Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kankainen stoppari umpivetoketjuun

Kankainen stoppari umpivetoketjuun – Ärsyttääkö vetoketjun raapivat reunat? Näyttääkö vetoketjun päät mielestäsi rumalta, vaikka ne jäisivät vaatteen sisäpuolelle piiloon? Haluaisitko vetoketjun päistä siistimmät ja huolitellumman näköiset? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista!

Vetoketjun päät saat piiloon ja sauman ohuemmaksi kun ompelet kankaasta stopparit vetoketjun päähän. Tämä ohje toimii vain umpivetoketjun kanssa. Jos haluat tehdä avovetoketjusta umpiketjun, voit hyödyntää tätä ohjetta siihen. Tätä ohjetta voit hyödyntää niin tasku-, paita-, pussukka-, laukku- kuin haalarienkin vetoketjuissa. 

Kankainen stoppari on kätevä tapa siistiä vetoketjun päät esimerkiksi jumpsuittia, laukkua tai pussukkaa varten. Ohjeessa on käytetty samaa kangasta kuin itse pussukka, jotta stoppari olisi huomaamattomampi. Vetoketjun päät ommellaan kankaiden väliin, jolloin vetoketju ei raavi eikä hierrä kangasta tai ihoa rikki. Samalla lopputulos on siistimpi ja saumat, joihin vetoketju on tulossa, on helpompi ommella.

Vetoketjuksi kannattaa valita spiraalivetoketju, koska sen hammastus on muovia ja ompelukoneella pystyy ompelemaan sen päältä. Vältä isoja metalli- ja hammasketjuja. Niiden hammastuksen päältä on vaikea ja lähes mahdoton ommella ilman, että ompelukoneen neula katkeaa.

Olen itse kokeillut ommella muovisen hammasvetoketjun päältä, mutta oli se sen verran jännittävää touhua että jätin suosiolla kesken. Metallisen vetoketjun päältä en edes uskalla kokeilla. Katkeava neula ja singahtelevat neulan palat saattavat lentää pahimmillaan silmään tai muuhun kriittiseen paikkaan.

Kankaisen stopparin ompelu

Aloitetaan leikkaamalla samasta kankaasta kuin itse vaate/asuste 4 kpl paloja, joiden leveys on vetoketjun leveyden verran ja pituus n. 4 cm.

Aseta 2 kpl paloja vetoketjun päälle oikeat puolet vastakkain kuten alla olevassa kuvassa.

Ota 2 kpl paloja ja aseta ne vetoketjun alle oikea puoli ylöspäin. Vetoketjun tulisi olla kankaan palojen välissä. Kankaasta leikatut palat ovat oikeat puolet vastakkain.

Neulaa päät ja ompele kankaat ja vetoketju yhteen ompelukoneen suoralla ompeleella 1 cm saumanvaralla. Ompele varovasti hammastuksen päältä.

Käännä kankaan palat oikeinpäin ja tikkaa sauma litteäksi n. 0,5 cm päästä kankaan reunasta.

Kankainen stoppari umpivetoketjuun on nyt valmis! Voit kiinnittää vetoketjun haluamaasi paikkaan. Vetoketjun reunat jäävät nyt siististi kankaiden väliin piiloon eikä se raavi ihoa.

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!