*neopreenikangas on saatu blogi- ja somepostauksia vastaan Shelby Outdoorilta.
Edellisessä postauksessa kerroin ompelevani neopreenista housut. Tässä postauksessa kerron kaavan valinnasta, kankaan leikkuusta ja miten neopreenia oikein ommellaan. Vai ommellaanko neopreenia ollenkaan?
Kaavan valinta ja neopreenin leikkaaminen
Kun lopullinen suunnitelma neopreenihousujen mallista oli valmis, oli aika pohtia, minkälaisella kaavalla lähden liikkeelle. Käyttämäni neopreeni oli joustavuudeltaan samantyyppinen kuin joustocollege.
Neopreeni oli kuitenkin huomattavasti paksumpaa ja kimmoisampaa kuin joustocollege. Otin neopreenin sormieni väliin ja sovitin kangasta pohkeeni ympärille. Kokeilin ottaa tiukempaa ympärystä ja tunnustella, miltä se tuntuu päällä.
Aikani pohdittua tulin tulokseen, että otan legginsikaavan pohjaksi ja lähden täysin vartalonmyötäisillä mitoilla eteenpäin. Otin itsestäni muutamia mittoja ja avasin Naisten pomppulegginsien kaavan pöydälle.
Mittailin kaavaa useammasta kohtaa ja etsin kaavasta koon, joka vastaa lähes kaikilta mitoiltaan omia vartalonmittoja. Jäljensin kaavan, lyhensin lahjetta 10 cm (koska lyhyet jalat), nostin vyötäröä n. 4 cm, lisäsin leikkaussaumat ja tein erillisen vyötärökaitaleen malliin.
Neopreenin paksuudesta johtuen asettelin ja leikkasin kaavan osat yksitellen kankaalta. En olisi mitenkään saanut tasaisesti leikattuja kaavan paloja kaksinkertaiselta kankaalta. Nuppineuloja oli turha laittaa, sillä kankaan sisällä oleva kumi oli niin tiivis.
Nuppineuloja ja turhia neulanreikiä tuleekin välttää, jotta neopreeni pysyy vesitiiviinä vielä ompelun jälkeen. Käytin kaavojen päällä painoina kaikkea puhelimesta, lankarullaan ja magneettineulatyynyyn, jotta kaavan osat pysyivät paikallaan leikkuun aikana. Kangasta jäi jäljelle 55 cm leveä ja 120 cm korkea pala.
Neopreenin ompelu - älä tee näin
Täytyy myöntää, että neopreenin ompelusta ei ollut mitään hajua ennen tätä projektia. Google haun tulos kertoi useamman erilaisen tavan ommella: oli liimattu päistä yhteen, tikattu leveällä tikillä yhteen ja asetettu kappaleet limittäin ja ommeltu yhteen. Ajatus liimaamisesta kauhistutti, sillä neopreenia ei liimata Erikeepperillä vaan neopreenille tarkoitetulla liimalla. Näin sieluni silmin tilanteen, jossa olin liimannut sormeni yhteen ja neopreeni heiluisi villisti irrallaan yrityksistä huolimatta.
Päädyin ompelemaan kappaleet yhteen oikeat puolet vastakkain, käänsin saumanvarat ja tikkasin sauman litteäksi ompelukoneen siksakilla. Paksut saumat tuli, mikä oli odotettavissa. Kokeilin peitetikkiä tilkulle, mutta hyppytikkien vuoksi luovuin ajatuksesta.
Neulaksi valitsin Schmetzin Microtex-neulan 80 kokoisena. Lankana käytin Gutermannin laadukasta ompelulankaa.
Neopreenin ompelu - TEE SE NÄIN
Jälkikäteen kävin ostamassa neopreenille sopivaa liimaa ja kokeilin, kuinka neopreenin liimaus ja ompelu onnistuu. Liimaksi valikoitui Bison-merkkinen nestemäinen kumi, jolla voi liimata vesitiiviiksi kaikkea kumisaappaista, kahluuhousuihin ja kumiveneisiin. Paketissa oli liimatuubi, työväline liiman levittämiseen, hiekkapaperia sekä ohjeet. Paketissa olevat ohjeet olivat erittäin hyvät ja tarkat.
Levitin liimaa työvälineen pienemmällä päällä neopreenin leikattuihin reunoihin, työnsin kappaleita toisiaan vasten (aka puskusauma) ja laskin leivinpaperin päälle. Liimaa tuli hieman enemmän kuin oli tarkoitus, joten leivinpaperi tuli todella tarpeen. Paketissa luki, että liima kuivuu 48 tuntia, joten jätin kappaleet odottamaan.
Kun liima oli kuivunut, ompelin kappaleet yhteen leveällä siksakilla. Ompelu ei kaiketi ole tällä tavoin pakollista, mutta oman mielenrauhan vuoksi sitä kokeilin. Lopuksi vielä teippasin sauman saumateipillä. Litteää saumaa oli huomattavasti helpompi käsitellä kuin paksua saumaa. Saumanteippaukseen löydät ohjeen täältä.
Jälkiviisaus on paras viisaus; jos ompelisin neopreenia uudelleen, tekisin kuten yllä kerroin. Liimaus ei todellakaan ollut niin kauheaa kuin ajattelin. Kannatti kokeilla!
Neopreenihousut valmistui ja niistä tuli oikein passelit. Ensimmäisessä suunnitelmassa pohdin tarvitsenko vetoketjuja lahkeisiin ja vyötärölle, mutta neopreenin joustavuuden vuoksi vetoketjuja ei tarvittu. Vielä pitäisi kokeilla neopreenihousut suppailessa tai meloessa. Seuraavassa postauksessa kerron, kuinka neopreenihousut toimivat ajateltuun tarkoitukseen.