Terenauhan ompelu onnistuu paininjalan ja tarkkojen saumanvarojen avulla. Terenauhaa voi valmistaa myös itse helposti nyörin ja kankaan avulla. Terenauhan käyttö on yleistä koristetyynyissä ja laukuissa, mutta sitä käytetään myös vaatteissa. Se tuo ryhtiä saumaan, mutta luo kivan yksityiskohdan vaatteeseen tai asusteeseen. Alla olevassa laukussa on molempiin pyöreisiin saumoihin ommeltu terenauhaa.
Terenauhan ompelu on helpoin tehdä siihen tarkoitetulla paininjalalla. Paininjalan pohjassa on lovi, johon nyöri tulee. Se pysyy napakasti paikallaan ompelun aikana. Näin myös tikin saa todella lähelle nyöriä, jolloin terenauhasta tulee napakka valmiina. Terenauha paininjalkaa kannattaa kysellä lähimmästä ompelukoneliikkeestä. Näitä on saatavilla myös vanhempiin koneisiin 🙂
Olen kokeillut ompelua myös vetoketjupaininjalalla, kun en vielä omistanut terenauha paininjalkaa. Tämäkin onnistui aika hyvin, kun neulan sai todella lähelle nyörin reunaa. Tällä tavoin tehden ainoa miinus tulee siitä, että nauhaa joutuu samalla ohjaamaan enemmän.
Millaista nauhaa terenauhan ompeluun käytetään?
Alla olevassa kuvassa on kaksi nauhaa, joilla kokeilin tehdä terenauhaa. Oikealla puolella oleva on sisustuksessa käytettävää terenauhaa ja vasemmalla puolella oleva on tavallista puuvilla nyöriä. Kolmas varteenotettava vaihtoehto on pyöreä nyörikuminauha!
Terenauhan sisusnauhaa ostin Tampereen Vaahtomuovista. Sisusnauhaa on saatavilla kahta eri kokoista: 3 mm halkasijalla sekä 5 mm halkasijalla. Valitsin itse tähän projektiin 3 mm halkasijalla olevan. Hintakaan ei ollut kuin 0,50 € metriltä, joka on mielestäni todella edullinen. Tuon sisusnauhan etuja on, muotonsa pitävyys, napakkuus sekä taipuisuus.
Jos käytät tavallista puuvillanyöriä, valitse sellainen, joka on mahdollisimman tiivis. Pehmoisemmasta ja höttöisemmästä nauhasta tulee notkeampi ja pehmeämpi lopputulos. Jos on tarkoitus ryhdittää laukun reunoja, suosittelen valitsemaan tuon kumimaisen sisusnauhan.
Napakka pyöreä kuminauha käy tähän tarkoitukseen myös. Kangastukusta ostamani 3 mm halkasijalla oleva nyörikuminauha on ominaisuuksiltaan hyvä tähän tarkoitukseen. Vinkkaa ihmeessä, jos on muitakin paikkoja, joista saa napakka nyörikuminauhaa.
Lopuksi terenauhan valmistusta varten valitaan käytettävä kangas. Suosittelen ekaa kertaa tekevälle kudottua ohutta puuvillaa, jotta kangas ei veny ja vanu ompelun aikana. Kangas voi olla samaa, josta olet vaatteen, laukun, pussukan tai tyynyn tehnyt tai se voi olla kontrastivärinen!
Terenauhan valmistus
Terenauhan valmistusta varten tarvitaan siis kangasta ja nauhaa. Kangaspalan leveydeksi olen leikannut 4 cm. Kapeampi, noin 3 cm levyinenkin olisi riittänyt hyvin.
Mittaa reunan tai sauman pituus, jotta tiedät, kuinka pitkän palan kangasta tarvitset. Leikkaa palaan tarvittaessa extra pituutta, jos terenauha kiinnitetään avonaiseen eikä suljettuun reunaan.
Leikkaa nyöristä tai terenauhan sisusnauhasta saman pituinen pala kuin kankaasi on. Ompele terenauhojen kangaspalat lyhyistä päistä yhteen. Ompelun jälkeen, silitä saumanvarat auki.
Ompele päät yhteen vain, jos kiinnität kappaleen suljettuun reunaan esim. ympyrä, suorakulmio. Jos kiinnität terenauhan esim. vaatteen raglansaumaan, nauhan päitä ei tarvitse ommella yhteen.
Kun päät on ommeltu yhteen, silitä saumanvarat auki. Taita kangas vielä kaksinkerroin pitkät reunat vastakkain. Taitteen voi silittää, jolloin nauhan leveys pysyy varmasti saman kokoisena.
Ota nyöri/sisusnauha ja kangaspala. Avaa kangaspala auki ja aseta nyöri/sisusnauha kankaan palan keskelle. Nyörin tulisi olla kankaan taitetussa reunassa.
Ota ompelukoneesi esiin ja aloita terenauhan ompelu. Tikin pituudeksi voi valita 3-4. Ihan lyhintä ja pisintä ei kannata valita.
Jos käytät:
- Terenauhan ompeluun tarkoitettua paininjalkaa, aseta nyöri paininjalan pohjassa olevaan koloon.
- Vetoketjupaininjalkaa, ompele niin läheltä sisällä olevaa nauhaa kuin mahdollista.
Tarvittaessa, voit neulata nyörin kankaan reunaan, jotta tereestä tulee napakka. Jos taitereunaan jää tyhjää, terenauhasta tulee ”löysähkö”. Kokeilemalla löydät sopivan tavan itsellesi. Ompele koko terenauha kiinni kankaaseen.
Terenauha on nyt valmis ja se voidaan kiinnittää kappaleeseen. Kun kiinnität sen vaatteeseen/asusteeseen, käytä myös silloin terenauha paininjalkaa tai vetoketju paininjalkaa. Mitä lähemmäksi tikin saa nyörin reunaan, sen napakammaksi ja ryhdikkäämmäksi sauman saa tehtyä.
Terenauhan ompelu kappaleeseen
Terenauhan ompelu aloitetaan tietysti neulaamalla nauha ommeltavaan kappaleeseen.
Tarkista ennen neulaamista, että terenauhassa on 1 cm saumanvara. Mitta otetaan tikistä kankaan reunaan. Tarkkamitta helpottaa nauhan neulaamista ja ompelua.
Terenauha on helppo ommella suoriin tai täysin pyöreisiin kappaleisiin. Kulmat ja lyhyet kaarevat reunat voivat tuottaa hankaluuksia. Tekemällä muutaman aukileikkauksen terenauhaa, nauha kääntyy helpommin ja asettuu paremmin. Aukileikkaus tehdään saksilla leikkaamalla n. 0,5 cm pituinen vekki.
Ompele terenauha ommeltavaan kappaleeseen kiinni samoja tikkauksia pitkin. Näin nauhan tekovaiheessa tullut ommel jää piiloo. Myös valmiissa terenauhassa on tikki, jota pitkin voi ommella.
Nyt nauha on ommeltu kiinni kappaleeseen.
Tässä inspiraatiota terenauhan käyttöön
Tässä vielä muutama idea, joihin nauhaa voisi laittaa:
- Huppariin hupun etureunaan esim. Lasten hupparit, Miesten hupparit tai Naisten hupparit
- Raglansaumaan esim. Lasten raglan jumpsuit
- Laukkujen reunoihin
- Taskujen reunoihin
- Tyynyyn
- Mekon vyötärö saumaan (huomioi, jos teet joustavasta, että nauhan täytyy myös joustaa)
Lopuksi vielä muutamalla kuvalla inspiraatiota nauhan käytöstä. Ompelin siis pyöreän laukun, koska halusin kokeilla kuinka tuo nauha oikein toimii ja millaisen lopputuloksen sillä saa. Täytyy sanoa, että ihastuin paininjalan helppouteen ja vaivattomuuteen sekä tuohon sisusnauhan ryhdikkyyteen. Nyt vain lisää terenauhan valmistusta!