Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Collegepaidan ompelu

Collegepaidan ompelu on monelle tuttua puuhaa. Perus collegepaita on nopea ommella ja sen ompeleekin pelkällä saumurilla tai ompelukoneella.

Collegepaidan kankaaksi sopii joustocollege, jota saakin monesta eri paikasta (esim. Myllymuksut, Kimmi, Majapuu) Pidän itse hieman paksummasta collegesta, jonka neliöpaino huitelee 250-300 g välissä. Yksiväriseen collegepaitaan voi kiinnittää silityskuvia, joita on saatavilla Jujunan verkkokaupasta.

Tämä kuvallinen ohje on tehty collegepaidalle, jossa on raglanhihat. Raglanhihaisessa mallissa hiha jatkuu edessä ja takana pääntielle asti. Raglanhihan ”yläreuna” on osa pääntietä, toisin kuin paidassa, jossa on olkasaumat.

Postaukseen olen koonnut hyviä vinkkejä ompeluun esim. kohdistamiseen ja hakkimerkkien käyttöön, mitä tehdä paksuissa saumakohdissa sekä miten viimeistellä collegepaita. Tämä ohje sopii käytettäväksi Lasten collegepaita ja Naisten collegepaidat kaavoihin.

Lasten collegepaita ja Hidden Treasure housut
Lasten collegepaita ja Hidden Treasure housut

Valmistelut

Ennen collegepaidan ompelua leikataan tarvittavat kappaleet valitsemastasi joustocollegesta. Lisäksi leikataan resorista palat, jotka tulevat pääntielle, paidan helmaan sekä hihansuihin. 

Collegepaidan ompelu

Collegepaidan ompelun aloitan aina sillä, että otan etukappaleen pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Seuraavaksi kiinnitän hihat etukappaleisiin oikeat puolet vastakkain. Voit neulata tai käyttää käteviä ompeluklipsejä. Klipsien hyviä puolia on, että näihin ei voi saumurin terällä ajaa. Klipsi irtoaa itse, jos et huomaa sitä irroittaa. Ompele hihat kiinni etukappaleisiin.

Siirrytään ompelemaan hihoja takakappaleeseen. Otetaan takakappale pöydälle oikea puoli ylöspäin ja neulataan hihat takakappaleeseen kiinni oikeat puolet vastakkain.

Kun hihat on ommeltu etu- ja takakappaleisiin, taitetaan ja kohdistetaan hihan- ja sivujen saumat. Kohdistan ensin hihansuun, sitten kainalon ja lopuksi helman. Tarvittaessa neulaan näiden välistä.

Vinkki kainalon saumanvaroihin ja sen ompeluun!

Kun neulaat kainaloa, käännä päällä oleva saumanvara hihansuuntaan ja alempi helman suuntaan. Näin saumanvarat blokkaavat toisensa ja kainalon kohdalta saumat pysyvät paikallaan. Toista sama molemmille puolille.

Seuraavaksi siirrytään ompelukoneelle tai saumurille ompelemaan hiha- ja sivusauma. Tässä tulee toinen vinkki kainaloon liittyen. Koska kankaita voi helposti käännellä, taittamalla koko hiha- ja sivusauman suoraksi, onnistuu kainlonkin ompelu helposti. Ompele paidan molemmat puolet samalla tavalla.

Collegepaidan hihansuu- ja helmaresorin ompelu

Paita on ommeltu nyt siihen vaiheeseen, että voidaan ommella resorit hihoihin, pääntielle ja helmaan.

Jos et vielä merkinnyt taitekohtiin hakkimerkkejä, tee se nyt. Eli laita pääntien- ja helman resorit kaksinkerroin ja leikkaa pienet hakkimerkit taitteisiin molempiin päihin.

Ota hihansuun resorit ja laita ne kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain. Jos et tiedä kumpi reuna taitetaan, venytä resoria. Resori joustaa vaakasuunnassa ja vaakasuunnassa myös taitetaan. Ompele sauma molemmista resoreista.

Resorin sauman kohdasta tulee paksu taitettaessa, joten tässä vinkki miten yhden kohdan paksuutta pystyy säätämään. Taita sauman puolivälistä saumanvarat vasemmalle ja toiset oikealla. Sormin painamalla saumanvarat saa pysymään sen verran, että kiinnitys onnistuu.

Taitetaan resorin kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain eli alareuna työnnetään kohti yläreunaa. Kohdista sauman kohdat toisiinsa. Neulaa molemmat kappaleet samalla tavalla.

Kun molemmat on neulattu, voidaan resorit ommella hihansuihin kiinni. Paininjalan saat kätevästi hihansuun sisään ilman vaatteen kääntelyä ja vääntelyä. Tällä tavoin ommellessa venytettävä kappale on päällä ja venyttäminen saman kokoiseksi toisen kappaleen kanssa onnistuu helpommin. Vältetään myös toisen kappaleen venyminen.

Seuraavaksi on helman resorin vuoro. Jälleen taitetaan saumanvarat eri suuntiin.

Taitetaan resori kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja kohdistetaan sauman kohta. Laita nuppineula/klipsi myös toiseen reunaan, johon merkittiin pienet hakkimerkit taitekohtiin. 

Helmaresori on pitkä, ompelua ja tasaista venyttämistä helpottaa, kun tehdään resoriin 1/4 merkit. Laita jo neulatut kohdat vastakkain, jolloin reunoihin tulee taitteet. Nämä taitteet ovat 1/4 kohdat. Tee hakkimerkit tai neulaa. Tämä tapa on hyvä myös kuminauhojen kanssa. Saa tasaisesti venytettyä kohdat.

Neulaa helmaresori collegepaidan helmaan. Saumakohta sivusaumaan ja vastakkainen puoli toiseen sivusaumaan. Muistithan leikata hakkimerkit collegepaidan helman taitteisiin? Keskelle jäävät 1/4 merkit kohdistetaan KE- ja KT-saumojen kohtaan. Itse tykkään laittaa resorin saumakohdan sivusaumaan, jolloin se on huomaamattomampi. Sitten surautetaan helmaresori collegepaidan helmaan kiinni. Ompelun aikana venytä resori samanpituiseksi kuin paita.

Collegepaidan pääntien ompelu

Kuten helma- ja hihansuun resorien kanssa, myös pääntien resorin saumanvarat kannattaa kääntää eri suuntiin. Taitetaan resori kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain. Lopuksi eulataan KE- ja KT-kohdat.

Neulataan pääntien resori collegepaidan pääntielle. Kohdistetaan resorin KE- ja KT-kohdat collegepaidan KE- ja KT-kohtiin.

Venytetään sormin pääntien resoria, että siitä tulee saman kokoinen pääntien kanssa. Neulataan parista kohtaa, jotta saadaan pääntielle tasainen venytys. Jos tuntuu, että oma sorminäppäryys ei riitä, venytä itse kappaleita ja pyydä kaveria laittamaan nuppineulat/klipsit pääntielle. Pääntien resori ommellaan tasaisesti venyttäen pääntielle.

Nyt meillä on lähes valmis collegepaita! Hurraa! Siirrytään paidan viimeistelyyn.

Collegepaidan viimeistely

Collegepaidan voi viimeistellä muutamalla eri tavalla. Langat pujotetaan suurisilmäisen neulan avulla saumanvaran sisään, jos ne on vielä jäljellä. Silitys kannattaa tehdä, sillä aaltoilevat ja kupruilevat saumat saa silitysraudalla katoamaan. Saumojen aaltoilu on aivan normaalia, varsinkin kun toista kappaletta venytetään sopimaan toisen kappaleen kanssa. 

Tässä pari vaihtoehtoa, miten voit viimeistellä collegepaidan:

  1. Saumanvarojen silitys collegepaidan puolelle.
  2. Saumanvarojen silitys ja tikkaus.
  3. Niskasauman huolitttelu nauhalla (kuva alempana).

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!