Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Väriblokit ja leikkaukset – lisää kaavasi monipuolisuutta

Väriblokit ja leikkaukset

Itse tekemällä oppii paremmin kuin aina valmista kaavaa käyttämällä. Kaavan muokkaus ei ole rakettitiedettä, vaikka joskus se siltä voi tuntuakin. Loogisesta päättelykyvystä ja avaruudellisesta hahmottamisesta on paljon apua ompelussa, oli kyse ompelujärjestyksestä (kun ohjeet on hukassa) tai muutoksien tekemisestä kaavaan. On siis aika opetella jotakin uutta.

Tällä kertaa olen tehnyt ohjeet väriblokkien ja leikkausten tekemiseen kaavoihin. Pienet tilkut ja kankaan palat pääsevät myös hyöty käyttöön. Esimerkeissä on käytetty yläosan kaavoja, mutta samalla tavalla niitä voi soveltaa myös alaosien kaavoihin.

Käytä luovuutta, kokeile erilaisia muotoja ja kokoja. Kokeilemalla villisti kaikkea mahdollista ruokit luovuuttasi!

Tästä postauksesta löytyy seuraavat ohjeet:

  • Epäsymmetrisen kappaleen tekeminen
  • Samassa linjassa menevät leikkaukset (etu-, taka- ja hihakappaleissa kaikki jatkuvat samassa linjassa)
  • Epäsymmetrisen linjan jatkuminen sivusaumoissa
  • Epäsymmetrisen linjan jatkuminen etu-, taka- ja hihakappaleissa

 

OMPELUUN VINKKEJÄ

Kun kaavat on piirretty ja kankaat leikattu kankaat voi ommella yhteen esim.

  • Ompelu saumurilla yhteen ja sauman silitys ompelun jälkeen.
  • Ompelukoneen suoralla ompeleella, silittää saumat auki ja koristetikata esim. hunajakennolla, kaksoisneulalla tai peitetikillä

Suosittelen koristetikkauksia käyttäville, että ompelette kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella, jotta sauman saa silitettyä auki ja tikkauksen tekeminen on helpompaa. Saumasta tulee myös ohuempi.
Saumurilla yhteen ommeltaessa ja tikatessa saumasta tulee paksumpi. Tikkauksia tehdessä käytä pitkää tikkiä 🙂

 

EPÄSYMMETRISEN KAPPALEEN TEKEMINEN

Itse tykkään epäsymmetrisistä muodoista. Ne saa vaatteen elämään eri tavalla. Niihin saa käytettyä pieniä paloja ja ne näyttävät joka kerta erilaisilta kun vaihtelee kankaan värejä. Omaa silmää miellyttää eniten lähes saman kokoiseksi tehdyt kappaleet. Makuja on kuitenkin monia ja toisen silmää miellyttää eri asiat. Ohjeita voit soveltaa oman makusi mukaan.

Epäsymmetristä kappaletta tehdessä kaava tulee jäljentää kokonaiseksi kappaleeksi. Itse teen niin, että piirrän kaava-arkilta puolikkaan, taitan kaavapaperin kaksinkerroin taitteen kohdalta ja leikkaan kaavan kaksinkertaisena. Näin saan kaavan kokonaiseksi ilman, että tarvitsee piirtää useampaan kertaan.

Alla muutamia esimerkkejä leikkauksiin. Leikkauslinjat on merkitty katkoviivalla. Visioi itse saman verran lisää. Kun olet leikkauslinjat piirtänyt kaavaan, leikkaa palaset irti toisistaan. Muista lisätä leikatessa saumanvarat.

SAMASSA LINJASSA KULKEVA LEIKKAUS KAPPALEESTA TOISEEN

Seuraavana vuorossa on leikkauslinjan jatkuminen kappaleesta toiseen. Tässä esimerkissä tehdään muutokset etu-, taka- ja hihakappaleisiin.

Tätä varten riittää puolikas kaava kuten alla olevassa kuvassa.

Käytän esimerkissä kolmeen osaan leikattavaa kaavaa. Piirrä poikkiviivat ensin yhteen kaavan osaan vaikka samalla tavalla kuten alla olevassa kuvassa. Itse teen aina ensin etukappaleeseen ja sen jälkeen taka- ja hihakappaleisiin. Alla olevaan kuvaan on merkitty ne kohdat joiden tulee olla saman mittaiset, jotta kaava jatkuu yhtenäisenä. Lisäksi siellä on kuvitteeliset senttimäärät kuinka kaukana poikkileikkausviiva on kainalosta. Jotta leikkaukset saadaan samalle ”viivalle” kannattaa mittaaminen aloittaa aina kainalosta ylös- tai alaspäin. Hihan sivunpituus ei välttämättä ole saman pituinen kuin paidan sivusauma.

Kun olet leikkauslinjat piirtänyt kaavaan, leikkaa palaset irti toisistaan. Muista lisätä leikatessa saumanvarat.

EPÄSYMMETRISEN LINJAN JATKUMINEN SIVUSAUMOISSA

Miten saada epäsymmetrisesti palaset jatkumaan siistissä linjassa kappaleesta toiseen? Tämä on se kaikista työläin jos haluaa linjan jatkuvan edessä, takana sekä hihoissa.

Otetaan ensin pelkän etu- ja takakappaleen muokkaus. Jäljennä etu- ja takakappale kokonaisina kaavoina kuten alla olevissa kuvissa (ja myöskin postauksen alussa).

Kun etu- ja takakappale on piirretty, piirretään leikkauslinjat etu- ja takakappaleeseen. Toiseen kappaleeseen (joko etu tai taka) piirretään poikkilinjat peilikuvana. Alla olevaan kuvaan on merkitty numeroilla mitkä kohdat ommellaan yhteen.

Kaavoissa olevia kulmia voit hyödyntää, jotta saat saman kokoiset palaset piirrettyä. Esim. etukappaleen 1 sauman kohdan pituus on 30 cm ja 2 kohdan pituus 10 cm. Takakappaleen 1 ja 2 kohdat tulee myös olla 30 cm ja 10 cm pitkät. Jotta leikkaukset saadaan samalle ”viivalle” ja jatkumaan oikeasta kohdasta, kannattaa mittaaminen aloittaa aina kainalosta ylös- tai alaspäin. Hihan sivunpituus ei välttämättä ole saman pituinen kuin paidan sivusauma.

Kun olet piirtänyt kaavat näin päin kuin alla olevassa kuvassa, muista leikata kankaasta ne myös näin päin. Älä siis käännä kaavan palasia kokonaan ympäri, muutoin menee homma pipariksi.

Suosittelen merkitsemään kaavan leikkauskohdat vaikka ympyrällä, kolmiolla ja neliöllä. Muutaman kerran kun itse on pyöritelly kaavan osia ja ommellu niitä väärinpäin, muistaa merkitä ne 😛 Alla vielä kuva selventämässä mitä tarkoitin.

EPÄSYMMETRISEN LINJAN JATKUMINEN ETU-, TAKA- JA HIHAKAPPALEISSA

Tämä on nyt se työläin kun halutaan kaavan jatkuvan kaikissa kappaleissa ja kappaleiden koot ovat epäsymmetriset kaikissa kappaleissa.

Aloitetaan projekti jäljentämällä jälleen etu- ja takakappale kokonaisina. Esimerkissä on yksi kaavan osa jaettu kolmeen osaan.

Tarvitset molempien puolien hihat erillisinä kappaleina, koska linjat jatkuvat erilaisina kappaleissa. Jäljennetään siis toinen hiha peilikuvana. Voit tehdä kuten yllä jo kerroin, että piirrät yhden hihan ja leikkaat kaksinkertaiselta paperilta. Merkitse etumerkki molempiin hihoihin. Näin muistat helpommin kumpi puoli tuli kummalle puolen etukappaletta.

Merkitse etu-, taka- ja hihakappaleisiin numerot 1 ja 2 molemmin puolin niin muistat mikä tulee mihinkin.

Kun kaikki kappaleet on piirretty, piirretään leikkauslinjat etu- ja takakappaleisiin kuten edellisessäkin ohjeessa. Muista piirtää peilikuvana jompaan kumpaan kappaleeseen leikkauslinjat. Kuvaan on merkitty numeroilla kohdat joiden tulee olla saman mittaiset. Käytä taas kulmia mittausapuna. Kaavoissa olevia kulmia voit hyödyntää, jotta saat saman kokoiset palaset piirrettyä. Jotta leikkaukset saadaan samalle ”viivalle” ja jatkumaan oikeasta kohdasta, kannattaa mittaaminen aloittaa aina kainalosta ylös- tai alaspäin. Hihan sivunpituus ei välttämättä ole saman pituinen kuin paidan sivusauma.

Esim. etukappaleen 1 sauman kohdan pituus on 25 cm ja 2 kohdan pituus 20 cm. Takakappaleen 1 ja 2 kohdat tulee myös olla 25 cm ja 20 cm pitkät.

Merkitään seuraavaksi molempiin hihoihin etupuolelle mistä linjat alkaa. Eli mittaa hiha 1 kainalosta saman verran ylös-/alaspäin kuin etukappaleen hiha 1 puolella on. Numeroilla kuviin merkitty minkä mittojen täytyy täsmätä.

Merkitään myös takakappaleeseen mistä linjat alkaa. Eli samalla tavalla kuin äsken teit. Kun kaikki merkit on merkitty piirrä linjat merkistä merkkiin.

Kun kaikki on merkitty pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä. Lisäsin nyt yhden ylimääräisen hihakappaleen mukaan niin näkee sen jatkumon kappaleesta toiseen 🙂

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!