Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luku 6 | Saumuri

Saumuri on erittäin hyödyllinen kone, jolla voidaan huolitella kappaleita sekä ommella joustavien kankaiden saumoja. Saumurit ovat joko 3- tai 4-lankaisia. Saumureissa on 1- tai 2 neulaa, riippuen onko kone 3- tai 4-lankainen. Ennen valmistettiin 3-lankaisia kotisaumureita, mutta enää niitä ei tehdä. Jos olet joskus katsonut kaupassa myytäviä vauvojen vaatteita, olet ehkä huomannut että ne ovat ommeltu vain kolmea lankaa käyttäen. Kurkista seuraavan kerran kaupassa käydessäsi vaatteiden sisään!

Saumuri ja sen ominaisuuksia

Omasta mielestäni saumurin tärkeimmät ominaisuudet ovat:

  • 4-lankainen
  • Differentiaalisyöttö eli diffi
  • Helppo säätää eri materiaaleille
  • Rullapäärme
  • Varmatoiminen

Saumurilla ei voi ommella keskelle kangasta, vaikka leikkuuterät ottaisi pois käytöstä. Se on nimensä mukaisesti vain saumaamiseen eli reunojen ompeluun.

Alla olevassa kuvassa on oma saumurini. Siinä pyöreät säätönamiskat. Säätönamiskojen takana on metalliset kiristyslevyt, jotka painautuvat kiinni kun paininjalan laskee alas. Joissakin saumureissa säätönamiskat ovat pystyssä koneen yläosassa. Kun kurkkaat namiskojen viereen, näet sisällä metalliset kiristyslevyt. 

Saumureissa on leikkaava terä, jolla voidaan siistiä saumaa jos leikkuun aikana on tullut nirhaumia. Terä voi olla päältä leikkaava (kuten alla olevassa kuvassa) tai alta leikkaava. Jotkut leikkaavat leikkuuterällä muutaman millin pois ommellessa. Jos näin tekee, tulee tämä huomioida saumanvarojen määrässä. Leikkuuterät ovat kuluvaa tavaraa ja niitä voidaan teroittaa. Tilalle myös voi vaihtaa uudet terät, kun vanhat alkavat olla kuluneet eikä niitä ole mahdollista enää teroittaa.

Saumurin terät leikkaavat kankaan reunaa ompelun aikana, jolloin pientä silppua saattaa syntyä paljonkin.  Saumurissa roskakaukalo on kätevä, jos koneeseen sellaisen saa. Jos sinulla on roskakaukalo, silput putoavat suoraan kaukaloon, josta ne on helppo kaataa roskakoriin. Kaikkiin saumureihin sitä ei saa lisäosana, mutta kätevänä ihmisenä sellaisen voi tehdä koneen alle itsekin. Toiset käyttävät myös tavallista roskapussia saumurin kanssa ja jotkut eivät käytä mitään. 

Leikkuuleveyttä säädetään usein koneen kuorien sisäpuolelta. Omassa saumurissa leikkuuleveyttä säädetään pistolevyn alapuolelta. Leikkuuleveydellä säädetään terien kohtaa suhteessa neuloihin. Kokeile säätää omassa koneessasi leikkuuleveyttä ja katso liikkuuko terä kauemmaksi tai lähemmäksi neuloja.

Jos ompelet joustavia materiaaleja, differentiaalisyöttö on ehdoton. Useimmat tällä hetkellä myytävistä koneista kuitenkin täyttävät nämä kriteerit. Kuten ompelukoneessakin, saumureistakin löytyy paininjalan puristus. Toiset kannattavat tätäkin toimintoa.

Useimmissa saumureissa on differentiaalisyöttö eli eriaikaissyöttö eli tutummin diffi. Koneet joissa eriaikaissyöttö on, löytyy myös kahdet liikkuvat hampaat paininjalan alla. Diffllä säädetään syöttäjien liikkuvuutta ja näin ollen voidaan saada lisää joustoa saumaan. Yleensä luku 2 tarkoittaa saumureissa isointa liikkuvuutta, jolloin kangasta syöttyy enemmän ompelun aikana. N tai 1 kertoo, että syöttö on tasaista koko ajan. Kun mennään toiseen ääripäähän eli 0.5 tai 0.7, on syöttäjien liikkuvuus pienintä, jolloin kangas vetäytyy kasaan. Tällä asetuksella ja pitkällä tikin pituudella saumurilla voidaan myös poimuttaa eli tutummin rypyttää kappaleita.

Kun katsot neuloja koneen etupuolelta, vasen neula on vasemman käden puolella ja oikea neula oikean käden puolella.  Saumurissa neulat ovat eri korkeuksilla (kuten alla olevassa kuvassa). Vasen neula nousee korkeammalle kuin oikea. Koneessa kannattaa käyttää vain niitä neuloja, joita ohjekirja suosittelee. 

Saumurissa käytetään usein isoja lankarullia, koska lankaa kuluu sieppareissa huomattavasti enemmän kuin neulalangoissa. Kun käytät laadukasta ja tasaista lankaa koneessa, myös tikki kestää. Mustat langat ovat joskus päällevärjättyjä ja niissä ilmenee eniten epätasaisuutta. Epätasaisuuden huomaa kun langan paksuus vaihtelee rullassa.

Saumurin erilaisia ompeleita

Yllä olevassa kuvassa keltainen on alasiepparilanka ja on tikin nurja puoli. Alasiepparilanka näkyy saumaa venyttäessä kankaan oikealla puolella. Pinkki on yläsiepparilanka, joka on tikin oikea puoli. Sininen on oikea neulalanka, joka näkyy oikealla puolella enemmän kuin nurjalla. Vihreä on vasen neulalanka, joka näkyy oikealla puolella enemmän kuin nurjalla. Vasen neulalanka näkyy saumaa venyttäessä kankaan oikealla puolella. 

4-lankainen simultaanitikki

Saumureissa kuten ompelukoneissakin on erilaisia tikkejä. Yleisimmin käytetty tikki on 4-lankainen simultaanitikki, jolla voidaan yhdistää kappaleita. Kone siis langoitetaan 2 neulalangalla, 2 siepparilangalla ja kaksi neulaa on käytössä. Tikillä voidaan ommella joustavia materiaaleja ihan valmiiksi asti, esim. perus collegepaidan resoreilla saat ommeltua pelkällä saumurilla. Tällä tikillä voit huolitella myös kappaleiden reunoja.

3-lankainen ommel – leveä ja kapea

Ohuempaa huolittelua tai saumaa halutessa käytetään yhtä neulalankaa sekä kahta siepparilankaa. Ompeleesta tulee hieman ohuempi kuin neljää lankaa käytettäessä. 3-lankaista ommelta saadaan aikaan poistamalla toinen neula (joko vasen tai oikea) ja sen lanka. 

Rullapäärme

Sillä voidaan huolitella hameiden ja mekkojen helmat tai röyhelöiden reunoja. Usein käytössä on vain 1 neula ja 2 siepparilankaa. Rullapäärme on kapea ja tiheä tikki, jossa siepparilanka ikäänkuin rullaa reunan ompeleen sisään. Jos sinulla on rullapäärmeen pika-asetus koneessa, riittää kun liikuttaa pientä vipua eteen tai taakse, muuttaa piston pituuden lyhyeksi sekä säätää alasiepparin kireälle ja yläsiepparin löysälle. Rullapäärmeen pika-asetus on usein vakiona tällä hetkellä myytävissä uusissa koneissa. Vanhemmissa koneissa on usein erillinen pistolevy, joka tulee vaihtaa jos haluaa käyttää rullapäärmettä.

Saumurilla poimuttaminen eli rypyttäminen

Saumurilla voidaan rypyttää ohuita materiaaleja. Saumurin tikin pituus säädetään pisimmälle mahdolliselle. Jos koneessasi on diffi, säädä sekin isoimmalle mahdolliselle.

Superjoustava tikki yläsiepparin muuntimella

Yhden tikin vielä mainitsen, sillä se on on mielestäni ollut todella hyödyllinen urheilu- ja uimavaatteiden kanssa. Lycra kun venyy ja vanuu todella paljon, joskus saumurin nelilankainen tikkiä ei saa säädettyä tarpeeksi joustavaksi.

Joissakin koneissa on mukana yläsiepparin muunnin, jonka avulla voidaan ommella 2 neulalangalla sekä 1 siepparilangalla. Tätä ommelta käytetään usein urheiluvaatteiden ompelussa, jossa joustoa tarvitaan paljon.

Yläsiepparin muunnin laitetaan yläsiepparin päähän ja käytetään ainoastaan alasiepparilankaa. Yläsieppari poistetaan käytöstä kokonaan. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää kapeampaa ja ohutta huolittelua sekä rullapäärmettä yläsiepparin muuntimen ansiosta.

Suosittelen tutustumaan oman saumurin ohjekirjaan ja kokeilemaan kaikki ompeleet läpi. Näin sinulle selviää koneen eri ompeleet ja pystyt hyödyntämään sitä monipuolisesti. Samalla tulee koneen langoitusreitit tutuksi.

Saumurilla taitteen tekeminen ja ompelu

Saumurilla voidaan ommella kaksinkertainen taite. Tätä tapaa varten tulee huomioida kankaan taitteen leveys kankaan leikkuussa. Alla olevassa esimerkissä olen käyttänyt 3 cm taitetta. Jos taite on liian pieni, se kääntyy herkästi ylöspäin.

Tarvitsen tuplamäärän kangasta taitetta varten eli yhteensä 6 cm. Aseta kangas nurja puoli ylöspäin. Taita kangasta taitteen verran kuten alla olevassa kuvassa.

Ota taitteen reunasta kiinni ja taita taite vielä kerran, siten että kangas jää oikelle puolelle. 

Kas näin. Itse käänsin kankaan oikean puolen näkyviin ennen ompelua. Ompele taite reunan kankaat yhteen. 

Käännä taitteen saumanvara ”ylöspäin” ja silitä taite. Halutessaan taitteen sauman kohdan voi tikata litteäksi.

Saumurin lankojen vaihtaminen

Saumurin langat voidaan vaihtaa monella tapaa. Itse vaihdan solmimalla uudet ja vanhat ja vetämällä uudet läpi. Apuna kannattaa käyttää pinsettejä, varsinkin neulalankojen pujotuksessa. Joskus lanka katkeaa ja koneen joutuu langoittamaan kokonaan alusta. Tämä kannattaa harjoitella, koska se on joskus edessä kuitenkin. 

Ennen kuin saumurin lankoja vaihdetaan ota kuva säädöistäsi. 

Kun säädöistä on otettu kuva, leikkaa kaikki langat poikki läheltä lankarullaa. Saa jättää pitkät hännät.

Laita uudet lankarullat koneeseen.

Solmitaan langat yksi kerrallaan….

…solmimalla uusi ja vanha lanka toisiinsa. Tee vain yksi solmu, jotta lanka pääsee kulkemaan kaikista ohjaimista ja rei’istä lävitse.

Kas näin.

Solmi kaikki langat samalla tavalla. 

Käännä säädöt nollille ja nosta paininjalkasi ylös. 

Vedä neulalangat pois neulansilmistä.

Ota kaikista neljästä langasta kiinni….

…..ja vedä niin kauan että uudet langat ovat tulleet läpi.

Tarkista ensin, että langat ovat pysyneet ohjaimissa. Jos on pudonnut, laita takaisin.

Tarkista vielä ylä- ja alasiepparin kohdalta, että langat eivät ole ristissä eikä solmussa. Alasiepparinlanka (alla olevassa kuvassa vihreä) kulkee yläsiepparin edessä.

Pujota neulalangat neulansilmistä läpi.

Vie lopuksi kaikki langat paininjalan alle suorana. Tarkista ettei ole solmuja, kiertoja ja langat kulkevat sujuvasti. 

Laita samat säädöt kuin aiemmin oli. Jos et ottanut kuvaa tai merkinnyt ylös, laita kaikki säädöt 4-4-4-4. Laske paininjalka alas ja kokeile vetää jokaista lankaa yksi kerrallaan. Jos lanka haraa vastaan, lanka on kiristyslevyjen välissä. Jos lanka taas kulkee vapaasti, lanka ei ole jäänyt levyjen väliin. Nosta paininjalka ylös ja kokeile laittaa lanka uudelleen kiristimen kohdalta.

Joissakin koneissa saattaa kuulua ”naps” kun se on siellä, joskus ei kuulu mitään. Kun langat on aseteltu uudelleen kiristimien väliin, kokeile uudelleen vetää lankaa. Jos haraa vastaan voit kokeilla miltä tikki näyttää kankaalla. 

Yleisimmät ongelmat saumurin käytössä

Saumuri ja sen ongelmat. Useimmiten ongelma johtuu alla luetelluista asioista:

  • Leikkuuleveys on liian suuri tai pieni
  • Lanka ei ole pujotettu tai se on irronnut ohjaimesta
  • Lanka ei ole kiristyslevyjen välissä
  • Lanka katkeaa tai irtoaa ommellessa

Leikkuuleveyden säätö

Jos kankaan oikealle puolelle muodostuu ”tunneli”, leikkuuleveys on liian pieni. Suurenna silloin leikkuuleveyttä. Joskus kankaan reunan ulkopuolelle saattaa jäädä lankalenkkiä. Yritin saada omassa koneessani tätä tapahtumaan, mutta en saanut millään säädöillä onnistumaan. Kuvaa tästä ei siis ole.

Joskus kangas saattaa myös rullaantua tikin sisäpuolelle, jolloin leikkuuleveys on liian suuri. Jos katsot alla olevaa kuvaa tarkasti, näet että kankaan reuna on rullaantunut nurjalla puolella tikin sisäpuolelle.

Jos nurjalla näkyy langat alla olevan kuvan mukaisesti lenkkeinä, neulalangat eivät ole kiristyslevyjen välissä tai ne on säädetty liian löysälle. 

Jos nurjalla näkyy oikea neulalanka lenkkeinä, lanka ei ole kiristyslevyjen välissä tai se on säädetty liian löysälle. 

Jos nurjalla näkyy vasen neulalanka lenkkeinä, lanka ei ole kiristyslevyjen välissä tai se on säädetty liian löysälle. 

Jos alasiepparilanka näkyy kankaan oikealla puolella, on alasieppari liian löysällä tai lanka ei ole kiristyslevyjen välissä. Kiristä siis hieman alasiepparia.

Jos yläsiepparilanka näkyy kankaan nurjalla puolella, on yläsiepparilanka liian löysällä tai lanka ei ole kiristyslevyjen välissä. Kiristä hieman yläsiepparia. 

Opitko jotain uutta vai oliko kaikki jo tuttua? Oletko kokeillut koneesi kaikki ompeleet läpi? Mihin yleisimmin käytät saumuriasi?

Liity mukaan sisäpiiriin!