Resorin ompelu on tuttua, jos on ommellut collegevaatteita. Resoria käytetään eri tavoin pääntiellä, helmassa, hihan- ja lahkeensuissa sekä hupun ja taskujen reunoissa. Resori koostuu silmukoista, jotka on neulottu useimmiten yksi tai kaksi silmukkaa oikein ja yksi tai kaksi silmukkaa nurin. Resoria on myös interlock-neuloksena.
Sisävaatteissa käytetty resori on koostumukseltaan lähes poikkeuksetta puuvilla-elastaania ja ulkovaatteissa polyester-elastaania. Ulkovaatteissa suositaan tekokuitua, jotta se ei ime vettä ja kuivuisi nopeasti.
Resorit myydään putkella (eli siinä ei ole leikattuja reunoja sivussa) tai aukileikattuna (kuten kangas). Leveys vaihtelee 35-70 cm (70-140 cm avattuna kokonaisleveys). Yllä olevassa kuvassa toinen resori vasemmalta (tumma petrooli) on myyty aukileikattuna eikä putkella. Kolme muuta kuvassa olevaa on myyty putkella. Vai olisiko sana kuitenkin renkaana? Ympyränä? Suljettu neule?
Resorin rakenne ja joustavuus
Yllä on kuva, johon olen koonnut erilaisia resoreita. Pinon kolme ylintä ja toiseksi alimmainen resori on neulottu 1 oikein ja 1 nurin. Kolmas ylhäältä ja pinon alin on neulottu 2 oikein ja 2 nurin. Kyseessä on ribbiresori. Eroavaisuudet löytyvät joustosta, palautuvuudesta sekä paksuudesta. Parhain jousto ja palautuvuus löytyy ribbiresorista, tämän jälkeen tulee pinon toisiks ylin ja loput vasta sitten. 1 x 1 palautuu hieman huonommin kuin 2 x 2 resori.
Yllä olevassa kuvassa on trikoon paksuista eli ohutta resoria. Resori on todella pehmeää ja tuntuu käteen miellyttävältä. Tämä on ihan parasta päänteiden kanttaukseen! Joustoa löytyy, mutta palautuvuutta ei samalla tavalla. Jos muistat Noshin resorit, tämä vastaa sitä hyvin.
Oransin/persikan värisen paksuus on jotain trikoon ja ohuen joustocollegen välissä. Jousto ja palautuvuus on hyvä. Kyseessä on kotimainen resori, jota saa useammasta eri verkkokaupasta. Jos tarkkoja ollaan kotimaisia resorivalmistajia on kaksi. Harju Oy:n resori on mun luotto resori housuihin ja huppareihin!
Vihreä on kahta aiempaa paksumpaa, reilusti napakampaa trikoota paksumpaa. Jousto on hyvä, mutta omalla venytyksellä ei palaudu alkuperäiseen kokoon. Jos Gugguun vaatteet on tuttuja tai olet joskus hipelöinyt niitten resoreita, on tämä juurikin sitä.
Minttu ja violetti/luumu resorit on ribbiresoria, joissa on hyvä jousto ja palautuvuus. Paksuudeltaan nämä on joustocollegea paksumpaa. Tykkään napakasta rakenteesta sekä elävästä pinnasta. Tulee mageet bomber-colleget ja perus collegepaidat kun käyttää tätä!
Kumpi puoli on oikea ja kumpi nurja?
Minua viisaammat ovat sanoneet, että resorin sileämpi puoli olisi nurja ja eläväisempi pinta oikea. Jos resoria venyttää ja katsoo tarkkaan, elastaani langat näkyvät nurjalla puolella. Nurjan ja oikean ero on kuitenkin selkeä, kumpi se nyt ikinä sitten onkaan. Itse käytän molempia puolia fiiliksen mukaan. Joskus vaate kaipaa sileämpää ja huomaamattomampaa ilmettä, joskus haluan korostaa ja tuoda struktuuria vaatteeseen.
Resorin leveys ja korkeus?
Resorin leveys/pituus on aina lyhyempi kuin kiinnitettävän reunan pituus. Näin resori ei lörpähdä ja pysyy napakkana käytössä. Jos resorille ei ole kaavaa, voi leveyden/pituuden laskea kertolaskulla. Resorin joustavuus, palautuvuus ja paikka vaikuttaa millaisella kertoimella leveys lasketaan. Yllä kerroin erilaisten resorien ominaisuuksista. Paksulle ribbiresorille käytän eri kerrointa kuin sille ohuelle. Jos samaa kerrointa käyttää, päästään erilaiseen lopputulokseen.
Laskukaava resorin leveydelle:
Pääntien/hihansuun/helman/lahkeensuun/vyötärön pituus x 0,7-0,85 + saumanvarat.
Esimerkkilaskelma: hihansuun leveys 20 cm x 0,8 = 16 cm + saumanvarat molempiin reunoihin.
Entä resorin korkeus? Korkeuden määrään vaikuttaa paikka, johon resori tulee sekä oma mieltymys. Resori taitetaan kaksinkerroin, joten korkeutta tarvitsee 2 x halutun valmiin resorin verran. Alla on suuntaa-antavia määriä, joita itse käytän. Ensimmäinen luku on valmis korkeus ja suluissa oleva leikattava korkeus.
- Hihansuu/lahkeensuu normi 5-7 cm cm (10-14 cm + sv)
- Hihansuu/lahkeensuu extra korkea 8-12 cm (16-24 cm + sv)
- Hupparin/mekon/collegepaidan helma normi 6-8 cm (12-16 cm)
- Hupparin/mekon/collegepaidan helma extra korkea 8-12 cm (16-24 cm)
- Bomber-kaulus (kuten yllä olevassa kuvassa) 3-4 cm (7-8 cm + sv)
- Collegepaitan pääntien resori 2 cm (4 cm + sv)
Edellä mainituilla senttimäärillä ja laskukaavalla, tulee resorista suorakaiteen muotoinen, joka sopii moneen käyttöön.
Vinkit!
Resorin ompelu onnistuu saumurilla ja ompelukoneen joustavilla tai siksak ompeleilla. Resorin ompelu aloitetaan neulaamalla ja ompelemalla lyhyet päät yhteen oikeat puolet vastakkain.
Jos haluaa oikein ohuet saumat, voi sauman ommella ompelukoneen suoralla ompeleella, samalla venyttäen. Lyhyt tikki (n. 2-2,5) ja venytys, tuo pikkasen joustoa. Saumanvarat saa käännettyä eri suuntiin ja sauman kohdasta tulee ohuempi.
Kun resorin lyhyet reunat on ommeltu, siitä pitäisi tulla rengas. Resori taitetaan vielä nurjat puolet vastakkain, jonka jälkeen neulataan kiinnitettävään kohtaan. Resorin sauman kohta kannatta kohdistaa huomaamattomaan paikkaan. Näin se jää piiloon eikä hypi suoraan silmille.
- Hihassa hihan alasaumaan
- Housujen lahkeessa sisäsauman puolelle
- Hupparin/collegen helmassa sivusaumaan
- Housujen vyötäröllä sivusaumaan
- Collegepaidan pääntiellä toiseen olkasaumaan
Resorin ompelu?
Ensin tietysti leikataan resorista tarvittavat palat.
Kappaleet neulataan yhteen lyhyistä reunoista oikeat puolet vastakkain.
Ja surautetaan yhteen saumurilla tai ompelukoneella.
Ompelun jälkeen resori taitetaan kaksinkerroin nurjat puolet vastakkain ja neulataan yhteen.
Otetaan resori ja kappale, johon ommellaan kiinni. Ommeltava kappale kannattaa jättää nurinpäin.
Resorikappale laitetaan ommeltavan kappaleen sisäpuolelle. Kohdistetaan saumat kohdat toisiinsa ja neulataan yhteen.
Siirrytään ompelukoneelle tai saumurille ja asetetaan kappaleet paininjalan alle kuvan mukaisella tavalla. Kun paininjalan laittaa kappaleiden ”sisäpuolelle”, pystyy ompelemaan hyvin pieniäkin hihan- tai lahkeensuita ympyränä. Ompele resori kiinni.
Nyt on resori ommeltu kiinni. Kuva nurjalta puolelta.
Vinkki!
Käytä samansävyistä tai lähes samansävyistä lankaa kuin kankaasi. Ei vilku saumasta tuollain rumasti niinkun mun kappaleessa! Avaamalla lankarullaa ja laittamalla lankaa kangasta vasten, selviää mikä hukkuu kankaaseen parhaiten.
Ompelukoneessa voi käyttää eriväristä ylä- ja alalankaa, jolloin tikki jää piiloon kahta eriväristä kangasta käyttäessä.
Saumurissa vaihda vasen neulalanka ja alasiepparin lanka kankaan sävyiseksi. Nämä ovat ne kaksi, jotka näkyvät oikealle puolelle.