Erilaiset koneet, joita harrastusompelija käyttää. Paneudumme vain kotikäyttöisiin koneisiin ja jätämme teollisuudessa käytettävät koneet tästä tekstistä pois.
Ompelussa käytettäviä koneita on kolme erilaista ja niillä jokaisella on oma käyttötarkoituksensa. Ompelukone on koneista monipuolisin ja sillä saat ommeltua kaiken vaatteista asusteisiin, napinlävistä vetoketjuun. Saumuri nimensä mukaisesti saumaa ja huolittelee reunoja. Peitetikkikone viimeistelee joustavan vaatteen helmat, hihansuut ja pääntien.
Kotikäytössä yleisimmät on ompelukone ja saumuri sekä yhä enemmän myös tasosauma eli tutummin peitetikkikone.
Uusi vai käytetty kone?
Ensimmäistä tai uutta konetta katsellessa mietit varmaan ostaisiko uuden vai käytetyn. Uusi on aina uusi, mutta jos budjettisi on tiukka, voi käytetyn koneen saada edulliseen hintaan. Käytettyjä koneita myydään ompelukoneliikkeissä. Ne ovat huollettuja ja yleensä niihin saa myös takuun. Käytetty vanhempi ompelukone voi olla joskus parempi kuin uusi.
Eettisen puolen kannalta kannattaa myös miettiä, voiko juuri sinun valitsemaasi konetta korjata vai onko se halvin mahdollinen kone vain kaatopaikka kamaa kun olet sen vuodessa tai kahdessa ommellut loppuun.
Jälleenmyynti- ja vaihtoarvoa kannattaa myös miettiä, jos et kuitenkaan innostukkaan ompelusta vaan päätätkin myydä koneet pois tai mahdollisesti joskus haluat vaihtaa koneen. Halvimmilla marketissa myydyillä koneilla ei juurikaan ole myyynti- eikä vaihtoarvoa. Harvoin ompelukoneliikkeetkään näitä mielellään ottaa vastaan tai ainakaan he eivät hyvitä näistä juuri mitään.
Aina ei kuitenkaan ole mahdollista päästä liikkeeseen kokeilemaan koneita. Ompelukoneliikkeet usein myös postittavat koneita. Soitto johonkin liikkeeseen, kerrot tarpeesi ja he osaavat suositella sopivaa konetta juuri sinun tarpeisiin sopivaksi. Muista myös kuitenkin kysyä millaisia koneita muilla on, mitä he ovat omista koneistaan mieltä, mikä on hyvää ja mikä huonoa. Kun asiaan saa monta erilaista näkökulmaa ja mielipidettä, voi oman valinnan tekeminen olla helpompaa.
Mitä koneita tarvitsen ompelun aloitukseen?
Tähän ei ole selkeää oikeaa vastausta vaan ensin täytyy miettiä millaiseen käyttöön kone tulee. Toiset sanovat, että saumuri on ehdoton kun ompelee joustavia materiaaleja. Tämä on sinänsä totta, sillä saumurilla saa nopeasti ja helposti huoliteltua ja ommeltua kappaleita yhteen. Toiset liputtaa pelkän ompelukoneen puolesta ja toiset on vielä sitä mieltä, että peitetikki on ihan must juttu joustavien kanssa.
Minun mielestäni aloituksessa tarvitset vain ompelukoneen, jossa toimii suora, siksak ja pari jousto-ommelta. Jousto-ompeleetkin ovat vain joustaville materiaaleille. Kudotuille kankaille riittää suora ja siksak ommel. Koneiden hintahaarukka vaihtelee hyvin paljon aina 100-2000 €. On hyvin ymmärrettävää, ettei alkuun uskalla panostaa montaa sataa euroa koneeseen tai hankkia kahta konetta, jos se innostus ompeluun ei lähdekkään lentoon.
Tässä muutama kohta, joita on hyvä pohtia ennen koneen valintaa ja ostoa:
- Uusi vai käytetty kone
- Elektroninen vai mekaaninen kone
- Millaisia materiaaleja ompelet, ohuita vai paksuja
- Joustavia vai joustamattomia
- Haastavia materiaaleja eli liukkaita ja sormien läpi valuvia
- Kenties keinonahkaa tai muita paksuja ja jäykkiä materiaaleja
- Mahdolliset erikseen myytävät paininjalat
- Tarvikkeiden saatavuus
- Voiko konetta korjata, jos siihen tulee vika
- Paininjalan puristus
- Riittääkö ompelukone vai haluanko saumurin vai kenties peitetikkikoneen
Erilaiset koneet - millaisia ominaisuuksia niissä on?
Koneissa on monenlaisia ominaisuuksia riippuen koneesta. On automaattisia toimintoja kuten langoitus, puolaus, napinlävet ja ompelu napista painamalla. On nopeuden säätö mahdollisuus, langankatkasu, neulan asento, diffiä, paininjalan puristusta, yläsyöttäjää, alalanka vahtia ja lukuisia muita.
Paininjalan puristuksen säätö on yleinen niin ompelukoneissa, saumureissa kuin peitetikkikoneissa. Differentiaalisyöttö on yleinen saumureissa ja peitetikeissä. Yläsyöttäjä on vain ompelukoneen ominaisuus. Alla on kerrottu edellä mainituista ominaisuuksista hieman enemmän.
Paininjalan puristus
Monissa tämän päivän koneissa on paininjalan puristuksen säätö. Tämä ominaisuus löytyy ompelukoneista, saumureista ja peitetikkikoneista. Paininjalan puristuksen idea koneissa on se, kuinka lujaa paininjalka alhaalla ollessaan puristuu koneiden syöttäjiä vasten. Syöttäjät ovat ne hampaiden näköiset osat paininjalan alla, jotka liikkuvat ommellessa. Mitä isommalla puristus on, sen enemmän se puristaa. Mitä pienemmällä puristus on, sitä vähemmän se puristaa. Liian löysällä ei kuitenkaan kannata pitää, koska se vaikuttaa merkittävästi kankaan syöttöön ja liikkumiseen.
Kun ompelet ohuita materiaaleja ja kerroksia, puristusta lisätään. Näin kangas liikkuu sujuvasti paininjalkaa ja syöttäjiä vasten. Kun ompelet paksumpia ja useita kerroksia, löysää paininjalan puristusta. Joskus liian kova puristus voi aiheuttaa kankaan venymisen. Varsinkin joustavia ommellessa. Höyryllä silitys oikoo aaltoilevan kankaan hetkessä suoraksi. Puristusta voi hieman pienentää ja tikin pituutta laittaa isommalle.
Differentiaalisyöttö
Useimmissa saumureissa ja peitetikkikoneissa on differentiaalisyöttö eli eriaikaissyöttö eli tutummin diffi. Koneet joissa eriaikaissyöttö on, löytyy myös kahdet liikkuvat hampaat paininjalan alla. Diffllä säädetään syöttäjien liikkuvuutta ja näin ollen voidaan saada lisää joustoa saumaan. Yleensä luku 2 tarkoittaa saumureissa isointa liikkuvuutta, jolloin kangasta syöttyy enemmän ompelun aikana. N tai 1 kertoo, että syöttö on tasaista koko ajan. Kun mennään toiseen ääripäähän eli 0.5 tai 0.7, on syöttäjien liikkuvuus pienintä, jolloin kangas vetäytyy kasaan. Tällä asetuksella ja pitkällä tikin pituudella saumurilla voidaan myös poimuttaa eli tutummin rypyttää kappaleita.
Yläsyöttäjä
Pfaffin osassa malleissa on kiinteä ylösyöttäjä. Yläsyöttäjä on kiinni neulatangon takapuolella ja ommellessa yläsyöttäjä jää paininjalan taakse. Yläsyöttäjässä on samanlaiset pienet hampaat kuin alasyöttäjissä (ne jotka ovat paininjalan alla ja liikuttavat kangasta). Kun hampaat liikuttavat kangasta ylhäältä ja alhaalta, syöttyy kangas paremmin. Ilman yläsyöttäjääkin pärjää, mutta se on oiva apu esim. liukkaita kankaita ommellessa. Muihin koneisiin on saatavilla lisätarvikkeena yläsyöttäjä. Joskus lisätarvikkeesta puhutaan myös nimellä kävelyjalka, joka tulee englanninkielisestä sanasta “Walking foot”.
Koneiden huolto ja käyttö
Koneet tykkää kun niillä ajetaan, mutta ne myös tykkäävät kun niitä huolletaan ja pidetään hyvänä. Koneet pysyy parempana pitkään kun huollat niitä säännöllisin väliajoin. Koneiden sisuksiin kertyy pölyä ommellessa, varsinkin saumuriin. Pölyt on hyvä puhdistaa tarpeeksi usein, jottei sitä kerry koneen sisälle.
Itse putsaan isoimmat pölyt joko puhaltamalla paineilmalla tai ottamalla kankaan palan pinsetteihin ja pyörittelemällä koneen sisällä. Isoimmat pöly pallot tarttuu kankaaseen helposti. Pienimmät välit putsaan topsipuikolla, jota kostutan hieman vedellä. Näin saan loputkin pölyt koneesta pois. Olen kuullut koneita putsattavan imurin ja pillin yhdistelmällä.
Koneita on hyvä öljytä välillä. Varsinkin pölyjen poiston jälkeen. Öljyä laitetaan vain ja ainoastaan sinne minne ohjekirja sanoo. Jos laitat öljyä väärään paikkaan, liian paljon tai liian usein, tulee se langan mukana kankaaseen. Kokeiltu on, älä kokeile tätä kotona!
Koneet on tehnyt ihminen ihmiselle. Rikki niitä et saa muutakuin tiputtamalla tai vasaroimalla. Jos käsipyörä tuntuu tahmealta ja jäykältä tai koneesta kuuluu epämääräistä ääntä, lopeta ompelu ja vie kone huoltoon. Tällä estät mahdolliset isommat vauriot. Koneessa voi olla pieni vika, mutta käytettäessä voi pienestä viasta tulla iso.
Omaan koneeseen kannattaa tutustua hyvin. Rohkeasti kokeilemaan mitä mistäkin napista tapahtuu. Kokeilemalla tulet varmemmaksi koneen ominaisuuksien kanssa.