Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Hiiop! -jumpsuit ompelu

Hiiop! -jumpsuit ompelu – Olen pitkään miettinyt kuvallisten ohjeiden tekemistä jumpsuittiin. Osalle sanalliset ohjeet ovat hankalat ja kuvathan kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Vetoketjun osalta varmasti menee sormi suuhun kokeneemmaltakin ompelijalta. Tämä on ollut työn alla siitä asti kun sain tehtyä tämän kaavan. Nyt vihdoin ja viimein sain kuvattua ompeluohjeet, vaikka jumpsuitteja teen joka viikko muutamia kappaleita. Hiiop! -jumpsuitin kaavan voit ostaa täältä.

Ompelu aloitetaan leikkaamalla tarvittavat kaavan osat sekä silittämällä tukikankaasta palat vetoketjun kohtiin etukappaleisiin. Huolittele vetoketjun reunat saumurilla tai ompelukoneen siksakilla.

Muista leikata hupun vuorikappaleet peilikuvana!

Tukikankaan kiinnityksen jälkeen ommellaan hupun päällikappaleet lakisaumasta (eli kaarevasta saumasta) yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompele myös hupun vuorikappaleet samalla tavalla.

Neulaa hupun vuori- ja päällikappaleet etureunasta yhteen oikeat puolet vastakkain. Hupun pääntien sauma jää vielä avoimeksi.

Kun vuori ja päällinen on ommeltu yhteen, käännä huppu oikeinpäin ja tikkaa etureuna paininjalan etäisyydeltä. Suosi joustavaa ommelta, niin ommel kestää käytössä.

Neulaa takakappaleet keskitakasaumasta yhteen oikeat puolet vastakkain. KT-sauma on tuo lähessuora, jossa on kaartuva sauma (osoittaa vasempaan). Ompele kappaleet yhteen.

Huolittele etukappale B:n reuna saumurilla tai ompelukoneen siksakilla. Sormi osoittaa reunaa, joka huolitellaan. Tämä reuna jää sisäpuolelle näkyviin.

Seuraavan vuorossa se hieman kinkkinen kohta, eli miten ommellaan vetoketju. Jos käytät metrivetoketjua ja haluat tehdä kankaasta stopparin vetoketjuun alhaalle, täältä löytyy ohje kuinka se tehdään. Asetetaan vetoketjun oikea puoli etukappale C:n oikeaa puolta vasten ja vetoketju etukappaleeseen kiinni.

Kun vetoketju on ommeltu, käännä reuna oikeinpäin ja tee päällitikkaus n. 1 cm päähän vetoketjun reunasta.

Hiiop! -jumpsuit ompelu - vetoketjun toinen puoli saumojen väliin

Otetaan etukappaleet A ja B seuraavaksi. Työ oikein päin ja laitetaan vetoketjun nurja etukappale B:tä vasten. Seuraavaksi etukappale A asetetaan oikea puoli vastakkain vetoketjun kanssa. Vetoketju jää kappaleiden väliin. Kuvassa näkyy vielä miten sen tulisi olla. Suosittelen kohdistamaan ensin haarasaumasta ja olkasaumasta nuo palat. Näin vältytään eri mittaisilta paloilta ompelun jälkeen 😉

Alla olevassa kuvassa on etukappale B ja vetoketju on asetettu nurjapuoli kankaan oikeaa puolta vasten.

Ota etukappale A ja aseta se oikeat puolet vastakkain etukappale B sekä vetoketjun kanssa. Neulaa kaikki kolme yhteen. Huomioithan, että vetoketju ei tule olkasaumaan asti vaan jää alemmas. Vetoketjun ylimääräisen pään voi kääntää sivuun kuten alla olevassa kuvassa. 

Ompele kaikki kolme kappaletta yhteen haarasaumasta olkasaumaan asti.

Käännetään työ ja tikataan reuna paininjalan etäisyydeltä vetoketjusta. Tässä vielä kuva kun vetoketju on ommeltu ja tikattu molemmin puolin.

Nyt on haastavin osa takana, toivottavasti pysyit mukana 🙂 Hiiop! -jumpsuit on ihan pian valmis.

Neulaa etu- ja takakappale olkasaumoista yhteen oikeat puolet vastakkain. Ompele yhteen.

Hupun ja hihojen kiinnitys

Hupun voi ommella alla olevan ohjeen mukaan tai ommella sen pussiin. Pussiin ompelun etuja on, että pääntiellä oleva sauma jää. Jos haluat kokeilla pussiin ompelua, löytyy siihen kuvallinen ohje blogista.

Neulaa huppu pääntielle oikeat puolet vastakkain. Kohdista KE-, KT- sekä olan kohdat. Ompele huppu pääntielle.

Neulaa hihat kädenteille oikeat puolet vastakkain. Kohdista kainalon- ja olan kohdat. Ompele hihat kädenteille.

Neulaa etu- ja takakappale hiha- ja sivusaumoista yhteen oikeat puolet vastakkain. Kuvassa vain toinen puoli on neulattu klipseillä, mutta ommellaan molemmat puolet 😉 

Neulaa etu- ja takakappale lahjesaumasta yhteen oikeat puolet vastakkain. Kohdista ensin lahkeensuut ja haarasauma. Neulaa loput tasaisesti yhteen. Ompele lahjesauma.

Resorien leikkaaminen ja ompelu

Kaavassa ei ole suoraan valmiina resorien kaavoja, vaan ne leikataan itse erilaisia kertoimia käyttäen. Seuraavaksi vuorossa on vielä resorit. Itse leikkaan aina mutulla resorin leveyden tai vähentämällä 2-5 cm hihan-/lahkeensuun leveydestä.

Hyvä kerroin resorien laskemiseen on 0,75 tai 0,8 riippuen resorin joustosta tai kuinka pussittavat haluaa. Liian kireitä ei kannata tehdä, koska muuten niitä on hankala pukea ja saada jalkaan/käteen.

Eli laske: hihansuun leveys x 0,75 = on resorin leveys + saumanvarat. 
Resorin korkeus on 10 cm + saumanvarat.

Asetetaan resorit kaksinkerroin, oikeat puolet vastakkain ja ommellaan reunat kiinni. Ompelun jälkeen käännetään resorit nurjat vastakkain ja asetetaan lahkeen sisään.

Tämän jälkeen ommellaan resorit kiinni hihoihin ja lahkeisiin. Itse jätän työn väärin päin ja ujutan resorit sisälle. Näin saa pienimmätkin resorit helposti ommeltua ilman kikkailuja.

Näin ompelemalla ei tarvitse kauheasti venytellä ommellessa. Paininjalka mahtuu helposti hihan- tai lahkeensuun sisään ja tarvitsee vain ohjata kangasta oikeaan suuntaan. Venytyskin tulee melkein itsestään. Erittäin kätevä tapa kun ompelee pienen pieniä vaatteita!

Lopuksi vielä silitys ja mahdollisten lankojen päättely ja leikkaus. Nyt olet Hiiop! -jumpsuit valmis!

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!


OLEMME LOMALLA

Vietämme juhannusta ja olemme koulutuksessa 20.-27.6. välisen ajan.

Tilauksia pakataan ja postitetaan seuraavan kerran 28.6.

PDF-kaavat  ja E-kirjat kulkevat normaalisti.