Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Muotokaitaleen lisääminen ja ompelu

Muotokaitaleen ompelu on huomaamaton ja siisti tapa huolitella pääntie ja kädentiet. Muotokaitale on ommeltavan reunan muotoinen ja usein 3-4 cm levyinen.
Kaitale jää vaatteen sisäpuolelle kokonaan eikä siitä näy mitään ulkopuolelle. Tällä tavoin joustamattomien kankaiden pääntiet ja kädentiet huolitellaan. Tapaan ei juurikaan törmää joustavien vaatteiden ompelussa, vaikka voi yhtä hyvin käyttää sielläkin. Muotokaitaleet vahvistetaan kiinni silitettävällä tukikankaalla ennen ompelua. 

Muotokaitaleen etuja:

  • Siisti
  • Huomaamaton
  • Mahdollistaa monen erilaisen pääntien ompelun (esim. v-pääntie ja neliö).
  • Helppo!!

Muotokaitaleen piirtäminen

Jos kaavassa ei ole muotokaitaletta, sen voi itse myös piirtää alla olevien ohjeiden avulla. Muotokaitale piirretään etu- ja takakappaleisiin erikseen. Voit huolitella myös kädentiet muotokaitaleen avulla.

Ohjetta voit kokeilla myös seuraavien kaavapakettien kanssa:

Noin! Nyt meillä on muotokaitaleiden kaavat piirretty. Voidaan siirtyä muotokaitaleiden ompeluun. Muotokaitaleita tarvitset: 1 kpl etu ja 1 kpl taka. Kaitaleet leikataan taitteelta.

Muotokaitaleen ompelu

Aloitetaan muotokaitaleen ompelu leikkaamalla tukikankaasta kaitaleen muotoiset palat. Asettelen itse kankaan palat tukikankaan päälle, neulaan kiinni ja leikkaan. Näin saan varmasti oikean kokoisen palasen.

Tukikangas kiinnitetään kappaleiden nurjalle puolelle. Tukikankaan liimapuoli tuntuu usein karheana, pieninä palloina. Tukikankaan oikea puoli tuntuu useimmiten tasaiselta.

Kun kiinnität tukikangasta silitysraudalla, käytä leivinpaperia välissä. Jos tukikangas on vahingossa väärinpäin, ei se tartu silitysrautaan.

Käytän usein kolmea pistettä tukikankaita kiinnittäessä, jos materiaalini sallii niin kuuman. Paina silitysraudalla n. 10-15 sek. Nosta rauta ja vaihda kohtaa. Käy tukikankaan kaikki kohdat läpi. Kiinnitä tukikangas molempiin muotokaitaleisiin (etu- ja taka).

Aseta muotokaitaleet pöydälle oikea puoli ylöspäin.

Neulaa muotokaitaleet olkasaumoista yhteen oikeat puolet vastakkain.

Ompele muotokaitaleet olkasaumoista yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella. Tikin pituus 2,5.

Ompelun jälkeen silitä saumanvarat auki.

Käännä muotokaitaleet oikeinpäin ja huolittele siksakilla tai saumurilla kaitaleiden ulkoreuna.

Neulaa muotokaitale pääntielle oikeat puolet vastakkain. Kohdista olat sekä KE- ja KT-kohdat.

Ompele muotokaitale pääntielle. Ompelun jälkeen tee kaareviin kohtiin eteen ja taakse aukileikkaukset saksilla kaareviin kohtiin. Jos tämän jättää tekemättä, muotokaitale ei käänny kauniisti vaan jää kiristämään.

Aukileikkaus tehdään leikkamalla saksilla reunasta kohti tikkiä. Voit kokeille ensin pienellä vekillä ja suurentaa tarvittaessa. Itse leikkaan melkein tikkiin asti.

Silitä ommeltu sauma auki. Lopputulos on siistimpi. Usko pois!

Käännä saumanvarat muotokaitaleen puolelle.

Tikkaa saumanvarat muotokaitaleeseen kiinni n. 2 mm päästä yhdyssaumasta. Kun tikkauksen tekee näin, muotokaitale pysyy nurjalla puolella. Oikealle puolelle ei myöskään näy tikkejä.

Asettele muotokaitale paikalleen ja silitä.

Nyt pääntie on siististi huoliteltu. Ompele käsin muotokaitaleet olkasaumoista päällisen olkasaumoihin. Muotokaitaleet pysyy nurjalla puolella myös käytössä. Huomasitko, että yksikään tikki ei näy pääntiellä oikealla puolella? 
Jos näkyvän tikin haluaa, muotokaitaleen ja päällisen voi tikata vielä läheltä pääntien reunaa ompelukoneen suoralla ompeleella.

Yksi kommentti artikkeliin ”Muotokaitaleen lisääminen ja ompelu”

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!