Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luku 9 | Koneiden neulat

Kuva: AdobeStock

Koneiden neulat, on pallokärkeä, tylppää, terävää, joustavalle, joustamattomalle, tikkauksiin, kaksoisneulaa ja monta muuta. Oikeanlaisella ompelukoneen neulalla varmistat, ettei kankaasi vioitu. Oikealla neulan koolla vältyt katkeavilta neuloilta. Neula viidakko on melkoinen kun siihen tutustut. 

Yleisin ompelukoneen NEULAJÄRJESTELMÄ on 130/705. Nämä neulat käyvät ompelukoneisiin, useimpiin saumureihin sekä peitetikkikoneisiin. 130/705 neulajärjestelmän neulat ovat kannasta D:n mallisia eli yksi puoli on litteä.

Jos sinulla on vanhempi saumuri tai teollisuuskone, neulan kanta voi olla pyöreän mallinen ja lyhyempi kuin 130/705 järjestelmän neula. Vanhemman mallisilla Singerin koneilla on käytössä 2045 tai 2022 neulat.

Neula valitaan aina materiaalin, rakenteen ja paksuuden mukaan. Mitä paksumpi kangas tai enemmän ommeltavia kerroksia, sen paksumpi neulan tulee olla. Kun taas mitä ohuempi kangas, sen ohuempi neula.

Tunnetuimmat neulamerkit ovat Organ, Schmetz, Prym ja Inspira. Ompelukoneen neuloja myyvät ompelukoneliikkeet sekä erilaiset nettikaupat.

Jujunan verkkokaupasta löydät kattavan valikoiman ompelukoneen neuloja. Lisäksi löytyy neuloja saumuriin sekä peitetikkikoneeseen.

Myös joissakin kangaskaupoissa on saatavilla neuloja ompelukoneisiin. Suosittelen itse valitsemaan Schmetzin tai Organin neuloja. Prymin neuloja en suosittele, sillä useimmat ovat viallisia tai muuten vaan toimimattomia jo paketista ottaessa.

Neulavalmistajat suosittelevat koneiden neulan vaihtoa 8 tunnin ompelun jälkeen. Jos et joka päivä ompele tai edes viikottain, vaihtoväli voi olla 6-12 kk. Jos ompelet joka päivä tunnin tai kaksi, neulanvaihtoväli tulisi olla 2-4 vk. Nämä ovat vain suosituksia. Neulat kannattaa viimeistään siinä vaiheessa vaihtaa kun tikki ei korjaannu säädöistä huolimatta tai neula menee poikki.

Tarpeeksi tiheällä neulojen vaihdolla vältyt ikäviltä rei´iltä kankaassa ja varmistat, että tikkiin ei muodostu hyppytikkejä. Et välttämättä huomaa sitä heti ompelun jälkeen, vaan vasta ensimmäisen pesun jälkeen. Hyppytikki voi muodosta väärästä tai vioittuneesta neulasta tai huonosta langasta.

Jos neulasi katkeaa, se tulee vaihtaa uuteen ehjään neulaan. Jos peitetikissä tai saumurissa toinen neuloista katkeaa, suositellaan vaihtamaan molemmat neulat. Näin estetään ikävät yllätykset saumoissa.

Neulojen koko- ja värimerkinnät

Koneiden neuloissa käytetään kahdenlaista kokomerkintää, joista tänä päivänä yleisempi on numerokoodi välillä 60-130. Mitä suurempi tämä numero on, sitä paksummasta neulasta on kyse. Neuloissa näkee usein myös toisen merkinnän, jossa koko ilmaistaan numerolla väliltä 8-21, esim. yleiskoon 80 neula on tässä järjestelmässä numero 12. Tämä toinen numerojärjestelmä on käytössä esim. Jenkeissä. 

Neulatyypit erotellaan kirjain- sekä värikoodein. Alla on eriteltynä erilaiset neulat, mitä ne ovat ja millaisille kankaille niitä voidaan käyttää. Huomioithan kuitenkin, että kaikilla ei kaikki mainitut neulat välttämättä toimi samalla tavalla. Kun katsot neulaa, ylempi väri tarkoittaa mikä neula on kyseessä ja alempi tarkoittaa neulan kokoa.

Erilaiset neulat

Listasta löydät neulan nimen ja sitä kuvaavan numero- ja kirjainyhdistelmän sekä mistä neulan tunnistaa. Huomioithan, että joillakin valmistajilla neulat on merkitty eri tavalla. Alla olevat värikoodit käyvät Schmetzin ja Organin neuloille.

Neuloissa voi olla lisäksi erilaisia pinnoitteita, riippuen käyttötarkoituksista. Pinnoitteet lisäävät käyttöikää.

Yleisesti tunnetut koneiden neulat

Kaksois- ja kolmoisneulat

Kaksoisneula, jossa on kaksi neulaa samassa varressa. Kolmoisneulassa on kolme neulaa yhdessä. Näitä neuloja voi käyttää useimmissa ompelukoneissa. Neuloja on erilaisille materiaaleille sekä langoille.

Kaksois- ja kolmoisneulaa käytettäessä koneeseen laitetaan kaksi tai kolme ylälankaa. Langat pujotetaan samaa reittiä kuin yhtä lankaa käytettäessä. Molemmat langat pujotetaan omiin neuloihin. Ompeleeksi valitaan suora ommel. Kankaan oikealla puolelle muodostuu kaksi suoraa tikkiä ja kankaan nurjalla puolella alalanka kulkee siksak-maisesti.

Kaksois- ja kolmoisneuloja käytetään päällitikkauksiin. Saumojen ompeluun neula ei sovi. Joissakin koneissa on riittävän suuri ommelleveys, jolloin kapeimmalla kaksoisneulalla pystyy tekemään myös siksakkia. Kaksois- ja kolmoisneuloilla ei ole värikoodia.

Muita erikoisneuloja

24 luukkua, 24 ompelijalle sopivaa yllätystä.

Uusi luukku aukeaa kun vuorokausi vaihtuu.