Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan blogi - Ohjeita ja vinkkejä ompeluun

UUSIMMAT

KATEGORIAT
ARKISTO

Ihana, kamala VETOKETJU (osa 1/2)

Tää on yks parhaimmista aiheista. Monen ompelijan kauhu. Mikäpä muukaan kuin vetoketju 😉
Lupaan, että kun olet tämän postauksen lukenut, uskallat vihdoin ja viimein ommella vetoketjun tai jatkossa ompelet mielelläsi. Pahoittelen myös, että tästä tuli nyt hieman pitkä postaus. Osa 2/2 löytyy täältä (klik klik).
 
Tässä postauksessa käydään läpi kuinka ommella vetoketju siististi, vetoketjun lyhennys, vetoketjun stopparin tekeminen sekä tutustumme erilaisiin vetoketjuihin.
 
Vetoketjun ompelutapoja on varmasti yhtä monta kuin ompelijoitakin. En siis vanno että nämä ohjeet toimisivat toisilla. Tottunut itse ompelemaan ketjut näin ja ajattelin jakaa sen myös teille muille.
 
Siirrytään itse asiaan.
Ensimmäisenä käydään läpi erilaiset vetoketjut. Piilovetoketjua ei nyt ollut, joten se unohdetaan. 
Kuvat saat avattua isommaksi ja selkeämmäksi klikkaamalla sitä.
 
Yllä olevassa kuvassa näet erilaisia vetoketjuja.
1. Spiraalivetoketju, 4 mm hammastus
2. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
3. Hammasvetoketju, 6 mm hammastus
4. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
5. Hammasvetoketju, 6 mm hammastus
6. Spiraalivetoketju, 6 mm hammastus
7. Metallivetoketju, 6 mm hammastus
8. Metrivetoketju, muovihampailla, 4 mm 
 
 

 

 
 

 

Avovetoketju avautuu nimensä mukaisesti ketjun alhaalta. Avovetoketjuja käytetään esimerkiksi huppareissa ja takeissa.
 
Umpivetoketjuja on alhaalta kiinni ja se ei avaudu kokonaan. Umpivetoketjua käytetään esim. haalareissa, mekoissa laukuissa, pussukoissa ja taskuissa.
 
No mites se vetoketju sit valitaan? 
Ensin mietitään käyttökohde ja kankaan paksuus. Paksua ja painavaa metalliketjua en lähtisi itse ompelmaan esim ohkaseen trikooseen. Tietysti voi, mutta lopputulos ei välttämättä ole niin kaunis. Metalliketju on aika painava kankaaseen nähden.
 
Ohuisiin ja huomaamattomiin kohteisiin kapea hammastus (4 mm), spiraaliketju tai piilovetoketju. 
Hieman paksumpiin (college, farkku, ulkoilukankaat ja reput) sopii hyvin metalliketjut, hammasketjut ja spiraaliketjut 6 mm hammastuksella.
 
4 mm ja 6 mm hammastus on yleisin mitä käytetään / myydään. Leveämpiäkin löytyy, esim 8 mm ja 10 mm hammastuksella. Kivaa jujua vaatteeseen tai asusteeseen tuo nuo leveät vetoketjut.
 
Se oli semmonen pikakurssi vetoketjuista. 
Siirrytään seuraavaan aiheeseen: vetoketjun lyhennys.
 

 

Yleensä itse pyrin muuttamaan kaavaa sen verran, ettei tarvi ketjua lyhentää. Iso homma se ei ole, mutta sieltä mennään mistä aita on matalin.
 
Otetaan ensimmäisenä stopparin tekeminen umpiketjuun. Tätä voit hyödyntää myös avoketjuunkin, jos siitä tarvitsee tehdä umpiketju. Tähän ohjeeseen sopii hyvin spiraalivetoketjut. Metalliketjun hampaat saattavat rikkoa neulan ommellessa, samoin hammasvetoketjut. Joten omalla vastuulla sitten ompelet paksummat ketjut 😉

 

 

 

Inspiraatio iski, kaupat kiinni, netistä ei jaksa odotella tilausta ja vetoketju on liian pitkä. Pitkästä voi tehdä pätkän helposti. 
Tekemällä stopparin ketjun alapäähän saadaan jo vähän lyhennettyä mittaa. Kankaisen stopparin tekeminen on siitäkin kiva jos vetoketju tulee saumaan asti, voit huoletta ommella esim haarasauman kiinni. Ei tarvitse pelätä koska ompelee siihen metalliseen stoppariin.

 

 
 
Otetaan pätkä samaa kangasta kuin itse vaate. Palan leveys on yhtä suuri kuin vetoketjun leveys. Pituus n. 5cm. 
Ennen kuin ommellaan kangaspala vetoketjuun, mittaa kuinka paljon lyhyemmäksi tarvii pätkäistä. Aina kannattaa hyödyntää vetoketjun yläpäässä olevia stoppareita, jos mahdollista. 
 
Taita pala kaksin kerroin ja neulaa vetoketjuun kiinni. Tarkista, että stoppari ei jää suoraan alle. 
 
Ompele suoralla tikillä kangaspala vetoketjuun.
 
Leikataan ylimääräinen vetoketju pois (EI KANGASSAKSILLA!)
 
 
Siistitään samalla kangaspalan reunat. Lyhennä kangasta tarvittaessa. 1,5-2 cm on hyvä mitta. Saa sujuvasti ommeltua itse vaatteeseenkin. 
 
 
Se oli helppoa, eikö! Eikun kokeilemaan vaan. Siirrytään siis ompelemaan ketju kiinni vaatteeseen. Muutama asia ensin ennen ompelua.
 

Jos haluat käyttää tukikangasta, silitä se tässä vaiheessa kankaan etureunaan kiinni. N. 1,5 cm leveä ja pituus yhtä pitkä kuin kankaan reuna. Reunan saa vielä siistimmäksi kun huolittelee reunan saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Joo tämä on vain hifistelyä eikä ollenkaan pakollista. 

Toiset käyttää tukikangasta vetoketjun alla. Käytän itse välillä tukikangasta vetoketjun kanssa, jos ompelen sen joustavaan kankaaseen. Puuvillainen joustamaton ja pienellä liimalla oleva tukikangas on mun suosikki. Sitä saa valkoisena ja mustana Eurokankaasta. Hintakaan ei ole kuin 4,90€/m (ainakin viimeksi oli kun ostin). Se helpottaa kyllä paljon, mutta ei ole pakollinen. 

Jos ommellaan vetoketjua kiinni joustavaan, muistetaan aina että kangas alla ja vetoketju päällä. Näin kangas syöttyy eikä veny.
Pidä kangas ja ketju napakasti koko ompelun ajan. Suorista aina kun otat neulan/klipsin irti. 

Jos kupruilua ilmenee ompelun jälkeen, silittäminen/höyryttäminen auttaa kummasti. Usko pois. Kokeile vaikka.

Jos ei ole tukikangasta saatavilla ja vetoketju pitäisi ommella just nyt, harsi neulalla ja langalla käsin ketju kiinni ensin. 
Jotkut käyttävät myös maalarinteippiä tukikankaan sijasta. Teippi tukikankaan tilalle, tämän jälkeen vetoketju ommellaan kiinni, teippi pois ja tikkaus. 


Prymillä on myös liima, joka lähtee pesussa. Toimii kuten tukikangas, mutta on vain liima. Kuva lainattu netistä. Eli Prym Aqua Glue Marker. Itse en ole kokeillut, mutta kuullut huhua että on huippu juttu. 

 

 
Neulaa vetoketju etureunaan op:t vastakkain. Kohdista ensin ylä- ja alareuna. Tämän jälkeen neulaa loputkin vetoketjusta kiinni. Älä venytä kangasta neulatessa vaan pidä se ”paikallaan”. 
Nämä wonder clipsit on ihan huippuja. Tykkään paljon enemmän kuin nuppineuloista. Kannattaa kokeilla 😉

Vetoketju ommellaan ompelukoneella ja vetoketjupaininjalalla (laiska minä ompelen perus paininjalalla ja siirrän vain neulaa sivulta toiselle).

Minulla on työn alla tässä hupullinen jumpsuit. Mallataas vetoketjua haalariin. Noh, se on nyt liian pitkä ylhäältä. Katotaas miten sujuu lyhennys vetoketjun yläpäästä.
 
 
Alotan aina vetoketjun ompelun 1-2 cm päästä reunasta. Ketjun saa oikeaan kohtaan kiinni eikä alussa tarvi miettiä jääkö junnaamaan paikalleen. Pitkällä pistolla (4) ja suoralla tikillä. Helpottaa kummasti. 
 
 
Ompele muutama pisto eteenpäin, jonka jälkeen peruutetaan ihan kankaan alareunaan.
Ompele vetoketju kiinni koko matkalta, alhaalta aivan yläreunaan. 
 
Nyt on toinen puoli vetoketjusta kiinni. Otetaan sitten toinen puoli. Aloitan tällä kertaa ylhäältä, jotta saan kankaat menemään kohdakkain yläreunasta. Tarkista vielä kääntämällä oikein päin, että yläreuna on tasan (ja alareuna). Neulaa/harsi/klipsitä ketju koko matkalta kiinni. Ompele samalla tavalla kuin äsken teit.
 
 
 
Kun on ketjun molemmat puolet ommeltu kiinni, neulaa/harsi/klipsitä. Tikkaa ketju nurjalta puolelta, eli kangas on alla ja vetoketju paininjalkaa vasten. 
 
Kun vetoketju on tikattu kiinni, lyhennetään vetoketju ylhäältä. 
 
Ronskisti leikataan vaan ylimääräiset pois (muista! Ei kangassaksilla 😉 ) Nyt ei kannata vetää vetoketjua ylös, saattaapi karata ja purku hommis menee sitten. 
 
Otetaan huppukappale ja neulataan/harsitaan/klipsitetään pääntielle. Kaikista helpoiten saat hupun asettumaan kerrasta oikein kun kohdistat ensin etureunat, tämän jälkeen keskitakasauman ja sen jälkeen loput. 
 
Ylempänä pari kuvaa vielä oikealta ja nurjalta ennen ompelua. Voit vaikka harsia vetoketjun päät reunaan kiinni, niin ne pysyvät paikoillaan.
 
Aloita hupun kiinnittäminen pääntielle n. 5cm etureunasta. Ompelet siis pääntien ”keskeltä” kohti keskietu kohtaa. Kun tämä pieni pätkä on ommeltu kiinni, käännä työ ja jatka ompelua ns ”normaaliin” suuntaan. Ompele hieman päällekkäin äsken ommeldun sauman kanssa.
 
Kun huppu on kiinnitetty pääntielle, taiteaan pääntien ja hupun yhdyssauma ”alaspäin” viistoon nurjalle. Harsi kiinni tämä kohta.
 
Aloita ompelu jälleen kauempaa etureunasta. Tämä siksi että saat paremmin ja helpommin keskietu kohdan kiinni ja siitä tulee siistimpi. Kun ensimmäinen pieni pätkä on ommeltu, käänny ja ompele sauma toiseenpäähän. Tässä samalla tulee pääntien sauman tikkaus.
 
Sama homma toisessa reunassa, taiteaan alaspäin viistoon. 
 
Näyttääkö nyt tältä? Ompeleet tein tarkoituksella eri värisellä langalla jotta näette selvästi mihin ommeltiin ja mitä.
 
Tikkasin vielä hupun etureunan sauman.
 
Aloitin ompelun vetoketjun kohdalta. Muutaman piston verran vain, että pysyy kasassa näinkin päin. Tätä vetoketjun lyhennystä ylhäältä voit käyttää myös spiraalisiin avoketjuihin =) 
 
 
Tuntuko hankalalta? Puuttuuko jotain mielestäsi? Vai oliko toooosi helppoa? 
 
Otetaas vielä avohammasketjun lyhennys Jennin tapaan (no ”lyhennän” myös välillä toisellakin tapaa).
Minulla on metallisia stoppareita. Muistaakseni olen ostanu Kangastukusta näitä. Myös Ompelijanmaailmasta olen ostanut ja Jyväskylän kangaskaupastakin. 
Hammasvetoketjun kanssa lyhennys ei omasta mielestäni suju samalla tavalla spiraalivetoketjun kanssa. Tai en ole kertaakaan saanu sitä niin siistiksi mitä kriteerini ovat 😀
 

Otetaan hammasvetoketju ja neulataan/harsitaan/klipsitetään etureunaan kiinni (ennen tätä siis oltiin jo silitetty tukikangas ja huoliteltu se reuna). 
 
Kappas, aika paljon on pidempi tuo ketju mitä etureuna. Avoketjua ei voi lyhentää alhaalta. Tai voi, mutta siitä tulee sitten umpiketju. Eli älkää kokeilko.
 
Aloitan jälleen vetoketjun kiinnityksen alhaalta muutaman sentin päästä alareunasta. 
 
Pakitetaan alkuun….
 
… ja lopetetaan n. 2 cm päähän yläreunasta. 
 
Ompelijan (tai ainakin minun) yksi käytetyimmistä työkaluista on kärkipihdit. Mikä mahtava keksintö! Menee nepparit, sauman litistykset ja vetoketjun hampaiden irrottamiset samalla välineellä.
Kannattaa kokeilla.
 
Irrotetaan ylimääräiset hampaat n. 1,5 cm matkalta. Joskus lähtee tosi helposti ja joskus saa repiä hampaat irvessä 😀
 
Leikataan loppupätkä irti…
 
… ja taitetaan nurjalle loppupätkä.
Tuo pätkä ny saattaa lähteä purkaantuun, joten sytkärillä poltan tuon kohdan (varovasti ja vain vähän kerrallaan).
 
Nyt kun meillä on loppupätkä valmis, ommellaan se pari senttiä kiinni. 
 
Otetaan stoppari ja pihdit seuraavaksi.
 
Laita stoppari ”kiinni” vetoketjun hampaaseen…
 
….purista pihdeillä läpitte kunnolla…
 
 
 …ja paina piikit ”matalaksi”. Nyt se metallinen stoppari on siinä, vetoketju lyhennetty ja päästään ompelemaan vetoketju vielä oikealta puolelta kiinni. Ja muistaa tehdä saman toiselle vetoketjun puolikkaalle 😉
 
 
Ihana, kamala VETOKETJU jatkuu seuraavassa postauksessa….
 

Share this post:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print