Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

V-pääntien huolittelu ja ompelu

V-pääntien huolittelu onnistuu kaitaleella parillakin eri tavalla. Kokeilin kanttausta ja tikkausta keskelle kappaletta. Onnistuin mielestäni aika hyvin ja päätin tehdä v-pääntien ompelusta kuvallisen ohjeen.

Tätä ohjetta varten tarvitset kaavan, jossa on V-pääntie sekä trikoosta tai resorista leikattua nauhaa. Jos kaavassasi ei ole V-pääntietä, voit piirtää sen ohjeen mukaan, jonka kirjoittelin aikaisemmin.

Ompelua varten tarvitaan siis yläosan kaava sekä nauhaa, jolla reuna kantataan. Piristetään hieman muistia laskukaavasta, jolla nauhan pituus määritellään.
Kaitaleen korkeus on 3-3,5 cm ja tämä lukema sisältää saumanvarat.

  • Huolittelet resorilla = pääntien kokonaisympärys x 0,75 = on kaitaleen pituus + saumanvarat lyhyisiin päihin
  • Huolittelet trikoolla = pääntien kokonaisympärys x 0,85 = on kaitaleen pituus + saumanvarat lyhyisiin päihin

V-pääntien ompelussa on muutama kohta, joiden avulla saadaan onnistumisprosenttia suuremmaksi. Ensimmäisenä vinkkinä on, että leikkaa pääntien V:n kärkeen pieni vekki saksilla. Vekin pituus 4-5 mm.

Ota leikkaamasi huolittelu kaitale ja neulaa se pääntielle oikeat puolet vastakkain.

Sitten seuraava vinkki, jolla onnistumista saadaan nostettua. Kun ompelet etukappaleen puolelta, venytä/käännä V:n kärjen kohta pääntiestä suoraksi. Alla on vielä kuva, mitä tarkoitan. Tällä tavoin saat kaitaleen ja paitakappaleen ommeltua varmasti yhteen.

Ja sitten surautetaan kaitale kiinni pääntielle.

Kaitaleen kääntäminen

Suosin pääntien, kädentien ja jalanteiden huolitteluissa kolminkerroin taitettavaa kaitaletta. Tämä siksi, että kaitaleen kohdasta ei tule liian paksu. Nelinkerroin käännetty resorikaitale on aika muhku ohueen trikooseen. Alla on kuva kolminkerroin käännetystä kaitaleesta.

Peruutetaan kuitenkin hieman ja tsekataan, miten tuo kaitale käännetään. Monille tämä on varmasti tuttua, mutta kertaus on opintojen äiti!
Taita kaitaletta n. 1 cm verran, kuten alla olevassa kuvassa. Voit laskea, että saumanvaran leveys + muutama milli lisää ja sitten käännät kaitaletta.

Lopuksi kaitale käännetään nurjalle. 

Toista tämä koko pääntien kaitaleen kanssa. Neulaa tai käytä klipsejä kaitaleen kiinnityksessä.

Tikataan kaitale paitakappaleeseen kaksoisneulalla, peitetikillä tai jousto-ompeleella.

Tikkaus tehdään lähelle kaitaleen reunaa, paidan puolelle. Näin saadaan nauha kiinnitettyä varmasti paitaan. V-pääntien huolittelu on kanttauksen osalta valmis.

V-pääntien huolittelu ja V:n muoto

V-pääntien huolittelu on melkein valmis. Tähän asti ompelun suhteen on varmasti ollut aika selkeää. Miten paitaan palautetaan kaunis V:n kärjen muoto, kun hienosti kanttaamalla se pilattiin ja kärkeen jää löysää?

Vinkki numero kolme tulee tässä! Aloitetaan sillä, että taitat etukappaleen kaksinkerroin ja kohdistat kainalot, pääntien keskietu (KE) reunan sekä helman.

Taiton ja kohdistusten jälkeen, etukappaleen KE-kohdasta pääntien reunasta merkataan kohta, josta ommellaan.

Ompele ompelukoneen suoralla ompeleella tikkaus, joka kulkee KE-viivan mukaisesti.
Tässä tulee viimeinen, mutta ei vähäisin eli vinkki numero neljä! Kun ompelet tikkauksen kantin päälle, varmista, että tikkaus on vain kantin kohdalla. Jos ompelet tikinkin verran kankaalle, saat etupuolelle aikaan rypyn. Alla on kuva tikkauksesta.

V-pääntien huolittelu ja ompelu on nyt valmis. Tarkkasilmäiset näkevät, että yksikin tikki kankaalle, aiheuttaa rypyn! Näetkö?

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.