Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Karuselli kesämekko kaava

Karuselli kesämekko on vilpoinen ja jokapäivään soveltuva mekko. Mekko on taatusti mukava päällä. Ei kiristä eikä purista mistään. Malli on kaikessa yksinkertaisuudessaan kaunis ja ajaton. Mekko on helppo ommeltava ja sopii hyvin myös heille, jotka ompelevat kudotuista kankaista ensimmäistä kertaa.

Parhaimmillaan tämä mekko on ohuista ja/tai laskeutuvista materiaaleista tehtynä. Materiaalisuosituksia laittelen tuonne hieman alemmaksi. Materiaalia, mekon pituutta muuttamalla sekä asusteita vaihtamalla, mekkoa voi käyttää kotona, puutarhassa, kaupungilla, rannalla sekä myös juhlissa.

Väljäksi ja lähes suoraksi mitoitettu malli, sopii useammalle erilaiselle vartalotyypille. Vaikka malli on väljä ja kahdesta palasta ommeltu ilman muotolaskoksia, istuu se kauniisti hartia, olka ja rinta akselilta. Helmaan on lisätty pieni A-linjaisuus sekä pieniä yksityiskohtia, kuten taskut, vyölenkit ja solmittava vyö. Lisäohjeena on tulossa kuminauhakujallinen vyötärö sekä kumilangalla rypytetty vyötärö. Ohjeilla saa kivasti vaihtelua malliin.

Karuselli-mekosta infoa

Pyrin omalla toiminnallani helpottamaan ompelijoita tavalla tai toisella. Tähän kaavaan on lisätty rinnan-, vyötärön- ja lantionympärys viivat. Jos tiedät selän pituutesi ja alalantionkorkeuden, voit mittaamalla niitä siirtää sopivaan kohtaan. Mittojen ottoon löytyy ohjeet blogista.

Ompeluohjeista löytyy ohjeet mekon pituuden muuttamiseen halutun pituiseksi. Ei tarvitse enää miettiä, minkä mittainen tästä mekosta tulee tai miten voisi pituutta muuttaa suuntaan ja toiseen. Ohje on hyvin yksinkertainen, joten rohkeasti muuttamaan mekon pituutta itselle sopivaksi! Lisäsin ohjeisiin, miten saat itsellesi sopivan pituisen vyön.

Materiaaliksi mekkoon sopii kudottu puuvilla, pellava, viskoosi, satiini, tencel ja harso. Mitä laskeutuvampaa materiaali on, sen helpommin se laskeutuu. Jos tekee jämäkästä eli muodossa pysyvästä kankaasta mekon, malli muistuttaa vyön kanssa kimono-tyylistä mekkoa.

Alla on koottu lyhyesti ja ytimekkäästi tärkeimmät kohdat Karuselli-mekosta. Alla vielä naisten kokotaulukko. 

  • Mekko on väljäksi suunniteltu ja se sopii kudotuille kankaalle.
  • Kaunis v-pääntie, joka on huoliteltu muotokaitaleella.
  • Mekossa on t-paita hihat ja hihansuut on huoliteltu muotokaitaleella.
  • Yksityiskohtina: sivusaumataskut, vyölenkit ja solmittava vyö
  • Mekon pohja on polvipituinen.
  • Mekon lyhennettävissä ja pidennettävissä halutun mittaiseksi mukana tulevan ohjeen mukaan.
  • Ohje, miten saat sopivan pituisen vyön.

Karuselli kesämekko satiinista ja pellavasta

Olen aina hyvin malttamaton kuvien suhteen. Kun kuvat on otettu, haluaisin julkaista ne kaikki heti. Päätinpä tehdä oman postauksen kyseisestä mekosta, jotta sain julkaistua kaikista mallimekoista kuvia ja lisäinfoa.

Kaava tulee verkkokauppaan myyntiin tiistaina 20.6. paperi- ja PDF-kaavana.
Paperikaavan hinta 16,90 € ja PDF-kaavan hinta 14,90 €.

Kaikki neljä mekkoa ommeltiin erilaisesta kankaasta, jotta sain itse kokeiltua, miltä malli näyttää ja miten se muuttuu erilaisista matskuista ommeltuina. Materiaaleiksi valitsin ohuen ja hieman läpinäkyvän puuvillan (keltainen), tavallisen lakana paksuisen puuvillan (pinkki), pellavan (harmaa) ja satiinin (kirjava mustapohjainen). Kaikki neljä kangasta on ostettu Eurokankaasta. Pinkki on ostettu pakalta ja muut on sukellettu palalaatikoista.

Omasta mielestä kaikki valitut materiaalit sopivat hyvin malliin. Oma vartalotyyppi kannattaa huomioida kangasta valittaessa. Jos on muotoja (rinta, vatsa, vyötärö, peppu, reidet), laskeutuvampi materiaali on armollisempi. Jämäkämpi kangas helposti jää tönköksi, juuri sinne, mihin ei pitäisi.

Yllä oleva kirjava mekko on ommeltu satiinisidoksisesta puuvilla-polyester kankaasta. Kangas on keskipaksu (neliöpaino n. 150-200 g). Kankaan kiilto tekee siitä juhlavan. Hieman jännitin, miten tukikangas tarttuu tuohon kankaaseen, mutta turhaan. Käytin valkoista neulospohjaista tukikangasta pääntien muotokaitaleessa, jotta kankaan pehmeys säilyisi. Vyöhön en laittanut, koska olisi tullut turhan jämäkkä. Kaavan pituutta ei muutettu.

Harmaa mekko on ommeltu laskeutuvasta ja pehmoisesta pellavasta. Tämä oli omaan sormiin pehmoista eikä yhtään karkea tai kutittava. Pellavalle ominaista on rypistyvyys, kuten ehkä kuvasta huomaat 😀 Taskut ja vyö tekee mallista kivan näköisen.

Takakappale on leikattu kahdesta palasta, jotta sain kankaan riittämään. Olkaapas tarkkana kankaiden leveyksien suhteen! Tämä oli vain 130 cm leveätä ja sain nippa nappa 170 cm riittämään. Olisi pitänyt tarkistaa ennen ostoa kankaan leveys 😛

Pääntien muotokaitaleissa on käytetty neulospohjaista tukikangasta. Vyöhön en laittanut, koska olisi tullut turhan jämäkkä. Kaavan pituutta ei muutettu.

Kesämekko henkäyksen keveästä puuvillasta

Tämä henkäyksen keveä mekko on ommeltu läpikuultavasta puuvillasta. Kaavaa pidennettiin 25 cm, jotta saatiin meidän mallille sopiva pitkä mekko. Pitempi mekko suojaa sääriä. Ohjeista löytyy, miten pidentää tai lyhentää mekkoa. Käytin valkoista neulospohjaista tukikangasta pääntien muotokaitaleessa, jotta kankaan pehmeys säilyisi. Vyöhön en laittanut, koska olisi tullut turhan jämäkkä.

Pinkki mekko on ommeltu perus puuvilla. Tämä on hieman jäykempää, mikä näkyykin hihojen laskeutumisessa verrattuna muihin malleihin. Tästä jätettiin vyö pois, mutta taskut löytyvät. Taakse on tehty sauma, jotta sain kankaan riittämään. Käytin valkoista neulospohjaista tukikangasta pääntien muotokaitaleessa, jotta kankaan pehmeys säilyisi. Kaavan pituutta ei muutettu.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.