Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan blogi - Ohjeita ja vinkkejä ompeluun

UUSIMMAT

KATEGORIAT
ARKISTO

Kaavan muokkaus: Hihan leventäminen

Tämä postaus kertoo kuinka saat hihan kaavaa ja kädentietä suurennettua. Näillä helpoilla ohjeilla pääset alkuun. Aina ei ole vaihtoehtona ottaa isompaa kokoa, koska mittasuhteet muuttuvat muutoin koon kasvaessa.
Jos kaava on muuten hyvä, mutta kädentieltä hiha voisi olla isompi/leveämpi voi kädentietä suurentaa sekä hihaa leventää. Tarvitset hihan kaavan sekä etu- ja takakappaleen. Otin tähän esimerkkiin 1 cm suurennus eteen ja taakse. Kuvissa on piirretty mustalla alkuperäinen kaava ja muutokset tehty punaisella.

KAAVAN MUOKKAUS

Otetaan ensin etu- ja takakappale ja lasketaan kädentietä 1 cm verran kainalosta. Mittaa siis kainalosta alaspäin yksi sentti ja merkitse uusi kainalon kohta. Piirrä tämän jälkeen uusi kädentien kaari.
Kuvat aukeaa klikkaamalla isommaksi.
Otetaan seuraavaksi hihan kaava. Piirrä pituussuunnassa viiva olalta hihansuuhun.
Piirrä poikittainen viiva noin puoli väliin hihan pyöriöön.
Alla vielä kuva.
Kun viivat on piirretty, leikkaa kaava neljään osaan piirtämäsiä viivoja pitkin.
Leikkuun jälkeen palataan alkuun ja siihen kuinka paljon laskettiin kädentietä etu- ja takakappaleessa. Kun molemmilta puolilta laskettiin 1 cm verran, tarvitaan hihaan yhteensä 2 cm.
Jotta hiha pysyy suht muodossa ja samanlaisena, lisätään 1 cm olan kohtaan ja 0,5 cm pyöriölle. Kaavan palat voi teipata esim pöytään tai lattiaan siksi aikaa kunnes uusi hihan kaava on valmis.
Eli kun asettelet niitä neljää kaavan palasta, jätä palat 1 cm päästä toisistaan. Pyöriöllä taas 0,5 cm päähän toisistaan. Alla vielä kuva.
Kun kaavan palat on aseteltu, piirretään hihan pyöriö uudelleen. Muista merkitä olan kohta uudelleen kaavaan. Olan kohta pysyy samana koko ajan eikä muutu mihinkään.
Jos et halua hihansuuhun lisää tilaa, piirrä uusi hihansivusauma kainlosta hihansuuhun. Hihansuun kohhdalla piirrä linja 0,5 cm sisemmäksi molemmin puolin, niin saat hihansuun alkuperäiseen kokoon.
Nyt meillä on uusi hihan kaava piirrettynä. Ei muutakuin ompelemaan uutta vaatetta leveämmällä hihalla.
Jos taas kädentie on ok, mutta kainalo-hihansuu akselille tarvitset lisää tilaa, piirrä uusi linja hihan sivusaumaan. Jos haluat leventää 3 cm, jaa 3 cm molemmin puolin hihaan. 1,5 cm siis molemmin puolin. Aina molemmin puolin saman verran.
Uusien linjojen piirron jälkeen, tarkista myös sivujen pituus, että ne täsmää.
Toivottavasti tästä oli apua. Yritän pitää muokkausohjeet mahdollisimman simppeleinä ja helppoina, jotta kuka vain osaisi tehdä sen =)