Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja ohjeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Luistimien suojapussit

Luistimien suojapussit tulivat itselleni tutuiksi, kun aloitin taitoluistelun kaksi vuosikymmentä sitten. Äitini ompeli pyynnöstäni suojapussit turkoosin värisestä fleecestä, jossa oli kirjavia kuvioita ja värikkäitä kuvioita. Jos nyt oikein muistan. Luistimet laitetaan suojapusseihin luistelun jälkeen ja kotona luistimet, suojapussit ja teräsuojat (pehmeät ja kovat) laitetaan kuivumaan.

Luistimien suojapussit suojaavat luistinkenkää kolhuilta, sillä valkoisissa luistimissa pienetkin kolhut pistävät silmään. Usean kolhun jälkeen luistimet pääsevät teippaukseen tai maalaukseen. Säilyttämällä luistimia omissa suojapusseissa, säilyy kenkä siistimmässä kunnossa pidempään. Tässä postauksessa kerron luistimien suojapussien materiaaleista ja ompelusta.

Mitä luistinpussien sisäpuolen kankaaksi?

Jos luistinpussit tehdään vuoritettuina, vuorikankaana kannattaa suosia pehmeitä ja paksuja kankaita. Jos luistinpussit tehdään vain yhdestä kankaasta eli ilman vuoria, suosi pehmeitä ja paksuja kankaita silloinkin.

Yllä olevassa kuvassa froteeta on käytetty sisäpuolella ja fleeceä ulkopuolella.

Fleece on hyvä materiaali ja useimmat kaupasta valmiina saatavat pussit ovat ainakin sisäpuolelta fleeceä tai muusta pehmoisesta tehty.

Fleece on pehmeä materiaali eikä se naarmuta terien ja kenkien pintaa. Fleecen toinen hyvä ominaisuus on paksuus. Jo muutaman millin paksuinen fleece suojaa luistimia riittävästi.

Teddy- ja pehmokarva kankaat ovat fleecen lisäksi varteenotettava vaihtoehto. Paksuus ja pehmeys ovat näidenkin kankaiden etuja.

Kolmantena vaihtoehtona voi suosia froteekangasta. Froteen paksuuden ja pehmeyden lisäksi, frotee imee hyvin kosteutta.

Mitä luistinpussien päällikankaaksi?

Luistimien suojapussien päällipuolen kankaalla ei ole samanlaisia rajoituksia kuin vuorikankaalla, sillä pussien ulkopuoli on vain koriste. Päällipuolen kankaana voi käyttää esimerkiksi softshelliä, tikkikangasta, fleeceä, froteeta, teddy- ja pehmokarvakankaita, paljettikankaita tai vaikkapa flanellia.

Alla olevassa kuvassa kaikki suojapussit on ommeltu vuoritettuina. Turkoosin pussin sisäpuolen kankaana on frotee ja ulkopuoli fleeceä.

Violetin värinen pussi on ommeltu tikkikankaasta, jonka pinta muistuttaa nahkaa. Violetin pussin sisäpuolen kankaana on käytetty fleeceä.

Vaalea pussi on ommeltu kiiltävästä tikkikankaasta, jonka pinta helmeilee kauniisti valon osuessa. Sisäpuolen kankaana on käytetty fleeceä.

Tykkään itse tehdä vuoritettuja pusseja, sillä kaikki saumat jäävät piiloon ja pidän pussin ulkonäköä siistin ja viimeistellyn näköisenä. Nämä on makuasioita, josta ei sovi kiistellä 😀

Luistimien suojapussien kaavan löydät täältä.

Lue lisää pehmeistä teräsuojista.

 

Yllä olevan kuvan suojapussit on tehty ilman vuoria. Kankaana on käytetty fleeceä.

Muuta huomioitavaa

Jotta pussit pysyvät kiinni, yläreunasta löytyy nauhakuja ja nauhat, joilla pussin suun saa suljettua. Nauhakujan nyörien kohdat voi tehdä sirkkarenkailla kuten alla olevassa kuvassa tai toisesta reunasta avoimella käänteellä. Molemmat tavat ovat siistejä ja viimeisteltyjä. Sirkkarenkaat tietysti vaativat työkaluja, kiinnityksen sekä riittävän tuen. Avoimen reunan ja käänteen tekeminen onnistuu samalla, kun ompelee pussin valmiiksi.

Nyörinreiät tehty sirkkarenkailla.
Nyörikujien päät on viimeistelty käänteellä.

Nyöriksi käy litteät ja pyöreät nyörit, yhteen ommeltu puuvillavinonauha sekä muut joustamattomat nauhat. Leveät ripsi- ja koristenauhat ovat normaalista poikkeavia, mutta niillä saa kivan yksityiskohdan tehtyä pussiin. Kannattaa ainakin kokeilla, jos sopivaa nyöriä ei löydy.

Luistimien suojapussien kaavan löydät täältä.

Lue lisää pehmeistä teräsuojista.

Nyörikujien päät on viimeistelty käänteellä.

Jätä kommentti