Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Väljyysvara kaavassa – mikä ihme se on?

Väljyysvara kaavassa on yksinkertaisimmillaan kiinteä vartalon mitta + lisätty tai vähennetty sentti- tai prosenttimäärä, jostakin tietystä kohtaa. Sen idea on huomioida materiaalin tai mallin vaatima liikkumavara, jotta vaatetta voi käyttää. Väljyysvara voi olla plus tai miinus senttejä riippuen valmistettavasta mallista ja suunnittelijan määrittelemästä halutusta lopputuloksesta. Väljyysvarat tulee tutuksi kun piirtää kaavoja omien mittojen mukaan.

Kaavoissa on jo huomioitu tarvittavat väljyydet. Tämän tunnistat parhaiten siitä, että kokotaulukon mitta on vartalon kiinteä mitta ja kaavasta mitattu mitta on kiinteä mitta + väljyysvara.

Erilaiset mallit ja materiaalit vaativat siis erilaiset väljyydet. Malli voi olla ihonmyötäinen, jolloin väljyysvara esim. rinnanympäryksen kohdalla on trikoovaatteessa +0-4 cm. Kun taas kudotussa kankaassa se on +8-12 cm. Käyttämällä erilaisia senttimääriä, saadaan ihonmyötäisiä urheiluvaatteita, väljempiä ulkovaatteita sekä kaikkea näiden väliltä.

Mallikuvista näet, millaiselta vaatteen tulisi näyttää päällä ja millaiseksi suunnittelija on sen ajatellut.

Koon ja vartalon vaikutus väljyyden määrään

Yläosan peruskaavaa piirtäessä tarvitaan yli 15 erilaista mittaa. Pohjana väljyyksiin käytetään väljyysvarataulukkoa tai omia haluttuja määriä. Väljyysvara kaavassa ei ole joka koossa eikä jokaisessa kohdassa saman verran. Jos jokaiseen leveys- ja pituus mittaan laitettaisi + 4 cm, kaavasta ei tulisi sellainen kuin pitäisi. Hartian leveys tai olan pituus mittaan lisätty + 4 cm, on aivan liikaa ihonmyötäiseen sisävaatteeseen.

Väljyysvaran määrä vaihtelee eri kokojen välillä, jotta vaatteen mittasuhteet säilyisivät samanlaisina koosta riippumatta. Vartalonmyötäisessä koon 32 trikoopaidassa väljyysvara voi olla + 2-4 cm, kun taas koossa 48 väljyysvara voi olla jopa + 8 cm.

Kaava koon 48 vaate ja ihminen on kaikinpuolin eri kokoinen ja muotoinen, joka huomioidaan jo kaavoitusvaiheessa. Jos tuohon samaan trikoopaitaan laitettaisiin rinnanympärykseen kaikkiin kokoihin saman verran väljyyttä, suuremmissa koossa vaate alkaisi muistuttamaan liian pientä makkarankuorta.

Vaatteen on kuitenkin tarkoitus säilyttää samat mittasuhteet, muoto ja ulkonäkö. Olipa sitten kyse koosta 32 tai 48.

Materiaalin ja mallin vaikutus väljyyden määrään

Käytettävä materiaali on yksi tekijä millainen väljyysvara kaavaan laitetaan. Kudottujen eli joustamattomien kankaiden kaavoissa on enemmän väljyyttä, jotta vaate voidaan pukea ja siinä voidaan liikkua. Kudotut kankaat eivät jousta samalla tavalla kuin joustavat materiaalit. Väljyyttä on alkujaan eri tavalla ja usein lisänä on nappeja, vetoketjuja tai halkioita, jotka helpottavat päälle pukemista. 

Ompelin farkkukankaasta housuja ja mittailin kaavoista suoraan tarvitsemani koon. Joustavia ommelleena, en tajunnut heti, että kaavan mitan tulisi olla suurempi kuin omani. Housut valmistuivat, mutta ei ne nousseet polvia korkeemmalle. Tästä syystä, en suosittele mittaamaan suoraan kaavasta, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Elastaania sisältävät materiaalit (esim. trikoo, joustocollege, ribbi, resori, viskoositrikoo, lycra), eivät tarvitse väljyyttä niin paljoa kuin kudotut kankaat, johtuen kankaan joustosta ja lisätystä elastaanista. Puuvillan, viskoosin ja muiden ohuempien materiaalien kanssa väljyyden minimimäärä on + 6-8 cm. Jos olet isorintainen, väljyyttä voi olla + 10-12 cm. Jos väljyyttä on liian vähän, vaate kiristää, siinä on hankala liikkua ja vaate pyrkii nousemaan sinne, missä kangas saa olla ”vapaana ja levähtää”.

Vartalon kaareviin ja runsaisiin muotoihin saa hukattua yllättävän paljon senttejä, ilman että se vaikuttaa vaatteen ulkonäköön. +10 cm joustocollegessa tai kudotussa viskoosissa hukkuu runsasvartaloisen päällä hetkessä ja vaate on silti vartalonmyötäinen.

Sisä- ja ulkovaatteissa sekä lasten ja aikuisten kaavoissa käytetään erilaisia väljyyksiä. Lasten vaatteiden kaavoissa väljyyttä voi olla moneen makuun vähän liikaa, mutta sille on syynsä. Liikkuminen ja erityisesti pukeminen on helpompaa, kun vaate on väljempi. Väljyyttä lisäämällä ympärysmittoihin, saadaan mallin ja materiaalin tarvitsema väljyys. Vaikka puhun väljyysvarasta, malli voi kuitenkin olla istuva eikä väljä räppärin vaate. Kansankielinen sana väljyydelle voisi olla liikkumavara, jolloin asia tulisi paremmin selväksi.

Löydä sopiva väljyys itsellesi

Miten luovia eteenpäin tässä suossa, löytää sopivat väljyydet ja mallit, jotka miellyttävät itseä? Ensin täytyy selvittää millaisista vaatteista pidät ja sen perusteella etsiä sopivia malleja. Toisen ihonmyötäinen, voi olla toisen mielestä liian tiukka. Makuja ja mieltymyksiä on monia. Sen olen huomannut myös oman yrittäjä taipaleeni aikana. 

”Koon valinta ja siihen liittyvät tekijät” -postauksessa mainitsin jo, että jos haluat ihonmyötäisempää mallia, valitse ihonmyötäiseksi suunniteltu kaava. Jos haluat ommella kudotuista kankaista, valitse silloin kaava joka on suoraan sille materiaalille tehty.

Tarkkaile kaavoista ommeltuja mallikuvia. Niistä näkee hyvin selvästi millaiseksi kaava on suunniteltu. Tarvittaessa, voit kysyä kaavan tekijältä paljonko X-koon kaavan joku tietty mitta on. Voit kysyä toisilta ompelijoilta ehdotuksia malleihin, jotka sopivat omiin tarpeisiisi.

Mittanauhalla kokeilemalla, kangasta kiepauttamalla tai valmiista sopivasta vaatteesta mittaamalla löydät sinua miellyttävän lopputuloksen. Muistathan tarkistaa, että sopivan vaatteen ja uuden vaatteen materiaalit vastaavat toisiaan mahdollisimman paljon. Vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Alla suuntaa-antavia väljyysvaroja joustaville materiaaleille ja sisävaatteiden kaavoille. Nämä perustuvat vain ja ainoastaan omaan kokemukseen, joten älä noudata pilkun tarkasti!

Muista lukea myös seuraavat postaukset:

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!