Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Sauman teippaus veden pitäväksi saumateipillä

Sauman teippaus veden pitäväksi

Viimestele ulkovaatteiden saumat saumateipillä! Saumoista ompeleiden reikien kautta vettä ei pääse sisään. Tätä en ole kyllä itse huomannut takeissa ja housuissa mitä olen tehnyt, mutta parempi vetää varman päälle. Vettähylkiviä kankaita voi ommella myös langalla, joka kastuessaan turpoaa ja tiivistää neulan reiän saumassa. Tämän tyyppistä lankaa myy Shelby!

Usein ulkokankaat ovat herkkiä kuumalle eikä näin ollen ole silityksen kestäviä. Olen kuitenkin huomannut, että osassa myytävissä kankaissa on yhden tai kahden pisteen silitys sallittu. Tämä usein jo riittää saumateipin kiinnitykseen.

Tätä ohjetta voit käyttää esimerkiksi Rukkasiin. Kun käytät vielä sadetakki kangasta, saat tehtyä kurahanskat kun teippaat saumat. Softshell-kankaassa saumateippi ei oikein pysy oman kokemuksen mukaan vaan irtoaa samantien. Jos teet ulkotakin tai -housut vettä hylkivistä kankaista, voi saumat teipata. Ainakin ne, jotka on sadetakki kankaista tehty ja joiden tulee olla täysin vedenpitävät. Osa ulkokankaista ei sovellu kaatosateessa seisomiseen, jolloin saumojen teippauskin on turhaa.

Saumateipin määrän voit laskea mittaamalla kaikki saumat, jotka mallissa on. Hukkavaraa kannattaa ostaa, jos kokeilet saumateippiä ensimmäistä kertaa. Usein saumateippi on läpikuultavaa eikä se juurikaan erotu kankaasta kiinnityksen jälkeen.

Tarkista AINA ENNEN kiinnitystä, että materiaalisi kestää tarvittavan lämmön. Kokeile tilkulle ennen varsinaiseen työhön kiinnittämistä. Näin vältytään, ettei sulateta materiaaleja. Aloita pienellä lämmöllä (yhdellä pisteellä) ja tarvittaessa nosta lämpöä.

TARVITSET

Sauman teippaus veden pitäväksi aloitetaan sillä, että ommellaan ompelukoneen kappaleet yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Ompele sauma ja leikkaa hieman pidempi määrä teippiä kuin sauman pituus. Itselläni on käytössä teippi, jossa on toisella puolella ohut ruskea kartonki suojana. Saumateippi on 20 mm leveää.

Ompelun jälkeen kavenna saumanvarat 3-4 mm levyisiksi.

Painele saumanvarat auki sormien avulla. Voit varovasti myös leivinpaperin läpi silittää ilman höyryä, jotta saat sauman aukeamaan.

Aseta saumateippi keskelle saumaa. Tarkista tässä vaiheessa, että teippi tulee reilusti sauman yli molemmin puolin. Muutoin teippi ei kiinnity kankaaseen kunnolla.

Aseta leivinpaperi saumateipin ja kankaan päälle…

….ota silitysrauta ja varovasti paina saumaa. Jos sinulla on pitkä sauma, aloita toisesta päästä ja etene kohti toista päätä. Nosta rautaa, älä liikuta silittämällä. Tarvittava aika riipuu silitysraudastasi, materiaalista sekä käytettävästä saumateipistä.

Teippi on kiinnittynyt kun se on sulanut kankaaseen eikä se ei irtoa. Mie olin hätäinen ja huomaatkin sen alla olevasta kuvasta. Yläreunassa teippi on hyvin kiinnittynyt, mutta alaspäin mentäessä osa teipistä on jäänyt paperiin kiinni.

Oikealle puolella ei juurikaan erota missä teippi kulkee.

Jos sinulla on kaarevia kohtia joihin teippi tulee, tee teippiin pieniä hakkeja kuten alla olevassa kuvassa. Näin teippi taipuu kaarevissakin kohdissa. Kaarevat kohdat ovat haastavia eikä ne itselläkään vielä täysin onnistu. Silitysrauta tuntuu todella isolta ja kömpelöltä pieneen saumaan käytettäväksi. Ehkä vielä keksin miten hanskojen saumat saisi helpoiten tehtyä.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.