Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Uima- ja urheiluasujen ompelu – vinkkejä lycran ompeluun

Liukas, joustava ja palautuva lycra

Uima- ja urheiluasujen ompelu – Lycra on materiaalina varmasti monelle tuttu uima- ja urheiluvaatteissa. Lycraa käytetään myös tanssi- ja luistelupukujen kankaana. Kaikkia näitä yhdistää se, että vaatteen ja kankaan tulee olla napakka, hyvin joustava, kosteuden täytyy siirtyä pois iholta sekä mukavia päällä. Lycra onkin mitä mainion materiaali juuri edellä mainittuihin tarkoituksiin. 

Kankaan päämateriaalina on usein käytetty polyamidia/nylonia tai polyesteria, jotka ovat molemmat öljypohjaisia tekokuituja. Lycrassa on lisäksi reilu määrä (10-25 %) elastaania mukana. Tsekataan seuraavaksi polyamidin ja polyesterin ominaisuuksia.

Polyamidin ominaisuuksia on:

  • Nopea kuivuminen
  • Erittäin hyvä jousto ja palautuvuus
  • Kosteuden siirto pois iholta
  • Ei rypisty käytössä eikä pesussa
  • Se on luja ja kestävä
  • Hyvä lämmön ja kylmän kesto
  • Heikko UV-valon kesto
  • Rasva ja hiki aiheuttavat kuidun/kankaan kellastumisen (voidaan välttää tiheällä pesulla)
  • Liian korkea lämpotila rypistää ja kutistaa kuidun
  • Märkänä kuitu on heikompaa ja venyy helpommin (vältä mekaanista rasitusta)

Polyesterin ominaisuuksia on:

  • Ei ime kosteutta
  • Hyvät valonkesto ominaisuudet (sietää UV-valoakin)
  • Ei rypisty käytössä eikä pesussa
  • Ei nyppyynny, ellei ole katkokuidusta valmistettu
  • Hyvä jousto ja palautuvuus
  • Kestävä ja luja kuitu
  • Helposti sähköistyvä
  • Öljypohjainen lika imeytyy kankaaseen
  • Hellävarainen pesu väljässä vedessä
  • Pestessä irtoaa mikromuoveja

Kankaan valinta

Lycrasta valmistettavat uima- ja urheiluasut ovat lähes poikkeuksetta aina ihonmyötäisiä. Kankaaksi kannattaakin valita lycra, joka joustaa joka suuntaan. Se on miellyttävin ja anteeksi antavin käyttää jouston vuoksi. Jotkut lycrat joustavat vain leveydestä eikä juurikaan pituudesta. Kastuessaan lycra saattaa joustaa vielä entisestään. Tutkimalla kankaan joustoa, selvität miten kangas käyttäytyy kun sitä venyttää.

Alla muutama esimerkki:

  • Venyykö lycra helposti vai vaatiiko hieman voimaa?
  • Onko kangas napakkaa ja hyvin palautuvaa?
  • Venyykö kangas pystyyn, vaakaan vai molempiin suuntiin?
  • Kankaan paksuus?

Kaavan valinta

Millainen kaava kannattaa valita lycralle? No tietysti sellainen, joka on suoraan lycralle tarkoitettu. Kankaan venymä ja joustavuus on tällöin huomioitu jo kaavoitus vaiheessa. Tämä säästää aikaa, mutta kukapa ei tykkäisi haasteista 😉

Jos käytät jotakin muuta kaavaa pohjana esim. toppia tai leggareiden kaavaa, huomio kankaan joustavuus koon valinnassa. Voit laskea kankaan venyvyyden, vähentää omista mitoista tarvittavat prosentit ja verrata laskelman tulosta suoraan kaavaan!

Tutustu uima-asujen kaavoihin:

Kankaan joustavuus ja sen huomioiminen

Kankaan joustavuus vaihtelee joskus todella paljon. Toinen kangas joustaa super hyvin ja toinen heikosti. Kankaan joustavuus voidaan mitata ja laskea prosentteina. Väljyysvara ihonmyötäisissä vaatteissa voidaan vähentää senttimäärällä tai se voidaan laskea tutkimalla kankaan venyvyyttä ja laskemalla joustoprosentti. Laskemalla selvität kuinka juuri sinun valitsema kangas käyttäytyy venyttäessä. Pystyt hyvin tarkasti laskemaan ja mittamaan minkä kokoinen kaava olisi sopiva. Laskemalla tällä tavoin, saat hyvin napakan ja vartalonmyötäisen vaatteen. 

Tiesitkö, että kun kangasta venyttää leveyssuunnassa se voi lyhentyä pituussuunnassa?

Leikkaa kankaasta pala, joka on n. 15 x 15 cm kokoinen. Piirrä kankaan keskelle neliö, jonka sivujen pituudet on 10 cm. Ota kankaan pala käteesi ja asettele reiden päälle. Pidä sivuista hyvin kiinni koko neliön leveydeltä (jos vain käsissä riittää pituutta).

Venytä kangasta reiden päälle. Kuinka paljon? Sen määrität sinä itse. Tarkista, että kuosi ei veny muodottomaksi, iho ei näy liikaa (ellet halua juuri sitä). 
Kun olet löytänyt sopivan joustavuuden, pyydä kaveria, puolisoa tai lapsia mittaamaan neliön koko leveyssuunnassa. Laita luku ylös!

Pidä tiukasti vielä kankaan palasta kiinni ja mittaa neliön korkeus pituussuunnassa. Kankaasta riippuen neliön korkeus voi pienentyä, pysyä samana tai suurentua. Mittaa ja merkitse luku ylös.

Kun olet venyttänyt kankaan sopivaksi ja mitannut kankaan muutoksen venymisessä voit laskea joustavuus prosentin. 

Laskukaava on seuraava:

100 x (venymän lukema – alkuperäinen koko) : venymän lukemalla

Alla vielä esimerkki omista laskelmista:

100 x (14-10) : 14 = 100 x 4 : 14 = 28,5 % on laskelmiin käytettävä joustoprosentti

Laskelmat

Laskelmia varten tarvitset joustoprosentin sekä omia mittoja. Mittojen ottoon löytyy ohjeet täältä. Jos et halua laskea, voit myös vähentää x-määrän senttejä ympärysmitoistasi.  

Pituus/korkeus mitoista ei poisteta kuin max 5 %. Ympärysmittoihin käytetään laskettua joustoprosenttia!

Tarkista nämä mitat ennen kankaan leikkaamista: 

Uimapuku = niska-haara, rinnan- ja lantionympärys.

Lyhyt urheilutoppi (toppi loppuu rintojen alle) = rinnanympärys, olka-rinnan alapuolen pituus, rinnan alapuolen ympärys.

Treenilegginsit = sivun pituus, istumakorkeus, reiden ympärys, pohkeen ympärys, vyötärö-haara-vyötärö.

Laskukaava:

Oma vartalon kiinteä mitta x (100 – joustoprosentti) : 100 = valmis mitta.

Esimerkki: rinnanympärys 98 x (100 – 28,5) : 100 = 98 x 71,5 : 100 = 70,07 cm

Kaavassa rinnanympäryksen tulee olla 70 cm tällä kankaalla tehdessä.

Sopiva neula ja tikki

Uima- ja urheiluasujen ompelu on mukavaa puuhaa kunhan huomioi kankaan joustavuuden, oikeanlaisen neula sekä mahdollisimman joustava tikki. Lycraa voi ommella saumurilla ja ompelukoneella. Saumat voi ommella ompelukoneen siksakilla tai jollakin joustavalla ompeleella. Saumat voi ommella myös saumurilla. Tikkauksiin sopii hyvin siksak, joustavat ompeleet, peitetikki tai kaksoisneula. Tärkeintä on, että tikki joustaa lähes yhtä paljon kuin kangas. Muista siis ommella tilkulle testi ennen varsinaisen työn aloitusta. Samalla varmistat, että sinulla on lycralle soveltuva neula.

Neulaksi valitse ompelukoneeseen Stretch-, super stretch– ja joissakin tapauksissa Microtex-neula. Saumuriin valitse neula, jonka EL-sarjan perässä lukee SUK CF. Nämä edellä mainitut neulat sopivat erinomaisesti paljon elastaania sisältävien kankaiden ompeluun. Neulan kooksi voi valita 75 tai 80. 

Stretch-kärkisiä neuloja.
Siksak-ommel käänteen reunassa.

Millainen lanka?

Lycraa voi ommella ihan tavallisella, laadukkaalla polyester langalla. Oma valintani on Gutermann. Se on hieman kalliimpi, mutta myös laadukkaampi. Gutermann on tuonut markkinoille myös joustavan ompelulangan. Ompelulanka joustaa ja sopii erinomaisesti uima- ja urheiluvaatteiden ompeluun! 

Kuminauhojen valinta

Elastaani ja kloori eivät ole ystäviä. Kloori haurastuttaa elastaanin ja kuminauhan elastisuus katoaa käytössä (tämähän tapahtuu joka tapauksessa kuminauhan kanssa ennemmin tai myöhemmin). Uikkareissa suositaan luonnonkumista valmistettua kumpparia, joka kestää kloori- ja suolavettä. Se on paksumpaa ja jämäkämpää kuin tavallinen kuminauha, mutta molempia käytetään samalla tavalla.

Framilon-joustonauha on hyvä valinta uikkareihin. Se on polyuretaanista valmistettu, ohut, läpinäkyvä ja super joustava. Tämä nauha sopii hyvin pään-, jalan- ja kädenteiden huolitteluun. Nauha ommellaan venyttämättä kankaan reunaan, käännetään ja tikataan kiinni. Jos nauhaa venyttää, kankaasi rypyttyy.

Framilon-joustonauha
Nauha ommeltu hieman venyttäen reunaan ja kangas on rypyttynyt.
Nauha ommeltu venyttämättä reunaan ja käännetty. Reuna pysyy tasaisena, mutta käytössä napakkana.

Koristekuminauhoja?

Yllä olevassa bikinien yläosan reunoissa on käytetty kapeampaa ja hyvin joustavaa bokserikuminauhaa. Bokserikuminauhalla saa kivasti ilmettä, on napakka ja mukavan pehmeä päällä. Kuminauhojen elastaani sietää huonosti kloorivettä sekä UV-valoa. Ajan saatossa kuminauha menettää elastisuutensa ja lörpähtää. Kun valitset käytettävää kuminauhaa, mieti miten se kannattaa ommella, jotta se on helpoin vaihtaa tarvittaessa. 

Bokserikuminauhoja

Lycran ompelun muistilista:

  • Tutki kankaan joustoa
  • Kastele lycra ja venyttele uudelleen
  • Laadukas polyester lanka
  • Stretch-kärkinen neula, 75 tai 80 kokoinen
  • Omaan käyttöön soveltuvaa kuminauhaa
  • Ompelu saumurilla, siksakilla tai joustavalla ompeleella
  • Tikkaukset siksaksilla, kolmipiste siksakilla, peitetikillä tai kaksoisneulalla
  • Varmista tikin joustavuus ennen varsinaisen työn aloitusta

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!