Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kankaan vahaus vettä hylkiväksi

Kankaan vahaus vettä hylkiväksi – tiesitkö, että vettä hylkivän pinnoitteen puuvilla- ja puuvillasekoite kankaisiin voi tehdä myös itse? Kankaaseen tehtävään pinnoitteeseen tarvitaan vahaa, joka on valmistettu parafiinista ja mehiläisvahasta. Vahaa hierotaan kankaalle, kiinnitetään silitysraudalla ja toistetaan niin monta kertaa, että pinnasta tulee vettä hylkivä. No miten tämä sitten tapahtuu ja mitä tarvitset vettä hylkivän pinnan tekemiseen?

Kankaan käsittelyä varten tarvitset vahaa. Itsellä käytössä Fjällrävenin Greenland Wax. Vahaa saa ostettua retkeilyyn erikoistuneista kaupoista sekä hyvin varustettujen markettien retkeilyosastoilta. Vahaa pystyy tekemään myös itse sulattamalla parafiinia ja mehiläisvahaa. Näiden kahden suhde on: parafiini 90 % ja mehiläisvaha 10 %. 

Kankaan vahaus vettä hylkiväksi

Kankaan vahaus vettä hylkiväksi aloitetaan kankaan valitsemisella. Käytä puuvillaa tai puuvilla-sekoitteita esim. puuvilla-polyester. Painotan, että kankaaseen ei tule sadetakkimainen vedenpitävä pinta, vaan pinta hylkii tihkusadetta. Vahaa kannattaa levittää sellaisiin kohtiin enemmän, jotka vaativat kulutusta. Tällaisia kohtia on esimerkiksi olkapäät, huppu, polvet, peppu ja lahkeet. 

Asettele kangas tukevan tason päälle. Ota vaha käteen ja vedä vahaa kangasta pitkin samalla painaen. Käytä pitkiä tasaisia vetoja, jotta vahaa levittyy tasaisesti kankaalle.

Kankaan tulisi ”värjäytyä” valkoiseksi ennen vahan sulattamista. Omassa kuvassa hieman heikosti näkyy, mutta ehkä siitä saa selvän. Mitä valkoisemmaksi pinnan saat, sen vähemmän sinun tarvitsee toistaa vahausta. Vaha levitetään siihen kohtaan, jonka haluat vettä hylkiväksi.

Kun olet vahannut tarvittavan alueen, ota leivinpaperi ja silitysrauta. Aseta leivinpaperi kankaan päälle vahattuun kohtaan.

Laita silitysrauta 1 pisteelle/60 astetta ja sulata vaha kankaaseen kiinni. Vie silitysrautaa hieman kevyesti pitkillä vedoilla vahatun kohdan yli. Rautaa ei tarvitse painaa kovin paljoa. Anna jäähtyä ennen uuden kerroksen levittämistä.

Toista 2-3 kertaa ja kokeile ripottamalla vesipisaroita vahattuun kohtaan. Jos pisarat jäävät kellumaan kankaan päälle, vahaus on valmis. 

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!