Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan blogi - Ohjeita ja vinkkejä ompeluun

UUSIMMAT

KATEGORIAT
ARKISTO

Kuvallinen ohje: Sirkkarenkaiden kiinnitys

Taas on näemmä viimeisestä tekstistä vierähtänyt aikaa. Loppu- ja alkuvuosi on ollut todella hektistä. Yhdelle ihmiselle paljon työtä, mutta siitä selvittiin.
Tämän tekstin oikeastaan halusin tehdä vain ja ainoastaan sirkkojen laiton takia. Monelle tämäkin tuottaa päänvaivaa, tai lähinnä sirkkojen irtoaminen. Tässä yksi tapa laittaa. Yksikään ei vielä ole irronnut (koputetaan puuta).
Aloitetaan sitten.
Tarvitset tukikangasta, sirkkoja ja nyöriä. Itselläni on 8 mm sirkkoja ja 50 mm leveää mustaa satiininauhaa nyörinä sekä puuvillapohjaista, silitysraudalla kiinnitettävää liimatukikangasta.
Verkkokaupasta löytyy sirkkoja, erilaisia nyörejä sekä nyörilukkoja.
Kuvat saat avattua isommaksi ja selkeämmäksi klikkaamalla sitä.
Kun kappaleet on leikattu, voidaan aloittaa huppu kappaleista. Ota hupun päällikappaleet. Merkitään nyt sirkkojen kohta kappaleisiin.
Tämän mallisessa perus hupussa sirkat olen laittanut n. 3 cm etureunasta ja n. 5 cm alareunasta mitattuna. Sirkan kokokin hieman vaikuttaa kuinka kauas etureunasta voidaan laittaa. Itselläni on 8 mm sirkkoja käytetty tässä esimerkissä.
Ota huppukappaleet ja käännä ne oikea puoli alaspäin.
Merkitse kynällä tai millä vaan hupun päällikappaleisiin oikealle ja nurjalle puolelle sirkkojen kohdat.
Kun sirkkojen paikat on merkitty päällikappaleisiin, leikkaa tukikankaasta yhteensä 6 kpl paloja. Palani ovat n. 3 cm x 3 cm kokosia. Käytän joustamatonta, puuvillaa sisältävää liimatukikangasta. Laitan 2 tai 3 palaa tukikangasta päällekkäin, ihan varmuuden vuoksi.
Aseta nyt 3 palaa päällekkäin ja aseta ne sirkkojen kohdalle, eli juuri merkitsemiisi kohtiin. HUOM! Kannattaa tarkistaa että se liimapuoli on alaspäin. Jos et ole täysin varma onko liimapuoli alaspäin, laita leivinpaperi silitysraudan ja tukikankaan väliin.
Sirkkoja laittaessa on hyvin tärkeää saada ympärillä oleva kangas myös joustamattomaksi ja tuetuksi. Yleensä liian vähäinen tuki aiheuttaa sen, että sirkat liestyvät irti. Myöskin liian isot reiät saattavat aiheuttaa sirkkojen irtoamisen.
 Nyt kiinnitä tukikankaat huppuun silitysraudan avulla.
Kun tukikankaat on kiinnitetty, tehdään pieni reikä sirkalle. Itse käytän saksia reiän tekemiseen. Omasta mielestä pakettien mukana tulevat reiän teko välineet tekevät liian suuria reikiä sirkalle.
Reiän koko saa olla sellainen että sirkka menee juuri ja juuri läpi. Työnnä nyt sirkkarenkaan ”putkiosa” kankaasta läpi oikelta puolelta nurjalle puolelle.
Oikea puoli
Nurja puoli
Aseta sirkan vastakappale ja kiinnitä sirkat (paketeissa on yleensä ohjeet millä laitetaan). Sirkan rengaspuolessa on ura toisella puolella. Aseta se niin, että ura on ylöspäin eli itseesi päin. Itse suosin Prymin pihtejä. Saa monenlaisia sirkkoja ja  neppareita kiinni. Ei tarvitse vasaraa eikä tarvitse häiritä naapureita/lapsia, jos yö aikaan alkaa kiinnittelemään. Pihtejä voit ostaa verkkokaupasta (klik klik).
Nyt on ensimmäinen sirkka kiinni. Tee sama toiselle puolelle.
 Kun sirkat on kiinnitetty, aseta hupun päällikappaleet oikeat puolet vastakkain. Toista sama hupun vuorikappaleille. Neulaa yhteen lakisaumasta ja ompele.
Aseta huppukappaleet oikeat puolet vastakkain etusaumasta.
Kohdista keskitaka ja keskietu kohdat. Eli sauman kohdat vastakkain.
 Kun kappaleet on neulattu, ompele hupun vuori ja päällinen yhteen.
Käännä oikeinpäin…
… ja neulaa etureuna kuten kuvassa. Voit myös vaihtoehtoisesti silittää.
Itse tikkaan ensin hupun etureunan paininjalan etäisyydeltä ja sen jälkeen teen toisen tikkauksen sirkan toiselle puolelle. Tikit muodostavat kujan nyörille.
Vaihtoehtoisesti voi siirtää sirkkoja enemmän etureunaa kohti ja jättää tikkaamatta etureuna kokonaan.
Tikataan ensin paininjalan etäisyydeltä etureunasta joustavalla ompeleella, kaksoisneulalla tai peitetikillä. Ei kannata ommella pelkällä suoralla, koska se katkeaa venytyksestä.
Tikkaa vielä sirkan toiselta puolelta koko hupun matkalta.
Kun hupun tikkaukset on valmiit, asetan hupun saumanvaran verran päällekkäin keskietu kohdasta. Näin saan tuon etureunan siistiksi ommellessa.
Kiinnitä huppu huppariin….
…ja pujota nyöri hakaneulan avulla nyörikujaan.
Verkkokaupassa on myynnissä muutamia erilaisia nyörilukkoja. Kauan olen etsinyt metallisia nyörinpäitä, jotka puristetaan kiinni. Pitkällisen etsinnän jälkeen löysin niitä ja niitä voit ostaa verkkokaupasta. Tässä olen käyttänyt 15 mm pitkiä litteitä nyörilukkoja.
Nyörin pää kannattaa teipata kapeammaksi ennen kiinnitystä.
Ota nyörilukko…
… ja aseta nyörin pää sen sisään. Painaa kärkipihdeillä ensin toinen puoli. Jotta lukko pysyisi mahdollisimman siistinä, kannattaa laittaa vaikka pyyhe tai pala nahkaa pihtien väliin. Vältetään isompia lommoja.
Kun toinen puoli on käännetty, käännetään toinen puoli vielä päälle. Näihin nyörilukkoihin mahtuu 12 mm leveäkin nyöri.
Nyt meillä on hupparissa sirkat ja nyörit paikallaan.
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print