Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Mittojen otto ohje – näin mittaat itsesi

Mittojen otto ohje – mittojen ottaminen on yksi ompelun perusasioista, kun halutaan itselle sopivampaa vaatetta. Mitä vartalonmyötäisempää tai istuvampaa vaatetta halutaan, sen enemmän mittoja tulee ottaa eri kohdista. Näitä mittoja käytetään myös kun piirretään omien mittojen mukaan peruskaavoja. 

Jos luistat mittojen otosta, vaate voi olla liian pieni tai suuri, vyötärö asettuu väärään kohtaan  tai lantiolla on liian vähän tilaa. Hihat liian pitkät tai paita liian lyhyt.

Kun mittaat kaverin kanssa huolellisesti, on niistä iloa kun kaavoja aletaan muuttamaan omien mittojen mukaisiksi. Osan mitoista pystyt mitat itse, mutta osaan tarvitset kaveria. Merkitse mitatut mitat ylös muutaman millin tarkkuudella.

Mittojen ottoa varten tarvitset:

 • Mittanauhan
 • Kynän
 • Paperia
 • 3 kpl kuminauhan paloja
 • Alusvaatteet tai ohuen trikoopaidan sekä legginsit/sukkahousut
 • Kaverin, jotta tietyt mitat saadaan tarkasti mitattua

Mittojen otto – ohjeita mittaamiseen:

 • Mitat otetaan alusvaatteiden tai hyvin ohuiden vaatteiden päältä.
 • Päällä olevat vaatteet eivät saa olla kiristäviä tai hoikentavia. Mitat eivät vastaa tällöin todellisuutta.
 • Mittanauha pidetään suorana (ei kierteellä) ja napakkana.
 • Mittanauha ei saa olla liian kireällä (puristaa) eikä liian löysällä

Rinnan-, vyötärön-, ylä- ja alalantionympärys

Nämä mitat ovat yleismittoja. Mittojen avulla varmistetaan vaatteen ympärys sopivaksi. Mitat otetaan kiinteästi vartalon ympäri.

Käsivarren ympärysmittoja

Käsivarren ympärysmittojen avulla varmistetaan hihan ympärys sopivaksi. Mitat otetaan kiinteästi käden ympäri.

Jalan ympärysmittoja

Jalan ympärysmittojen avulla varmistetaan housujen lahkeen ympärys sopivaksi. Mitat otetaan kiinteästi jalan ympäri.

Olan- ja käsivarren pituus sekä hartia leveys

Olka- ja käsivarren pituuden avulla saadaan olan ja hihan pituus sopivaksi. Olan ja käsivarren voit mitata kahdella eri tavalla:

 • Kuvissa näkyvällä tavalla eli molemmat kohdat erikseen
 • Mitataan olalta, käden kautta ranteeseen. Katsotaan olan pituus mittanauhasta ja vähennetä olan pituus koko käsivarren mitasta.

Hartia leveys mitta on pätevä tarkistusmitta kun mietit mahtuuko hartiat kaavaan.

Selän pituus, ylä- ja alalantion korkeus

Selän pituus on yksi hyvin olennainen ja tärkeä mitta, kun kaavoja muutetaan itselle sopivaksi tai piirretään kaavoja omien mittojen mukaan. Selän pituus mitta otetaan kiinteästi vartaloa pitkin.  Jos selän pituus on väärä, asettuu vyötärtö valmiissa vaatteessa väärään kohtaan.

Jos selän pituus on liian pitkä, vyötärö- ja lantio asettuu väärään kohtaan, jolloin selkään saattaa muodostua pussimaista väljyyttä. 

Ylä- ja alalantion korkeus mittoja käytetään peruskaavan piirrossa. Korkeus mittojen avulla, saat määritettyä ylä- ja alalantionympärys mittasi kaavassa oikeaan kohtaan. Jos ylälantiolla on enemmän mittaa kuin alalantiolla, vaate saattaa kiristää.

Selän leveys ja etuleveys

Selän leveys ja etuleveys mittojen avulla varmistetaan, että hihan sauma tulee kulkemaan oikeassa kohdassa. Selän leveys ja etuleveys mitta otetaan kiinteästi vartaloa pitkin.

Usein rintavilla ihmisillä etuleveys on pieni suhteessa rinnanympärykseen. Tämä on se kohta, jossa rintavilla jää leveyteen nähden väljyyttä. Pystyyn jäävä väljyys kertoo liian suuresta kädentiestä.

Jos selän leveys ja etuleveyden mitat ovat liian pieniä, kädentien sauma tulee keskemmälle vartaloa ja hiha asettuu väärään kohtaan.

Jos selän leveys ja etulevyden mitat on liian suuria, kädentien sauma tulee hihan puolelle ja hiha roikkuu ja asettuu väärään kohtaan.

Puvun pituus, sivun pituus ja jalan sisäpituus

Puvun pituus on peruskaavaa piirtäessä yksi mitta. Tällä samalla mittaus tyylillä, saat mitattua vaatteen halutun pituuden. Puvun pituus mitta otetaan kohti suoraan alaspäin, ei vartaloa pitkin.

Sivun- ja jalan sisäpituus mittoja käytetään alaosissa. Sivun pituus mitataan vyötäröltä lattiaan ja sisäpituus haarasta nilkkaan. Sivun- ja jalan sisäpituus mitat otetaan kohti suoraan alaspäin, ei vartaloa pitkin.

Mittoja käytetään peruskaavan piirrossa, mutta voit ottaa suuntaa-antavia mittoja housujen pituudesta vertaamalla omaa mittaa ja kaavan mittaa.

Istuma korkeus, vyötärö-haara-vyötärö, niska-haara (seisten) ja niska-haara (kyykistyen)

Istuma korkeus määrittää kuinka monta senttiä tarvitaan haarasta vyötärölle, jotta housut pysyvät siellä missä pitää. Tätä mittaa käytetään myös peruskaavan piirrossa.

Vyötärö-haara-vyötärö mitan avulla, pystyt tarkistamaan mihin kohtaan housujen vyötärö tulee. 

Niska-haara (seisten) mittaa käytetään bodyissa, haalareissa, jumppa- ja uima-asujen kaavoissa.

Niska-haara (kyykistyen) Niska-haara mittaan saat hieman väljyyttä kun mittaat mitan kyykistyen tai istut polvien päällä. Tämä mitta kertoo, paljonko kaavassa vähintään pitää olla senttejä tuossa kohtaa.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.