Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luku 7 | Peitetikkikone eli tasosauma

Peitetikkikone eli tasosauma eli tutummin peittari. Se on kone, jolla ommellaan joustavien vaatteiden käänteitä esim. hihan- ja lahkeensuut, paidan tai mekon helmat ja pääntiet. Tämä kone on vain viimeistelyä varten. Sillä ei voi ommella yhdistettäviä saumoja. 

Peitetikkikone on rantautunut viimeisen 10 vuoden aikana enemmän ja enemmän kotiompelijoiden keskuuteen. Sillä saa helposti ommeltua joustavien vaatteiden käänteet ammattimaisella ulkonäöllä. Kone ei siis ole välttämättömyys ompeluharrastajalle. Itse luokittelen tämän koneen välineurheilun puolelle. Välineurheilu on kivaa ja jokainen valitsee itselleen tarpeelliset koneet ja laitteet. 

Mitä peitetikki koneella tehdään?

Koneella tehtävä ommel on joustavaa, jolloin se sopii trikoo- ja collegevaatteiden viimeistelyihin. Peitetikin päällipuoli muistuttaa kaksoisneulalla ommeltua tikkiä, kun taas alapuoli muistuttaa saumurin tikkiä jollain tapaa. Alapuolelle tuleva ommel huolittelee kankaan reunan. Kaksoisneulalla ommeltaessa nurjalle puolelle muodostuu siksakkia.

Useimmat peitetikkikoneet on 3-neulaisia, joilla voi ommella yhdellä, kahdella tai kolmella neulalla. Neulojen väli peitetikissä on 3 mm tai 6 mm eli hieman leveämpää kuin kaksoisneulalla ommeltu tikki. Koneella voidaan ommella keskelle kangasta, toisin kuin saumurilla.

Ero ompelukoneen suoraan ompeleeseen ja yhden neulan peitetikillä ompeluun on se, että peitetikillä ommellessa alapuolella oleva ommel on joustavaa. Näin ollen trikoovaatteisiin saadaan kestävä tikki eikä se ratkea käytössä. Peitetikkikoneessa on samanlaisia ominaisuuksia kuin saumurissa, esim. paininjalan puristus sekä differentiaalisyöttä (diffi).

Koneita on olemassa kahdenlaisia: alapeitetikki ja yläpeitetikki. Alapeitetikillisessä koneessa tikin alapuolelle muodostuu saumurisaumaa muistuttavaa jälkeä. Yläpuolella neulat tekevät suoran tikin näköistä ommelta.

Ylä- ja alapeitetikkikone

Yläpeitetikin ero alapeitetikkiin on, että saumurisaumaa muistuttavaa tikkiä tulee kankaan oikealle- ja nurjalle puolelle. Päällä oleva lanka kulkee suorien tikkien välissä kiemurtaen. Monet käyttävät alapeitetikin nurjaa puolta kankaan oikealla puolella tämän saman efektin luomiseksi. Toimintaperiaate tässä koneessa on sama kuin alapeitetikillisessä koneessa. Tämä ominaisuus on vain muutamassa mallissa. Alla olevassa kuvassa näet yläpeitetikin ja alla alapeitetikin eron. Kuvassa kolme ylintä tikkiä on yläpeitetikkiä ja ala puolella alapeitetikkiä. Molemmissa on käytössä 3 neulaa.

Yhdistelmäkone

Yhdistelmäkoneessa on saumuri ja peitetikki samassa. Yhdistelmäkoneissa osia vaihdetaan, jotta ompelu saumurilla tai peitetikillä on mahdollista. Monet eivät suosittele yhdistelmäkoneita, koska kokevat vaihtamisen aikaa vievänä. Toiset taas eivät koe sitä vaivaksi ollenkaan, eli tämä on makukysymys. Itse tykkään, että molemmat koneet ovat erillisiä koneita. Yhden työn aikana voi hypätä toiselle koneelle ja hoitaa homman helposti loppuun. 

Yhdistelmäkoneiden valikoima on lisääntynyt 10 vuoden aikan paljon. Oman muistin mukaan yhdistelmäkoneita ei ollut kuin kahdella vai kolmella merkillä. Tänä päivänä yhdistelmäkoneita on tarjolla lähes jokaiselta merkiltä.

Yhdistelmäkoneita valmistaa Elna, Janome, Husqvarna Viking, Singer, Pfaff, Juki ja Bernina.

Peitetikkikone ja sen ompeleet

Erilaisia ompeleita peitetikkikoneessa on yli kymmenen. Neulojen paikkaa ja määrää vaihtamalla saat eri levyisiä tikkejä tehtyä. Koska tämän koneen tikit ovat joustavia, on tärkeää että tikki myös joustaa. Olen huomannut, että moni epäröi nurjalla olevien lankalenkkien näkymistä, samoin kuin siepparilangan kiemurtelua. Jos yrität saada neulalankojen lankalenkit kokonaan pois nurjalta, tikkisi ei jousta juurikaan. Siepparilanka mutkittelee nurjalla useammassa kohdassa. Alkuun saattaa näyttää, että sekin on löysällä. 

Muista myös kokeilla tikin joustoa ompelemalla ensin tilkulle ja sen jälkeen venyttelemällä kangasta. Tikin tulee joustaa yhtä paljon kuin kangas. Jos ompelet liian pitkällä tikillä ja diffi suurella, saat vain pitkää ja lähes olemattomalla joustolla varustettua tikkiä. Kokeilemalla löydät sopivat säädöt. Joskus niitä joutuu hakemaan todella paljon. Kun materiaalin paksuus vaihtuu, saattaa säädöt myös muuttua. 

Lisää joustavuutta saat säätämällä:

  • Tikin pituutta
  • Diffiä suurentamalla/pienentämällä

Alla olevassa kuvassa näet miltä tikin pitäisi näyttää.

5-lankaa ja 3-neulaa (Yläpeitteellisissä koneissa)

Kuvassa ylin tikki on kuvattu oikealta puolelta. Neulat tekevät suoraa ommelta kankaan oikealle puolelle. Lisänä tikissä kulkee päällipeitteen lanka.

Kuvassa alla on ompeleen nurja puoli. Neulalangat näkyvät juuri sopivasti nurjalla ja sieppariin jää hieman löysää ompeleiden väliin.

3-lankaa ja 2-neulaa, leveä tikki (alla oleva kuva)

Kuvassa ylin tikki on kuvattu oikealta puolelta. Neulat tekevät suoraa ommelta kankaan oikealle puolelle. Keskimmäinen neula on poistettu käytöstä (vihreä ja pinkki neulalanka)

Kuvassa alin tikki on muutoin sama kuin ylin. Lisänä tikissä kulkee päällipeitteen lanka.

Kuvassa keskellä on molempien ompeleiden nurja puoli. Neulalangat näkyvät juuri sopivasti nurjalla ja sieppariin jää hieman löysää ompeleiden väliin.

3-lankaa ja 2-neulaa, kapea tikki (alla oleva kuva)

Kuvassa toinen tikki vasemmalta on kuvattu nurjalta puolelta. Neulalangat näkyvät juuri sopivasti nurjalla ja sieppariin jää hieman löysää ompeleiden väliin.

Kuvassa kolmas tikki vasemmalta on ompeleen oikea puoli. Neulat tekevät suoraa ommelta kankaan oikealle puolelle.

Alla olevassa kuvassa keskellä oleva tikki on muutoin sama kuin yllä olevan kaksi suoraa. Lisänä tikissä kulkee päällipeitteen lanka. Tämä tikki on mahdollista ommella vain päällepeitetikillissä koneissa. 

2-lankaa ja 1-neula, (alla oleva kuva)

Kuvassa toinen tikki vasemmalta on on kuvattu oikealta puolelta. Neula tekee suoraa ommelta kankaan oikealle puolelle.

Kuvassa kolmas tikki vasemmalta on ompeleen nurja puoli. Vihreä neulalanka näkyy juuri sopivasti nurjalla ja siepparilankaan jää hieman löysää ompeleiden väliin.

Peitetikkikone - ohjeet aloitukseen ja lopetukseen

Kun aloitat ompelun tällä koneella, tee se aina kankaan reunasta tai käytä apunasi tilkkua. Koneella ei voi ommella ns. tyhjää, koska langat sotkeentuvat alasiepparin ympärille. Aloita siis aina kankaan päältä. 

Kun olet lopettamassa ompelua, pyöräytä käsipyörästä neulat yläasentoon.

Nosta paininjalka ylös. Ota neulalangoista kiinni ja vedä niitä itseäsi päin.

Ota työstäsi kiinni ja vedä varovasti paininjalan taakse sen verran kuin langat antavat myöden. Ota neulalangoista kiinni ja vedä ne suoraksi paininjalan alta.

Katkaise neulalangat. Ota työstä kiinni ja vedä varovasti taakse päin. Neulalankojen tulisi siirtyä nurjalle puolelle. Jos näin ei käynyt ja työ jumittaa, ota neulalangoista kiinni ja suorista ne. Kokeile uudelleen.

Katkaise neulalangat. Ota työstä kiinni ja vedä varovasti taakse päin. Neulalankojen tulisi siirtyä nurjalle puolelle. Jos näin ei käynyt ja työ jumittaa, ota neulalangoista kiinni ja suorista ne. Kokeile uudelleen.

Peitetikkikoneen kantinkääntäjän käytöstä voit lukea Koneiden paininjalat- ja lisälaitteet luvusta joka on seuraava luku.

Onko sinulla peitetikkikone? Vai oletko vasta miettinyt sen hankkimista? Tuliko jotakin uutta tietoa koneesta vai oliko kaikki asiat hallussa?