Sirkkarenkaan kiinnitys kankaaseen eli miten tämä oikein tapahtuu. Tämä ohje on pommin varma eikä sirkat putoa vaatteista enää tämän jälkeen. Tämän tekstin oikeastaan halusin tehdä vain ja ainoastaan sirkkojen laiton takia. Monelle tämäkin tuottaa päänvaivaa tai oikeastaan sirkkojen irtoaminen käytön aikana.
Sirkkarenkaita voi käyttää esimerkiksi housujen vyötäröllä, takin helmassa tai hupussa, housujen lahkeensuussa tai mekon vyötäröllä. Sirkkojen läpi usein laitetaan naru tai nyöri, jolla voidaan kuroa vaatteen väljyyttä kasaan.

Sirkkarengas ei pysy kiinni seuraavista syistä:
- Reikä on liian iso
- Joustavassa kankaassa ei ole joustamatonta tukikangasta
- Ohut kangas ja välissä ei ole lisätukea
- Sirkka on kiinnittynyt huonosti
- Sirkkarenkaan rinkula osa on väärinpäin eikä putkiosa voi kiinnittyä rinkulaan
Jos kankaaseen voi kiinnittää tukikangasta, käytän kudottua, puuvillapohjaista, liimalla olevaa, joustamatonta tukikangasta sirkkojen alla. Leikkaan 2-3 palaa tukikangasta yhden sirkan alle. Myös joustavissa kankaissa. Sirkan kohta pitää saada venymättömäksi.
Jos kankaaseen ei voi kiinnittää tukikangasta, leikkaan kudotusta puuvillasta tai farkusta kankaan palan sirkan osien väliin. Tällä tavoin itse olen saanut sirkat pysymään. Kestää kovempaakin käyttöä ja narujen holtitonta kiristämistä!
Tässä kuvallinen ohje sirkkarenkaiden kiinnitykseen, jolla onnistut varmasti.
Tarvikkeet
- Tukikangasta (joustamatonta, puuvillapohjaista, silitysraudalla kiinnitettävää)
- Prym 5 mm sirkkarenkaita tai
- Prym 8 mm sirkkarenkaita
- Kiinnitysvälineet (esimerkiksi Prym Vario- tai Love-pihdit)
Luotan Prymin laatuun, joten en edes suosittele muita välineitä. Luotahan sinäkin.

Tukikankaan kiinnitys ja merkitseminen
Sirkkarenkaan kiinnitys kankaaseen varmistetaan kiinnittämällä tukikangasta sirkan kohtaan. Tukikangas tukee sirkan kohtaa kiinnityksessä että käytössä. Varsinkin joustavissa kankaissa, tämä on ehdoton! Leikkaa tukikankaasta 2-3 kpl paloja, joiden koko on 3 x 3 cm.

Aseta tukikankaat päällekkäin, liima puoli kankaan nurjaa vasten. Paina kunnolla silitysraudalla 5-10 sekuntia. Suosittelen leivinpaperia raudan ja kankaan väliin, jos tukikankaat meneekin väärinpäin. Ei tarvitse putsata silitysrautaa.

Kun tukikankaat on kiinnitetty, merkitään sirkkarenkaan paikka.

Taitetaan kangasta kaksinkerroin oikeat puolet vastakkain ja leikataan saksilla pienen pieni vekki. En käytä paketin mukana olevaa työkalua, koska reiästä tulee herkästi suuri (ainakin minun käsissä = käyttäjäperäinen vika).

Leikkaa vielä ristiin saksilla pieni vekki. Kannattaa ensin leikata pienempi ja tarvittaessa suurentaa. Reikä on oikean kokoinen kun sirkka mahtuu just ja just läpi. Hampaat irvessä ei tarvi työntää. Liian suuri reikä aiheuttaa sirkan putoamisen, vaikka tukikangasta olisikin välissä.
Pieni kertaus välineistä ennen kiinnitystä
Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka EIVÄT LUE OHJEITA, lue nyt viimeistään tämä ohje. Jos tätäkään et lue, sirkkarenkaat eivät luultavasti kiinnity kankaaseen oikein.
Alla on kuva, jossa on Prymin Vario pihdit sekä sirkkarenkaat 5- ja 8-mm kokoisina. Ylempi sirkkarivi on 8 mm kokoisia ja alempi 5 mm kokoisia. Molempiin kokoihin on omat päät, joilla kiinnitystehdään.

Pihdeissä olevat päät ovat identtiset eli on se ja sama kumminpäin laitat kiinnityspäät pihteihin. Alla olevassa kuvassa on sirkan putkiosa tulee päiden litteälle puolelle. Tämä on tärkeä kohta!

Sirkan rinkula osa tulee kiinnityspäihin, joissa on keskellä uloke. Tämä uloke painaa sirkan putkiosan rinkulan sisään. Jos tarkkaan katsot alla olevaa kuvaa, näet suuremmassa sirkassa tuon kolopuolen selkeästi. Jos laitat sirkan rinkula osan kiinnityspäiden litteälle osalle, sirkka ei kiinnity. Ole siis tarkkana.


Sirkkarenkaan kiinnitys kankaaseen
Nyt kun on kerrattu pihtien, kiinnityspäiden ja sirkkojen sielunelämää, voidaan se sirkka vihdoin kiinnittää kankaaseen. Työnnä sirkan putkiosa kankaan oikealta puolelta nurjalle puolelle.


Otetaan sirkan rinkula puoli ja laitetaan putkiosan päälle. Jos käytössäsi on ohut kangas, ennen rinkula osaa voi putkiosan päälle pujottaa palan kudottua farkkua tai puuvillaa. Tämä tukee sirkkaa käytössä.
Tarkista, että rinkula tulee oikeinpäin. Rinkulan sisällä oleva ura pitäisi olla ”ylöspäin”, jotta putkiosa mahtuu painumaan kiinni.

Sirkkojen kiinnitys onnistuu pihdeillä tai paketin mukana tulevalla välineellä ja vasaralla. Itse suosin pihtejä, koska ei tarvitse paukuttaa ja todennäköisyys onnistua on lähes 100 %.

Puristetaan pihtien kahvoja yhteen. Pihdeistä tai oikeastaan sirkoista pitäisi tuntua / kuulua ”krunts”, kun sirkka on kiinnittynyt. Jos käsissäsi ei ole tarpeeksi voimaa, voit painaa pihtejä pöytää vasten. Tällöin voit käyttää omaa painoasi apuna. Käyttämällä pihtejä, onnistuu sirkkarenkaiden kiinnitys helposti, vaivattomasti ja äänettömästi. Ellei käyttäjästä lähde ääntä 😀

Sirkkarenkaan kiinnitys kankaaseen on nyt valmis. Taputa itseäsi olalle! Jos sirkka ei kiinnittynyt tai meni ruttuun, tarkista että sirkkarenkaan osat ovat oikeinpäin kiinnityspäihin nähden. Ylempänä oli ohje, miten päin osat tulevat kiinnityspäihin.

(Postaus päivitetty 31.5.2021 ja 12.3.2025)