Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompele helpot lapaset

Kuvallinen ohje: Lämmittävät lapaset ompelemalla!

Neulottuja lapasia on tullut tehtyä monta kymmentä kappaletta vuosien aikana. Erityisen mieleiset ovat olleet Lovikka-lapaset. Niissä on hauska kolmionmuotoinen kärki sekä upeat kirjailut ranteessa. Neulominen on omasta mielestä todella hidasta ja nykyään saan vain ranneresorin neulottua ja homma tyssää siihen. Ommeltuihin lapasiin heräsin vasta muutamia kuukausia sitten ja pakkohan se oli heti kokeilla. Herkästi kutiavat kädet kiittävät kun merinovilla hellii sormia. Ja kuinka nopeasti ne valmistuvat!

Jos materiaalisi sallii silityksen, voit kiinnittää lapasten kämmenen selkäosiin heijastavia kuvia. Heijastavia silityskuvia löydät Jujunan verkkokaupasta syyskuun alkupuolella.

Lämmittäviin lapasiin sopii mainiosti erilaiset joustamattomat kankaat esim. erilaiset kudotut villakankaat, softshell, fleece ja nahka. Vuoriksi suosittelen valitsemaan kankaan, joka lämmittää ja tuntuu mukavimmalta esim. fleece ja merinovilla.

Lapaset ommellaan ompelukoneen suoralla ompeleella käyttäen lyhyttä pistoa. Pitkä pisto saa saumat irvistämään helposti. Lapaset voit ommella ranneresoreilla (A-malli) tai ilman ranneresoreita (B-malli). Molemmat mallit ommellaan alkuun samalla tavalla. Postauksessa on maininta, koska ompelu koskee pelkkää A- tai B-mallia. Ensin ommellaan B-malli ja postauksen loppupäässä on A-mallin resorien ompelusta vielä erikseen.

HUOMIOT LIITTYEN KOKOON SEKÄ MATERIAALEIHIN:

  • Koekappaleen tekeminen kannattaa aina, jos vähänkin epäilet koon tai materiaalin sopivuutta. Itse olen testannut softshellilla (ei jousta), kudotulla villalla sekä fleecellä. Näissä kaikissa oli sama koko (oma kämmenen ympärys 20,5 cm ja valitsin koon 5).
  • Meillä on eri pituiset sormet kaikilla suhteessa kämmenen leveyteen. Tarkista ja mittaa riittääkö valitussa koossa sormille pituutta. Jos ei pituus riitä, lisää sitä. Jos on liikaa, lyhennä vasta sovituksen jälkeen.
  • Jos haluat tehdä syksyä varten esim. joustocollegesta, kämmenen ympärys voi olla lähes sama kuin kaavasta mitattaessa.
  • Muista materiaaleista tehdessä, tee koekappale. Se ei vie paljon aikaa eikä tässä tapauksessa myöskään kangasta. Suuntaa-antavana ohjeena voit käyttää, että kämmenen ympärys + 3-4 cm, riittää jo paksummallekkin materiaalille.

Lapasiin soveltuvia päällikankaita kannattaa kurkata seuraavista kaupoista:

Vuoriksi sopivia kankaita:

TARVITSET

PÄÄLLISEN JA VUORIN OMPELU

Ota rannekappaleet ja aseta ne pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Ota kämmenosat ja aseta ne rannekappaleiden päälle oikeat puolet vastakkain. Neulaa yhteen peukalosta ja kämmensaumasta. Ompele kappaleet yhteen.

Ota vuorikappaleiden kämmenosat ja aseta ne pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Ota vuorikappaleiden ranneosat ja aseta ne ranneosien päälle oikeat puolet vastakkain. Neulaa yhteen peukalosta ja kämmensaumasta. Ompele kappaleet yhteen.

Nyt pitäisi olla kaiki neljä saumaa ommeltuna.

Ompelun jälkeen kavenna saumanvarat kaikista n. 2 mm levyiseksi.

Ota päällikappaleiden kämmenen selkäosat ja aseta ne pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Ota päällikappaleiden yhdistetty kämmen-/ selkäosa ja aseta kämmenen selkäosan päälle oikeat puolet vastakkain. Kun ompelet kappaleet yhteen, avaa vielä saumanvarat eri suuntiin jotta ryppyjä ei tule. Peukalon voit kääntää keskemmälle kämmentä, jotta se ei ole tiellä.

Ota vuorikappaleiden yhdistetty kämmen-/ selkäosa ja aseta kämmenen selkäosan päälle oikeat puolet vastakkain. Muista jättää molempien lapasten sivusaumaan kääntöaukko (tämä on merkitty kaavaan). Ompele yhteen.

Ompelun jälkeen kavenna saumanvarat kaikista n. 2 mm levyiseksi, paitsi vuorin kääntöaukon kohdalta.

VUORIN JA PÄÄLLISEN YHDISTÄMINEN B-MALLI

Jos teet A-mallia, selaa sivua alaspäin kohtaan ”Vuorin ja päällisen yhdistäminen A-malli”.

Käännä lapasten päälliosat oikeinpäin. Jätä vuoriosat nurinpäin.

Työnnä lapasen päälliosa käteesi….

….laita vuoriosa päälliosan päälle. Kappaleiden tulisi olla oikeat puolet vastakkain.

Neulaa vuori ja päällinen yhteen lapasten alareunasta. Ompele yhteen.

Käännä lapaset vuorin kääntöaukon kautta oikeinpäin.

Kas näin.

Neulaa vuorin kääntöaukko kiinni taittamalla saumanvara lapasen sisäpuolelle. Ompele kääntöaukko umpeen käsin tai ompelukoneen suoralla ompeleella.

Työnnä lapasten vuoriosa päällisen sisään. Asettele peukku myös.

Käännä päälliosaa n. 5 mm verran vuorin puolelle ja neulaa. Ompele lapasen ympäri tikkaus n. 5 mm päästä reunasta.

Nyt ovat lapaset valmiit!

VUORIN JA PÄÄLLISEN YHDISTÄMINEN A-MALLI

Ota ranneresori kappaleet ja aseta ne oikeat puolet vastakkain. Neulaa sivusauman kohdat molemmista resoreista.

Ompele ranneresorien sivusaumat.

Taita ranneresorit kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain.

Neulaa ranneresorit päällisen kanssa yhteen oikeat puolet vastakkain.

Ota vuorikappaleet ja käännä ne oikeinpäin.

Laita vuorikappale käteesi….

….ja työnnä ranneresorien läpi päälliosan sisään.

Neulaa kaikki kolme kappaletta yhteen. Järjestys pitäisi olla: päälliosa uloimpana, sitten ranneresorit ja viimeisenä vuorikappale.

Ompele kappaleet yhteen.

Käännä lapaset vuorin kääntöaukon kautta oikeinpäin.

Neulaa vuorin kääntöaukko kiinni taittamalla saumanvara lapasen sisäpuolelle. Ompele kääntöaukko umpeen käsin tai ompelukoneen suoralla ompeleella.

Työnnä vielä vuori päälliosan sisään ja asettele lapaset sisäkkäin. Halutessasi voit tikata vuorin-, päällisen ja ranneresorien sauman litteäksi. Tämä ei ole pakollinen kuitenkaan.

 

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!