Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Muotolaskosten ompelu ja silitys silityskinkun avulla

Muotolaskosten ompelu onnistuu muutaman vinkin avulla. Niistä saa todella huomaamattomat eikä Madonnan tötterötissiefektiä jää. Ensimmäinen askel huomaamattomaan ja siistin muotolaskoksen tekemiseen on ompelussa. Muotolaskos ommellaan AINA ompelukoneen suoralla ompeleella, jos siitä haluaa huomaamattoman. Muotolaskosta ei leikata auki, vaan ompelun jälkeen käännetään ns. ylöspäin siten, että sauman reuna osoittaa alaspäin.

Muotolaskosten ompelu

Muotolaskosten ompelu aloitetaan merkitsemällä muotolaskoksen koko kankaan reunaan. Merkintä tehdään leikkaamalla saksilla pienet hakkimerkit. Kynämerkit saattaa kadota ja nuppineulat putoilevat käytössä.

Merkitse muotolaskoksen kärki kankaan nurjalle puolelle painamalla kynällä paperin läpi.  Näin saat muotolaskoksen kärjen tarkasti oikeaan kohtaan. 

Kohdista muotolaskosten hakkimerkit kankaan reunassa toisiinsa. Kankaat ovat oikeat puolet vastakkain. 

Neulaa muotolaskoksen alku ja loppu.

Aloita ompelu kankaan reunasta. Käännä paininjalka valmiiksi viistoon, siten että se on suorassa loppua kohden. Tällä tavoin pystyy ennakoimaan loivan ulostulon kankaan reunassa eikä kuppimaista osaa synny muotolaskoksen kärkeen.

Muotolaskos ommellaan ompelukoneen suoralla ompeleella. Tikin pituus 2,5. Tee VAIN alkuun muutama edestakaisin pisto. Loppuun jätä pitkä pätkä lankaa.

Muotolaskoksen kärjen kohdalla ompele hyvin loivasti ulos, jotta kuppia ei muodostu. Kun muotolaskos on ommeltu, siirrytään silitykseen.

Silityskinkku ja kaarevien saumojen silitys

Oletko kuullut silityskinkusta tai -hevosesta? Silityskinkku on silityksessä käytettävä apuväline. Se on osittain pyöreä ja koko vaihtelee tekijän mukaan.

Tämmöisen silitysapuvälineen voi tehdä monella tapaa. Esim. ompelemalla soikion muotoiset kappaleet ja täyttämällä lämpöä kestävällä vanulla. Suojaksi kannattaa laittaa villaa tai patalapuissa käytettävää lämpöhuopaa. Näin sisällä oleva aines, ei ala sulamaan käytön aikana.

Itselläni on tasainen pohja, joka on tehty MDF-levystä. Välissä on vanhasta superlon-patjasta leikattu ja muotoiltu pala ja päällimmäisenä villakangas pingotettuna. Villakangas on nidottu MDF-levyn pohjaan kiinni niittipyssyllä.

Silityskinkun avulla saat kaarevat saumat silitettyä helposti ja vaivattomasti. Tämä on erittäin kätevä muotolaskoksien silityksessä. Saumasta saa niin huomaamattoman kun kankaan saa aseteltua oikeaan kohtaa ja höyryttää päälle.

Tasaisen silityslaudan päällä kaarevien saumojen silitys voi tuottaa harmaita hiuksia. Pahimmassa tapauksessa silityksen sijaan, saatkin silitysryppyjä ja lisää suoraksi silittämistä.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!