi, eikä loppuisi alun vaikeuteen, tarvitaan toisenlaista lähestymistapaa. Tarvitaan selkeää, ymmärrettävää ja ratakiskosta väännettyä ohjetta, tarvitaan selkeitä kaava-arkkeja, joskus myös kuvallisia ohjeita. Harrastus ei jatku, jos jatkuvasti kompuroi ja epäonnistuu. Haluan omalla työlläni ja toiminnallani auttaa muita, jotka painivat samojen asioiden kanssa.

Yksi oppii lukemalla, toinen tekemällä, kolmas katsomalla ja neljäs kuuntelemalla. Löytämällä oman tavan oppia, on jo askeleen lähempänä harrastuksen jatkumista.

Tunnistan vieläkin ne harrastusta aloittavien kompastuskivet, ne samat joihin itse törmäsin. Olen pyrkinyt kaavojen ja ohjeiden kohdalla selkeyttämään ja pilkkomaan tätä polkua niin paljon kuin mahdollista. Kaava-arkit ovat musta-valkoisia, jotta selkeys ja helppolukuisuus säilyisi. Värilliset tai erilaiset viivat hämäävät tai saattavat sekoittua toisiinsa. Ohjeet on tehty ”yksi asia kerrallaan” -ajatuksen mukaan sekä kerrottu ”mitkä kappaleet, miten päin ja mihin ommellaan”. Ohjeissa on saumanvarojen määrät ja paikat kerrottu kuvien avulla. Osassa on myös kuvitettuja ohjeita esim. taskun ompelu. 

Asiakaspalaute:

Mä aloin silloi jokunen vuosi sitten ominpäin ottamaan selvää kaavoista ja ompeluohjeista yhtäkkisenä päähänpistona (alla ainoastaan yläasteen kässä). Alkuun selailin käsityölehtiä että mistä lähteä liikkeelle, kunnes totesin että ei sen vaivan väärti että ensin etsii kamalasta viivaviidakosta jäljennettävät kaavat mutta että sitten myös kääntää ohjeet selkeästi ymmärrettävään muotoon 😅 Siinä vaiheessa olin hyvin lähellä luovuttamassa vasta aloitettua harrastusta – automaattinen ajatus oli että mun on oltava vähintään tyhmä kun en ymmärrä kirjoitettuja ohjeita. Joku taisi facebookissa vinkata Jujunan ja rohkenin antaa harrastukselle vielä uuden mahdollisuuden, ja herranjestas kuin uusi maailma olisi auennut! Että siis kiitos 🙏

Jotta tuotteisiin voisi tutustua etukäteen ilman pelkoa, olen tuonut ilmaiseksi ladattavia kaavoja valikoimaan, joiden avulla voit rauhassa tutustua tuotteisiin. Pääset tutustumaan kaavojen ulkonäköön sekä kurkkamaan miltä ne ohjeet näyttävät. Moni asiakas on ensin hankkinut vain ilmaiseksi ladattavia kaavoja. Jonkin ajan kuluttua he ovat palanneet kauppaan ja ostaneet myös maksullisia kaavoja. Käy tutustumassa ilmaiseksi ladattaviin kaavoihin tästä.

Lupaan sinulle...

 • Kuka vaan voi opetella ompelemaan. Myös sinä. Et tarvitse alan kouluja. Riittää vain halu oppia ja motivaatiota (sekä kärsivällisyyttä!)
 • Mukavuus ja käytännöllisyys on mallien lähtökohta. Siksi joustavat kankaat on päämateriaalina kaavoissa.
 • Helpot ja nopeasti ommeltavat mallit, jotka sopivat kiireiseen arkeen.
 • Kaikki mallit on testattu ennen myyntiintuloa niin kaavojen, ohjeiden kuin vaatteiden toimivuuden suhteen.
 • Mallikuvien vaatteet on tehty ilman muokkauksia ja ilman istuvuuteen vaikuttavia kikkailuja. 
 • Haastetta kaipaaville löytyy ulkovaatteita ja erilaisten yksityiskohtien ompelua. Muista blogin kuvalliset ohjeet!
 • Extreme-ompelijoille kaavan piirtoa omien mittojen mukaan, kaavan muokkausta ja kuosittelua kaavakirjojen avulla.

Kiittäen, kumartaen ja intohimolla ompeluharrastusta eteenpäin vieden
Jenni Kulmala
Jujunalta

Sosiaalisen median kanavat