Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luku 8 | Koneiden paininjalat ja lisälaitteet

Koneiden paininjalat, niitä on useita kymmeniä erilaisia. Niistä jokaisella on oma tehtävä ja käyttötarkoitus.
Koneen merkistä ja mallista riippuen paininjalkoja voi olla useita kymmeniä erilaisia. Myös vanhempiin koneisiin löytyy hyvin vielä erilaisia paininjalkoja. Osassa koneista käytetään samanlaista kiinnitysmekanismia eli napsautettavaa paininjalkaa. Paininjalan kiinnitysosan leveys on useimmissa samankokoinen. 

Ennenkuin ostat itsellesi uutta paininjalkaa, mittaa kiinnitysosan leveys, tarkista miten paininjalka kiinnitetään koneeseen ja sen jälkeen vielä koneen merkki ja malli. Näiden pohjalta saat ostettua oikean paininjalan. Jos et ole varma millainen paininjalka koneeseesi sopii, kysy ompelukoneita myyvistä liikkeistä neuvoa.

Paininjalat ovat yleensä kromin värisiä, valkoisia, läpinäkyviä tai näiden sekoituksia. Paininjalkojen ulkonäkö voi poiketa toisistaan eri merkkien ja mallien välillä, vaikka toimintaperiaate on sama.

Ompelu- ja peitetikkikoneisiin sekä saumureihin on saatavilla erilaisia paininjalkoja, apuvälineitä sekä lisälaitteita, kuten reunanohjain, kantinkääntäjä, piilovetoketjujalka, hiuslaskosjalka sekä monia muita.

Perus paininjalka​ ja läpinäkyvä paininjalka

Koneen mukana tulee aina tavallinen paininjalka. Se voi olla metallinen tai läpinäkyvä tai näiden yhdistelmä, riippuen koneen merkistä ja mallista. Paininjalalla voi ommella erilaisia ompeleita. Peitetikkien ja saumurien mukana tuleva alkuperäinen paininjalka on todella iso ja kömpelö (näin itse koin). Ison kokonsa vuoksi sen alle ei meinaa nähdä mitään.

Läpinäkyvä paininjalka

Joihinkin malleihin on saatavilla läpinäkyvä paininjalka, joka onkin todella kätevä. Se on valmistettu muovista ja sen käyttötarkoitus on sama kuin metallisella.

Läpinäkyvän painijalan ansiosta näet koko ajan missä työ kulkee. Tämän koen itselleni hyvin tärkeäksi. Tunnustelemalla kankaan päältä tunnet, missä käänteen reuna menee. Tämän olen itse opetellut, koska teollisuus peitetikkikoneeseen ei ole saatavilla läpinäkyvää jalkaa.

Yläsyöttäjä

Pfaff patentoi vuosia sitten kiinteän yläsyöttäjän (IDT-järjestelmä). Yläsyöttäjä on kiinni neulatangon takapuolella ja ommellessa yläsyöttäjä jää paininjalan taakse. Yläsyöttäjässä on samanlaiset pienet hampaat kuin alasyöttäjissä (ne jotka ovat paininjalan alla ja liikuttavat kangasta). Muihin koneisiin on saatavilla lisätarvikkeena yläsyöttäjä. Joskus lisätarvikkeesta puhutaan myös nimellä kävelyjalka, joka tulee englanninkielisestä sanasta “Walking foot”. 

Kun hampaat liikuttavat kangasta ylhäältä ja alhaalta, syöttyy kangas paremmin. Ilman yläsyöttäjääkin pärjää, mutta se on oiva apu esim. liukkaita kankaita ommellessa. Paininjalkoja pitävä pidike poistetaan ja yläsyöttäjä tulee neulatankoon kiinni.

Vetoketjupaininjalka

Nimensä mukaisesti se on tarkoitettu vetoketjun ompeluun. Paininjalat on muotoiltu usein pieneksi ja kapeaksi. Koneeseen kiinnittäessä se tulee toiseen reunaan, jotta vetoketjun hammastuksen viereen on helpompi päästä. Paininjalka voi olla väriltään kirkas, valkoinen tai kromin värinen. Sen muoto voi vaihdella koneen merkistä riippuen.

Piilovetoketjupaininjalka

Piilovetoketjuille on ihan oma erilainen jalka. Siinä on kaksi uraa, jossa vetoketjun hammastus kulkee ompelun aikana. Paininjalan edessä on pieni tappi, joka pitää hammastuksen pois neulan tieltä. Näin piilovetoketjun saa ommeltua huomaamattomasti paikalleen. Paininjalka voi olla väriltään kirkas tai kromin värinen.

Piilovetoketju avataan ja vetoketjun hammastus asetetaan paininjalassa olevaan koloon, jolloin se pysyy paikallaan ompelun aikana. Aloittaessa hammastus kannattaa sormella painaa auki (kuten yllä olevassa kuvassa oikealla), jotta hammastuksen saa ommeltua tarpeeksi lähelle. 

Ommellessa piilovetoketjupaininjalalla, keskellä oleva väkänen pitää vetoketjun hammastuksen oikeassa kohdassa, jolloin tikki tulee tarpeeksi lähelle ja oikeaan kohtaan.

Laskostuslaite

Laskostusjalka tekee tasalevyisiä laskoksia ohuisiin ja keskivahvoihin kankaisiin. Omassa laskostuslaitteessa laskoksen koko on 1 cm verran. Laskostuslaite kiinnitetään koneen neulatankoon.  

Laskostus tapahtuu siten, että laitteessa oleva “tappi” työntää kangasta välistä ja kangas asettuu kolminkerroin. Laite laskostaa joko 1-, 6- tai 12-tikin välein laskoksen. Laskostuslaitetta käytettäessä tikiksi valitaan aina suora ommel. Sopiva tikin pituus on n. 3-4. Tikin pituus ja ompelunopeus vaikuttaa jonkin verran laskoksen muodostumiseen. Tasainen ja suht hidas vauhti saa laskokset pysymään tasalaatuisina. Ompelun aikana ohjaa kangasta, jotta se pysyy suorassa laskotuslaitteessa.

Poimutus paininjalka

Tällä paininjalalla on sama idea kuin laskostuslaitteella, mutta tämä ei aseta kangasta päällekkäin vaan rypyttää kankaan kasaan “jonoon”. Tällä paininjalalla saa tehtyä esimerkiksi mahtavia ja muhkeita helmoja, kauniita frilloja sekä muita yksityiskohtia vaatteisiin. Poimutusjalkaa käytettäessä valitaan aina suora ommel. Saumanvaraa kankaan reunaan kannattaa jättää 15 mm (1,5 cm). Oman testauksen mukaan kappale lyhenee melkein 50 % tällä paininjalalla ommellessa.

Ohuimmissa ja liukkaimmissa kankaissa kannattaa kangasta ohjata myös paininjalan takaa, jotta poimutus onnistuu.  Tämän saman efektin saat esimerkiksi kaksi poimutuslankaa ompelemalla ja Framilon-joustonauhalla. Jos materiaali ja malli sallii nauhan käyttämisen. Saumasta tulee tuolloin vain paksumpi kuin jalkaa käyttämällä.

Terejalka

Terejalan avulla voit päällystää kankaalla 3-5 mm:n nyörejä ja liittää sen jälkeen tereen sauman tai reunan koristeeksi. Paininjalan avulla saat tikin ommeltua aivan nauhan viereen kiinni. Paininjalan ura kulkee ihan neulan vieressä, jolloin terenauhan saa ommeltua tarpeeksi läheltä. Näin nauha tulee napakasti kiinni ommeltavaan työhön. Terenauhaa voit tehdä itse tai käyttää valmista nauhaa. Paininjalat voi olla läpinäkyviä tai kromin värisiä.

Tässä laukussa reunoja kiertävä terenauha on tehty itse. Terenauhan sisuksessa on käytetty pehmeää kumimaista nyöriä, jota käytetään sisustuksessa. Nyöri on päällystetty samalla kankaalla kuin laukku. Tere tukevoittaa ja ryhdittää laukun ulkonäköä.

Terenauhan ompelu
Terenauhan ompelu

Koristenauhajalka

Koristenauhajalalla voit ommella erilaisia nyörejä ja nauhoja. Nauhat pujotetaan paininjalan edessä olevasta aukosta ja asetellaan paininjalan päällä olevan metallisen ohjaimen alle. Paininjalan pohjassa on nauhoille urat, jotta ne pysyvät ompelun aikana oikeassa kohdassa.
Tällä paininjalla saat tehtyä koristeluita esim. asusteisiin, vaatteisiin tai sisustustekstiileihin. 

Itse käytin ohuen ohutta sukkalankaa kokeilussani. Lankaa valitessa, huomioi langan koostumus ja pesuohje, jotta se sopii kankaan pesuohjeen kanssa.

Piirsin kankaalle haluamani kuvion lyijykynällä, mittasin kuvion pituuden ja leikkasin hieman kuviota pidemmät langat. Langat pujotetaan paininjalan edestä paininjalan alle ja taakse. Kannattaa reilusti vetää lankoja taakse, jotta ne saa myös pääteltyä. 

Nauhat ommellaan kiinni leveällä siksakilla, kolmipiste siksakilla tai koriste-ompeleella. Sopiva tikin pituus 2,5-3. Langat saat pääteltyä kun otat ison ja terävän silmäneulan, pujotat langat yksikerrallaan kankaan nurjalle puolelle. Jos kuvio alkaa saumasta ja loppuu saumaan, lankoja ei tarvitse päätellä.

Hiuslaskosjalka

Hiuslaskosjalalla saat ommeltua pienet ja näyttävät laskokset samalle etäisyydelle. Paininjalan avulla sinun ei tarvitse mitata eikä miettiä onko etäisyys laskoksien välillä koko ajan sama, voit vain ommella. Käytä hiuslaskosjalan kanssa kapeaa 2 mm kaksoisneulaa ja laskokset syntyvät kuin itsestään. Hiuslaskoksia voidaan tehdä myös taittamalla kangasta 1-3 mm verran nurjat puolet vastakkain ja ompelemalla taite yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Hiuslaskosjalkoja on 5- ja 7-uraisia. Kuvassa on käytössä 5-urainen.

Applikointijalka

Applikointipaininjalka on edestä paljon avonaisempi, jolloin näkyvyys on huomattavasti parempi kuin tavallisella paininjalalla ommellessa. Applikointipaininjalassa “sukset” ovat kapeammat. Ne voivat olla lyhyet tai pitkät. Suksien väli jossa neula kulkee, on huomattavasti avonaisempi kuin tavallisessa paininjalassa. Jos työsi on tarkkaa ja tikin täytyy osua millilleen oikeaan kohtaan, nämä paininjalat ovat loistava apu siihen tarkoitukseen.

Säädettävä vinonauha paininjalka

Tämä on varsin kätevä paininjalka ja nopettaa ompelua. Paininjalka kiinnitetään koneeseen, valmiiksi taitettu vinonauha laitetaan paininjalan edestä olevasta aukosta ja sivussa olevasta rullasta säädetään oikea leveys, että nauha pysyy paikallaan ja ommel menee oikeaan kohtaan. Tähän paininjalkaan käy vain valmiiksi taitettu vinonauha, et voi siis syöttää suoraa kappaletta, tämä ei taita nauhaa. Käytä vain joustamatonta vinonauhaa tämän paininjalan kanssa.

Tätä paininjalkaa kiinnittäessä kannattaa nauhan alkuun jättää ylimääräistä. Kiinnitä paininjalka koneeseen, syötä vinonauha kolosta. Kangas asetetaan nauhan väliin ja ommellaan suoralla ompeleella kiinni. Nauhan päitä ei voi ommella yhteen, koska sitä ei saa pujotettua paininjalan sisään. 

Napinläpijalka automaattinen/manuaalinen

Automaattinen napinläpi (elektronisissa koneissa) on helppo ommella paininjalan avulla. Nappi asetetaan paininjalkaan ja paininjalka koneeseen. Kone tunnistaa napin koon ja tekee sopivan kokoisen napinläven kankaalle. Manuaalisissa napinlävissä ommelta täytyy usein vaihtaa kesken ompelun ja napille tarvittava tila on mitattava itse. Katso oman ompelukoneesi napinläven ompeluohje koneen ohjekirjasta.

5- ja 7-reikäinen nauhapaininjalka

Koristenauhajalalla voit ommella ohuita lankoja kankaaseen. Langat pujotetaan paininjalan edessä olevista pienistä rei´istä. Paininjalan reiän halkaisija on 1 mm. Paininjalalla saat upeita koristeluita tehtyä esim. asusteisiin, vaatteisiin tai sisustustekstiileihin. 

Itse käytin ohuen ohutta virkkaukseen sopivaa lankaa kokeilussani. Lankaa valitessa, huomioi langan koostumus ja pesuohje, jotta se sopii kankaan pesuohjeen kanssa. 

Piirsin kankaalle haluamani kuvion lyijykynällä, mittasin kuvion pituuden ja leikkasin hieman kuviota pidemmät langat. Langat pujotetaan paininjalan edestä paininjalan alle ja taakse. Kannattaa reilusti vetää lankoja taakse, jotta ne saa myös pääteltyä.

Nauhat ommellaan kiinni leveällä siksakilla, kolmipiste siksakilla tai koriste-ompeleella. Sopiva tikin pituus 2,5-3. Langat saat pääteltyä kun otat ison ja terävän silmäneulan, pujotat langat yksikerrallaan kankaan nurjalle puolelle. Jos kuvio alkaa saumasta ja loppuu saumaan, lankoja ei tarvitse päätellä.

Rullajalka

Rullapaininjalka on mahtava lisäapu kun kangas on nahkeaa tai liukasta (nahka, keinonahka, muovi, vahakangas yms.). Paininjalan rullat syöttävät kangasta eteenpäin. Normaalilla paininjalalla esim. nahkaa tai keinonahkaa ommellessa, nahka ei liu´u paininjalan alla vaan saattaa jumittaa paikallaan.

Nappilusikka

Nappilusikan käytön ja tarpeen keksin vasta kun uuden koneen ostin. Koneen mukana tuli yllä olevan kuvan mukainen tarvike. Nappilusikalla saa ommeltua nappeja, sitä voi käyttää apuna kun tulee paksuja aloituskohtia laittamalla jompi kumpi pää lusikasta paininjalan alle. Tällöin paininjalka pysyy suorassa ja aloitus paksussa kohtaa on sujuvampaa eikä kangas jää jumiin alussa.

Nappilusikan etureunassa näet pienen reiän. Mietin itse, että mikä ihme tämä on kunnes keksin että sillähän saa neulan laitettua kätevästi paikalleen. Usein koneiden tilat neulatangon kohdalla ovat ahtaat ja tuntuu, ettei omat kädet mahdu sinne väliin. Nappilusikan avulla saat laitettua neulan ilman, että se tipahtelee pistolevyn alle tai menee käpy kun kädet ei mahdu.

Reunanohjain

Oletko joskus miettinyt mikä yllä olevan kuvan tarvikkeen tarkoitus on? Tämä tulee ompelukoneen ja peitetikin mukana. Se on siis reunanohjaina! Reunanohjaimen avulla saat ommeltua tikit tasasin välein toisistaan tai saada tikin juuri oikealle etäisyydelle kankaan reunasta

Ohjain tulee neulatankoon kiinni, paininjalan taakse. Siellä on reikä, josta saat tämän pujotettua. Ohjain kiristetään ruuvilla.

Jos teet esimerkiksi 3 cm käänteen ja haluat tikin oikeaan kohtaan, mittaa neulasta 3 cm oikealle ja merkitse kohta jollakin esim. mittanauha on hyvä apuri. Laita ohjain kiinni ja kohdista ohjaimen reuna merkittyyn kohtaan. Kiristä ruuvi ja ompele.

Kantinkääntäjä

Kuva: Kimmi.fi

Kantinkääntäjä on mielestäni ehdottomasti yksi parhaimpia keksintöjä IKINÄ! Kääntäjiä on eri kokoisia eli ne tekevät eri levyisiä  kantteja. Itselläni on käytössä kääntäjä, joka tekee valmiina 9 mm levyistä sekä 12 mm levyistä. Molemmat kääntäjäni kääntävät nauhan kolminkerroin. Nelinkerroin kääntävä on hyvä silloin, jos käytössäsi on ohuita materiaaleja. Resorista tehty nelinkertainen kantti on todella paksu. Peitetikkikoneisiin saat kääntäjän ruuvien ja aluslevyn avulla kiinnitettyä. Jos haluat käyttää tätä ompelukoneessa, tulee sinun teipata kääntäjä koneeseen kiinni. 

Kantinkääntäjään syötetään taittamatonta nauhaa, joka voidaan leikata esim. trikoosta, joustocollegesta tai resorista. Nauha syötetään kääntäjän sisään ja ommellaan yhdellä kertaa kiinni. Ompelun aikana kääntäjän toisessa päässä olevat väkäset, taittavat kantin kankaan ympärille. Nauha kiinnittyy yhdellä ompeleella kankaan reunaan.

Bodyn jalantiet on huoliteltu resorilla ja apuna on käytetty kantinkääntäjää.
Tämä on tasona eli toiset reunat ovat vielä ompelematta yhteen.

Kantinkääntäjällä tehtynä huolittelut tehdään aina tasona. Tasona ompelu tarkoittaa sitä, että esim. paidan pääntietä huolitellessa, vain toinen olkasauma tai toinen sivusauma ommellaan etu- ja takakappaleista yhteen. Kääntäjällä pääntien huolittelu tai bodyn jalantie huolitellaan ja tämän jälkeen toisen puolen olkasauma tai jalantie. Saumat kannattaa litistää ennen yhteen ompelua esim. puristamalla pihdeillä tai ompelemalla yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Paksun sauman ompelun alussa kannattaa käyttää nappilusikkaa apuna tai aloittaa paksusta kohti kankaan reunaa, kääntyä ja ommella sauma loppuun.

Ohjeet kantinkääntäjän käyttöön

Ensimmäisenä tarkista kääntäjästäsi kuinka leveää nauhaa siihen syötetään. Jos käytät resoria tai collegea, saa leikattu nauha olla 1 mm kapeampi. Jos taas käytät trikoota tai ribbiä, nauha saa olla ilmoitetun mitan levyinen. 

  • Jos nauha on liian leveä, se ei kulje kääntäjässä vaan jumittamaan. Nauhan nurja puoli kääntyy päällipuolella ja alkaa kiertämään (been there, done that!).
  • Jos nauha on taas liian kapea, alkaa päällipuolelta nauhan taite pienentymään jolloin raakareuna näkyy selvästi kankaan reunassa. 

Nämä ruuvit määrittelevät missä kohtaa kantti ylhäältä ja alhaalta menee. Sen voi säätää siten, että päällipuolen kantin reuna kulkee 1-2 mm enemmän vasemmalla kuin alla oleva kantin reuna. Saat nurjalla puolella olevan tikin osumaan juuri kantin reunaan nätisti.

Jos nauhasi on todella lirua ja ohutta ja venyvää, säädetään kääntäjän ohjainta eli sitä spiraalia kääntäjän perässä. Spiraali on ääntäjän toisella puolella kiinni ruuveilla. Löysää hieman ruuveja, jotta saat käännettyä spiraalia. 

Ruuveja ei kannata kiristää tiukalle, ennen kuin olet löytänyt sopivan kohdan. Oikean kohdan löydät kokeilemalla ja ompelemalla mallitilkun. Kun oikea kohta on löytynyt, kiristä ruuvit, jotta spiraali pysyy paikallaan. 

Nauhan pujottaminen

Nauhan pää kannattaa leikata viistoon, jolloin nauhan pujotus käy sukkelammin. Nauhan nurja puoli tulee itseäsi vasten ja nauhan oikea puoli pois päin itsestäsi.

Käytä pinsettejä apuna kun pujotat nauhan kääntäjään.

Vedä pinseteillä nauhaa reilusti kääntäjän taakse n. 5-10 cm verran.

Kantinkääntäjän kiinnitys ja koe ompelu

Kääntäjä tulee peitetikkikoneisiin kiinni aluslevyn ja ruuvien avulla. Ruuvien avulla kääntäjä pysyy paikallaan eikä irtoa ommellessa. Suurin piirtein oikea kohta on siinä, kun paininjalkan vasen reuna on kohdakkain kääntäjän piikkien kanssa.

Kääntäjää ei varsinaisesti ole tarkoitettu ompelukoneeseen, mutta sen saa kiinnitettyä myös siihen teipin avulla. Teipiksi kannattaa valita sellainen, joka pitää hyvin mutta ei jätä koneeseen liima jälkiä.

Aseta kääntäjä lähelle paininjalkaa, n. 3-5 cm etäisyydellä. Kääntäjän oikea kohta paininjalkaan nähden on suurin piirtein siinä kohtaa, kun neula ja kääntäjän väliin jää muutama milli. Alla olevassa toisessa kuvassa on mittanauha asetettu kääntäjän piikin kohdalle. Neula ja mittanauhan väliin jää muutama milli eroa. Näin tikki tulee kantin melkein reunaan, olematta kuitenkaan liian kaukana. 

Vedä nauhaa reilusti paininjalan taakse.

Kääntäjä on suurin piirtein oikeassa kohdassa, kun vasemman neulan vasemmalle puolelle jää kanttia n. 2-3 mm. Tee testi ja ompele pelkkää kanttia hetken aikaa. 

Alla olevassa kuvassa tikki näyttää hyvältä. Kantin vasen reuna on omaan makuuni hieman liian leveä, vaikka nurjalla puolella tikki asettuu oikeaan kohtaan. Kuvasta on vaikea hahmottaa, mutta tikki osuu juuri kantin reunaan nurjalla puolella.

Jos haluaisin oikein viilata kantin asentoa, avaisin kääntäjän alemman piikin ruuvia (eli se oikean puoleinen ruuvi) ja vetäisin ihan vähän vasemmalle. Näin kantin vasen reuna hieman kavenisi.

Testataan vielä tikin joustavuus venyttämällä kappaletta. Hyvin joustaa. Voit siirtyä ompelemaan itse vaatetta.

Oletko hyödyntänyt koneesi paininjalkoja? Millaisia paininjalkoja sinulla on yleensä käytössä? Herättikö joku paininjalka mielenkiintosi? 

Liity mukaan sisäpiiriin!