Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ihana, kamala VETOKETJU – Vetoketjun ompelu (osa 1/2)

6 mm avovetoketju

Vetoketjun ompelu – Monen ompelijan kauhu, mikäpä muukaan kuin vetoketju 😉 Vetoketjun ompelutapoja on varmasti yhtä monta kuin ompelijoitakin. En siis vanno, että nämä ohjeet olisivat vain yksi ainoa oikea tapa. Itse olen ommellut niitä näin ja jaan tapani nyt myös teille.

Lupaan, että kun olet tämän ja toisen postauksen vetoketjuista lukenut, uskallat vihdoin ja viimein ommella vetoketjun. Ehkä jatkossa ompelet niitä mielelläsi. Ihana, kamala VETOKETJU osa 2/2 löytyy täältä (klik klik).

Tässä postauksessa käydään läpi:

  • Erilaiset vetoketjut
  • Vetoketjun valinta työhön sopivaksi
  • Vinkit vetoketjun ompeluun
  • Umpivetoketjun lyhennys ja kankainen stoppari
  • Avovetoketjun lyhennys
  • Vetoketjun lyhennys yläpäästä

Millaisia vetoketjuja on?

Ensimmäisenä käydään läpi erilaiset vetoketjut. Vetoketjut jaetaan kolmeen osaan hammastuksen osalta: spiraali-, hammas- ja metalliketjut.
Näissä kaikissa on erilainen hammastus, jota pitkin vetoketjun lukko kulkee.

Vetoketjuja myydään eri leveyksillä. Leveys määrittyy hammastuksen leveyden mukaan. Yleisimmät leveydet vaatetuksessa on 4 mm, 6 mm ja 8 mm hammastus. Leveämpiä 8- ja 10 mm hammastuksen ketjuja käytetään esim. veneen kuomuissa tai työvaatteissa. Leveämmällä hammastuksella voidaan luoda vaatteeseen myös yksityiskohta. 

  • Spiraalivetoketjuissa on pienen pieniä muovisia kierrepaloja.
  • Hammasvetoketjuissa on suurempia neliön- tai kolmion muotoisia muovihampaita.
  • Metallisissa vetoketjuissa vetoketjun hampaat on valmistettu metallista.

Alla olevassa kuvassa on erilaisia vetoketjuja:

  1. Spiraalivetoketju, 4 mm hammastus
  2. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
  3. Hammasvetoketju, 6 mm hammastus
  4. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
  5. Hammasvetoketju, 6 mm hammastus
  6. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
  7. Metallivetoketju, 6 mm hammastus
  8. Metrivetoketju, muovihampailla, 4 mm

Avo-, umpi- vai piilovetoketju?

Mitä eroa on avo- ja umpivetoketjulla ja kuinka valita se oikea vetoketju omaan tarpeeseen? Avovetoketju avautuu nimensä mukaisesti alhaalta. Kappaleet lähtevät toisistaan kokonaan irti. Tätä vetoketjua käytetään esim. takeissa ja huppareissa. Jos teet huppareita tai takkeja, on avovetoketju oikea valinta. Tällöin vaatteen saa puettua helpommin päälle.

Umpivetoketju on alhaalta kiinni eikä se avaudu kokonaan. Umpivetoketjuja käytetään esim. haalareissa, mekoissa, laukuissa, pussukoissa ja taskuissa.

Piilovetoketju on nimensä mukaisesti piilossa. Ainoa näkyvä osa ompelun jälkeen on vetoketjun vedin. Tämän ketjun saat ommeltua helpoimmin erillisellä piilovetoketjupaininjalalla. Paininjalan etuosassa on pieni osa, joka työntää ketjua pois tikin tieltä. Tikki tulee hammastuksen alle, jolloin kangas tulee ommelluksi ihan vetoketjun reunoihin.

Miten valita sopiva vetoketju työhön?

Ensin mietitään, mihin vetoketjua ollaan laittamassa ja kuinka paksua kangas on. Paksua ja painavaa metalliketjua en lähtisi ompelemaan esim. trikooseen tai sifonkiin. Metalliketju on siis painava kankaaseen nähden. Mitä ohuempi on kankaasi, sen ohuempi on myös vetoketjusi. 

Ohuisiin ja huomaamattomiin kohteisiin sopii spiraalivetoketju 4 mm hammastuksella. Näitä löytyy umpi- ja piilovetoketjuina.

Hieman paksumpiin ja kestävyyttä vaativiin kohtiin on 6 mm spiraali-, hammas- tai metallinen vetoketju sopiva. (esim. paksut colleget, ulkoilukankaat, farkku) sopii 6 mm hammastuksella olevat vetoketjut.

Vinkit vetoketjun ompeluun​

Jos haluat käyttää tukikangasta, silitä se tässä vaiheessa kankaan etureunaan kiinni. N. 1,5 cm leveä ja pituus yhtä pitkä kuin kankaan reuna. Reunan saa vielä siistimmäksi kun huolittelee reunan saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Joo tämä on vain hifistelyä eikä ollenkaan pakollista.

Toiset käyttää tukikangasta vetoketjun alla. Käytän itse välillä tukikangasta vetoketjun kanssa, jos ompelen sen joustavaan kankaaseen. Puuvillainen joustamaton ja pienellä liimalla oleva tukikangas on mun suosikki. Sitä saa valkoisena ja mustana Eurokankaasta. Hintakaan ei ole kuin 4,90€/m (ainakin viimeksi oli kun ostin). Se helpottaa kyllä paljon, mutta ei ole pakollinen.Jos ommellaan vetoketjua kiinni joustavaan, muistetaan aina että kangas alla ja vetoketju päällä. Näin kangas syöttyy eikä veny.

Pidä kangas ja ketju napakasti koko ompelun ajan. Suorista aina kun otat neulan/klipsin irti. Jos kupruilua ilmenee ompelun jälkeen, silittäminen/höyryttäminen auttaa kummasti. Usko pois. Kokeile vaikka.Jos ei ole tukikangasta saatavilla ja vetoketju pitäisi ommella just nyt, harsi neulalla ja langalla käsin ketju kiinni ensin.

Jotkut käyttävät myös maalarinteippiä tukikankaan sijasta. Teippi tukikankaan tilalle, tämän jälkeen vetoketju ommellaan kiinni, teippi pois ja tikkaus.Prymillä on myös liima, joka lähtee pesussa. Toimii kuten tukikangas, mutta on vain liima. Kuva lainattu netistä. Eli Prym Aqua Glue Marker. Itse en ole kokeillut, mutta kuullut huhua että on huippu juttu.

Umpivetoketjun lyhennys

Yleensä itse pyrin muuttamaan kaavaa sen verran, ettei tarvi ketjua lyhentää. Iso homma se ei ole, mutta sieltä mennään, mistä aita on matalin. Otetaan ensimmäisenä stopparin tekeminen umpiketjuun. Tätä voit hyödyntää myös avovetoketjuunkin, jos siitä tarvitsee tehdä umpiketju. 

Kankaisen stopparin tekeminen on siitäkin kiva, jos vetoketju tulee ommeltavaan saumaan asti (esim. haarasauma), voi surutta ommella sauman ilman pelkoa, että osuu vetoketjun alapäässä olevaan stoppariin.

Inspiraatio iski, vetoketju on liian pitkä, kaupatkin on kiinni, netistä ei jaksa odotella tilausta? Pitkästä voi tehdä pätkän helposti. Lyhentämällä vetoketjun ja ompelemalla vetoketjun alapäähän stopparin, saat tarpeeseesi sopivan ketjun!

Tähän ohjeeseen sopii hyvin spiraalivetoketjut. Metalliketjun hampaat saattavat rikkoa neulan ommellessa, samoin hammasvetoketjut. Joten omalla vastuulla sitten ompelet paksummat ketjut.

Jos haluat vetoketjun pään kankaan palojen väliin, kurkkaa toinen stopparin ompeluohje tästä postauksesta.

Otetaan pätkä samaa kangasta kuin itse vaate. Palan leveys on yhtä suuri kuin vetoketjun leveys. Pituus n. 5cm.

Ennen kuin ommellaan kangaspala vetoketjuun, mittaa kuinka paljon lyhyemmäksi tarvii pätkäistä. Aina kannattaa hyödyntää vetoketjun yläpäässä olevia stoppareita, jos mahdollista.

Taita pala kaksin kerroin ja neulaa vetoketjuun kiinni. Tarkista, että stoppari ei jää suoraan alle.

Ompele suoralla tikillä kangaspala vetoketjuun.

Leikataan ylimääräinen vetoketju pois (EI KANGASSAKSILLA!)

Siistitään samalla kangaspalan reunat. Lyhennä kangasta tarvittaessa. 1,5-2 cm on hyvä mitta. Saa sujuvasti ommeltua itse vaatteeseenkin.

Se oli helppoa, eikö! Eikun kokeilemaan vaan.

AVOVETOKETJUN LYHENNYS

Otetaas vielä avohammasketjun lyhennys Jennin tapaan (no ”lyhennän” myös välillä toisellakin tapaa).
Minulla on metallisia stoppareita. Muistaakseni olen ostanu Kangastukusta näitä.

Seuraavat paikat myyvät metallisia stoppareita:

Hammasvetoketjun kanssa lyhennys ei omasta mielestäni suju samalla tavalla spiraalivetoketjun kanssa. Tai en ole kertaakaan saanu sitä niin siistiksi mitä kriteerini ovat 😀

Otetaan hammasvetoketju ja neulataan/harsitaan/klipsitetään etureunaan kiinni (ennen tätä siis oltiin jo silitetty tukikangas ja huoliteltu se reuna). Kappas, aika paljon on pidempi tuo ketju mitä etureuna. Avoketjua ei voi lyhentää alhaalta. Tai voi, mutta siitä tulee sitten umpiketju. Eli älkää kokeilko.

Aloitan jälleen vetoketjun kiinnityksen alhaalta muutaman sentin päästä alareunasta.

Pakitetaan alkuun….

… ja lopetetaan n. 2 cm päähän yläreunasta.

HAMPAIDEN IRROTUS

Ompelijan (tai ainakin minun) yksi käytetyimmistä työkaluista on kärkipihdit. Mikä mahtava keksintö! Menee nepparit, sauman litistykset ja vetoketjun hampaiden irrottamiset samalla välineellä.
Kannattaa kokeilla.

Irrotetaan ylimääräiset hampaat n. 1,5 cm matkalta. Joskus lähtee tosi helposti ja joskus saa repiä hampaat irvessä 😀

Leikataan loppupätkä irti…

… ja taitetaan nurjalle loppupätkä.
Tuo pätkä ny saattaa lähteä purkaantuun, joten sytkärillä poltan tuon kohdan (varovasti ja vain vähän kerrallaan).

Nyt kun meillä on loppupätkä valmis, ommellaan se pari senttiä kiinni.

Otetaan stoppari ja pihdit seuraavaksi.

Laita stoppari ”kiinni” vetoketjun hampaaseen…

….purista pihdeillä läpitte kunnolla…

…ja paina piikit ”matalaksi”. Nyt se metallinen stoppari on siinä, vetoketju lyhennetty ja päästään ompelemaan vetoketju vielä oikealta puolelta kiinni. Ja muistaa tehdä saman toiselle vetoketjun puolikkaalle 😉

VETOKETJUN OMPELU JA LYHENNYS YLÄPÄÄSTÄ

Neulaa vetoketju etureunaan op:t vastakkain. Kohdista ensin ylä- ja alareuna. Tämän jälkeen neulaa loputkin vetoketjusta kiinni.
Älä venytä kangasta neulatessa vaan pidä se ”paikallaan”. Nämä wonder clipsit on ihan huippuja. Tykkään paljon enemmän kuin nuppineuloista. Kannattaa kokeilla 😉

Vetoketju ommellaan ompelukoneella ja vetoketjupaininjalalla (laiska minä ompelen perus paininjalalla ja siirrän vain neulaa sivulta toiselle).Minulla on työn alla tässä hupullinen jumpsuit. Mallataas vetoketjua haalariin. Noh, se on nyt liian pitkä ylhäältä. Katotaas miten sujuu lyhennys vetoketjun yläpäästä.

VETOKETJUN KIINNITYS

Alotan aina vetoketjun ompelun 1-2 cm päästä reunasta. Ketjun saa oikeaan kohtaan kiinni eikä alussa tarvi miettiä jääkö junnaamaan paikalleen. Pitkällä pistolla (4) ja suoralla tikillä. Helpottaa kummasti.

Ompele muutama pisto eteenpäin, jonka jälkeen peruutetaan ihan kankaan alareunaan.

Ompele vetoketju kiinni koko matkalta, alhaalta aivan yläreunaan.

Nyt on toinen puoli vetoketjusta kiinni. Otetaan sitten toinen puoli. Aloitan tällä kertaa ylhäältä, jotta saan kankaat menemään kohdakkain yläreunasta. Tarkista vielä kääntämällä oikein päin, että yläreuna on tasan (ja alareuna). Neulaa/harsi/klipsitä ketju koko matkalta kiinni. Ompele samalla tavalla kuin äsken teit.

Kun on ketjun molemmat puolet ommeltu kiinni, neulaa/harsi/klipsitä. Tikkaa ketju nurjalta puolelta, eli kangas on alla ja vetoketju paininjalkaa vasten.

Kun vetoketju on tikattu kiinni, lyhennetään vetoketju ylhäältä.

Ronskisti leikataan vaan ylimääräiset pois (muista! Ei kangassaksilla 😉 ) Nyt ei kannata vetää vetoketjua ylös, saattaapi karata ja purku hommis menee sitten.

HUPUN KIINNITYS JA VETOKETJUN REUNAT

Otetaan huppukappale ja neulataan/harsitaan/klipsitetään pääntielle. Kaikista helpoiten saat hupun asettumaan kerrasta oikein kun kohdistat ensin etureunat, tämän jälkeen keskitakasauman ja sen jälkeen loput.

Ylempänä pari kuvaa vielä oikealta ja nurjalta ennen ompelua. Voit vaikka harsia vetoketjun päät reunaan kiinni, niin ne pysyvät paikoillaan.

Aloita hupun kiinnittäminen pääntielle n. 5cm etureunasta. Ompelet siis pääntien ”keskeltä” kohti keskietu kohtaa. Kun tämä pieni pätkä on ommeltu kiinni, käännä työ ja jatka ompelua ns ”normaaliin” suuntaan. Ompele hieman päällekkäin äsken ommeldun sauman kanssa.

VIIMEISTELY

Kun huppu on kiinnitetty pääntielle, taiteaan pääntien ja hupun yhdyssauma ”alaspäin” viistoon nurjalle. Harsi kiinni tämä kohta.

Aloita ompelu jälleen kauempaa etureunasta. Tämä siksi että saat paremmin ja helpommin keskietu kohdan kiinni ja siitä tulee siistimpi. Kun ensimmäinen pieni pätkä on ommeltu, käänny ja ompele sauma toiseenpäähän. Tässä samalla tulee pääntien sauman tikkaus.

Sama homma toisessa reunassa, taiteaan alaspäin viistoon.

Näyttääkö nyt tältä? Ompeleet tein tarkoituksella eri värisellä langalla jotta näette selvästi mihin ommeltiin ja mitä.

Tikkasin vielä hupun etureunan sauman.

Aloitin ompelun vetoketjun kohdalta. Muutaman piston verran vain, että pysyy kasassa näinkin päin. Tätä vetoketjun lyhennystä ylhäältä voit käyttää myös spiraalisiin avoketjuihin =)

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!