Ompeluvälineet on tuiki tarpeellisia ompelussa koneiden ja kankaiden lisäksi. Työvälineitä saattaa kertyä runsaastikin riippuen ompelijan tarpeestaj a käyttötarkoituksista. Jotkut voit korvata jollaikin toisella ja joitakin et välttämättä osaa edes kaivata. Kokeilemalla löytää itselle ne sopivimmat ja parhaimmat työvälineet.
Seuraavaksi olen listannut työvälineet, joilla pääset hyvin alkuun:
Silitysrauta
Tuntuuko joskus siltä, että pääntiet ei oikein onnistu ja huolittelun jälkeen ne saattavat jäädä hitusen löysäksi tai aaltoilevaksi? Kun annat höyryraudalla hoitoa vaatteelle, tikkaukset ja huolittelut oikenevat hetkessä. Silittämällä kulmat ja kaarevat kohdat niistä tulee tulee siistimpiä ja huolitellumman näköisiä.
Usein aliarvioidaan silityksen merkitystä ja se jää tekemättä. Ainakin minulla jää tekemättä. Huolellinen silitys jokaisen sauman ompelun jälkeen viimeistelee vaatteen. Varsinkin joustamattomien kankaiden ompelussa välisilitykset ovat tärkeitä. Saumat saa silitettyä kunnolla auki ja tekstiili näyttää viimeistellymmältä. Kaiva siis silitysrautasi esiin ja kokeile seuraavan kerran kun ompelet, millainen vaikutus välisilityksillä on jos et vielä ole kokeillut.
Silitysrautaa käytetään myös liimallisten tukikankaiden kiinnitykseen. Raudalla voi kiinnittää myös erilaisia silitysmerkkejä ja kuvia. Muista käyttää aina leivinpaperia tukikankaiden ja silityskuvien kanssa. Suojaat rautaasi liimalta.
Itse olen aliarvoinut silityksen merkitystä, mutta nähnyt sen hyödyn kudottujen kankaiden kanssa. Myös nuppineulojen tarve vähenee tietyissä työvaiheissa, esim. taitteet silitetään valmiiksi jolloin taitetta ei tarvitse neulata. Minulla itsellä on käytössä höyrysilitysrauta.
Silityslauta
Jotta olisi helpompaa silittää, silityslauta on usein oleellinen asia. Silityslaudat ovat usein säädettävissä eri korkeuksille.
Höyrysilitysraudoille on usein omat laudat eikä umpinaiset silityslaudat sovellu hyörysilitysraudoille. Höyrystä muodostuva kosteus pääsee ritilän lävitse eikä pilaa umpinaista lautaa.
Lisäksi on olemassa pieniä hihalautoja, jotka ovat pienempiä ja sopivat nimensä mukaisesti hihojen ja muiden pienten kappaleiden silitykseen.
Silityskinkku tai silityshevonen on pehmeä ja muotoiltu silitysapuväline. Kaarevien reunojen vuoksi pääntiet, muotolaskokset ja muut kaarevat saumat saadaan silitettyä helpommin.
Ompeluvälineet leikkaamiseen
Sakset
Yksi ompelijan tärkeimmistä ompeluvälineistä. Itseltäni löytyy kolmet erilaiset sakset: yhdet kankaan leikkuuta varten, pienet sakset lankojen leikkausta varten ja kolmannet paperin ja muiden materiaalien leikkaamiseen. Pienet lankasakset ovat kätevät. Niillä saa leikattua langan läheltä tikkiä ja ne ovat sirommat kuin kangassakset. Käytössäni on Fiskarsin Muumisakset. Ne sopivat omaan käteen hyvin eivätkä kipeytä kättä suuriakaan kangasmääriä leikatessa.
Finnyllä ja Fiskarsilla on mallistossaan erityiset kangassakset, mutta erilaisia saksia kuitenkin kannattaa kokeilla. Se mikä sopii toisen käteen täydellisesti voi toisella kipeyttää käden. Mitkä tahansa sakset käyvät, kunhan muistat leikata kankaalle tarkoitetuilla saksilla vain kangasta. Sakset pysyvät paremmassa terässä pidempään.
Yritä välttää saksien tiputtelua. Terät saavat osumaa ja pahimmillaan saat nirhaumia teriin, joita ei pysty teroittaa. Saksille kannattaa tehdä säilytyspussi, joka suojaa sinua saksia liikuteltaessa. Samalla se suojaa teriä.
Fun fact: Paperi on pahin saksien tylsyttäjä. Paperi on usein valkaistu kaoliinilla, joka on siis savea ja se aiheuttaa saksien tylsymisen hiomalla teriä.
Rullaleikkuri ja leikkuumatto
Rullaleikkuri on tilkkuilijalle tuttu väline, mutta nykyään yhä useampi ompelija käyttää kankaan leikkuussa rullaleikkuria. Rullaleikkurissa on pyöreä terä, jota leikkuumattoa vasten työntämällä saa “leikattua” kangasta. Rullaleikkuri muistuttaa leipomisessa käytettävää hyrrää. Rullaleikkureiden teriä on muutamia eri kokoja (terän halkaisija 18 mm, 28 mm, 45 mm ja 60 mm).
Tarkempaan leikkaukseen sopii pieni terä ja suurempiin kappaleisiin isommat terät. Leikkureita valmistavat eri merkit kuten Olfa, Clover ja Prym. Käytä pyöröleikkurin kanssa aina sille tarkoitettua leikkuumattoa. Muut alustat kuluttavat terää eri tavalla ja saattavat myös pilata terän.
Leikkuumattoja valmistetaan useassa eri koossa ja niitä on saatavilla aina 10 cm x 10 cm kokoisesta pienestä matosta isoon 100 cm x 200 cm kokoiseen mattoon. Leikkuumatto valmistetaan tietynlaisesta materiaalista. Se on itsestään korjautuva eli vaikka pyöröleikkuri tekee viiltoja mattoon, matto sulkee osittain viillot itse.
Ajan saatossa matto on vaihdettava uuteen, kun viillot eivät enää umpeudu ja matto on parhaat päivänsä nähnyt. Matoissa on usein tuuma ja/tai senttimerkinnät. Leikkuumattoa kannattaa säilyttää vaakatasossa ja tasaisella pinnalla, ettei se taivu. Mattoja voi myös asetella vieri vieriin ja näin saadaan isompi leikkuualusta tarvittaessa.
Ompeluvälineet - Paperit kaavojen jäljentämiseen
Kaavapaperi, suojamuovi, kertakäyttölakana, pergamiini, leivinpaperi ja voipaperi. Kaikki käyvät kaavojen jäljentämiseen. Kaikista näkyy hyvin läpi, joka on hyvin olennainen asia kaavoja jäljentäessä. Itse olen vannoutunut kaavapaperin käyttäjä sen leveyden ja riittoisuuden vuoksi.
Peruskaavoja piirtäessä ja kaavoja kuositeltaessa eli muuttaessa mallia toiseksi, käytetään usein voimapaperia tai muuta vastaavaa paksumpaa. Itselläni on maalauksessa käytettävää lattian suojapaperia. Rullassa on 30 metriä ja hinta alle 10,00 €.
Kaavapaperi tai silkkipaperi on usein se perinteinen vaihtoehto, jota käytetään kaavojen jäljennykseen. Se on edullista, leveää ja sitä saa kangaskaupoista. Euran kaavapaperi taitaa olla käytetyin ompelijoiden keskuudessa. Se taittuu pieneen tilaan ja on kevyttä. Kaavapaperin miinuspuoli on se, että se repeää helposti eikä tussilla piirtämistä suositella, jos haluaa välttyä lattiaan tai pöytään tulevilta jäljiltä.
Pergamiini, leivinpaperi ja voipaperi ovat leveydeltään kapeimpia. Näiden etu on kuitenkin se, että niitä löytyy usein myös lähikaupasta ja hintakaan ei päätä huomaa. Miinuksena pidän paperin leveyttä. Aikuisten kaavoja jäljentäessä joutuu usein yhdistämään vierekkäin monta paperia, että saadaan tarpeeksi leveyttä.
Suojamuovi on ohutta, läpinäkyvää, suht’ edullista ja kestävämpää kuin esimerkiksi kaavapaperi. Suojamuovia käytetään usein maalaus- ja rakennusprojekteissa ja sitä saa isoimmista marketeista. Se taittuu pieneen kokoon eikä vie paljoa tilaa. Saatavuus ja kestävyys ovat tämän vaihtoehdon etuja.
Kertakäyttölakana tai kuitulakana on paksumpaa, lähes lakanamaista materiaalia. Hyviä ominaisuuksia ovat kestävyys ja saatavuus, kertakäyttölakanoita saa isoimmista marketeista. Kertakäyttölakana vie hieman enemmän tilaa ja hinta on hieman kalliimpi kuin suojamuovin. Tästä on hyvä tehdä kaavat, joita käyttää paljon.
Ompeluvälineet merkitsemiseen ja piirtämiseen
Räätälinliitu
Räätälinliiduksi kutsutaan liitua, joka on usein kolmionmuotoinen ja sillä merkitään kankaaseen esim. hakkimerkkejä tai jäljennetään koko kaava kankaalle. Prymin valikoimasta löytyy myös kynän mallinen täytettävä liitu. Toimintaperiaate on sama kuin lyijytäytekynässä, mutta liitu versiona. Liidun hyviä puolia on, että se lähtee usein jo pyyhkimällä, mutta viimeistään pesussa pois. Siitä ei jää jälkeä näkyviin. Merkinnät kannattaa kuitenkin aina tehdä kankaan nurjalle puolelle. Räätälinliituja löydät kangas- ja ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista.
Lyijykynä/tussi/kuulakärkikynä
Kaavoja piirtäessä ja jäljentäessä käytetään usein lyijykynää, tussia tai kuulakärkikynää. Kynä kannattaa valita sen mukaan minkä paksuinen paperi on käytössä. Useimmista kaavapapereista tussi tulee herkästi läpi jolloin mustetta saattaa jäädä kaava-arkkeihin. Näillä ei kannata merkitä kankaaseen mitään, koska eivät lähde pesussa pois. Itse suosin lyijytäytekynää 0,5 kokoisena. Kapea kärki mahdollistaa siistin ja tarkan jäljen. Kuulakärkikynää tai tussia harvoin käytän.
Vedellä häviävä tussi
Merkintöihin voidaan käyttää myös tussia, joka lähtee pesussa tai se häviää 1-2 vuorokauden kuluessa. Tussi on joihinkin materiaaleihin kätevä ja sillä saa usein tehtyä merkinnät helpommin kuin liidulla. Kokemuksien mukaan kaikki tussi jäljet eivät lähde pesussa vaan jää näkyvä jälki. Tusseja löydät kangas- ja ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista.
Ompeluvälineet - Piirtämisen apuvälineet
Viivain
Viivain on hyvä apuväline kaavoja jäljentäessä. Suorat viivat saa suoriksi eikä tarvitse vapaalla kädellä piirtää. Pitkiä linjoja piirrettäessä erinomainen apu. Viivain voi olla puinen, metallinen tai muovinen. Itsellä on käytössä 20- ja 30 cm pituiset läpinäkyvät viivaimet sekä 60- ja 100 cm metalliset viivaimet kaavoituksessa apuna. Viivaimia löydät esim. marketeista ja kirjakaupoista.
Kulma- ja kolmioviivain
Kulmaviivain on apuna kaavojen tekemisessä ja kuosittelussa. Viivaimen kulman avulla saat helposti tarkistettua, että suoratkulmat on todellakin suoria eikä hieman viistoja. Viivaimessa on usein ilmoitettu myös asteet. Tämä helpottaa piirrettäessä 45 asteen kulmassa leikattavia kaavan osia. Tässä viivaimessa on usein myös poikkiviivat merkitty, jolloin saumanvarojen lisääminen kaavaan sujuu vaivattomasti kun voi asettaa viivaimen osittain kaavan päälle tarvittavan määrän ja piirtää uudet linjat. Kulma- ja kolmioviivaimia löydät esim. kirjakaupoista.
SAUMANVAROJEN PIIRTÄMINEN KOLMIOVIIVAIMEN AVULLA
Kolmioviivaimessa on senttiasteikko myös keskellä viivotinta. Viivottimen koosta riippuen 0,5-10 cm. Omassani on 0,5-3 cm.
Kun olet piirtänyt kaavat ja haluat piirtää saumanvarat, aseta viivottimen sisäpuolella oleva mitta-asteikko oikeaan kohtaan. Ja oikea kohta on se, kuinka monta senttiä saumanvaroja olet piirtämässä.
Piirrä viivottimen reunaa pitkin uusi viiva. Tässä vielä tarkistusmittauksena, että viivojen väli on sentti. Jos piirrät kaareviin kohtiin saumanvaroja, aseta viivottimen keskikohta eli 0-kohta ja piirrä pienissä pätkissä.
Kaariviivain
Kaariviivaimen avulla saadaan piirrettyä erilaisia kaaria siistimmin kuin vapaalla kädellä. Viivain sopii pyöreiden muotojen ja kaarien, kuten hihojen pyöriöden ja päänteiden, merkitsemiseen. Kaariviivainta käytetään kaavojen kuosittelussa ja piirtämisessä. Kaariviivaimia löydät ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista sekä kirjakaupoista.
Ompeluvälineet - muita hyödyllisiä
Nuppineulat ja magneettineulatyyny
On olemassa nuppineuloja ja “nuppineuloja”. Toiset niistä ovat hyviä ja toiset huonoja. Halvimmat nuppineulat ei useinkaan ole kaikista parhaimpia. Yleensä huonon nuppineulan tunnistaa vasta kun koittaa laittaa sitä kankaasta läpi. Neula lävistää nahkeasti kankaan tai ei ollenkaan. Nuppineuloja on pitkiä ja lyhyitä. Niiden päät voivat olla tasaisia tai koristeltuja. Nuppineuloilla on monia käyttötarkoituksia esim. kaavat voidaan neulata kankaaseen kiinni eivätkä kaavat liiku leikkuun aikana, kankaan palat saadaan pysymään yhdessä ompelun ajan ja vaatetta sovittaessa nuppineuloilla voidaan neulata liika väljyys pois. Nuppineuloja löydät marketeista, askarteluliikkeistä sekä kangas- ja ompelutarvikkeita myyvistä liikkeistä.
Ompeluklipsit
Ompeluklipseistä on tullut viimeisien vuosien aikana todellinen hitti ompelijoiden keskuudessa. Ne ovat pieniä muovisia klipsejä, jotka muistuttavat pieniä pyykkipoikia. Klipsit toimivat samaan käyttötarkoitukseen kuin nuppineulat. Ainoa ero nuppineulojen ja klipsien välillä on se, ettei klipsejä voi kiinnittää keskelle kangasta.
Klipsejä käytettäessä ei ole vaaraa, että ne joutuisivat saumurin terien väliin ja terä saattaisi vioittua. Myös omat sormet on suojattu kun klipsit eivät pistele sormia. Klipsit ovat myös hyvä apu silloin kun käsitellään arkoja materiaaleja, sellaisia joihin yksikin neulanreikä on liikaa. Tämmöisiä kankaita ovat esimerkiksi sifongit, satiinit, ulkoilukankaat sekä kestovaippoihin tarkoitetut kosteussulkumateriaalit. Ompeluklipsejä löydät ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista.
Ratkoja
Joskus ompelut menevät vain pieleen ja silloin ratkojalle on käyttöä. Niin ärsyttävää puuhaa kuin se onkin, ratkoja on silti saksia parempi apuväline purkamiseen. Ratkojassa on kaksi sarvea, joista toinen on terävä ja pitkä. Toinen sarvi on lyhempi ja sen päässä on usein punainen pallo. Pallopuoli työnnetään kankaiden väliin, jolloin ratkoja ei riko kangasta. Ratkojaa nostetaan hieman ylöspäin samalla kun sitä työnnetään eteenpäin. Tikki puretaan isommissa osissa tai tikki kerrallaan. Tämä riippuu paljon käytössäsi olevasta materiaalista.
Joustamattomissa kankaissa tämä on nopeaa, mutta joustavissa kankaissa tuntuu, että kangas ja sauma vain venyvät venymistään eikä ratkojaa pysty hyödyntämään samalla tavalla. Ratkojia löydät ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista, marketeista sekä askarteluliikkeistä.
HAASTE: Ompele 2 palaa joustamatonta lakanakangasta yhteen suoralla ompeleella n. 20 cm pituiselta matkalta. Ratko sauma äskeisen ohjeen mukaan. Millainen ajatus ja kokemus sinulle tämän jälkeen jäi? Kätevää eikö vain?
Silmäneula
Tämä on oiva ompeluväline jos sinun tarvitsee parsia pieniä kohtia kasaan tai pujottaa langat nurjalle päättelyä varten. Suuri silmäisen neulan avulla saat työnnettyä saumurin ompeleen sauman sisälle. Näin päättely tulee helposti tehtyä. Pieni ja terävä neula on sopiva valinta vaatetuksessa. Tylppä neula sopii kulmien auki työntämiseen. Silmäneuloja löydät ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista, marketeista sekä askarteluliikkeistä.
Hakaneula
Hakaneulassa on neula ja jousi, jonka avulla muodostuu lukittu ”silmukka”. Neula pysyy paikallaan eikä irtoa lukosta. Hakaneulan avulla voidaan kiinnittää kankaita toisiinsa, pujottaa erilaisia nauhoja, käyttää koristeena vaatteissa ja asusteissa, korvakoruina tai kiinnittää esim. heijastimia vaatteisiin ja asusteisiin.
Mittanauha
Yksi tärkeimmistä ompeluvälineistä. Sillä voidaan mitata, niin ympärysmittoja kaavan kokoa valittaessa tai halutun paidan pituutta. Mittanauhaa kannattaa säilyttää vapaasti esim. pöydällä tai laatikossa. Mittanauhaa ei kannata rullata, ettei se venähdä ajan saatossa. Onhan se hyvä olla muutenkin aina helposti käsillä, niin voi mittailla kuinka paljon kaunista kangasta on kaapissa. Kun ostat uuden mittanauhan, tarkista että mitta pitää paikkaansa. Joskus mittanauhan ensimmäinen sentti saattaa heittää 1-2 mm. Mittanauhoja löydät ompelutarvikkeita myyvistä kaupoista, marketeista sekä askarteluliikkeistä.
Ompeluvälineet - Ompelu- ja saumurilangat
Ompelulanka
Ompelukoneisiin myydään usein lankaa 100 m, 200 m ja 1 000 m rullissa. Sävyjä löytyy valmistajasta riippuen useita kymmeniä erilaisia. Perusompelulanka on valmistettu polyesterista ja se soveltuu hyvin pitkälti lähes kaikenlaiseen ompeluun. Joissain todella harvinaisissaa tapauksissa, lanka saattaa sulaa silittäessä liian kuumalla raudalla.
Ompelulankaa on eri paksuista eri käyttötarkoituksiin. Perus ompelulanka on paksuudeltaan 100-120. Kun siirrytään paksumpaan lankaan, luku pienenee. Esim. paksumpi tikkauslanka voi olla 30, 50 tai 70.
Saumurilanka
Saumurilankojen rullien koko vaihtelee 3000-5000 m. Saumurilangat on myös valmistettu polyesterista. Saumurilangat ovat usein ompelulankoihin verrattuna hieman ohuempia. Saumurilankoja tarvitaan saumurissa neljä rullaa. Jos ei halua ostaa 4 kpl samaa väriä, voi neulalankoina käyttää ompelulankaa. Sieppareihin kannattaa aina käyttää saumurilankoja, koska siellä niitä kuluu kaikista eniten.
Kreppilanka
Olet ehkä joskus kurkistanut kaupasta ostettujen vaatteiden sisäpuolelle ja tutkinut saumoja. Tekstiiliteollisuus käyttää ohutta, höttöistä kreppilankaa sieppareissa. Lanka ei ole kierretty tiukalle kuten ompelu- ja saumurilangat. Saumasta tulee ohuempi kun käytetään kreppilankaa. Saumurissa käytettäessä siepparien kireyttä kannattaa löysätä, ettei lanka katkea ompelun aikana.
Pihdit nepparien ja sirkkojen kiinnittämiseen
Hyvästi vasara, tervetuloa pihdit! Enää ei tarvitse vasaroida sormia, häiriköidä naapureita eikä kiristellä hermoja kun nepparit menevät vinoon. Prymin Vario-pihdeillä kiinnität rengas- ja anorakkinepparit sekä sirkkarenkaat helposti työhösi. Pihteihin on vaihdettavat päät, jotka tulevat Prymin aloituspakkausten mukana.
Pinsetit
Pinsetit on kätevä ompeluväline erityisesti saumurilankojen pujotukseen. Omissa pinseteissä on päissä pieni hammastus, jonka avulla otettava lanka pysyy kärkien välissä eikä luista pois. Pinsettejä käytän myös nauhan pujotukseen kantinkääntäjään. Pinsettien päät sopivat juuri sinne väliin sopivasti.
Ompeluvälineet listattuna, jotka kannattaa hankkia:
- Sakset kankaan leikkaamiseen
- Pikku sakset lankojen leikkaamiseen
- Sakset paperin leikkaamiseen
- Lyijykynä
- Räätälinliitu
- Kaavapaperia
- Nuppineuloja
- Mittanauha
- Silmäneula
- Ratkoja
- Hakaneula
- Viivain
- Kolmioviivain
- Silitysrauta
- Silityslauta
- Pinsetit
Oliko joku ompeluväline mielestäsi hyödyllinen? Oliko joku turha? Lisäisitkö jonkin ompeluvälineen listaan?