Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelun musta kirja – tulossa keväällä 2024

Ompelun musta kirja on pitkään muhinut ajatus kaiken kattavasta ompelukirjasta. Kirjaan sain idean vuonna 2017. Kyllä, 6 vuotta sitten. Minulla oli visio kirjasta, joka sisältäisi kaiken oleellisen ompeluun aloitukseen liittyen. Tietysti tämä pitäisi mahduttaa yksien kansien väliin. Suureellinen visioni ei kuitenkaan toteunut tuolloin, sillä omat taitoni eivät tuohon aikaan riittänyt tämän tekemiseen millään muotoa.

Kirjassa on musta kansi, joka on kuorrutettu kultaisella foliopainatuksella.

Vuosia kului ja yritin tehdä kirjaa valmiiksi, edes ranskalaisten viivojen verran. Tuloksetta. Aihe oli liian suuri purtavaksi laajuutensa vuoksi. En saanut pilkottua järkevästi kirjaa osiin enkä löytänyt lukujen ”punaista lankaa”. Perusteellisena ihmisenä haluan sen olevan julkaisukelpoinen ja vastaavan kysymyksiin mitä, miten ja miksi. Jos en yllä siihen tai jokin ei toimi, asia jää odottamaan.

Kunnes lähes kaksi vuotta sitten, 2022 helmikuussa, Ompelun mustan kirjan ensimmäinen osa julkaistiin Jujunan blogissa. Ompelun mustaa kirjaa on kyselty fyysisenä kirjana tuosta lähtien. Nyt voin ilolla kertoa, että Ompelun musta kirja on vihdoin tulossa fyysisenä kirjana keväällä 2024! 

Mistä kirja on saanut nimensä?

Ompelun mustan kirja sai nimi-ideansa lentokoneissa olevista mustista laatikoista, jotka ovat muuten oikeasti oransseja. Tähän ”mustaan laatikkoon” tallentuu tärkeää tietoa lentokoneen tilasta tasaisin väliajoin mm. moottorintilasta, siipien asennoista, nopeudesta ja korkeudesta sekä ohjaamossa käydyistä keskusteluista. Onnettomuustilanteissa ”mustan laatikon” tietojen avulla, voidaan selvittää ja tutkia onnettomuuden syy.

Mustasta laatikosta itselleni tuli mieleen kaiken kattava ompelun raamattu tai  muu vastaava. Raamattu tuotteen nimenä ei ollut kovin houkutteleva. Tosin mustan kirjan nimen idean lähtökohtakaan ei ole kovin inspiroiva. Kirjan nimeksi tuli kuitenkin ”Ompelun musta kirja”.

Miksi uusi ompelukirja? Eikö niitä ole jo tarpeeksi? Varmasti on, mutta yksi mahtuu aina lisää. Elämme tänä päivänä 2020-lukua, emme 1980-lukua. On tullut uusia koneita, neuloja, uusia materiaaleja, paininjalkoja ja toisia asioita voidaan tehdä helpommin. On kirjoittamattomia sääntöjä, jotka kulkevat suusta suuhun tai opitaan koulutuksen kautta.

Tietoa on ripoteltu myös sinne, tänne ja tonne. Harvalla ihmisellä on tänä päivänä aikaa tai motivaatiota mennä koulun penkille istumaan ja oppimaan. Haluamme helppoa ja vaivatonta tekemistä. Ja ne kuvat! Ne helpottavat tekemistä niin paljon!

Hyödyllistä tietoa kuvien kera

Kun itse aloitin ompelun 10 vuotta sitten, törmäsin niin moniin haasteisiin, että meinasin lopettaa koko ompelun. En tuntenut ompelusanastoa yhtään, vaikka lyhenteiden selitykset löytyikin. Puuttui se kuva! En tiennyt kaavan osien tai saumojen nimiä, mikä teki ompeluohjeiden lukemisen ja ymmärtämisen erittäin hankalaksi.

En edes aloita materiaaleista, koneiden neuloista, tikin säätämisestä, koneiden ongelmatilanteista, mittojen otosta, kaavan koon valitsemisesta, kudottujen ja neulottujen kankaiden eroista, tukikankaiden käytöstä tai lukuisista ompeluvälineistä. Tähän kaikkeen haluan antaa sinulle ohjeita, neuvoja ja vinkkejä. Sellaisia, joita et ehkä löydä muista kirjoista. 

Rakastan kuvia, kuvallisia ohjeita, selkeää ja ratakiskosta väännettyä tekstiä, sellaista, jota lapsikin ymmärtää ja osaa toimia sen mukaan. Sellaisesta teksistä, ettei mitään jää tulkinnan varaan. Voisin sanoa, että Ompelun musta kirja on Ompelun kuvakirja.

Kirjan "tekniset tiedot" pähkinänkuoressa

 • Kirjan sivumäärä on n. 250 sivua
 • Kirjan koko A4
 • Pehmeäkantinen
 • Lähes valmis kirjan sisällysluettelo löytyy muutama kuva ylöspäin. Pidätän oikeuden muuttaa ja tarkentaa sisällysluetteloa.
 • Kirjan ennakkomyynti alkaa perjantaina 12.1.2024.
 • Kirjan hinta on 59,90 €. Kun tilaat kirjan ennakkoon, saat kaupan päälle mallitilkkuvihkon, jossa yli 50 erilaista materiaalia.
 • Kirja siirtyy painoon huhtikuun puolessa välissä ja paino aika on n. kuukausi.
 • Ennakkomyynnin toimitukset aloitetaan n. toukokuun puolessa välissä, kun kirja on saapunut painosta.

4 kommenttia artikkeliin ”Ompelun musta kirja – tulossa keväällä 2024”

 1. Black Book on terminä vakiintunut ja sillä on monta merkitystä, mutta ei kyllä ainakaan useimmiten tarkoita teosta, joka on jonkun tietyn alan ”käsikirja” 🙂

  Vastaa

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!