Silityskalvot ja silityskuvat on yleistyneet oman ompelutaipaleeni aikana paljon. Alkuaikoina silityskalvoja käytti vain harvat. Kalvoja leikattiin saksilla tai erilaisilla elektronisilla leikkureilla. Välineurheilijana tietysti hankin leikkurin: Silhouette Cameo 2. Leikkuri on ollut minulla lähes 10 vuotta ja se toimii vieläkin. Erilaisia leikkureita on tullut markkinoille useampi erilainen ja Cameosta taitaa löytyä jo neljäs tai viides versio. Noh, palataan aiheeseen eli mitä silityskalvot oikein ovat.
Mitä silityskuvat ja -kalvot ovat ja mistä niitä voi hankkia?
Silityskalvo on ”muovimaista” kalvoa, josta leikataan saksilla tai Silhouette Cameo (tai muulla vastaavalla) leikkurilla haluttu kuvio. Leikkuun jälkeen kuva kiinnitetään vaatteeseen silitysrautaa ja kovaa alustaa käyttäen tai lämpöprässillä. Kalvo on ”muovimaista”, mutta ei sisällä haitallisia kemikaaleja. Kalvojen kiinnityksessä ei tarvita liimaa eikä kalvo sellaista sisällä. Silityskalvo niin sanotusti ”sulaa” kankaaseen kiinni.
Silityskalvoja on monta erilaista: yksivärisiä, kimaltavia ja glitter-pintaisia, heijastavaa ja pimeässä hohtavaa, erilaisia eläin- tai muita kuvioita sekä pehmeää nukkapintaista. Alla oleviin ananas silityskuviin on käytetty kimaltavaa silityskalvoa kultaisena sekä sateenkaaren värissä. Alla olevaan peliohjain silityskuvaan on käytetty upeaa glitter kalvoa, jonka pinnassa glitterit tuntuu sormenpäissä.
Silityskalvoja saa nykyisin monestakin eri kangas- ja askartelukaupasta. 10 vuotta sitten ainoa mahdollisuus oli tilata ulkomailta, jossa valikoima oli silloin jo ihan mieletön. Tässäkin on menty huimasti eteenpäin. Kun on kysyntää, on myös tarjontaa.
Tässä muutama ostopaikka, joista silityskalvoja voi hankkia:
Millaisia silityskalvoja on?
Silityskalvoja löytyy erinäköisiä, värisiä, tuntuisia ja erilaisille materiaaleille. Useimmiten silityskalvot ja silityskuvat on tarkoitettu luonnonkuidulle kiinnitettäväksi. Tekokuituinen materiaali ei välttämättä kestä sitä lämpöä, joka kalvon kiinnitys vaatii. Pahimmassa tapauksessa kangas menee pilalle (esim. sulaa). Suosittelen aina kokeilemaan tilkulle silityskalvon kiinnitystä. Näin varmistaa, että silityskalvon kiinnitys onnistuu.
Silityskalvoja on ”hot flex” ja ”cool flex” tyyppisiä. Silityskalvon päällä on muovinen suoja, joka suojaa kalvon pintaa kuljetuksen, leikkuun ja kiinnityksen ajan. Tämä muovinen kalvo poistetaan joko heti kiinnityksen jälkeen kuumana (hot flex) tai kalvon annetaan jäähtyä ja poistetaan kylmänä (cool flex).
Tässä muutamia erilaisia silityskalvoja
Yksivärinen
Yksivärisiä silityskalvoja löytyy useissa kymmenissä eri väreissä. Silityskalvoja on ohuempana ja paksumpana. Näitä pystyy kiinnittämään myös päällekkäin, esim. monivärisiä kuvia tehtäessä.
Heijastava
Heijastava silityskalvo heijastaa pimeässä aivan kuten heijastimet. Erinomainen lisä pipohin, hanskoihin tai oma tekemiin heijastimiin. Heijastavaa silityskalvoa on harmaana, punaisena, sinisenä sekä valkoisena. Jujunalla käytetty kalvo täyttää pimeässä heijastavuuden kriteerit, mutta heijastin sanaa saa käyttää vain, jos on tehnyt viralliset tutkimukset.
Pimeässä hohtava
Pimeässä hohtava silityskalvo kerää itseensä valoa, joka pimeässä tilassa hohtaa kellertävänä. Jos muistat kattoon kiinnitettävät tähdet, niin tämä on juuri sellaista kalvoa. Kalvo on valkoisen väristä.
Glitter
Glitter-kalvoa on kahdenlaista ja tämä on se, jossa glitter hiput ovat kalvon sisällä eikä näitä voi tuntea. Glitter-kalvoja on useita eri värejä mm. valkoinen, musta, pinkki, sininen, punainen, vihreä ja kultainen.
Glitter pinta struktuurilla
Pidän itse tästä glitter kalvosta, jossa on pinta struktuuri. Kalvon glitterit tuntuvat sormiin ja kimaltaa kauniisti. Värejä löytyy tästäkin kalvotyypistä monta mm. musta, valkoinen, hopea, punainen, emerald, pinkki, fuksia, punainen, sininen ja vihreä.
Kimaltava
Kimaltavassa kalvossa on isoja ”paloja”, joista kimaltavuus tulee. Kalvon pinta on kiiltävä ja tasainen. Tämä kalvo on aika paksu verrattuna muihin kalvoihin. Kimaltavaa kalvoa on saatavilla monessa värissä mm. sininen, punainen, vihreä, kultainen, pinkki, sateenkaari ja multicolor.
Helmiäiskalvo
Helmiäiskalvossa on hieno metallinhohtoinen pinta. Eri valossa kalvo heijastaa värin eri sävyjä. Tätäkin kalvoa on saatavilla monessa eri värissä.
Nukkapintainen
Tässä silityskalvossa on ihana samettimainen pinta. On pehmoinen, mutta oma kokemus on, että se kerää myös kaiken irto nöyhtän ja pölyn itseensä. Tätäkin kalvoa on saatavilla monessa eri värissä.
Joustava silityskalvo (stretch)
Tämä silityskalvo on suunniteltu ihonmyötäisiin vaatteisiin sekä asusteisiin. Kalvo joustaa kankaan mukana eikä repeä käytössä. Jos teet vaatteita, jotka pingottuvat päälle, tätä kalvoa kannattaa suosia.
Silityskalvon leikkuu saksilla vai leikkurilla?
Helpoin, nopein ja edullisin tapa on piirtää silityskalvon oikealle puolelle haluttu kuvio ja leikata saksilla irti. Kynän ja saksien avulla pystyy hyvinkin yksityiskohtaisia kuvioita suunnittelemaan ja käyttämään. Jos piirrät silityskalvon nurjalle puolelle eli sille puolelle, joka kiinnittyy kankaaseen, tulee kuviosi peilikuvana kankaalle.
Silityskalvoa voi leikata myös elektronisilla leikkureilla esim. Silhouette Cameo. Leikkurin lisäksi tarvitset tietokoneen. Tietokoneelle ladataan tarvittava ohjelma, jolla kuvia voi itse suunnitella, ostaa valmiita muiden suunnittelemia kuvia tai tehdä kuvan vaikka lapsen piirustuksesta.
Mihin silityskalvoa voi kiinnittää?
Tuossa aiemmin pikaisesti mainitsin, että silityskalvoja on luonnonkuidulle sekä tekokuiduille. Tarkistathan ostaessa, mille materiaalille kalvo soveltuu.
Silityskalvoja olen itse kiinnittänyt trikooseen, joustocollegeen, kudottuun villakankaaseen, viskoositrikooseen, softshelliin sekä muutamaan erilaiseen ulkoilukankaaseen. Tein tietysti testin tilkulle, kestääkö kyseinen kangas tarvittavaa lämpöä, painoa ja aikaa sekä kiinnittyykö kalvo kankaaseen. Paksuun villakankaaseen heijastavaa kalvoa en saanut kiinnitettyä.
Silityskalvoista voi tehdä myös monivärisiä kuvia. Tällöin kalvoja kiinnitetään päällekkäin. Jokainen samaan kohtaan tuleva väri kiinnitetään erikseen vaatteeseen. Alla on Lohikäärme silityskuva. Silmien keltainen osa on kiinnitetty ensin, sillä se on alimmaisena. Silmien musta osa on kiinnitetty seuraavaksi. Lopuksi on kiinnitetty valkoisesta kalvosta silmät.
Silityskalvoja voi kiinnittää myös päällekkäin. Jokainen väri kiinnitetään erikseen yksitellen. Alimmainen väri ensin ja loput seuraavaksi. Muista aina poistaa kalvon päällä oleva suojamuovi ennen seuraavan värin kiinnitystä.
Silityskalvojen ja silityskuvien pesunkesto?
Tämä on aihe, joka puhututtaa paljon. Silityskalvot kestävät erinomaisesti toistuvaa 40-60 asteen pesua. Meillä on vaatteita, jotka on pyörineet kerta viikkoon pesussa ja kalvot on ja pysyy kiinni. Vaatteet käännetään nurinpäin ennen pesua. Kaikki kalvot eivät kestä kuivausrumpua eikä kuivapesua.
Yleisin syy siihen, että kalvo irtoaa pesussa tai käytössä on se, että se on kiinnitetty huolimattomasti. Kalvoja kiinnittäessä tarvitaan kolmen kopla: oikea lämpö, aika ja paino. Yleisin puuttuva osa on paino tai liian kylmä rauta. Silityskalvoa ja -kuvaa ei silitetä, vaan kiinnityksen aikana painetaan. Sillon kun itse kiinnitin kalvoja silitysraudalla, otin puisen leikkuulaudan lattialle (koska pöytä oli liian korkea), jotta pääsin painamaan koko painollani silitysrautaa. Omissa käsissäni ei voima olisi riittänyt.
2 kommenttia artikkeliin ”Silityskalvot ja silityskuvat – infoa ja vinkkejä”
Hyviä ideoita.
Kuule haussa leikkuria jolla saisi n.25mm halk . olevia ympyröitä koska takkeja on monta ja irtoheijjastimet hukkuvat tai jäävät kiinni helposti.
Liian monimutkaset kuviot eivät tahdo pysyä kiinni….ympyrä olisi aika optimi.
Kiitos kommentistasi. Kotiin sopivia leikkureita on Silhouette Cameo ja Cricut. Cameota myy Lumikellot ja Cricut leikkuria näemmä useampikin kauppa, kun tuossa googletin asiaa.
Ympyrä on aika pätevä heijastimena. Heijastava pinta-ala on yhtenäinen.