Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kantinkääntäjä – ohje sen käyttöön

Kantinkääntäjä on mielestäni ehdottomasti yksi parhaimpia keksintöjä IKINÄ! Kääntäjiä on eri kokoisia eli ne tekevät eri levyisiä  kantteja. Itselläni on käytössä kääntäjä, joka tekee valmiina 9 mm levyistä sekä 12 mm levyistä. Molemmat kääntäjäni kääntävät nauhan kolminkerroin. Nelinkerroin kääntävä on hyvä silloin, jos käytössäsi on ohuita materiaaleja. Resorista tehty nelinkertainen kantti on todella paksu. Peitetikkikoneisiin saat kääntäjän ruuvien ja aluslevyn avulla kiinnitettyä. Jos haluat käyttää tätä ompelukoneessa, tulee sinun teipata kääntäjä koneeseen kiinni. 

Kantinkääntäjään syötetään taittamatonta nauhaa, joka voidaan leikata esim. trikoosta, joustocollegesta tai resorista. Nauha syötetään kääntäjän sisään ja ommellaan yhdellä kertaa kiinni. Ompelun aikana kääntäjän toisessa päässä olevat väkäset, taittavat kantin kankaan ympärille. Nauha kiinnittyy yhdellä ompeleella kankaan reunaan.

Tasona ompelu

Kantinkääntäjällä tehtynä huolittelut tehdään aina tasona. Tasona ompelu tarkoittaa sitä, että esim. paidan pääntietä huolitellessa, vain toinen olkasauma tai toinen sivusauma ommellaan etu- ja takakappaleista yhteen. Kääntäjällä pääntien huolittelu tai bodyn jalantie huolitellaan ja tämän jälkeen toisen puolen olkasauma tai jalantie. 

Saumat kannattaa litistää ennen yhteen ompelua esim. puristamalla pihdeillä tai ompelemalla yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Paksun sauman ompelun alussa kannattaa käyttää nappilusikkaa apuna tai aloittaa paksusta kohti kankaan reunaa, kääntyä ja ommella sauma loppuun. Alla on kuva bodyn hihoista, jotka ovat tasona eli aukinaisena.

Perustietoa kantinkääntäjästä

Jujunan YouTube kanavalta löydät nyt myös videon kantinkääntäjän käyttöön!

Ensimmäisenä tarkista kääntäjästäsi kuinka leveää nauhaa siihen syötetään. Jos käytät resoria tai collegea, voi leikattu nauha olla 1 mm kapeampi. Jos taas käytät trikoota tai ribbiä, nauha saa olla ilmoitetun mitan levyinen. Alla olevassa kuvassa nauhan leveys on 42 mm.

  • Kantinkääntäjiä on kolminkerroin- ja nelinkerroin kääntäviä. 
  • Nelinkerroin kääntävä, taittaa molemmat nauhan leikkuu reunat kantin sisäpuolelle.
  • Kolminkerroin kääntävä, taittaa vain päällipuolen nauhan leikkuu reunan sisäänpäin. 
  • Jos nauha on liian leveä, se ei kulje kääntäjässä vaan jää jumittamaan. Nauhan nurja puoli kääntyy päällipuolella ja alkaa kiertämään (been there, done that!).
  • Jos nauha on taas liian kapea, alkaa päällipuolelta nauhan taite pienentymään jolloin raakareuna näkyy selvästi kankaan reunassa. 
  • Trikoosta ja joustocollegesta leikatessa kantti kannattaa leikata pystysuuntaan eikä vaakaan. Näin vähentyy kantin kiertyminen valmiissa työssä.
  • Nauhaa leikataan vähintään ommeltavan reunan pituinen pala. Mielellään vähän ekstraa (+30 cm), niin jää hukka ja säätövaraa alkuun.

Nämä ruuvit määrittelevät missä kohtaa kantti ylhäältä ja alhaalta menee. Sen voi säätää siten, että päällipuolen kantin reuna kulkee 1-2 mm enemmän vasemmalla kuin alla oleva kantin reuna. Saat nurjalla puolella olevan tikin osumaan juuri kantin reunaan nätisti.

Kantinkääntäjän perässä on spiraalimainen häkkyrä, joka säätää kantin kulkua. Jos se on suorassa, kuten alla olevassa kuvassa, kantti kulkee vapaasti ja venytystä ei tule juurikaan. Spiraalin asentoon vaikuttaa se, millaista nauhaa käytät. Pääosin itsellä tämä on suorassa.

Jos nauhasi on todella lirua, ohutta ja venyvää, säädetään kääntäjän ohjainta eli sitä spiraalia kääntäjän perässä. Spiraali on kääntäjän toisella puolella kiinni ruuveilla. Löysää hieman ruuveja, jotta saat käännettyä spiraalia. 

Ruuveja ei kannata kiristää tiukalle, ennen kuin olet löytänyt sopivan kohdan. Oikean kohdan löydät kokeilemalla ja ompelemalla mallitilkun. Kun oikea kohta on löytynyt, kiristä ruuvit, jotta spiraali pysyy paikallaan. Kun spiraali on alla olevan kuvan mukaisessa asennossa, kantti venyy paljon. Tämä on ääriasento, jota hyvin harvoin käytetään.

Jos kantti kipristyy valmiissa vaatteessa, spiraalin tulee olla suoremmassa. Tarkista myös nauhan leveys, jotta se kulkee kääntäjässä sujuvasti. Liian leveä kantti jumittaa ja liian kapea nauha kiertyy ja kääntyilee herkästi.

Nauhan pujottaminen

Nauhan pää kannattaa leikata viistoon, jolloin nauhan pujotus käy sukkelammin. Nauhan nurja puoli tulee itseäsi vasten ja nauhan oikea puoli pois päin itsestäsi.

Käytä pinsettejä apuna kun pujotat nauhan kääntäjään.

Vedä pinseteillä nauhaa reilusti kääntäjän taakse n. 5-10 cm verran.

Yllä olevassa kuvassa näet, kuinka kääntäjän piikit ovat kääntäneet nauhan nelinkerroin (eli nauhan päät taittuvat sisäpuolelle).

Kankaan reuna pujotetaan tuosta taitettujen reunojen välistä kantin väliin. Kangas laitetaan oikea puoli ylöspäin.

Kantinkääntäjän kiinnitys peitetikkikoneeseen

Kääntäjä tulee peitetikkikoneisiin kiinni aluslevyn ja ruuvien avulla. Ruuvien avulla kääntäjä pysyy paikallaan eikä irtoa ommellessa. Suurin piirtein oikea kohta on siinä, kun paininjalkan vasen reuna on kohdakkain kääntäjän piikkien kanssa.

Kantinkääntäjän kiinnitys ompelukoneeseen

Kääntäjää ei varsinaisesti ole tarkoitettu ompelukoneeseen, mutta sen saa kiinnitettyä myös siihen teipin avulla. Teipiksi kannattaa valita sellainen, joka pitää hyvin mutta ei jätä koneeseen liima jälkiä.

Aseta kääntäjä lähelle paininjalkaa, n. 3-5 cm etäisyydellä. Kääntäjän oikea kohta paininjalkaan nähden on suurin piirtein siinä kohtaa, kun neula ja kääntäjän väliin jää muutama milli. Alla olevassa toisessa kuvassa on mittanauha asetettu kääntäjän piikin kohdalle. Neula ja mittanauhan väliin jää muutama milli eroa. Näin tikki tulee kantin melkein reunaan, olematta kuitenkaan liian kaukana. 

Ompelu ja oikean kohdan hakeminen

Kääntäjä on suurin piirtein oikeassa kohdassa, kun vasemman neulan vasemmalle puolelle jää kanttia n. 2-3 mm. Tee testi ja ompele pelkkää kanttia hetken aikaa. Jos kantti lähtee karkaamaan paininjalan alta, siirrä kääntäjää suoremmaksi suhteessa paininjalkaa. Tarkista myös, että kääntäjä pysyy kunnolla paikallaan. Ommellessa kääntäjän tulee pysyä paikallaan.

Alla olevassa kuvassa tikki näyttää hyvältä. Kantin vasen reuna on omaan makuuni hieman liian leveä, vaikka nurjalla puolella tikki asettuu oikeaan kohtaan. Kuvasta on vaikea hahmottaa, mutta tikki osuu juuri kantin reunaan nurjalla puolella.

Jos haluaisin oikein viilata kantin asentoa, avaisin kääntäjän alemman piikin ruuvia (eli se oikean puoleinen ruuvi) ja vetäisin ihan vähän vasemmalle. Näin kantin vasen reuna hieman kavenisi.

Yllä olevassa kuvassa kantti on levossa ja alla olevassa kuvassa kantti on venytettynä. Huomaa, että valmiissa kantissa ja peitetikin tikkauksessa, kuuluu jäädä löysiä lankalenkkejä. Näin tikki joustaa myös venytettynä.

Testataan vielä tikin joustavuus venyttämällä kappaletta. Hyvin joustaa. Voit siirtyä ompelemaan itse vaatetta.

Lopuksi vinkit harjoitteluun

  • Suorat kohdat on helpompia kuin kurvit.
  • Harjoittele tilkulle ennen varsinaista työtä.
  • Kurveja kannattaa myös harjoitella.
  • Kurveissa ja kaarevissa kohdissa, hidasta ompelun nopeutta. Kurveissa voit kankaan reunaa pinsettien avulla ohjata, jotta se pysyy kantin sisällä.

Provinkki! Kurveissa voit toisella kädellä kiristää kankaan reunaa hennosti vetämällä, jolloin se asettuu kauniimmin valmiissa työssä.

  • Harjoitus, harjoitus ja harjoitus. Sillä opit saamaan ja
  • Jos kantti kiristää, säädä spiraalin asentoa ja tarkista kantin leveys.
  • Jos kantti jää löysäksi, säädä spiraalin asentoa.

Jätä kommentti

24 luukkua, 24 ompelijalle sopivaa yllätystä.

Uusi luukku aukeaa kun vuorokausi vaihtuu.