Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Vetoketjutaskun kaavoitus

Vetoketjutaskun kaavoitus

Itse tykkään hurjasti vetoketjutaskuista. Tykkään myös isoista taskuista, johon mahtuu se paistinpannun kokoinen puhelin ja avaimet. Vetoketjun ansiosta tavarat ei tipahtele taskuista pois, vaan pysyvät visusti taskun sisäpuolella.

Naisten kaavoissa on tosi usein pienet taskut, joihin ei mahdu mitään. Suurennan itse niitä aina lisää, niin paljon kuin mahdollista.

Vaatetuksessa käytetään yleensä puolipyöreää muotoa taskun kaavassa. Laukkujen ja reppujen taskun kaavat ovat usein suorakulmioita. Alla muutamia esimerkkejä taskujen muodoista. Käytä pyöreiden muotojen piirtämiseen apuna esim. lautasta, juomalasia, harppia tai olemassa olevia taskujen kaavoja.
Tässä postauksessa kerron kuinka saat tehtyä itsellesi sopivan kokoisen vetoketjutaskun aina kaavan piirrosta lähtien.

VETOKETJUTASKUN KAAVOITUS

Vetoketjutaskun kaavoituksen voit tehdä vetoketjun pituuden tai kämmenen leveyden perusteella. Taskun piirtoa varten tarvitset leveys ja pituus mittoja. Mieti mihin tasku tulee ja mitä sinne tulisi mahtua. Jos teet takkiin, huppariin tai housuihin vetoketjutaskua, käytä apunasi omaa kämmentä tai vaikka puhelinta. Laukkuihin ja reppuihin tulevat vetoketjutaskut voit määritellä puhelimen tai käytettävien tavaroiden pohjalta. Tasku voi olla minkä kokoinen vaan, kunhan muistat että  käden tulee mahtua siitä hyvin sisään, se on tarpeeksi tilava ja sen, että tasku jää tarpeeksi kauas sivu- ja keskisaumoista sekä helmasta eikä näy helmasta tai muualtakaan oikealle puolelle.

Itse suosin vetoketjun valmista pituutta, jotta säästyn vetoketjun lyhentämiseltä. Usein käytössäni on 15 cm pituinen vetoketju (kämmenen leveys itsellä on hieman vajaa 9 cm. Käsi mahtuu tuosta 15 cm pituisesta vetoketjusta hyvin sisään eikä se ole liian iso. Taskuvetoketjuja myydään 15 cm, 18 cm ja 20 cm mittaisina. Laukkuihin ja reppuihin käytän 20-25 cm mittaista vetoketjua.

KAAVAN PIIRTÄMINEN

Tarvitset:

  • Kaavapaperia tai muuta paperia, johon voit piirtää
  • Lyijykynän
  • Kumin
  • Viivottimen
  • Vetoketjun

Mittaa vetoketjun hammastuksen pituus, jos se ei ole sinulla tiedossa. Piirrä paperille yhtä pitkä viiva kuin vetoketjun pituus. Esimerkissäni on 18 cm pituinen vetoketju.

Mittaa viivasta 2,5 cm ylöspäin ja merkitse se näkyvästi. Viiva voi olla lyhyt tai pitkä. Pääasia, että se on merkitty.

Mittaa vetoketjuviivan molemmista päistä 2,5 cm sivulle päin. Piirrä pitkät viivat pystysuunnassa. Viivat saavat ulottua reilusti kahden ensimmäisen viivan yli.

Yhdistä nyt ylin vaakasuunnassa oleva viiva kahteen pituussuunnassa olevaan viivaan. Pyyhi kumilla ylimääräiset viivat pois.

Nyt ollaan piirretty taskun yläosa valmiiksi. Taskun pituuden voit määritellä itse. Itse laitoin pituudeksi 18 cm. Voit nyt leikata kaavan irti.

Merkitse kaavaan keskikohta eli leveys:2= on keskikohta. Voit myös taittaa kaavan kaksinkerroin sivut vastakkain, jolloin taite kohdasta tulee keskikohta.

Yhtä taskua varten tarvitset aina 2 kpl taskukappaleita. Jos teet kaksi taskua, tarvitset 4 kpl taskukappaleita. Muista piirtää toinen puoli peilikuvana, jos käytät pyöreän mallista taskua. Taskun reunoissa on 1 cm saumanvara. Saumanvaroja ei tarvitse lisätä näihin kappaleisiin enää ollenkaan!

Alla vielä kuvat tarvittavista kaavan osista ja määristä.

Tällä taskulla voit ommella helpon vetoketjutaskun blogin ohjeiden mukaan (klik klik). Tässä ohjeessa vetoketju ei jää kankaiden saumojen väliin vaan jää sisäpuolelta näkyville kuten alla olevassa kuvassa.

Jos haluat tehdä vetoketjutaskun, jossa vetoketju jää kankaiden väliin, jatka tämän postauksen lukemista ja kaavan piirtoa.

VETOKETJUTASKU JOKA JÄÄ KANKAIDEN VÄLIIN

Saumojen väliin jäävää vetoketjua varten tarvitaan erillinen kaitale, joka ommellaan ensimmäisenä. Aloitetaan sen piirrolla. Käytämme apuna jo olemassa olevien kaavojen viivoja.

Mittaa vetoketjun viivasta (punainen pitkä, vaakasuora viiva kuvassa) 2,5 cm alaspäin ja piirrä uusi viiva vaakasuorassa.

Yhdistä viiva taskun sivuihin asti.

Nyt jäljennetään taskun kaavasta erilliseksi kappaleeksi yläosa. Tästä tulee kaitale. Merkitsin katkoviivalla sen kuvaan. Muista jäljentää kaavaan myös vetoketjun viiva!

Piirretään vielä ulompi taskukappale hieman lyhyemmäksi kuin sisempi taskukappale. Sisempi taskukappale on se, joka on lähinnä ihoa kun katsot itsestäsi päin.

Jäljennä ulompi taskukappale erilliseksi kappaleeksi. Alla olevaan kuvaan on katkoviivalla merkitty jäljennettävä osa.

Nyt meillä on tarvittavat kappaleet piirretty ja voidaan siirtyä ompelemaan taskuja. Sisemmän ja ulomman erotat helpoiten siitä, että ulompi on lyhyempi kuin sisempi. Taskun reunoissa on 1 cm saumanvara. Saumanvaroja ei tarvitse lisätä näihin kappaleisiin enää ollenkaan!

Alla vielä kuvat tarvittavista kaavan osista ja määristä yhtä taskua varten. Yhtä taskua varten tarvitset aina 1 kpl sisempi tasku, 1 kpl ulompi tasku sekä 1 kpl kaitaleen. Jos teet kaksi taskua, 2 kpl sisempi tasku, 2 kpl ulompi tasku sekä 2 kpl kaitaletta. Muista piirtää toinen puoli peilikuvana, jos käytät pyöreän mallista taskua.

Kuvallisen ohjeen taskun ompeluun voit katsoa täältä (klik klik).

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.