Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Niskasauman huolittelu nauhalla

Niskasauman huolittelu nauhalla saa collegepaidan ja hupparin sisäpuolen siistittyä. Samalla nauha tukee pääntietä, pitää sen ryhdikkäämpänä pidempään ja estää venymistä. Tämä huolittelu tyyli on todella yleinen kaupan valmistamissa t-paidoissa, paidoissa, huppareissa ja collegepaidoissa. Toisin sanoen, tätä voi käyttää mihin tahansa yläosan kaavaan.

Tätä voit kokeilla esimerkiksi seuraaviin kaavoihin:

Sopivia nauhoja on esim. ripsinauha ja puuvillanauha. Voit käyttää myös joustokanttia, vinonauhaa, trikoota tai resoria. Nauhan sopiva leveys on 1 cm. Kun valitset nauhaa, huomioi sen paksuus. Jos käytät joustamatonta nauhaa, ommeltava kohta ei enää veny vaan pysyy paikallaan. Jos pääntien haluaa venyvän, käytä joustokanttia tai trikoota.

Ripsinauhaa voi ostaa esimerkiksi Nappitalosta tai Kimmiltä. Joustokanttia löytyy myös edellä mainituista paikoista. Tavallista kudottua vinonauhaa löytyy Eurokankaasta ja Kangastukusta.

Hmmm… Millainenkohan lopputulos tulisi, jos käyttäisi kauniisti kimmeltävää satiininauhaa?

Kokeilin nauhalla huolittelua elämäni ensimmäisen kerran ja ihan kiva lisä tämä on vaatteeseen. Omassa työssäni käytin ripsinauhaa (grosgrain) leopardikuvioisena. Muuta joustamatonta nauhaa mulla ei ollut valmiina. Leveyskin oli väärä, mutta korjasin sen ompelemalla nauhan ensin kaksinkerroin. Tämä onnistui hyvin, koska nauha on hyvin ohut. Paksuutta ei juurikaan tullut lisää.

Niskasauman huolittelu - valmistelut

Aloitetaan niskasauman huolittelu sillä, että käännetään vaate nurinpäin, otetaan olan kohdat vaatteesta ja asetetaan tasoksi pöydälle. Olan kohdat otetaan siksi, että saadaan nauha pysymään takakappaleen puolella. Kun olet olan kohdat ottanut, käännä vaate siten, että takakappaleen puoli on pöydällä näkyvillä,

Seuraavaksi otetaan käytettävä nauha. Mittaa pääntien pituus olalta olalle ja mahdolliset taittovarat päihin (1 cm + 1 cm).

Tässä vielä välivaihe kun ompelin nauhan kapeammaksi. Taitoin keskeltä kaksinkerroin ja tikkasin toisen pitkän reunan kiinni. Koska kyseessä on tekokuituinen nauha, poltin nauhan päät sytkärillä, jotta ne eivät purkaannu.

Nauhan kiinnitys

Seuraavaksi kiinnitetään nauha pääntien saumaan. Jätin päät vielä avoimiksi, jotta saan lopuksi ne taitettua ja käännettyä piiloon.

Jos käytössäsi on nauha, jota ei voi sytkärillä polttaa tai haluat vain nauhan päät siistiksi, taita päistä 1 cm verran nurjalle puolelle.

Jos käytössäsi on nauha, jonka päät voi sytkärillä polttaa ja siistiä, päille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään.

Seuraavaksi taitetaan nauha päistä pääntien sauman ympärille. Kokeilin vaikka ja mitä tapoja, mutta tällä tavoin sain kaikista siisteimmän lopputuloksen.

Kun päät on taitettu, neulaa / klipsitä ne. Päät voi myös harsia kiinni. Näin ne ainakin pysyvät siellä missä pitäisi. Liukas nauha ja kapea taite helposti karkaa paininjalan alta.

Ompele nauha pääntien saumanvaraan kiinni. Tarkista, että ommel pysyy saumanvaran kohdalla. Jos tikki menee yli, ompelet vahingossa paitaa ja saat ryppyjä aikaiseksi.

Tässä vielä nauhan pää ommeltuna ja nurjalta puolelta.

Nauhan viimeistely

Lopuksi neulataan nauhan avoin pää eli ”alareuna” paitakappaleeseen kiinni. 

Nauha ommellaan kiinni aivan nauhan reunasta.

Niskasauman huolittelu nauhalla on nyt valmis. Alla vielä kuva siitä, miten ommel näkyy oikealle puolelle. Itseäni häiritsee, kuinka kauas tuo tikkaus tulee pääntien saumasta. Taidan käyttää seuraavalla kapeampaa nauha. Tämä nauha taisi olla 25 mm alkujaan ja taitettuna 12,5 mm eli reilun sentin.

Lopuksi voi halutessaan tikata loput pääntien saumasta litteäksi. Jos sinulla on joustava vaate, käytä joustavaa ommelta kuten kaksoisneula, peitetikki, jousto-ommel tai vaikkapa siksak.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!