Nirut ja narut, nuo vaatteiden ilmeen luojat ja ihanan lisätwistin tuojat. Olitpa sitten pitkä tai pätkä, leveä tai kapea, naruilla säädät itsellesi sopivan!
Nyörikujan ompelu tuo kivaa ilmettä mekkoon, paitaan, toppiin, hameeseen, housuihin tai hihoihin. Saat lisää tilaa vaatteeseen sinne missä nyörikuja on, mutta sillä voidaan säätää myös vaatteen pituutta. Olen useammankin vaatteen tehnyt, johon olen nyörikujan lisännyt (mekko, maximekko, polvimittainen mekko, pidempi toppi). Nyörikujalla ja nyöreillä voi pitkästä tehdä pätkää naruja kiristämällä. Sillä saa twistiä vaatteeseen. Toki allekirjoittanut rakastaa kaikenlaisia naruvirityksiä muutenkin.
Yllä olevissa kuvissa on Festarimekko nimellä kulkevaan malliin tehty nyörikujat molemmin puolin sivusaumaa. Mallia ei ole vielä julkaistu, mutta jospa sekin pian tulisi!
Alla olevissa kuvissa on iki ihana One Of Us -malli, joka on suora malliltaan ja polvipituinen. Tämä malli sopii loistavasti myös raskaana oleville! One Of Us -malli myös PDF-kaavana.
Mitä huomioida nyörikujaa tehdessä?
Nyörikuja voi alkaa lantiolta, kainalosta tai vyötäröltä, riippuen siitä onko kyse pitkästä vai lyhyemmästä vaatteesta. Itse tykkään laittaa nyörikujan lähelle kainaloa. Oma kokemus on kertonut, että pitkissä maxipituisissa trikoomekoissa, nyörikuja valuu alaspäin, kun vaatetta käyttää.
Nyörien avulla kun vaatetta lyhentää, väljyyttä tulee pikkasen lisää. Kaavaksi kannattaa valita mahdollisimman suoranmallinen malli, jotta se olisi käyttökelpoinen vielä naruja käytettäessä. Mitä ihonmyötäisempi malli, sen parempi!
Kuinka paljon nyöriä tarvitsen?
Nyörikujaa varten tarvitaan tietysti nyöriä. Olen itse käyttänyt 5 mm ja 8 mm levyisiä litteitä nyörejä. Litteää nyöriä löytyy ainakin Nappinjalta. Paras olisi, kun nyöri olisi metritavarana myytävää, jos tarvitset pitkään maximekkoon. Jos litteää nyöriä ei löydy, voit käyttää joustamattomia nauhoja. Kimmiltä löytyy esimerkiksi ripsinauhoja tähän tarkoitukseen.
Nyörikujia varten tarvitset litteää hupparin nyöriä tai muuta joustamatonta nauhaa. Joustava nauha venyy eikä kiristys ole mahdollista.
Tarvittavan määrän nyöriä, voit laskea seuraavalla laskukaavalla:
- (Nyörikujan pituus + sitomisvara 10-15 cm)
Esim. nyörikujan pituus on 70 cm, sitomisvara 15 cm = 85 cm. - Jos haluat nyörikujan vain toiselle puolen, kerro yhteenlaskun tulos luvulla 2.
- Jos haluat nyörikujan molempiin sivusaumoihin, kerro yhteenlaskun tulos luvulla 4.
Nyörikujan kaavan piirtäminen
Nyörikujan ompelu projekti aloitetaan ottamalla etu- ja takakappaleen kaava eteen. Varaa itsellesi kynä, viivotin, kaavapaperia sekä paperisakset.
Määrittele itsellesi nyörikujan pituus, eli mistä kohdin nyörikuja alkaa. Nyörikuja loppuu aina helmaan. Kun olet päättänyt kujan alkamiskohdan sivusaumassa, piirrä 3 cm pitkä poikkiviiva etukappaleeseen siihen kohtaan sivusaumassa, josta haluat kujan alkavan. Laita merkki samaan kohtaan takakappaleessa.
Tämän jälkeen piirrä sivusaumaa muotoileva viiva, joka lähtee poikkiviivasta ja loppuu helmaan. Tässä esimerkissä nyörikujan leveys on 3 cm. Piirrä nyörikuja etu- ja takakappaleisiin. Jos käytät kaavaa jossa on muotoiltu sivusauma, merkitse ensin koko sivusauman 3 cm päähän pieniä merkkejä, jonka jälkeen piirrät yhtenäisen linjan. Ei ole ihan millin päälle onko se just 3 cm tai 3,1 cm.
Nyt on nyörikuja kaavaan piirretty. Jäljennä nyörikujan kaava erilliseksi kappaleeksi. Sitä ei saa leikata sivusaumasta pois! Muutoin kaavasta lähtee palanen ja ilmestyy kummallinen lovi sivusaumaan 🙂
Jos et jaksa piirtää kaavaa, voit leikata myös nyörikujan korkuisen ja levyisen palan suoraan kankaasta.
Leikkaa etu- ja takakappale ihan tavallisina kappaleina. Merkitse kuitenkin hakkimerkillä sivusaumaan nyörikujan alkamiskohta. Jos teet nyörikujan vain toiselle puolelle, leikkaa kankaasta 2 kpl nyörikujia. Jos haluat molemmin puolin, leikkaa silloin 4 kpl.
Muista lisätä 2 cm käännevarat nyörikujan helman päähän sekä etu- ja takakappaleisiin.
Nyörikujan ompelu sivusaumaan
Ensin käännetään etu-, taka- ja nyörikuja kappaleiden käännevarat nurjalle puolelle ja tikataan oikealta puolelta kaksoisneulalla, jousto-ompeleella tai peitetikillä.
Kun kaikkien kappaleiden käännevarat on käännetty, neulataan nyörikuja kappaleet sivusaumoihin nurjat puolet vastakkain etu-/takakappaleen kanssa.
Tikkaa palaset sisemmästä reunasta kiinni (tsekkaa kuvasta mikä reuna kyseessä). Tikkaus tehdään ihan reunaan, jotta kuja saadaan ”suljettua” ja nyöri mahtuu vielä kulkemaan. Tikkaa kaikki kappaleet samalla tavalla.
Tämän voi tehdä kahdella tapaa, mutta itse koen tämän helpommaksi tavaksi, koska tikkaus aukinaiseen vaatteeseen on helpompaa kuin jo valmiiksi ommeldun vaatteen.
Kun kappaleet on tikattu kiinni, pujota nyöri kujaan eli kappaleiden väliin. Neulaa nyöri ihan kujan sisempään reunaan, jotta sivusaumojen ompelu on helpompaa. Neulaa nyöri kiinni kujan yläreunaan eli sieltä mistä kuja alkaa. Tuo nyöri 1 cm kujan yli näkyville, tikkaa nyöri ja kujan alkamiskohta kiinni.
Nyt on nyörikujan ompelu sivusaumaan valmis! Aika näpsäkkä vai mitä? Muista ommella vaate loppuun 🙂