Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ulkovaatteiden ompelu – vinkit haltuun

Ulkovaatteiden ompelu – Oletko koskaan ommellut ulkovaatteita itse? Eihän niitä ihan yhdessä tai viidessäkään illassa ompele, mutta ovat itselle ainakin kovin palkitsevia kun saa tehtyä valmiiksi asti. Itse tekemällä saa oman näköisen, erilaisilla yksityiskohdilla ja just sopivan kokoisen ulkovaatteen. 

Kylmän, kostean ja tuulisen kelin vaatetuksessa, oikean tyyppiset kankaat, kerrospukeutuminen ja riittävä väljyys on kaiken A ja O. Kankaan tuulenpitävyys suojaa kylmältä, vanu- tai muu eriste pitää lämpöisenä sekä vaatekerrosten väliin jäävä ilma lämmittää.

Jos vaatteiden väljyys on liian pieni tai kangas päästää tuulen läpi, tulee sillä helposti kylmä kerrospukeutumisesta huolimatta. Vaatteiden tulee olla tuulenpitäviä ja pitää käyttäjä lämpöisenä. Toppavaatteilla tulisi pärjätä pakkaslukemissa kun taas välikausivaatteissa riittää vain vuorikangas ilman vanua.

Ulkovaatteiden kuten muidenkin vaatteiden ompelussa on omat juttunsa, jotka tulee huomioida kuten sopiva neula, tarpeeseen sopiva kangas, saumojen teippaus veden pitäväksi sekä vuoritetun vaatteen ompelu (KÄÄK!). Tähän postaukseen olen koonnut vinkit ulkovaatteiden ompeluun. 

Ulkovaatteiden ompelu - kankaan valinta

Ulkovaatteisiin sopivia kankaita on monen monta erilaista. On ohuempaa ja paksumpaa, notkeampaa ja jäykempää, vettä hylkivää pintaa sekä vettä pitävää kalvoa, nukattua sisäpintaa, kulutusta ja vaativaa menoa kestävää. Näitähän siis riittää. Miten valita sopiva kangas omiin tarpeisiin?

  • Mihin ja kenen käyttöön ulkovaate on tulossa? Lasten ulkovaatteet vaativat enemmän kuin aikuisten vaatteet esim. kulutuksen keston ja pesun osalta. Kannattaa siis varmistaa, että valitsemasi kangas on helposti pestävä! Eräilyssä ja retkeilyssä tarvitaan kulutuksen kestoa kun taas kaupunki pyöräilyssä ohut, tuultapitävä kangas on riittävä.
  • Millaista kulutusta kankaan täytyy kestää? Jos ulkovaate tulee lapselle, kankaan täytyy kestää mäen laskut polvilla ja muut rymyämiset. Lasten haalareissa- ja housuissa käytetään usein lisävahvikkeita polvien ja pepun kohdalla. 
  • Vedenpitävyys? Tarviiko kankaassa olla vettä pitävä kalvo vai riittääkö vettä hylkivä pinnoite? Molemmat pitää tihkusadetta, toinen pitää vain hieman enemmän. Kaatosadetta ei pidä kumpikaan, vaan silloin valitaan sadetakki.
  • Tuulen pitävyys! Ulkovaatteissa kannattaa suosia kangasta, joka pitää tuulen oikeasti eikä mene vaatteesta läpi. Kylmällä ja kostealla kelillä tulee äkkiä kylmä, jos tuuli puhaltaa läpi.
  • Kankaan paksuus? Kun on ohutta ja paksua, jäykempää ja notkeampaa. Tuulitakeissa ja -housuissa käytettävä materiaali on erittäin kevyttä ja ohutta. Kuoritakit on hieman paksumpia ja jäykempiä veden pitävän kalvon ansiosta.
  • Kankaan pesu ja puhtaanapito? Varsinkin lasten ulkovaatteet likaantuvat ja tarvitsevat pesua. Ulkovaatekankaissa pesusuositus on usein 30- tai 40 astetta. Jos kankaassa on vedenpitäviä kalvoja tai vettä hylkiviä pinnotteita, nämä heikentyvät liian kuumissa ja toistuvissa pesuissa sekä kovissa linkouskierroksissa.

Vettä hylkivä ja -pitävä pinnoite

Oletko huomannut kaupan takkeja ostaessa, että erilaisia kalvoja, pinnoitteita ja vesipilariarvoja on paljon? Vesipilariarvolla mitataan kuinka korkeaa vedenpainetta kangas kestää ennen kuin se päästää veden kankaasta läpi. Vaatteiden vesipilariarvot vaihtelevat 1 000-30 000. Alle 10 000 arvot pitävät vettä satunnaisesti (ei kaatosadetta), kun taas lähempänä 30 000 Goretex-kalvot pitää jo huomattavasti paremmin. Kaatosateelle suosittelen sadetakkia, joka varmasti pitää alemmat vaatekerrokset kuivana. 

  • Jos kankaassa on vettä hylkivä pinta, kangas on käsitelty vettä hylkiväksi. Tämän tyyppisessä kankaassa ei ole veden pitävää kalvoa nurjalla puolella. Vettä hylkivä pinnoite kestää tihkusadetta, mutta runsaamman sateen sattuessa vesi tulee kankaasta äkkiä läpi.
  • Jos kankaassa on veden pitävä kalvo, on kankaan nurjalla puolella usein valkoinen, harmaa tai väritön liukumaton ja hieman kumimainen pinnoite kuten alla olevassa kuvassa. Pinnoite muistuttaa sadetakin pintaa. Veden pitävä kalvo pitää sadetta paremmin kuin vettä hylkivä pinnoite. Osa vedenpitävistä kalvoista on yhtä sateen pitäviä kuin sadetakki.

Vuorikankaat

Vuorikangasta käytetään vaatteen sisäpuolella. Vuoritettu vaate on siisti sisäpuolelta ja ommellut saumat ovat päälli- ja vuorikankaan välissä. Vaatteesta tulee viimeistellyn ja siistin näköinen. Vuorikangas valitaan aina käytettävän tarpeen mukaan.

Verkkomaista vuorikangasta voi käyttää tuulihousuihin ja muihin urheiluvaatteisiin. Satiinisidoksinen vuorikangas sopii lähes vaatteeseen kuin vaatteeseen. Satiinisidoksinen vuorikangas on tukeva ja liukas. Vuorikankaiden materiaali voi olla esim. asetaattia, viskoosia tai polyesteria.

Omasta mielestä vuorikankaan tärkeimmät ominaisuudet ovat  liukkaus sekä helppo käsiteltävyys. Valitsenkin aina vähän tukevamman vuorikankaan, koska hermot ei vaan kestä näpeistä valuvia vuorikankaita, joka liikkuu hengittäessäkin! 

Hihoja- ja lahkeita on inhottava pukea päälle, jos vuorikangas ei luista. Takeissa voi liukkaampaa vuorikangasta käyttää hihoissa ja hieman paksumpaa tai lämpimäpää etu-/takakappaleessa. 

Vanuvuorit ja muut eriste materiaalit

Millainen vanu kannattaa väliin laittaa? Pohditaan taas tarve näkökulmasta aloittaen. Jos tarve on pakkaselle, on vanun käyttö vuori- ja päällikankaan välissä suositeltavaa. Tämä riippuu myös paljon käyttäjästä, kuinka paljon eristettä tarvitsee. Meillä toinen lapsista palelee helposti ja toinen vetää takki auki koko talven.

Thinsulate-vanu on tiivimpää kuin perus vanulevy. Thinsulate-vanua saa 80g ja 150 g paksuisena. Kangastukusta olen tätä ostanut. Toinen varteenotettava lämpöä pitävä vanu on Climashield APEX. Tätä on saatavilla neljä eri paksuutta ja soveltuu hyvin ulkovaatteisiin. Tätä löytyy Shelby Outdoorista!

Itse tein kaksi vuotta sitten aktiivisille pojille toppahousut käyttäen tavallista levyvanua. Tämä oli sisustukseen soveltuvaa, joten tikkauksista huolimatta se repeytyi käytettäessä. Lämpimät housuista tuli eikä pojat palellut talvella kertaakaan. Seuraaviin housuihin Thinsulatea tai Apexia aktiivisille lapsille!

Erilaiset tikkikankaat on hyvin yleinen vuorimateriaali ulkovaatteissa. Tikkivuorissa on vuori- ja eriste tikattuna valmiiksi, jolloin vanua ei tarvitse kiinnittää vuorikankaaseen ollenkaan. Voi leikata kankaat ja aloittaa ompelun 🙂

Kankaan vahaus vettä hylkiväksi

Puuvilla- ja puuvilla/polyester kankaan voi käsitellä vettä hylkiväksi myös siihen tarkoitetulla vahan avulla. Vahaa levitetään kankaan päälle, kiinnitetään silitysraudalla ja toistetaan niin kauan, että pinta hylkii vettä. Tipauttelemalla vesipisaroita näet milloin ne kelluvat kankaan pinnalla.
Lue blogista kuinka kankaan vahaus tapahtuu.

Saumojen teippaus

Ulkovaatteiden saumat voi teipata saumateipin ja silitysraudan avulla veden pitäviksi. Saumateippi on ohutta, valkoista/läpinäkyvää muistuttavaa nauhaa. Teippi kiinnitetään silitysraudan avulla ompelun jälkeen kankaan nurjalle puolelle sauman päälle. Kaikkien kankaiden kanssa saumateippiä ei tarvitse käyttää, vaan riippuu siitä millainen veden pitävyys kankaassa on.

Jos käytät kangasta, jossa on veden pitävä kalvo, saumojen teippaaminen kannattaa. Tällöin et tee turhaa työtä, vaan varmistat vielä saumojen vedenpitävyyden käytössä.

Jos kankaasi ei ole veden pitävä, saumoja ei tarvitse teipata, koska se on täysin turhaa. Vesi tulee kankaasta läpi, ennenkuin se alkaa vuotamaan saumoista. 

Lue blogista kuinka sauman teippaaminen tapahtuu.

Neulan ja langan valinta

Ulkovaatteiden ompelu on mukavampaa oikeanlaisella neulalla. Microtex-neula on kehitty tiiviiden kankaiden ompeluun, joihin suurinosa ulkovaatekankaista luokitellaan. Universal-neulalla voi olla haasteellista päästä tiiviistä materiaalista läpi. Tämän voi kuulla kangasta ommellessa äänestä, jolloin neula läpäisee kankaan. Neulan kooksi riittää 80- tai 90-kokoinen neula. Jos on oikein vahva kangas ja useita kerroksia, suurempi neulan koko kestää paremmin. 

Ulkovaatteiden saumojen ompelussa voi käyttää tavallista ja laadukasta polyester lankaa. Halutessaan voi päällitikkauksiin käyttää tikkauslankaa. Tikkauslankaa käytettäessä täytyy valita suurempi neula (väh. 90 kokoinen), jotta tikkauslanka mahtuu neulan silmästä läpi. Alalangaksi laitetaan tavallinen ompelulanka. 
Gutermannilla on valikoimassa ompelulankaa, joka turpoaa kastuessaan ja tiivistää neulan tekemät reiät kankaassa. Tätä en ole itse kokeillut, vaikka se to do-listallani onkin.

Ulkovaatteiden saumojen ompelu ja huolittelu

Ulkovaatteiden saumojen ompeluun riittää ompelukone ja ompeleeksi suora ommel. Tikin pituus kannattaa pitää n. 2,5-3.5 riippuen kankaan paksuudesta, jotta saumat ei irvistä käytettäessä. Kaareviin kohtiin aukileikkauksia saksilla, jotta sauma kääntyy kauniisti (kts. alla oleva kuva). Tikkauksiin kannattaa käyttää hieman pidempää tikkiä esim. 3,5-4,5.

Vuoritetun vaatteiden saumoja ei tarvitse huolitella, ellei kangas ole todella rispaantuvaa! Vuoritetussa vaatteessa kaikki saumat jäävät kankaiden väliin piiloon, jolloin huolittelu on käytännössä turhaa. 

Softshell-kangas on materiaalina todella helppo ommeltava ja käsiteltävä eikä tarvitse vuoria. Siistimmän lopputuloksen saa kun huolittelee saumurilla tai ompelukoneen siksakilla saumanvarat yhteen. 

Softshell-kankaalle sopivia kaavoja löytyy verkkokaupasta useampi. Tutustu tästä valikoimaan.

Vetoketjut ja muut tarvikkeet

Ulkovaatteita ommellessa tarvikkeiden laatu ja toimivuus on tärkeää. Mikään ei ärsytä niin paljoa kuin vetoketju, joka hajoaa ensimmäisillä käyttökerroilla tai nepparit, jotka eivät pysykkään kiinni. 
Takeissa käytetään 6- tai 8-mm hammastuksella olevia spiraali- tai hammasvetoketjuja. Nämä ovat suunniteltu kestämään ja sopivat tukevampiin ompeluihin. 

Jos käytät veden pitävää kangasta, on olemassa myös veden pitävää vetoketjua. Vetoketjun kangasosio on vettä pitävää materiaalia, jolloin vesi ei pääse läpi. Shelby Outdoor myy näitä ja monia muita hyödyllisiä ompelutarvikkeita ulkovaatteiden ompeluun.

Takeissa näkyy usein nyörillä kiristettäviä huppuja, neppari kiinnityksellä olevia huppuja ja tarranauhalla kiristettäviä huppuja ja hihansuita. Vahvaan materiaaliin saa valita napakan ja joustavan nyörin, jotta huppu ja helma varmasti kiristyvät. Pienten lasten vaatteissa (alle 134 cm) nyörejä ei suositella, kuristusmivaaran vuoksi. 

Neppareilla kiinnittyvä huppu suojaa niskaa ja päätä tuulessa ja tuiskussa. Jos huppua ei tarvitse, sen saa kätevästi irroitettua. Huppu kiinnittyy yleensä kaulukseen tai erillisiin paikkoihin, jotka on ommeltu pääntielle. Prymin Anorak-neppareita voin suositella ulkovaatteisiin.
Ulkovaatteisiin harvoin saa kiinnitettyä tukikangasta, jolloin neppareiden alle voi leikata palan puuvillakangasta ja silittää siihen tukikankaan tai leikata samasta kankaasta kuin vaate lisätuen neppareita varten. 

Ulkovaatteisiin kannattaa laittaa heijastavia kuvia tai heijastavaa terettä lisäämään näkyvyyttä. Heijastava terenauha ommellaan saumojen väliin. Halkaisemalla esim. hihan-, etu- tai takakappaleen kahteen osaan, saa heijastavan terenauhan yksityiskohdaksi vaatteeseen.

Heijastavia silityskuvia kiinnittäessä kannattaa varmistaa, että materiaali kestää lämpöä. Itse olen onnistunut kiinnittämään softshelliin heijastavia kuvia heijastavasta silityskalvosta. Näillä saa lisää näkyvyyttä pimeässä ja ovat aina mukana. 

Lopuksi....

Tässä vielä 5 vinkkiä onnistuneen ulkovaatteen ompeluun:

  1. Varmista, että olet syönyt, juonut ja käynyt vessassa.
  2. Sinulla on rauha tehdä eikä sinua häiritä.
  3. Ulkovaatteiden ompelussa on usein monta kaavan osaa. Älä säikähdä, ne kaikki saa sinne menemään, kun seuraat ohjetta.
  4. Ulkovaatteiden ompelu on aikaa vievää puuhaa, mutta palkitsee vaatteen valmistuessa.
  5. Jos alkaa ärsyttämään ja verenpaine nousta, toista kohdat 1 ja 2. 

2 kommenttia artikkeliin ”Ulkovaatteiden ompelu – vinkit haltuun”

  1. Hei! Osaatteko auttaa teknisen urheiluvaatteen ompelussa? Ostamani paita on valtava, joten yritin kaventaa sitä, mutta tavallisella neulalla vain ruttaa kangasta, jerseyneulalla sama juttu, jopa katkaisee langan! Puhdistin koneenkin, mutta ei onnistu ohuen t-paitakankaan ompelu! Joku vinkki on varmaankin? Omistan 4v vanhan Brother Innovis 15 ja se on pelittänyt melkein mihin tahansa ompeluun! Voisitko ystävällisesti vastata Ritvis-mummulle, jos tiedät vinkin! Kiitos! t. [email protected] Hämeenlinnasta

    Vastaa
    • Heippa! Kiitos kärsivällisyydestäsi. Kangas on ilmeisesti erittäin ohutta? Ohuempaa 60 tai 70 kokoista neulaa voisi kokeilla. Tikin pituus lyhyelle (max. 2,5). Jos nämäkään eivät auta, kokeile laittaa sanomalehteä/talouspaperia/irtirevittävää tukikangasta kankaan alle ommellessa.

      Vastaa

Jätä kommentti