Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Hihan pituuden muuttaminen

Hihan pituuden muuttaminen on todellisuudessa aika yksinkertaista. Kyse on halutuista mitoista ja niiden siirtämisestä kaavaan. Tässä postauksessa näytän kuinka hihan pituuden saa omaan käteen sopivaksi ja kuinka ranteen leveyttä pystyy muuttamaan. Tekstin lopussa on ohje kuinka omasta sopivasta hihan kaavasta saat muutettua eri pituisia hihoja.

Alkuvalmistelut

Kaavaan tehtävät muutokset aloitetaan aina mittaamalla itsemme tai hänet, kenelle ollaan tekemässä vaatetta.

Mitataan mittanauhalla olkaluun kohdalta ranneluuhun eli olkapäästä ranteeseen. Itse mittaan ranneluun alapuolelle niin saan juuri sopivan hihan. En tykkää liian lyhyistä hihoista. Jos hihansuuhun tulee resoreita tai rannekkeita, ne lisäävät hihan pituutta.

Lisäksi mitataan oma ranteen ympärys ranneluun kohdalta. Mitta otetaan kiinteästi eli mittanauha saa kulkea ihan ihoa vasten, ei väljästi eikä tiukasti.

Koska kiinteää vartalon mittaa ei voi siirtää kaavaa, lisäämme ranteeseen väljyyden. Yllä olevaan kuvaan on merkitty suuntaa-antavia väljyyksiä. Voit myös etsiä sopivan väljyyden löysäämällä mittanauhaa ja pyörittämällä sitä ranteen ympäri.

Joustava kangas joustaa kämmenen kohdalta yli, mutta kudottu kangas ei. Huomio tämä kun mietit sopivaa väljyyttä.

Hihan kaava ja muutokset

Meillä on nyt selvillä hihan pituus sekä ranteen ympärys. Esimerkissä käden pituus on 55 cm ja ranteen ympärys 16 cm. Ranteeseen lisään väljyyttä 4 cm, joten lisätty ranteen ympärys on 20 cm.

Aloitetaan piirtämällä hihan kaavaan vaakasuora viiva, joka kulkee kainalosta kainaloon. Tämä viiva on kädentien leveysviiva.

Kun viiva on piirretty, mittaa viiva ja jaa luku kahdella. Merkitse puoliväli viivalle selkeästi.Esimerkissä: 40 cm kokonaispituus ja jako kahdella on 20 cm. 

Sama tehdään hihansuun kohtaan eli ranteeseen. Mitataan hihansuun leveys ja jaetaan kahdella. Merkitään puoli väli selkeästi näkyville. Nyt meillä on merkittynä apuviivan kohdat.

Piirretään pystysuora viiva olasta ranteeseen. Viiva alkaa olan hakin kohdalta ja loppuu ranteen puoli väliin. Viivan pitäisi kulkea myös kädentien leveys viivan puoli välin kautta.

Nyt siirretään oma haluttu hihan pituus kaavaan. Mittaaminen aloitetaan olan hakin kohdasta kohti rannetta. 

Mittaa halutun hihan pituuden verran olalta alaspäin lukemasi verran. Esimerkissäni oli haluttu hihan pituus 55 cm.

Merkitse kohta selkeästi, koska tämä on sinun uusi ranneviiva eli hihansuu.

Siirretään vielä ranteen ympärys mitta eli hihansuun leveys kaavaan. 

Tehdään ensin laskutoimitus: lisätty ranteen ympärys 20 cm : 2 = 10 cm. 

Mitataan uudelta ranneviivalta 10 cm vasemmalle ja 10 cm oikealle. Viivat piirretään suorassa kulmassa, joten kolmio tai kulmaviivainta käyttöön. Tulee hihansuusta suora eikä vino.

Piirretään hiha kokonaiseksi yhdistämällä uudet ranneviivan päät kainalon kohtiin. Kuviin on merkitty punaisella katkoviivalla hihan uudet alasaumat.

Tarkista vielä, että molemmat hihan saumat ovat samanmittaiset. Hihan pituuden muuttaminen omaan käden pituuteen sopivaksi on nyt tehty. Voit piirtää siihen saumanvarat sekä mahdolliset käännevarat.

Hihan pituuden muuttaminen - 1/4 - 2/4 - 3/4

Hihan pituuden muuttaminen muihin pituuksiin kuin täyspitkään hihaan onnistuu laskutoimituksilla tai mittaamalla suoraan haluttu pituus olalta haluttuun kohtaan. Täyspitkä hiha on 4/4.

Ota hihan pituus ja jaa luku neljällä. Jos et merkinnyt hihasi pituutta mihinkään, mittaa olkahakin kohdalta ranteeseen ja jaa luku neljällä. Tarvitset tätä lukemaa, joten merkitse se itsellesi johonkin ylös. 

Mittaa olalta lukeman verran kohtisuoraan alaspäin ja merkitse kohta poikkiviivalla selkeästi. Tässä on hihan pituus 1/4.

Mitataan 1/4 pituuden merkistä lukeman verran kohtisuoraan alaspäin ja merkitse kohta poikkiviivalla selkeästi. Tässä on hihan pituus 2/4.

Mitataan 2/4 pituuden merkistä lukeman verran kohtisuoraan alaspäin ja merkitse kohta poikkiviivalla selkeästi. Tässä on hihan pituus 3/4.

Piirretään vaakasuorat viivat hihan pituuskohdista kohti hihan alasaumoja eli sivuja.

Tarkista vielä mittaamalla, että hihan sivut ovat jokaisessa pituuskohdassa molemmin puolin saman mittaiset.

Kurkkaa myös hihan leveyden muuttaminen omiin mittoihin sopivaksi. Postaus löytyy alla olevaa painiketta klikkaamalla.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!