Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Kädentien väljyys – mistä se johtuu?

Kädentien väljyys kaavassa ja valmiissa vaatteessa on erittäin tuttu monelle ompelijalle. Se näyttää rumalta, on ärsyttävä eikä sitä oikein kikka kolmosilla saa pois jo ommellusta vaatteesta. Kerron tässä postauksessa vähän kädentien väljyyteen vaikuttavista asioista. Jos et jaksa lukea, vaan haluat heti tosi toimiin, ohjeen kädentien väljyyden poistoon löydät tästä.

Vartalo tarvitsee muotolaskoksia

Kuvittele, että sinulla on pallo ja paperi. Pallo kuvastaa ihmisvartaloa ja paperi kangasta. Otat paperin ja alat muotoilla sitä pallon ympärille. Paperiin muodostuu vekkejä, jotka poistuvat kun taittelet paperia. Paperissa olevat vekit kuvastavat muotolaskoksia.Taittelemalla paperia pallon ympärille, saat taipumattoman paperin muotoutumaan pallon pyöreän muodon ympärille.

Sanotaan, että neuloksilla ei tämän tyyppisiä ongelmia ole, koska kangas pingottuu vartalonympärille. Tämä on puoliksi totta ja puoliksi tarua, sillä ihmisvartalo tarvitsee jalkapallon tavoin muotosaumoja. Täysin litteästä kaavasta, eli sellaisesta jossa ei ole muotolaskoksia tai muotosaumoja, ei saa vartaloon täysin istuvaa kaavaa.

Väljyys kädentiellä - mistä se oikein johtuu?

Kädentielle jäävä väljyyden tunnistat siitä, että kangas menee rinnan yläpuolella laskokselle vaakasuunnassa. Tästä laskoksesta saa otettua kiinni ja jo kohdan neulaaminen muuttaa kädentien istuvuutta. Usein kädentielle jäävä väljyys tulee tutuksi heille, joilla on rinnan ja rinnan yläpuolen ympäryksen välissä on yli 5 cm eroa. Väljyyttä voi olla myös takakappaleen kädentiellä. Joskin niin selkeää ja suurta laskosta ei synny, sillä selkä on suorempi kuin rinnan alue.

Mitä pienempi rinta, sen vähemmän tämän tyyppisiä haasteita on. Pelkästään rinnan koko ja muoto ei vaikuta väljyyden suuruuteen, sillä väljyyteen vaikuttaa kaavan kädentien pituus, leveys sekä kaarevuus. Nämä viisi yhdessä vaikuttavat kädentien istuvuuteen. Oletuksena tietysti on, että kaava on leveyssuunnassa sopiva. Jos kaava on leveyssuunnassa liian pieni tai suuri, aiheuttaa tämäkin kainalon ja olan välillä istuvuusongelmia.

Lyhyesti: kaavan kädentien pituus on liian pitkä ja/tai liian suora kaavan käyttäjään nähden.

Miksi tätä ei huomioida jo kaavoissa?

Niin, siinäpä vasta kysymys. Vastaus tähän on, että tätä asiaa huomioidaan jo, sillä on monia kaavoja, joissa on rintamuotolaskos tai prinsessasauma, jossa rintamuotolaskos on sauman yhteydessä. Prinsessasaumaksi kutsutaan sellaista mallia, jonka etukappale koostuu vähintään kahdesta palasta. Prinsessasauma voi lähteä kädentieltä helmaan tai olalta helmaan. Näillä kahdella on monia eri nimityksiä, joten kutsun niitä nyt yhteisesti prinsessasaumoiksi. 

Prinsessasauma lähtee kädentieltä

Kaavat, joissa on rintamuotolaskos tai prinsessasaumat, on jo huomioitu rinnan ja vartalonmuotoa. Kudottujen kankaiden kaavoissa prinsessaleikkaus ja rintamuotolaskos ovat tutumpia kuin joustavissa. Muotoa on joustamattomaan kankaaseen mahdoton saada ilman apuja.

Prinsessasauma lähtee olalta
Muotolaskos voi sijaita useammassa paikassa

Haasteeksi tulee jokatapauksessa se, että rintoja on niin monen kokoisia. Toisella on se terhakka C-kupin rinta, kun toisella on himmeen kokoiset J-kupin melonit. Rintamuotolaskoksen suuruus ja kaavan muoto on näiden kahden rinnan välillä erilainen, joten yhtä kaavaa ei voi tehdä sopimaan kaikille rinnoille. Ja jos tarkkoja ollaan, kuppikokokaan ei kerro rinnasta kaikkea, sillä henkilön rinnan yläpuolen vartalonmuodot vaikuttavat myös.

Kädentien väljyys - mitä sille voi tehdä?

Kädentien väljyys kaavassa selviää usein vasta, kun on jo vaatteen ommellut valmiiksi. Ikävä kyllä. Suosittelen, että jos otat uuden kaavan ja teet sillä ensimmäistä kertaa, ompelet ensin vain etu- ja takakappaleen yhteen olka- ja sivusaumoista. Tämän jälkeen sovitat vaatteen ja silmäilet, miltä vaate näyttää päällä. Mistä voi sormien väliin nipistää väljyyttä ja mihin sitä tarvitsee lisää. Sovitus vaiheessa väljyyden pystyy neulaamaan tarkasti ja oikeasta kohdasta pois.

Väljyyden saat poistettua kirjoittamani ohjeen mukaan. Kun olet poistanut kädentieltä väljyyden ja korjannut myös hihan kaavan, jatkossa kannattaa käyttää jo sitä muokattua kaavaa muotojen pohjana ja vertailukohtana uusien kaavojen kanssa. Säästät hurjasti aikaa, rahaa ja kangasta. 

Jätä kommentti