Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan blogi - Ohjeita ja vinkkejä ompeluun

UUSIMMAT

ARKISTO

Terenauhan ompelu sekä valmistus nyörin ja kankaan avulla

Terenauhan valmistus onnistuu helposti nyörin ja kankaan avulla. Terenauhan käyttö on yleistä koristetyynyissä ja laukuissa, mutta sitä käytetään myös vaatteissa. Se tuo ryhtiä saumaan, mutta luo kivan yksityiskohdan vaatteeseen tai asusteeseen. Alla olevassa laukussa on molempiin pyöreisiin saumoihin ommeltu terenauhaa. 

Terenauhan ompelu on helpoin tehdä siihen tarkoitetulla paininjalalla. Paininjalan pohjassa on lovi, johon nyöri tulee. Se pysyy napakasti paikallaan ompelun aikana. Näin myös tikin saa todella lähelle nyöriä, jolloin terenauhasta tulee napakka valmiina. Terenauha paininjalkaa kannattaa kysellä lähimmästä ompelukoneliikkeestä. Näitä on saatavilla myös vanhempiin koneisiin 🙂

Olen kokeillut ompelua myös vetoketjupaininjalalla, kun en vielä omistanut terenauha paininjalkaa. Tämäkin onnistui aika hyvin, kun neulan sai todella lähelle nyörin reunaa. Tällä tavoin tehden ainoa miinus tulee siitä, että nauhaa joutuu samalla ohjaamaan enemmän.

Millaista nauhaa terenauhan ompeluun käytetään?

Alla olevassa kuvassa on kaksi nauhaa, joilla kokeilin tehdä terenauhaa. Oikealla puolella oleva on sisustuksessa käytettävää terenauhaa ja vasemmalla puolella oleva on tavallista puuvilla nyöriä. Kolmas varteenotettava vaihtoehto on pyöreä nyörikuminauha!

Terenauhan sisusnauhaa ostin Tampereen Vaahtomuovista. Sisusnauhaa on saatavilla kahta eri kokoista: 3 mm halkasijalla sekä 5 mm halkasijalla. Valitsin itse tähän projektiin 3 mm halkasijalla olevan. Hintakaan ei ollut kuin 0,50 € metriltä, joka on mielestäni todella edullinen. Tuon sisusnauhan etuja on, muotonsa pitävyys, napakkuus sekä taipuisuus.

Jos käytät tavallista puuvillanyöriä, valitse sellainen, joka on mahdollisimman tiivis. Pehmoisemmasta ja höttöisemmästä nauhasta tulee notkeampi ja pehmeämpi lopputulos. Jos on tarkoitus ryhdittää laukun reunoja, suosittelen valitsemaan tuon kumimaisen sisusnauhan.

Nyörikuminauhaa en vielä kerennyt kokeilemaan, mutta uskoisin sen olevan aika passeli tähän tarkoitukseen. Varsinkin, jos nyörikuminauha on napakka. Kangastukusta ostamani 3 mm halkasijalla oleva nyörikuminauha on ominaisuuksiltaan hyvä tähän tarkoitukseen. Vinkkaa ihmeessä, jos on muitakin paikkoja, joista saa napakka nyörikuminauhaa.

Lopuksi terenauhan valmistusta varten valitaan käytettävä kangas. Suosittelen ekaa kertaa tekevälle kudottua ohutta puuvillaa, jotta kangas ei veny ja vanu ompelun aikana. Kangas voi olla samaa, josta olet vaatteen, laukun, pussukan tai tyynyn tehnyt tai se voi olla kontrastivärinen!

Terenauhan valmistus

Terenauhan valmistusta varten tarvitaan siis kangasta ja nauhaa. Kangaspalan leveydeksi olen leikannut 4 cm. Kapeampi, noin 3 cm levyinenkin olisi riittänyt hyvin. 

Mittaa reunan tai sauman pituus, jotta tiedät, kuinka pitkän palan kangasta tarvitset. Leikkaa palaan extra pituutta 5-10 cm. 

Leikkaa nyöristä tai terenauhan sisusnauhasta saman pituinen pala kuin kankaasi on.

Aseta kangaspala pöydälle nurja puoli ylöspäin. Ota nyöri tai sisusnauha ja aseta se keskelle kangasta.

Taita kangas kaksinkerroin pitkät reunat vastakkain. Nyöri/sisusnauhan tulisi olla toisessa reunassa.
Ota ompelukoneesi esiin ja aloita terenauhan ompelu. Tikin pituudeksi voi valita 3-4. Ihan lyhintä ja pisintä ei kannata valita.

Jos käytät:

  • Terenauhan ompeluun tarkoitettua paininjalkaa, aseta nyöri paininjalan pohjassa olevaan koloon.
  • Vetoketjupaininjalkaa, ompele niin läheltä sisällä olevaa nauhaa kuin mahdollista.

Ompele koko nauhan pituudelta. Näin nyöri/sisusnauha saadaan suljettua kankaan sisälle. 

Noin! Nyt meillä on pätkä valmista terenauhaa käytettäväksi. Kun kiinnität sen vaatteeseen/asusteeseen, käytä myös silloin terenauha paininjalkaa tai vetoketju paininjalkaa. Mitä lähemmäksi tikin saa nyörin reunaan, sen napakammaksi ja ryhdikkäämmäksi sauman saa tehtyä.

Tässä inspiraatiota terenauhan käyttöön

Tässä vielä muutama idea, joihin nauhaa voisi laittaa:

Lopuksi vielä muutamalla kuvalla inspiraatiota nauhan käytöstä. Ompelin siis pyöreän laukun, koska halusin kokeilla kuinka tuo nauha oikein toimii ja millaisen lopputuloksen sillä saa. Täytyy sanoa, että ihastuin paininjalan helppouteen ja vaivattomuuteen sekä tuohon sisusnauhan ryhdikkyyteen. Nyt vain lisää terenauhan valmistusta!