Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan vuosi 2023

Jujunan vuosi 2023 oli muutosten, uusien tuulien, oman arvomaailman ja itsensä kuuntelun aikaa. Tapanani on ollut kertoa ja muistella, mitä on kuluvaan vuoteen mahtunut. Tässä lyhyt kooste sekä pitkä versio tästä vuodesta.

❤ Kiitos teille asiakkaat ja yhteistyökumppanit vuodesta 2023 ❤

Lyhyt versio:

  • Yhteistyö Suuri Käsityölehden kanssa oman ompelupalstan muodossa. Kiitos heille tästä mahdollisuudesta.
  • Taitava Kaavasurffaaja-kirja, joka helpottaa juuri sinun vaateompelua ja avaa kaavojen ihmeellistä maailmaa.
  • Karuselli-mekko, jonka yksinkertaisuus ja helppo muokattavuus villitsi ompelijat.
  • Uusi työtila, joka mahdollistaa ompelukurssit.
  • Kamppailut mielenterveyden kanssa on opettanut kuuntelemaan itseään.
  • Oman arvomaailman ja vahvuuksien hyödyntäminen yrityksessä.

Lyhyt versio loppuu tähän.

Jujunan vuosi 2023 - Yhteistyö Suuri Käsityölehden kanssa

Tähän vuoteen on mahtunut paljon, jälleen kerran. Aloitin yhteistyön suomen suurimman käsityölehden kanssa, jossa sain oman ompelupalstan. Jokaisessa tämän vuoden Suuri Käsityölehdessä on ollut Jujunan kaava, josta varioidaan erilaisia malleja.

Mukana on ollut mm. erilaisia mekkoja, takkeja, legginsejä sekä yöpaitoja.

Kuulemani mukaan, palsta on ollut asiakkaiden mieleen ja muutamat ovat jopa tilanneet Suuri Käsityölehden Jujunan palstan vuoksi. Toivottavasti olette nauttineet lehden palstasta ja kaavoista. Olen erittäin kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja on ollut mukava tehdä Janitan, Teijan, Heidin ja monen muun kanssa yhteistyötä!

Jujunan vuosi 2023 - Taitava Kaavasurffaaja-kirja

Haistelen ja kuulostelen, mitä ompelijat puhuvat ääneen. Kuulin teidän pohdinnat ompelukaavojen koon valinnan suhteen, kuinka se on vaikeaa ja haastavaa. Kuulin teidän ärtymyksen pieleen menneiden vaatteiden ja hukkaan heitetyn kankaan suhteen. Kuulin teidän puheet, että kaavat eivät ole tehty ”oikeille ihmisille” vaan jollekkin kuvitteelliselle mittataulukko tyypille.

Taitava Kaavasurffaaja syntyi ajatuksesta, miten tehdä vaateompelusta ja erityisesti siitä koon valinnasta helpompaa sinulle. Halusin avata teille kaavojen ihmeellistä ja osittain myös monimutkaista maailmaa. Kirjaan halusin kaiken sen ”salaisen tiedon”, jota ei muissa ompelukirjoissa, kaavoissa tai netin syövereissä ole. Sillä tämä tieto tulee koulutuksen ja opiskelun tai vuosien kokemuksen kautta. Sen voi oppia myös yrityksen ja erehdyksen kautta, mutta tämä taival voi olla pitkä ja kivinen.

Kirjan sisältö rakentui asioista, jotka kuuluvat vaateompeluun. Näitä olivat mm. erilaisten materiaalien suuntaa-antavat väljyysvarat, selityksiä, miksi kaikki ei sovi kaikille ja miksi tietyt asiat menevät koon valinnassa ja vaatteiden ompelussa pieleen. Lisäksi kirjassa on erilaisista vartalon mitoista ja niiden vaikutuksista, mitkä mitat ovat oleellisia yläosan kaavan koon valitsemisessa sekä helppoja kaavanmuokkaus ohjeita, jotka sopivat aloitteleville kaavanmuokkaajille.

Lue lisää Taitavasta Kaavasurffaajasta tästä.

Kirja sai suuren suosion ja se on jo kaksi kertaa myyty loppuun! Olen kiitollinen ja koen onnistuneeni muiden auttamisessa. Ei hätää, jos sinulla ei ole kyseistä kirjaa. Kirja on saatavilla kirjastoista ympäri Suomen sekä E-kirjana verkkokaupasta. Mahdollisesti kirjasta tulee vielä 3. painos, jos kirjalle on vielä kysyntää. Kerrothan sähköpostilla ([email protected]) tai vaikka some viestillä, että olisit kiinnostunut kirjasta.

Simppeli ja helppo Karuselli-mekko

Pitkään jatkuneen röyhelövillityksen jälkeen ompelijat kaipasivat selvästi jotakin yksinkertaisempaa ja pelkistetympää vaatetta. Pidän vaihtelusta, hyvästä kaavoituksesta sekä asiakkaiden osallistamisesta.

Syntyi mekko, jonka nimi valittiin asiakkaiden ehdotusten perusteella: Karuselli ❤ . Nimi oli niin leikkisä, että se jäi mieleeni heti. Vaihtelua sain, kun vaihdoin tutun ja turvallisen joustavan kankaan joustamattomaan kankaaseen. Sain pähkäillä ja kokeilla, millä tavoin kudottu materiaali taipuu kauniisti istuvaksi väljäksi mekoksi kaavoituksen ansiosta.

Karuselli-mekko on tuiki tavallinen ja erittäin yksinkertainen kudotun kankaan ompelukaava. Mekon jujut ovat taskut, rento väljyys, helppo muokattavuus, materiaalia vaihtamalla sopii monenlaiseen käyttöön ja se on armollinen erilaisille vartaloille. Kaavan mukana on selkeät ohjeet, joilla saa sopivan vyön tehtyä itselleen, vaikka vyötärönympärys olisi eri kokoa kuin kaavan kokotaulukossa ilmoitettu ympärys. Lisäksi on selkeät ohjeet, miten mekon pituutta voi tarpeen mukaan muuttaa. Mekon kaava vietiin käsistä, sillä ensimmäiset 150 kpl myytiin loppuun vain 6 tuntia julkaisun jälkeen.

Lue Karuselli-mekkosta lisää tästä.

Jujunan vuosi 2023 - Uusi työtila ja ompelukurssit

Kotona työskentely oli aluksi ihan kivaa ja sillä sai tasattua yrityksen kuluja pienentyneen myynnin vuoksi. En halunnut lopettaa yritystäni, sillä se on minulle todella rakas ja nautin suuresti työstäni. Lopulta kävi kuitenkin selväksi, että minun työni ja kotini, eivät kuulu samaan paikkaan.

Olin etsinyt uutta työtilaa ahkerasti useamman kuukauden. Joko ne ovat olleet liian kaukana, liian pieniä tai liian kalliita. Kunnes löytyi aivan täydellinen sijainnin, koon ja hinnan (vuokra) puolesta. Hymähtelin itsekseni, sillä uusi työtila sijaitsee samalla kadulla kuin aikaisemmin. Kauas en päässyt, mutta parempaa paikkaa en olisi keksinyt.

Marraskuussa Jujuna muutti uusiin työtiloihin Tampereen Kaukajärvelle. Hulppeat 66 neliön tilat mahdollistaa myös kauan haaveilemani ompelukurssien järjestämisen! Tilassa on suuri 1,5 m x 3 m leikkuupöytä, pöytäpaikat 8 ompelijalle, tarvittavia ompeluvälineitä sekä erilaisia koneita ja laitteita käytettävissä kurssien aikana.

Saan jatkossakin suunnitella ja luoda uusia malleja, auttaa muita vaateompelussa sekä toteuttaa visiotani Suomen suurimmasta vaateompeluun keskittyvästä sivustosta.

Tutustu ompelukurssien valikoimaan tästä.

Nuorempi lapseni kävi järjestämässä lankoja hyllyihin.

Jujunan vuosi 2023 - Henkilökohtaiset kamppailut

Jujunan vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti aitous ja rehellisyys. Jujuna on vahvasti henkilöbrändi, ei pelkästään kasvoton yritys. Omat kamppailut mielenterveyden kanssa on vaikuttanut Jujunaan enemmän kuin olen halunnut. Olen ollut vähemmän esillä ja ladannut akkujani tarpeen tullen. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan ole näkynyt teille asiakkaille samalla tavalla kuin itselleni.

Aikaisemmin olen ollut se energinen, aikaansaava, luova duracell-pupu, joka pystyy mihin vaan. Työuupumuksen jälkeen, tuolle tyypille ja hänen huonoille tavoille on sanottu hyvästit. Uutta työuupumusta en halua enää kokea, vaikka nautinkin työn tekemisestä paljon.

Vaikka elän päivittäin ADHD:n ja toistuvien masennuskausien värjäämää elämää, olen yrittänyt sopeutua tilanteeseen. Näitä kahta en saa pois minusta, mutta voin opetella elämään niiden kanssa ja kunnioittamaan näitä ominaisuuksia itsessäni. Voin pyrkiä mahdollisimman tasapainoiseen ja omaa terveyttä tukeviin työtapoihin ja rutiineihin. Olenkin lisännyt erilaisia harrastuksia elämääni, etten ajaudu uudelleen pelkästään työntekoon.

Oman arvomaailman hyödyntäminen

Jujunan ja omaan arvomaailmaan kuuluu ehdottomasti aitous ja rehellisyys. Omaan arvomaailmaan luen helppouden, sillä olen oikeasti maailman laiskin ihminen. Jos voi oikaista tai tehdä pikkaisen helpommin, valitsen ehdottomasti sen tien. Arvoihini kuuluu lisäksi vapaus, luovuus ja uteliaisuus. Jujunan kohdalla voin elää omien arvojeni mukaan sekä toteuttaa työssäni niitä eri tavoin.

Aitous ja rehellisyys

Aitous ja rehellisyys ilmenee avoimena puheena yrityksen viestinnässä sekä tavallisina ihmisinä kuvissa. Mikään asia ei ole salainen ”liikesalaisuus” tai ”tätä en voi kertoa kenellekkään”. Olen ylpeä siitä, että harrastuksen kautta, motivaatiolla, sitkeydellä, periksi antamattomuudella ja rohkeudella voi luoda yrityksen, jolla voi elää. Viime vuodet ovat valitettavasti koetelleet useita yrityksiä monin eri tavoin. Voin olla kiitollinen, että yritykseni on vielä pystyssä kaikkien koettelemuksien jälkeen.

Helppous

Selkeät kaava-arkit ja ohjeet. Mikään ei tapa ompeluintoa ja uuden opettelua, kuin vaikea selkoiset ja epäselvät kaava-arkit ja ohjeet. Verkkokaupassa on riittävät tuotetiedot sekä kuvat malleista. Lisäksi kankaan menekit ja kokotaulukot on tuotu helposti saataville tuotekuvien joukkoon.

Kuvalliset ohjeet ja ompelukirjat tukevat ompelun aloitusta ja jatkuvuutta. Ompelun aloittaminen ei ole koskaan ollut yhtä helppoa kuin tänä aikakautena. Eläköön kuvat, videot, Youtubet ja Instagram Reelsit!

Vapaus

Saan määritellä itse työaikani ja paikkani. Parhaimmillani olen klo 19-23 illalla, sillä en ole yhtään aamuihminen. Monet ohjeet, postaukset, kirjojen viimeistelyt, kuvien käsittelyt ja muut yrityksen asiat on hoidettu illalla. Tästä syystä Jujunalla ei ole myymälää eikä aukioloaikoja.

Vapaus ja luovuus näkyvät myös siten, että asiat teen sillä tavoin kuin itse ajattelen niiden olevan helpoin toteuttaa. En seuraa yleistä normia, mikä tuotti alussa hieman haasteita esim. musta-valkoisten arkkien suhteen. Näin 8 vuoden jälkeen, kukaan ei kyseenalaista musta-valkoisia kaava-arkkeja, sillä ne ovat nykyään ihan arkipäivää.

Luovuus

Olen luonteeltani ongelmanratkaisija ja löydän erilaisia tapoja tehdä asioita. Oli kyse sitten ajan säästämisestä, ohjeen kirjoituksesta, kuvallisesta ohjeesta, ompelukirjasta, vision toteuttamisesta, uuden projektin aloituksesta tai arjen helpottamisesta. Löydän ratkaisun ongelmaan kuin ongelmaan, myös sellaisiin, joihin kukaan ei kysy neuvoa eikä halua niitä kuulla (tiedän, tämä on paha tapa).

Näen ratkaisuja sellaisissa asioissa, joissa toiset näkevät vain haasteita. Uskon, että laatikon ulkopuolelta ajattelu ja yleisistä normeista poikkeaminen kannattaa, vaikka epäonnistumisen riski piilee ”uudella tavalla toimimisesta”.

Uteliaisuus

Rakastan uuden oppimista ja saan siitä energiaa todella paljon. Olen innokas oppimaan uutta ja luen juuri tästä syystä paljon erilaisia tietokirjoja. Uteliaisuus, uuden oppiminen ja kehittyminen on myös yrityksen kannalta tärkeää. Loputtomiin ei voi pysyä tutussa ja turvallisessa, sillä ajat, asiakkaiden tarpeet ja vaatimukset muuttuvat.

On pystyttävä uudistumaan ja täyttämään asiakkaiden muuttuvia tarpeita. Kuitenkaan ei saa unohtaa niitä hyviä toimivia tapoja. Muutos vain muutoksen takia, ei kannata, sillä yrityksen hyvät perustukset kärsivät. Muutokseen pystyy uuden oppimisella, luovuudella tai palkkaamalla johtajan, joka luotsaa yritystä eteenpäin. Jujunan kohdalla toistaiseksi vielä pärjätään uuden oppimisella ja luovuudella. Toisaalta, tähän soppaan mahtuu vain yksi kauha hämmentämään.

Mitä toiveita on vuodelle 2024?

  • Haluan panostaa Jujunan blogiin enemmän ja tuoda sitä tietoa teille. Valitettavasti blogin päivittäminen on jäänyt muiden ”kiireiden” (lue=huonon ajanhallinnan) vuoksi vähemmälle huomiolle. Pidän erityisen paljon kirjoittamisesta, vaikka kielioppi on minulle haastavaa. Tätäkin postausta olen korjannut jo ainakin 45 kertaa (ihan oikeasti!). Kirjoitan silti, vaikka joku tarttuu kirjoitus- ja kielioppivirheisiin. Jatkan harjoituksia!

  • Lupaan vähemmän ja teen enemmän. Kiltti ihminen minussa herkästi lupaa kaikille kaikkea. Haahuileva taiteilija minussa unohtaa luvatut asiat ja tekee fiiliksen mukaan. Jos siis olen luvannut sinulle jonkin kaavan enkä ole sitä vielä julkaissut, olen pahoillani, en ole muistanut tai se ei ole mahtunut aikatauluihin.

  • Yritän päästä eroon siitä, että ”tää on niin nähty jo”. Itse kun tuijottelen omia juttujani, unohdan samalla, että on monia muita, jotka eivät koskaan ole niitä nähnytkään. Yritän avata silmiäni ja nähdä ne ”uuden asiakkaan silmin”.

  • Kuulla ja nähdä teidät asiakkaat, teidän tarpeet ja ideat. Halua osallistaa teitä yrityksen toimintaan ja sen kehittämiseen. Saatujen palautteiden perusteella toimintaa on kehitetty (mm. ne kankaan menekit on näkyvillä ennen kaavan ostoa.) Sillä ilman teitä ei ole Jujunaa.

Kiitos sinulle, joka jaksoit lukea tänne asti. Asiaa tuli taas roimasti. Ehkä enemmän kuin ajattelin. Kiitos vuodesta 2023. Otetaan innolla vuosi 2024 vastaan!

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.