Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kankaan rypyttäminen eri tavoin

Kankaan rypyttäminen voidaan tehdä muutamalla eri tavalla. Ammattikielessä käytetään sanaa ”poimuttaa”, mutta harrastelijoiden keskuudessa puhutaan usein kankaan rypyttämisestä. Itse puhun yleensä rypyttämisestä, koska on helpommin ymmärrettävissä kuin poimutus. Käytän siis tässä postauksessa sanaa rypyttää.

Kankaan rypyttäminen - eri tavat

Kangasta voi rypyttää yhdellä tai kahdella langalla, ompelukoneeseen tulevalla paininjalalla, saumurilla, kuminauhalla, Framilon-joustonauhalla tai kumilangalla. Käytettävä tapa valitaan materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Jos kangas on paksumpaa, voi kankaan rypyttää paksummalla puuvillalangalla kun taas ohuempaan kankaaseen sopii hyvin kahden langan rypytys. 

Rypytyksiä voi tehdä kankaan reunaan, keskelle tai koko palan leveydelle ja korkeudelle. Kokeilemalla eri tapoja, kankaan eri kohtiin, saat näyttäviä yksityiskohtia vaatteisiin ja asusteisiin.

Jos rypyttämiseen käyttää kuminauhaa tai Framilon-joustonauhaa, saumasta tulee paksumpi. Olen joskus nähnyt, että kuminauhalla tai Framilonilla rypytettäessä, on kappaleet ensin rypytetty, sitten ommeltu nauhan vierestä ja lopuksi leikattu kuminauha osuus pois. Tätä tapaa en ole itse kokeillut.

Omat suosikit on kahdella langalla ja Framilon-joustonauhalla rypytys. Aiemmin käytin pelkästään Framilon-joustonauhaa, mutta itseä ärsyttää kun saumasta tulee paksu. Frillat ja röyhelöt tulee nopeasti rypytetty saumurilla ja Framilonilla. 

Saumurilla rypyttäminen

Saumurilla tehty rypytys

Saumurilla voi rypyttää kankaita säätämällä tikin pituutta sekä diffiä. Tikki ja diffi säädetään pisimmälle mahdolliselle ja ommellaan kankaan reunaan. Tätä tapaa jos käyttää, kankaan tulee olla ohutta. Paksumpaan kankaaseen rypytys hukkuu. Jos haluat pienen rypytyksen, käytä tätä tapaa. Tällä tavalla tehdessä rypytys on pientä ja lopputulos maltillisen näköinen. Ompelemalla testikappaleen, selvität kuinka paljon kappale lyhenee milläkin kankaalla. 

Testikappaleen ompelu:

  • Leikkaa pala kangasta, jota on tarkoitus rypyttää. Palan koko on L 10 cm x K 20 cm.
  • Säädä saumurin tikin pituus isoimmalle mahdolliselle.
  • Säädä saumurin diffi 1,5-2.
  • Ompele saumurilla kankaan pitkää sivua pitkin.
  • Ompelun jälkeen, mittaa paljonko palan pituus muuttui. 
  • Alkuperäinen pituus – uusi pituus.

Poimutusjalalla rypyttäminen

Ompelukoneen poimutusjalalla tehty rypytys

Kankaan rypyttäminen onnistuu myös ompelukoneeseen sopivalla paininjalalla. Tämä on yksi omista suosikeista. Koneeseen paininjalka, 1,5 cm saumanvara kankaan reunaan, pitkä suora ommel, sururuurrur ja kankaaseen tulee näyttäävää rypytystä! Poimutusjalkaa käytettäessä valitaan aina suora ommel. Saumanvaraa kankaan reunaan kannattaa jättää 15 mm (1,5 cm). Testikappaleeni lyheni lähes 50 % eli tällä tavalla saa jo tosi näyttävää yksityiskohtaa!

Ohuimmissa ja liukkaimmissa kankaissa kannattaa kangasta ohjata myös paininjalan takaa, jotta poimutus onnistuu.  Tämän saman efektin saat esimerkiksi kaksi poimutuslankaa ompelemalla ja Framilon-joustonauhalla, jos materiaali ja malli sallii nauhan käyttämisen. Saumasta tulee tuolloin vain paksumpi kuin jalkaa käyttämällä.

Testikappaleen ompelu:

  • Leikkaa pala kangasta, jota on tarkoitus rypyttää. Palan koko on L 10 cm x K 20 cm.
  • Säädä ompelukoneen tikin pituus isoimmalle mahdolliselle.
  • Ompele tikki kankaan pitkää sivua pitkin.
  • Ompelun jälkeen, mittaa paljonko palan pituus muuttui. 
  • Alkuperäinen pituus – uusi pituus.

Poimutusjalasta ja sen käytöstä voit lukea lisää Ompelun mustasta kirjasta – luvusta 8 Koneiden paininjalat.

Framilon-joustonauha tai kuminauhalla rypyttäminen

Framilon-joustonauhalla tehty rypytys

Framilon-joustonauha on ohutta, vain reilun millin paksuinen, läpinäkyvää ja todella hyvin joustavaa ja palautuvaa nauhaa. Se on ohuemapaa kuin kuminauha. Framilon sekoitetaan helposti ja usein silikoninauhaan, joka on joustamaton, paksu ja jäykkä. Silikoninauhaa käytetään rintaliivien olkaimissa, jotka ovat läpinäkyviä.

Framilon on valmistettu polyuretaanista. Sitä käytetään esim. olkasaumojen tukemiseen, uikkareiden käänteiden ompelussa, päänteiden huolittelussa sekä röyhelöiden ja frillojen rypytyksissä.

Nauha ommellaan siksakilla tai saumurilla kiinni. Siksakkia käytettäessä, varmista että ommel on kapeampi kuin nauhan leveys. Tällöin saat nauhan hyvin kiinnitettyä, oli sitten kyse rypyttämisestä tai pääntien huolittelusta.

Verkkokaupasta löydät Framilon-joustonauhaa 10 m ja 20 m pakkauksissa.

Jos kangasta haluaa rypyttää Framilonin avulla, varmista ensin minkä pituinen kappaleesta pitäisi rypytyksen jälkeen tulla. Leikkaa nauhaa saman verran kuin on haluttu lopputulos.

Taita nauha kaksinkerroin ja merkitse puoli välin kohta. Neulaa nauha alku- ja loppupää kankaaseen kiinni. Etsi kankaasta puoli väli kohta ja neulaa nauha vielä siitä kohdin kiinni.

Jotta rypytyksestä tulee tasainen, ota alku- ja keskikohdasta kiinni ja venytä nauha suoraksi (eli samanmittaiseksi kuin kangas).

Ompele nauha kiinni saumurilla tai siksakilla. Kun puolet on ommeltu, ota loppupalasta kiinni samalla tavalla ja venytä suoraksi. Jos kappale on todella pitkä ja kädet eivät yletä saamaan kiinni, laita muutama lisämerkki nauhaan ja kankaaseen.

Kahdella langalla rypyttäminen

Tämä on se perinteistäkin perinteisempi malli rypyttää kangasta ja myös helppo tapa. Rypytyksen määrää pystyy määrittelemään hyvinkin tarkasti ja poistamaan tarvittaessa. Oman haasteen tähän tuo se, että rypytystä täytyy käsin siirrellä, jotta yhdessä kohtaa ei ole enemmän ryppyä kuin toisessa kohtaa.

Kahdella langalla tehty rypytys

Kankaaseen ommellaan ompelukoneen pitkällä suoralla ompeleella kaksi ommelta vierekkäin. Toinen lanka tulee 0,8 cm päähän reunasta ja toinen tulee 1,2 cm päähän reunasta. Alkuun ja loppuun kannattaa jättää pitkät langanpäät, jotta niistä saa kunnolla kiinni ja vedettyä. Jos teet paksummasta materiaalista ja tuntuu, että tavallinen ompelulanka katkeaa vedettäessä, kokeile tikkauslankaa.

Kun molemmat rypytyslangat on ommeltu, vedetään pelkistä ylälangoista ja kangasta eri suuntiin. Rypytystä alkaa muodostumaan. Kun haluat siirtää rypytystä keskemmälle kangasta tai saada tasaisemmaksi, vedä sormien avulla (samalla tavalla kuin rypytyksen alussa) kangasta jompaan kumpaan suuntaan. 

Kun kappale on halutun mittainen, solmi langat molemmista päistä, jottei rypytys aukea. 
Kappale ommellaan tikkien välistä ja näin ollen saadaan tasaisempi lopputulos.
Kun kappale on kiinnitetty haluttuun kohtaan, näkyvät rypytyslangat puretaan pois.

Yhdellä langalla rypyttäminen

Kankaan rypyttäminen yhdellä langalla tehdään puuvillaisella neulelangalla. Tämä tapa sopii hyvin paksummille materiaaleille sekä nopeutta arvostaville ompelijoille.

Aseta koneeseen leveä siksak-ommel. Tikin pituus 3-4 kohtaan. Aseta lanka keskelle paininjalkaa, jotta se pysyy suorassa ja siksak menee varmasti langan molemmin puolin.

Kankaan rypyttäminen onnistuu, kun vedät puuvillalagasta ja pidät toisella kädellä kiinni kankaasta.

Kun kappale on halutun mittainen, solmi langat molemmista päistä, jottei rypytys aukea. 
Kappale ommellaan haluttuun kohtaan kiinni ompelemalla tikki puuvillalangan viereen. Varo ompelemasta langan päälle, koska se vaikeuttaa purkamista. Kappaleen kiinnityksen jälkeen, rypytyslangat puretaan pois.

Kumilangalla rypyttäminen

Kumilanka on ompelulankaa paksumpaa, mutta joustavampaa. Kumilangan avulla saa tasaista rypytystä tai erilaisia kuvioita tehtyä. Smokkirypytys on se tunnetuin, jossa kankaaseen on ommeltu tasaisia rivejä. Näitä löytyy esim. paidoista, mekoista, helmoista, hihansuista ja lahkeensuista.

Kankaan rypyttäminen kumilangan avulla, tuo vaatteisiin ilmettä ja hieman joustovaraa kokoonkin! Ei ole niin justiinsa onko siinä 10 cm vai 15 cm liikaa, kun useat kumilanka kerrokset kurovat väljyyden kasaan.

Kumilanka puolataan alalangaksi. Voit tehdä sen käsin tai koneella, ei ole merkitystä. 
Neulaksi valitaan koko 80 tai 90, koska kumilanka on paksumpaa kuin ompelulanka. Liian pientä neulaa käyttämällä, tikkiä ei muodostu tai se sotkeentuu vain. Kannattaa kokeilla erikokoisia neuloja ennen varsinaisen työn aloitusta.

Ompeleeksi valitaan tavallinen suora ommel ja tikin pituudeksi lähes pisin mahdollinen. Itse käytän 4 tai 5 (suurin omassa koneessa on 6). Jos ompelet resoriksi paidan helmaan tai hihansuihin, ommel tehdään kaksinkertaiselle kankaalle. 

Kerroksen ompelun jälkeen, solmi langat, jotta ne ei vahingossakaan karkaa ja rypytys katoa.

Ompele rivit paininjalan etäisyydeltä toisistaan. Saat rivit suoraan ja tasaisesti ommeltua. Venytä kappale suoraksi ommellessa, koska jo kerroksen jälkeen ohut kangas menee kasaan.

Ompele kumilanka kerroksia haluttu määrä ja ompele vaate/asuste valmiiksi.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!