Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luku 5 | Ompelukone

Ompelukone – Itselläni on ompelukoneena Pfaff Hobbymatic 919. Se on ensimmäinen ompelukoneeni. Olen saanut sen joululahjaksi 2007. Se pölyttyi kaapissa melkein 7-vuotta, ennen kuin se pääsi kunnolla käyttöön. Koska kone seisoi vuosia käyttämättömänä, käytin sen huollossa ennenkuin otin sen käyttöön. Koneet tykkäävät kun niitä käytetään. Ne jumittuvat kun seisovat pitkiä aikoja käyttämättä. Koneen sisälle menee pölyä ommellessa ja voiteluaineet tiivistävät ne yhdeksi paakuksi, joka jumittaa koneiston.

Oma Hobbymatic ompelukone on töissä käytössä vetoketjujen ja joustamattomien kankaiden ompelussa. Suora ja siksak toimii molemmat hyvin. Omasta koneestani muutama jousto-ommel löytyy, mutta siinä ei ole paininjalan puristuksen säätöä eikä muitakaan tämän päivän “herkkuja”. Tämän koneen kanssa olen täysin sujut ja tykkään sen varma toimisuudesta. Jos vikaa on tullut, on syy löytynyt koneen ja tuolin välistä.

Toisena koneena itselläni on Pfaff Ambition 620 (yllä kuvassa). Ompelukone on elektroninen, siinä on yläsyöttäjä, hirveän monta ommelta ja se on ihanan värinen. Kyllä, väri oli yksi tekijä minkä perusteella tämän valitsin. Koneen hyviä ominaisuuksia on langankatkaisu napista, ompelun nopeutta pystyy säätämään, neulan saa jäämään halutessaan ylös tai alas (on tosi kätevä!), automaattinen napinläpi ja se on sujuvasti ommellut kaikki materiaalit mitä olen kokeillut. 

Pfaff Ambition 620 ompelukoneessa on muutama hyvä ominaisuus: langankatkaisu kun painaa nappulaa, neulan saa jäämään ylös tai alas, ompelu nopeuden säätö ja automaattinen napinläpi.

Yleistä ompelukoneesta

Koneista ompelukone on kaikista monipuolisin. Sillä voidaan huolitella kappaleiden reunoja sekä ommella yhdisteltäviä saumoja. Sillä voidaan ommella joustavia kankaita sekä joustamattomia. Ompelukoneella voi ommella vetoketjun ja napinläven, mitä saumurilla ja peitetikkikoneella ei voi tehdä. Lyhyesti: ompelukoneella saat tehtyä kaiken mitä tarvitsee. 

Ompelukoneen merkistä ja mallista riippuen niissä on useita erilaisia ominaisuuksia. Osassa koneista on vain muutama erilainen ommel, kun toisissa voi olla helposti yli 200 erilaista ommelta. Ompeleita on erilaisille materiaaleille (joustava ja joustamaton) sekä erilaisille tekniikoille. Karkeasti ompeleet jaetaan hyöty- ja koristeompeleisiin. Ompeleita valitaan manuaalisesti painamalla nappia tai elektronisesti tiettyjä toimintoja käyttäen. 

Omassa Pfaffissani on irrotettava tarvikekotelo. Kun kotelon ottaa irti, saan pienemmän tilan paininajalan eteen ja taakse. Puhutaan arkikielessä vapaavarresta. Esimerkiksi jos ompelet tyynynliinan reunan tai lahkeen käännettä, saat laitettua koneen vapaavarren ompeluksen sisään. Tällöin on helpompi hallita työtä kun se pyörii ympyrää vapaavarren ympäri.

Joskus pienet resorit hihansuihin tuottaa hankaluuksia kun niitä ei saa vapaavarren ympäri, silloin kannattaa käyttää vapaavarren ideaa pelkän paininjalan kanssa. Työ käännetään nurinpäin ja paininjalka asetetaan hihansuun/lahkeensuun/you name it sisäpuolelle kuten alla olevassa kuvassa. Tällä tavoin saa pienen pienet käännevarat ja resorit ommeltua. 

Kaikissa ompelukoneissa on puola, johon puolataan lankaan. Puolakotelo voi olla vaakamallinen kuten alla olevassa kuvassa tai se voi olla pystymallinen, jossa on erillinen puolakotelo. Vaakamallisessa puola laitetaan suoraan kiinteään puolakoteloon, joka on kuvassa tuon läpinäkyvän osan alla. Pystymallisessa puola laitetaan metalliseen puolakoteloon ja koneen sisään joko edestä tai sivusta. 

Ompelukone - langat ja neulat

Ompelukoneessa käytetään pieniä lankarullia. Langat on polyester lankoja, jotka myydään usein 200, 500 tai 1000 m rullissa. Langoissa kannattaa suosia laadukkaita lankoja esim. Gutermann, jotta tikki kestää käyttöä eikä katkeile ompelun aikana. Joskus huonolaatuinen lanka aiheuttaa hyppytikkejä eli ommellessa jää pistoja ompelematta. Vahvoja materiaaleja tai tikkauksia tarvittaessa, käytetään paksumpaa tikkauslankaa. Tikkauslankaa käytettäessä valitaan myös tikkausneula. Neulassa on isompi lankaura sekä suurempi neulan silmä, jotta lanka mahtuu kulkemaan. Alalangaksi laitetaan tavallista ompelulankaa ja tikkauslanka tulee ylälangaksi. 

Useimmmissa ompelukoneissa käytetään neuloja, jotka ovat kannasta D-malliset. Neula valitaan aina materiaalin koostumuksen ja paksuuden mukaan. Koneiden neuloista voit lukea lisää luvusta 9 – Koneiden neulat. 

Ompelukone ja paininjalat

Ompelukoneisiin on saatavilla hurja määrä erilaisia paininjalkoja. Paininjalat on suunniteltu erilaisille tekniikoille, koristeluun sekä ompelutarvikkeiden ompeluun. On vetoketju- ja piilovetoketju paininjalat, jotka on suunniteltu juuri vetoketjujen ompelua varten. Löytyy erilaisia koristenauha paininjalkoja, joilla ompelet ohuita nauhoja tekstiileihin. Paininjaloista voit lukea lisää luvusta 8 – Koneiden paininjalat ja lisälaitteet.

Yläsyöttäjä

Pfaffin osassa malleissa on kiinteä ylösyöttäjä (alla olevassa kuvassa yläsyöttäjä on tuo musta härpäke paininjalan takana). Yläsyöttäjä on kiinni neulatangon takapuolella ja ommellessa yläsyöttäjä jää paininjalan taakse. Yläsyöttäjässä on samanlaiset pienet hampaat kuin alasyöttäjissä (ne jotka ovat paininjalan alla ja liikuttavat kangasta). Kun hampaat liikuttavat kangasta ylhäältä ja alhaalta, syöttyy kangas paremmin. Ilman yläsyöttäjääkin pärjää, mutta se on oiva apu esim. liukkaita kankaita ommellessa.  Muihin koneisiin on saatavilla lisätarvikkeena yläsyöttäjä. Joskus lisätarvikkeesta puhutaan myös nimellä kävelyjalka, joka tulee englanninkielisestä sanasta “Walking foot”.

Miten valitsen sopivan ompelukoneen itselleni?

Jos olet päätynyt ostamaan ompelukoneen, niin mikä niistä on sitten se paras mahdollinen? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Saat yhtä paljon erilaisia vastauksia kuin on eri merkin koneita, malleja ja ompelijoita. Kaikki ompelukoneet varmasti taipuvat ainakin verhojen lyhennykseen ja satunnaiseen ompeluun.

Se kuinka paljon ompelee, vaikuttaa myös koneen valintaan. Tai ainakin siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Vankka, raskas ja metallinen kone, pysyy pöydällä kovemmassakin vauhdissa eikä pompi syliin. Oletus on, että metallinen, hyvistä ja kestävistä komponenteista tehty kone kestää myös sitä mihin se on tehty. Koneissa on kuluvia osia, mutta viikottain ompelevan koneen tulisi kestää muutaman vuoden ilman, että osat kuluvat. Kevyt kone ei pysy pöydällä ja on muutoinkin heppoinen käsitellä.

Paras olisi kun otat nipun materiaaleja mukaan, mietit ominaisuuksia, joita odotat koneelta ja kävelet ompelukoneliikkeeseen. Siellä pääset kokeilemaan erilaisia koneita ja saat vähän tuntumaa siihen koneeseen. Itselleni on se ompelutuntuma hyvin tärkeä. Jos en pääse koneen kanssa samalle aaltopituudelle ja se tuntuu vieraalta, ei sillä ole kiva ommellakkaan.

Mieti ensin, mitkä on ne ominaisuudet joita odotat koneelta:

  • Uusi vai kätetty kone
  • Elektroninen vai mekaaninen kone
  • Millaisia materiaaleja ompelet, ohuita vai paksuja
  • Joustavia vai joustamattomia
  • Haastavia materiaaleja eli liukkaita ja sormien läpi valuvia
  • Kenties keinonahkaa tai muita paksuja ja jäykkiä materiaaleja
  • Kaksoisneulan toimivuus
  • Haluatko kenties myös koristeompeleita
  • Koneessa oleva ompelutilan suuruus
  • Mahdolliset erikseen myytävät paininjalat
  • Tarvikkeiden saatavuus
  • Voiko konetta korjata, jos siihen tulee vika

Millainen ompelukone sinulla on? Oletko hyödyntänyt sen ominaisuuksia ompelussa? Millaiset asiat vaikuttivat kun valitsit sopivaa konetta itsellesi?