Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kankaan leikkaaminen ja käsittely

Kankaan leikkaaminen ja käsittely – mitä se oikeastaan on? Oletko joskus miettinyt kankaan leikkuun jälkeen, miten kangasta voi jäädä, vaikka olet ostanut ilmoitetun määrän? Mitä eroa on yhteensuuntaan- ja kahteensuuntaan leikattava kangas? Miten tarkan kankaan määrän voi laskea sekä miten leikata kangasta rahaa ja kangasta säästäen?

Yhteen- vai kahteen suuntaan leikattava kangas?

Olet ehkä törmännyt sanoihin ”yhteen- ja kahteen suuntaan leikattava kangas”. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Sen pitäis kertoa sen, miten päin kaavoja voi kankaalle asetella. Kankaan kuosi ja materiaali määrittelee, miten kaavat asetellaan kankaalle. Esimerkiksi villa-, velour- ja samettikankaissa on pinta, joka heijastaa valoa eri tavalla. Valmiissa vaatteessa näkyy, jos velour- ja sametti kankaat on leikattu eri suuntiin.

Yhteen suuntaan leikattavia kankaita on pääsääntöisesti:

  • Villakankaat
  • Sametti- ja velour kankaat
  • Satiinisidoksiset kankaat
  • Kuviolliset kankaat, joissa on selkeästi kuvio vain yhteen suuntaan oikein päin esim. kukka 

Kahteen suuntaan leikattavia kankaita on pääsääntöisesti:

  • Yksiväriset kankaat (pl. esim. sametti, villa ja velour)
  • Pysty-, vino tai vaakaraidalliset kankaat
  • Kuosilliset kankaat, joissa kuvio toistuu symmetrisenä (pallot)
  • Kuosilliset kankaat, joissa kuviot on aseteltu ”ylös- ja alaspäin” sikin sokin

Kankaan leikkaaminen - kahteen suuntaan

Alla on kaksi kuvaa, joissa on näkyy, mitä tarkoittaa yhteen- ja kahteen suuntaan leikattava kangas. Ensimmäinen kuva, jossa violetin eri sävyjä on kahteen suuntaan leikattava kangas. Kuvio on suunniteltu siten, että sitä voi leikata kahteen suuntaan. Kuvio on myös sellainen, ettei siitä heti erota, onko se oikein- vai väärinpäin. 

Kankaan päälle on aseteltu etu-, taka- ja hihakappaleet hahmottamaan tätä ”yhteen- ja kahteen suuntaan leikattavaa” -ajatusta. 
Jos katsot hihakappaleita, huomaat että toinen on aseteltu siten, että hihansuu on alaspäin ja toisessa hihansuu on ylöspäin. Kuvasssa etukappale on aseteltu helma kohti alareunaa, kun taas takakappale on aseteltu helman reuna ylöspäin.

Kankaan leikkaaminen - yhteen suuntaan

Entäpä sitten yhteen suuntaan leikattava kangas? Alla on esimerkki kankaasta, jossa kuvio määrittelee, että se on yhteen suuntaan leikattava. Kuvio on selkeästi yhteen suuntaan toistuva. Jos toinen hihakappale laitettaisiin hihansuu ylöspäin, tulisi valmiissa vaatteessa kukat ”väärinpäin”. 
Kuvion suunta on siis yhteen suuntaan oikein. 

Kuinka leikata kangasta säästeliäästi?

En itse käytä leikkuusuunnitelmia kaavojen ohjeissa, koska kaavoja pystyy asetella kankaalle niin monella eri tapaa. Osa asetteluista vie kangasta reilusti enemmän kuin on tarve, jolloin kangasta ja rahaa menee hukkaan. Jollain toisella tavalla leikkamalla tai yhden kaavan osan paikkaa vaihtamalla, voi säästää jopa hihan pituuden verran kangasta! Tämä tarkoittaa 40-70 cm verran kangasta. Se on huima säästö!

Alla on kuva, jossa kangas on taitettu kaksinkerroin (joko nurjat- tai oikeat puolet vastakkain). Kuvassa oikealla puolella on kankaan taitteen reuna ja vasemmalla puolella on kankaan hulpio reunat. Tällä tavoin pystytään laskemaan nopeasti tarvittava kankaan määrä.

Hyvänä puolena tällä tavoin leikatessa on se, että tarvittavat kappaleet tulee leikattua oikein. Esim. hiha- ja huppukappaleita tarvitaan kaksi, jolloin toinen leikataan peilikuvana. Kangas on kaksinkerroin, joten toinen puoli tulee automaattisesti peilikuvana. Tämän huonona puolena on, että se vie joskus enemmän kangasta kuin olisi tarve.

Alla on kuva, josta ilmenee toinen tapa leikata kangasta. Kangas on kokonaan joko oikea- tai nurja puoli ylöspäin. Kangasta ei taiteta mistään kohtaan, vaan hahmotellaan kaavan osien avulla tarvittavaa määrää sekä miten kappaleet kannattaa leikata. Tämä vie jonkin verran enemmän aikaa, koska kappaleet leikellään ns. yksitellen.

Itse käytän tätä tyyliä kahdesta syystä: 

  1. Pystyn minimoimaan kankaan kulutuksen
  2. Pystyn määrittelemään kuviollisen kankaan kuviot tiettyihin kohtiin kaikissa kappaleissa

Vaihtamalla kaavan osien paikkoja, voi pienestäkin kiinni oleva kankaanpala riittää. Alla on esimerkki, jossa etu- ja takakappale on laitettu reunoihin. Hihakappale on laitettu näiden väliin, jolloin etu- ja takakappaleen kädentien kapeampaa kohtaa pystytään hyödyntämään.
Paloja kannattaa siis pyöritellä ennen leikkuuta, jos haluaa minimoida kankaan kulutuksen. 

Kankaan menekin laskeminen

Kaavojen ohjeissa on annettu kankaan menekki, joka varmasti riittää. Kankaan menekin voi laskea monella tapaa ja yleensä jokaiselle koolle ei kovin tarkkaa menekkiä lasketa. Usein menekki lasketaan siten, että suurpiirteisellä leikkuu tyylilläkin saa kaikki tarvittavat kappaleet leikattua.

Lähtökohtaisesti lasketaan, että kangasta tarvitaan koosta riippuen 1-2 x olka-helma pituus (etu-/taka) + hihan pituus. Lisäksi täytyy laskea mahdolliset huput, taskut, kaulukset yms.
Laskemalla kaavan osien leveyden, voit tarkistaa saako esim. etu- ja takakappaleet leikattua vierekkäin, mahtuisiko hiha tai kaksi vielä samaan leveyteen.

Kankaiden leveys vaihtelee joustavissa 150-180 cm välillä. Kudotuissa kankaissa leveys vaihtelee 110-150 cm välillä. Kun kankaan leveys vaihtelee, vaihtelee myös kankaan tarvittava määrä johonkin tiettyyn vaatteeseen. 

Jätä kommentti