Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Vinovetoketjullinen huppari

Vinovetoketjullinen huppari ja sen ompelu. Tämä on pelkistetty versio, jossa ei ole alavaroja.

TARVITSET

Tämä sama ohje käy myös naisten- ja miesten vinovetoketjulliseen huppariin. Sitten aloitetaan. Leikataan kappaleet. Jos teet hupun vuorillisena, leikkaa vuorikappaleet peilikuvana.

VINOVETOKETJULLINEN HUPPARI OMPELU

Huolitellaan sisäpuolelle jäävän etukappaleen (B) reuna. Sormi osoittaa huoliteltavaa reunaa.
Ommellaan hupun päällisen ja vuorin lakisaumat, oikeat puolet vastakkain. Tämän jälkeen ommellaan päällinen ja vuori etureunasta yhteen oikeat puolet vastakkain. Halutessasi voit tikata vielä hupun etureunan.

TASKUT

Kun olemme hupun saaneet valmiiksi siirrytään taskujen ompeluun (jos et halua huppariin taskuja, tämän kohdan yli voit hypätä).Otetaan ulommat taskukappaleet (tulevat etukappaleita vasten). Laitetaan oikeat puolet vastakkain, niihin kohtiin joihin taskut haluat laittaa. Leikataan etukappaleiden reunoihin taskujen paikat (kuva alempana).
Ommellaan ulommat taskukappaleet etukappaleiden kanssa oikeat puolet vastakkain.
Ommellaan sisemmät taskukappaleet ulompien taskukappaleisiin kiinni oikeat puolet vastakkain.
Kun tasku pussi on ommeltu ja käännetty, sen tulisi näyttää tältä. Halutessasi voit tikata taskun suun reunat.
Seuraavaksi ommellaan sivusaumat. Asetetaan etukappaleet oiketa puolet vastakkain takakappaleen kanssa.
Ommellaan hihojen sivusaumat myös. Ommellaan hihasuihin resorit ja helmaan resori. Jos teet ”resorit” samasta kankaasta kuin huppari, huomioi joustavuus.
Kun helmaresori on ommeltu kiinni, voimme silittää tukikankaat etukappaleiden vetoketjureunoihin.

VETOKETJUN OMPELU

Seuraavaksi vuorossa on vetoketjun ompelu. Neulaa/harsi vetoketju etukappale C:n reunaan oikeat puolet vastakkain. Ommellaan läheltä vetoketjun hammastusta. Vetoketju ommellaan suoralla ompeleella. Kun vetoketju on ommeltu kiinni, käännä oikein päin ja halutessasi tikkaa vielä päältä.
Seuraavaksi tämä ”haastavampi” puoli. Asetetaan vetoketju etukappale A:n etureunaan oikeat puolet vastakkain. HUOM! Vetoketju ei tule olkasaumaan asti. Asetetaan etukappale B oikeapuoli vetoketjun nurjaa vasten. Kohdista olat. Etukappale B ei tule resorin alareunaan asti vaan jää tuohon sauman kohdalla (kts kuva alempaa).
Ommellaan vetoketju kiinni. Ompele olkaan asti, jolloin sauma sulkeutuu ja olasta tulee yhtenäinen. Käännä ja tikkaa halutessasi päältä.
Nyt on jo huppari melkein valmis.

Seuraavaksi ommellaan etu- ja takakappaleet yhteen olkasaumoista.

HUPUN KIINNITYS JA VIIMEISTELY

Kiinnitetään huppu pääntielle. Huppu asetetaan päälliset oikeat puolet vastakkain. Alempana kuvia vielä hupun ja etukappaleiden reunoista.
Voit myös ommella hupun pussiin jolloin pääntien sauma jää piiloon. Katso kuvallinen ohje täältä (klik klik).

Kun huppu on ommeltu pääntielle, tikataan pääntien sauman reunat litteäksi. Tämä ei ole pakollinen (tämä on hifistelyä 😉 )

Ommellaan vielä hihat kädenteille oikeat puolet vastakkain. Kohdista olka ja kainalo. Varmista myös että hiha menee oikein päin (etupuoli eteen ja taka taakse).
Nyt olemme saaneet hupparin valmiiksi! Loistavaa. Toivottavasti tästäkin oli nyt apua 🙂

7 kommenttia artikkeliin ”Vinovetoketjullinen huppari”

 1. Hei!

  Haluaisin ommella kietaisuhupun ilman vetoketjua. Onnistuuko näillä samoilla kaavoilla?

  t. Marianne

  Vastaa
  • Hei Marianne! Kiitos kommentistasi. Voit ommella kietaisuhupullisen mallin ilman vetoketjua Lasten hupparit kaavalla 🙂

   Vastaa
 2. Hei taas,

  Tämä kaava on nimenomaan otettu Lassten hupparit ryppäästä. Olenkohan vain niin kokematon kaavojen lukija, etten jostain syystä löydä perushupparia, taskulla tai ilman, nimenomaan hupparikauluksella. Minun silmin katsottuna,, tämä vinolla vetoketjulla on ainoa kietaisuhupulla.

  Vai enkö vain osaa lukea/hakea?

  t. Marianne

  Vastaa
 3. Hei Jenni,

  Nyt en löydä….. otin tämän hiiop hupparin kaavan nimenomaan Lasten hupparit -ryppäästä. Minun silmin tämä olisi ainoa kietaisuhupulla. Onko näin, vai enkö vain osaa katsoa/hakea oikein. Vai pitääkö ostaa erillinen kietaisuhupullinen kaava?

  Vastaa
  • Hei!

   Suoraan kietaisumalliseen huppariin ei ole ohjetta. Saat kietaisumallisen hupparin tehtyä esim. korkeakauluksinen huppu mallin kaavoilla. Jätät taskun pois ja vaihdat hupun kietaisumalliseen.

   Vastaa

Jätä kommentti

Liity mukaan sisäpiiriin!