Tämä on aihe, josta olisi valtavasti sanottavaa, mutta yritän pitää tämän osion selkeänä, kiinnostavana ja ymmärrettävänä. Meillä on yleensä jonkinlainen mielikuva lopputuloksesta eli millaiselta se malli näyttää valmiina vaatteena päällä. Eikö totta? Aloitamme kaavan piirrolla, kädet vapisten leikataan sitä kauan hillottua kaunista kangasta, ommellaan se valmiiksi vaatteeksi ja sen jälkeen sovitetaan. Joskus se on sellainen kuin on itse ajatellut, mutta entäpä jos se ei olekkaan sellainen mikä mielikuvissa oli. Pettymys on suuri, kangas mennyt aivan hukkaan ja vaate lentää kaaressa kaapin perälle odottamaan parempaa hetkeä. Kuullostaako tutulta?
Mistä tämä sitten johtuu?
Olet mitannut itsestäsi pari mittaa ja verrannut niitä kokotaulukkoon, olet valinnut sopivan kaavan sen mukaan ja ommellut vaatteen valmiiksi. Vaate roikkuu tai näyttää kauttaaltaan liian isolta. Harvemmin vaatteesta on tullut pieni, vain isoista uutisoidaan ompeluryhmissä.
Usein koko valitaan vain ja ainoastaan yhden mitan perusteella, luotetaan siihen eikä tarkisteta tai muuteta muita mittoja. Tämä on se kohta, missä yleensä mennään metsään.
Voit olla kokoa 46 rinnanympäryksen mukaan, mutta hartia leveys voi olla sama kuin koossa 38. Ei kannata säikähtää, jos osut useampaan kaavan kokoon, tämä on enemmin sääntö kuin poikkeus. Yllä olevaan kuvaan olen merkinnyt ympyrällä siihen kohtaan, johon omat mitat osuvat. Muutama mitta ei ole edes kokotaulukossa, johtuen omien mittojeni pienuudesta.
Omat mieltymykset, materiaalin joustavuus/joustamattomuus, mallin väljyys tai tiukkuus, meidän pituutemme, vartalon leveys ja pituusmitat sekä muodot vaikuttavat kaikki siihen miten jonkun kaavan X-koko meille sopii suoraan sellaisenaan. Numero ja kirjainkoot vaatteissa ja kaavoissa ei ole standardit keskenään. Kokonumerot on yksi villilänsi, jossa pitäisi osata seilata myrskyssä ja päästä turvallisesti perille.
Koon valinta ei ole yksinkertainen tai yhdestä asiasta riippuvainen, vaan on monen tekijän summa.
Joustavien kankaiden ompelulla saa mitta eroja anteeksi, mutta joustamattomien kankaiden kanssa tämä ei ole mahdollista. Toiset trikoot joustavat todella paljon ja toiset ehkä puolet siitä. Vaikka puuvilla-elastaani suhde kahdessa kankaassa olisi täysin sama, kangas voi joustaa eri tavalla. Joustocollege on paksumpaa kuin trikoo ja näin ollen sama koko ei välttämättä toimi trikoolla ja joustocollegella. Samalla kaavalla, samalla koolla ja kahdesta erilaisesta kankaasta tehdessä lopputulos on eri.
Mitä huomioida kokoa valittaessa?
Ensimmäinen tärkeä kohta on mitata itsesi tai henkilöä, jolle vaatetta tehdään ja verrata mittoja taulukon mittoihin, sillä mittojen otto on yksi ompelun perusasioita. Ajan kanssa siihen tulee erilainen tuntuma ja osaa jo valmiiksi katsoa mistä suurennetaan tai pienennetään. Selvää on, että jos malli on väljä et saa siitä suoraan vartalonmyötäistä vaikka ottaisin kokoa pienemmän koon tai toisinpäin. Tällöin myös muut mitat suurenevat tai pienenevät.
Toinen tärkeä tehtävä on tarkistaa kaavasta useampi mitta kuin pelkkä rinnanympärys. Jos valitset koon pelkän ry:n perusteella, saat sopivan siitä kohdasta. Mittojen tulee olla tietyissä kohdissa vähintään samat kuin sinulla itselläsi. Jos ne poikkeavat suuntaan tai toiseen, tulee kaavaa muokata. Itse valitsen yläosan hartia leveyden perusteella. Rinnanympärykseni mukaan saisin valita kokotaulukosta riippuen 40-46. Hartia, etu- ja selän leveys osuu kuitenkin parhaiten 38 tai 40 kokoihin. Jos valitsisin koon 44, olisi se liian iso kauttaaltaan ja vaate roikkuisi. Muokkaamista olisi ihan liikaa.
Valmiskaavoja käytettäessä se on omien mittojen sovittamista kaavaan, suurentaen, pienentäen ja sovittaen.
Yläosan kaavassa kannattaa tarkistaa seuraavat mitat:
- Rinnanympärys
- Vyötärönympärys
- Ylä- ja alalantionympärys
- Hartia leveys
- Selän pituus
- Selän leveys
- Etuleveys
- Hihan pituus
- Hihan leveys käsivarresta
Kolmas tärkeä asia on välisovitukset. Sovita mielummin usein kuin ei yhtään kertaa. Se vaatii opettelua, mutta uskon että silloin välttyy suuremmilta harmeilta kuin tehdessä jo huomaa mistä on liian iso ja mistä liian pieni. Kun näet, että nyt on olkasauma liian pitkä, voit neulata tai merkitä liidulla ylimääräisen ja siirtää muutoksen myös kaavaan. Silloin pääsee lähemmäksi sitä toivottua ja mielessä olevaa lopputulosta sekä itselleen sopivampaa vaatetta. Tarvittavat oman vartalon muutokset kaavoihin tehdään aina sovituksen kautta.
Kun kokeilet uutta yläosan kaavaa, kannattaa ommella vain ja ainoastaan ensin sivu- ja olkasaumat ja sovittaa tässä vaiheessa. Niiden mittojen oton ja vertailun lisäksi!
Neljäs tärkeä ja viimeinen asia. Jos haluat ihonmyötäisen mallin, valitse ihonmyötäinen kaava. Jos haluat väljemmän mallin, valitse se väljempi kaava. Joustavalle joustavien kaavoja ja kudotuille kudottujen kaavoja. Pääset hieman helpommalla.
Loppu lohdutus <3
90 % ihmisistä ei sovi kokotaulukkoihin tai yhteen tiettyyn kokoon suoraan. Et siis ole ainoa tai yksin tämän asian kanssa! Et ole kummajainen, jonka vartalo on erikoinen tai hassun mallinen. Meistä jokainen on oma yksilönsä ja kaavat massatuotantoa, kaikkia mahdollisia vartalovariaatioita on täysin mahdotonta sovittaa yhteen kaavaan tai tiettyyn kokoon.
Näin tekijän näkökulmasta ja kaavoihin perehtyneenä, tämä asia on minulle itsestäänselvyys ja osittain kantapään kautta opittu asia. Harrastaja (myös minä olen ollut), jolla ei ole tietoa, tämä on yksi iso murheenkryyni. Myytävät kaavat tehdään suurelle massalle, jossa erilaisia vartaloita löytyy jos jonkinlaista. Kun yhtä kaavaa yritetään sovittaa kaikille, lopputuloksen voit varmasti arvata.
Jos mietit kahden koon välillä, valitse isompi ja tee sovituskappale. Isommasta saa helposti pienemmän kuin toisinpäin. Muista tehdä useampi tarkistusmitta kaavasta!
Muista lukea myös seuraavat postaukset:
- Mittojen otto = Erilaisten mittojen ottoa valokuvineen ja selkeine selityksineen.
- Väljyysvara kaavassa – mikä ihme se on? = Hyödyllistä tietoa materiaalien ja mallien vaatimista väljyyksistä.
Tutustu Taitava kaavasurffaaja-kirjaan, jossa on hyödyllistä tietoa, hyviä vinkkejä sekä monta kuvallista ohjetta apunasi ompelukaavojen maailmassa.